Zelensky geeft toe dat hij onder druk staat voor ‘compromis’

(Door: David Averre/AP – Vertaling: “Malpaso”)

Wanneer Russische troepen de stad Bakhmoet innemen, terwijl Oekraïners zich na een jaar oorlog ‘moe’ voelen, geeft Zelensky toe dat een nederlaag in de strijd om Bakhmoet Rusland in staat zou stellen om internationale steun op te bouwen voor een deal die zijn land zou verplichten om onaanvaardbare compromissen te sluiten. Zelensky zei, dat als de oostelijke stad Bakhmoet na een langdurige strijd in handen van Russische troepen zou vallen, president Poetin ‘deze overwinning zou verkopen aan het Westen, aan zijn samenleving, aan China, aan Iran. Als hij wat bloed zal ruiken – ziet dat we zwak zijn – zal hij duwen, duwen’, vertelde hij de Associated Press, eraan toevoegend dat een verlies ergens in dit stadium van de oorlog het zwaarbevochten momentum van Oekraïne in gevaar zal brengen…. ‘Onze samenleving zal zich moe voelen. Onze samenleving zal me pushen om compromissen met hen te sluiten.’ zei hij.

Sommigen in het Westen – waaronder voormalig president en 2024-kandidaat Donald Trump – hebben zich afgevraagd of Washington Oekraïne miljarden dollars aan militaire hulp moet blijven leveren en Zelensky maakt zich zorgen dat de oorlog kan worden beïnvloed door de verschuivende politieke krachten in Washington.

“De Verenigde Staten begrijpen dat als ze stoppen met ons te helpen, we niet zullen winnen”, zei hij. De Oekraïense president deed ook een diplomatieke uitnodiging aan de Chinese president Xi Jinping, die enkele weken geleden Poetin in het Kremlin ontmoette voor een dag van gesprekken, hem ‘dierbare vriend’ noemde en een reeks overeenkomsten ondertekende die bedoeld waren om de Chinees-Russische relatie te versterken. ‘We zijn klaar om hem hier te zien’, zei Zelensky over Xi. ‘Ik wil met hem praten. Ik had contact met hem voor de oorlog. Maar dit hele jaar, meer dan een jaar, had ik dat niet.’ China, economisch en politiek op een lijn met Rusland, heeft Poetin diplomatieke steun gegeven door een officieel standpunt van neutraliteit in de oorlog in te nemen. Xi is duidelijk geweest over het feit dat hij een einde aan de oorlog wil maken en heeft een vredesplan voorgesteld, maar het werd door de Oekraïense autoriteiten afgewezen, omdat het suggereerde dat Kiev grondgebied aan Rusland zou afstaan om een staakt-het-vuren te bereiken.

Hoewel Zelensky erkende dat de oorlog ‘ons heeft veranderd’, zei hij dat het zijn samenleving sterker heeft gemaakt. ‘Het had de ene kant op kunnen gaan, om het land te verdelen, of een andere manier – om ons te verenigen’, zei hij. ‘Ik ben iedereen dankbaar – elke partner, ons volk, godzijdank, iedereen – dat we deze manier hebben gevonden in dit kritieke moment voor de natie. ‘Het vinden van deze weg was wat onze natie redde, en wij hebben ons land gered. We zijn samen.’

Russische troepen zijn meedogenloos in hun pogingen om Bakhmoet en het nabijgelegen Adviivka te veroveren, en Russische functionarissen claimen dat hun troepen oprukken na een aantal vermoeiende maanden. De twee steden samen met andere plaatsen in de industriële regio Donetsk bevinden zich in het epicentrum van Ruslands aanvallen – maar een verklaring gisteren door de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten afgeleverd, beweerde dat de troepen van Kiev nog steeds standhielden. ‘De vijand zet zijn aanval op de stad Bakhmoet voort. Onze verdedigers houden echter moedig de stad vast, slaan talloze vijandelijke aanvallen af,” zei de generale staf, eraan toevoegend dat Oekraïense troepen 57 Russische aanvallen op Bakhmoet en andere steden zouden hebben afgeslagen. Het Britse ministerie van Defensie zei dat Russische troepen slechts ‘marginale vooruitgang’ hadden geboekt in een poging Avdiivka te omsingelen en veel gepantserde voertuigen en tanks hadden verloren. Maar Denis Pushilin, de door Rusland geïnstalleerde leider van het deel van de regio Donetsk dat onder controle van Moskou staat, zei dat de meeste Oekraïense troepen zich al hadden teruggetrokken uit een metaalfabriek in het westen van Bakhmoet en dat Russische troepen vooruitgang boekten.

Weg van de slagvelden van het grootste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog zei de Russische bondgenoot Wit-Rusland dat zijn beslissing om Russische tactische kernwapens te plaatsen een reactie was op Westerse sancties en een militaire opbouw door NAVO-lidstaten in de buurt van haar grenzen. De Amerikaanse president Biden gaf aan dat hij zich zorgen maakte over dat besluit, hoewel Washington zei dat het geen aanwijzingen had dat Rusland nu tactische kernwapens in Oekraïne zou gaan gebruiken. Rusland was begonnen met oefeningen met zijn Yars intercontinentale ballistische raketsysteem en duizenden troepen, zei het ministerie van Defensie, wat waarschijnlijk zal worden gezien als een poging van Moskou om zijn nucleaire kracht te laten zien. Moskou zei dinsdag ook dat het een door de VS geleverde GLSDB- ‘smart bomb’ had neergeschoten die door Oekraïense troepen was afgevuurd, de eerste keer dat ze een van de wapens zouden hebben onderschept die het vuurbereik van Oekraïne zou kunnen verdubbelen.

Bron:
dailymail.co.uk
Door: David Averre/AP

Vertaald uit het Engels door:
Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Zelensky geeft toe dat hij onder druk staat voor ‘compromis’

 1. bobzelf zegt:

  Rusland maakt drie keer meer munitie dan het Westen Kiev – Poetin heeft beloofd
  Het land verhoogt snel zijn defensieproductiecapaciteit, zei de president.

  Rusland zal zijn munitieproductie drastisch verhogen, zei president Vladimir Poetin, die eraan toevoegde dat westerse wapenleveranties naar Kiev de onvermijdelijke uitkomst van het conflict in Oekraïne alleen maar zullen vertragen, meldt RT.
  In een interview met Rusland 1 TV-uitzending op zaterdag werd Poetin gevraagd naar zijn opmerkingen over westerse plannen om Oekraïne te steunen met een extra miljoen artilleriegranaten.

  De president beschreef het bedrag als “zeer aanzienlijk”, maar verklaarde dat volgens gegevens van Moskou de VS momenteel 14.000-15.000 artilleriegranaten per maand produceren, terwijl het Oekraïense leger tot 5.000 granaten per dag gebruikt. “Volgend jaar… [US plannen] om maar liefst 42.000 en 75.000 te produceren tegen 2025.”

  Poetin zei echter dat de troepen van Moskou veel meer munitie hebben gebruikt dan Oekraïne, en dat het ministerie van Defensie en de generale staf “zelfs bepaalde beperkingen hebben moeten invoeren”.

  “Het productieniveau van Rusland en zijn militair-industriële complex ontwikkelt zich in een zeer snel tempo, wat voor velen onverwacht was”, zei hij. Terwijl verschillende westerse landen Oekraïne van munitie zullen voorzien,

  zal “de Russische productiesector alleen al drie keer zoveel munitie produceren voor dezelfde periode”, zei de president.

  Poetin merkte ook op dat de westerse “aanstichters” van het conflict van plan zijn om meer dan 400 tanks naar Oekraïne te sturen.

  “De situatie is hier hetzelfde als bij de munitie.

  In die periode zullen we meer dan 1.600 [tanks] produceren en moderniseren”, zei hij, eraan toevoegend dat het totale aantal meer dan drie keer dat van Oekraïne zal zijn.

  Oekraïne stopt de export van elektriciteit naar de EU

  Poetin verklaarde dat de wapenleveringen aan Oekraïne Rusland alleen maar zorgen baren omdat ze “een poging zijn om het conflict te verlengen” en “alleen maar zullen leiden tot een grotere tragedie en niets meer”.

  De opmerkingen van de president komen nadat de voormalige Russische president Dmitry Medvedev, die nu plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad is, deze week zei dat Moskou de militaire productie snel heeft opgevoerd ondanks westerse sancties en beweert dat Rusland geen wapens meer heeft.

  GOH ZITTEN DE RUSSEN WEER ZONDER. LEUK HE

  ER IS GODVERDOMME GEEN ENKELE HOERNALIST MEER TE VINDEN

  DIE DE WAARHEID NEERPLETTERT. ONGELOFELIJK

  OOM TANKGESCHUT

  Geliked door 4 people

  • ronjaspers zegt:

   bobzelf.Journalisten die de waarheid durven te vertellen over de oorlog.Komen op de nazi ukrainse “kill list”te staan.

   Like

   • bobzelf zegt:

    ronjaspers zegt:
    30 maart 2023 om 14:22

    GROTE VRIEND RONNIE

    OOK DIT HEB IK AL DIVERSE KEREN GEVRAAGD BIJ HET A/D/ EN DE TELEGRAAF

    JE KRIJGT DUS OP NIETS HELEMAAL NIETS OOIT ANTWOORD .

    OM DE BOEL OP TE NAAIEN . MET ALS U WAT LEUKS WILT PLAATSEN OP UW VOORPAGINA’S VOOR WAT EXTRA KRANTEN TE VERKOPEN PLAATS DE FILM VAN DE MH -17

    GEEN ANTWOORD. DOODSE STILTE . MAAR ZO LEUK OM TE DOEN WHAHAHAHAHA

    WE LEUK HOE RUSSISCHE MENSEN DENKEN ..

    MIJN BABOUSKA 85. WAS HET ZAT IN ZWITSERLAND EN IS OP DE TREIN GESTAPT. EN STAAT DE AARDAPPELEN TE PLANTEN IK HAAR GIGANTISCHE VOLKSTUIN NIET TE VER VAN DE REGELMATIG OVERVLIEGENDE RUSSISCHE RAKETTTEN

    IKKE …..GRANNY WAAROM DOE JE DAT NOU .
    LIEVERDJE ZEI ZE. WAT KAN MIJ NOU NOG GEBEUREN
    MIJN OOM VLADY KOMT ERAAN MET MOEDERTJE RUSLAND

    DE VLAG LIGT KLAAR.

    WHAHAHAHHAHA . IK BEN KEIHARD IN DE LACH GESCHOTEN .

    OOM NAVALNY DE SNEEUWBALLEN GOOIER

    Geliked door 1 persoon

 2. de barbaar zegt:

  Ach wat een zieltje….hij kan samen met hugo mengele elke dag een emmertje snuifpoeder nemen….samen in een cel……

  Geliked door 2 people

 3. Ravian zegt:

  “voor een deal die zijn land zou verplichten om onaanvaardbare compromissen te sluiten.”

  Hij maakt zich zorgen om niets, de Russen gaan hem niet verplichten om onaanvaardbare compromissen te sluiten, de Russen gaan helemaal geen compromissen meer sluiten…

  Geliked door 4 people

 4. kruisridder zegt:

  De Russen hoeven helemaal geen compromissen te sluiten met de overwinning op zak. Ze kunnen de vredesvoorwaarden zelf vast stellen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s