Strijd tegen de Amerikaanse dollar: BRICS-landen zullen “grondstofgebonden” valuta presenteren

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

In de strijd tegen de dominantie van de Amerikaanse dollar slaan de BRICS-landen nieuwe wegen in. Niet alleen het gebruik van de eigen valuta in de handel maakt daar deel van uit, ook dient er een multilaterale valuta gecreëerd te worden. Deze zal het in zich hebben.

De dominantie van de Amerikaanse dollar in de internationale handel wordt al sinds langere tijd steeds opnieuw bekritiseerd. In het bijzonder de ontwikkelings- en drempellanden, die daarom op “harde” deviezen zijn aangewezen, lijden steeds wee ronder de beslissingen van de Amerikaanse Centrale Bank, die zich in de eerste plaats bezighoudt met de Amerikaanse markt en daarbij nevenschade in het buitenland op de koop toeneemt. Daarbij komt de omstandigheid dat Washington het recht heeft om dollarbestanden op elk moment te bevriezen en het gebruik te verbieden.

Voor de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika), die een multipolaire wereldorde nastreven, zijn dat belangrijke redenen om tegen de dominantie van de dollar ten strijde te trekken. Daarbij is de eerste stap het gebruik van de desbetreffende eigen valuta in de bilaterale handel (zoals inmiddels tussen China en Brazilië). Maar dat is nog lang niet alles. De vicevoorzitter van het Russische parlement, Alexander Babakov, kondigde aan dat de landengroep bij de komende topontmoeting van de BRICS in het Zuid-Afrikaanse Durban een nieuwe munt zullen presenteren. Daarmee gaat het mes er nu dieper in.

“De overgang naar afrekeningen in nationale valuta is de eerste stap. De volgende stap bestaat erin om in de nabije toekomst de omloop van digitale of andere vormen van een fundamenteel nieuwe munt mogelijk te maken. Ik denk dat op de BRICS-top de bereidheid tot de realisatie van dit project verkondigd zal worden, want de desbetreffende voorbereidingen zijn al aan de gang”, zei Babakov zijdelings van het Russisch-Indiaas Economisch Forum voor Strategische Partnerschap voor Ontwikkeling en Groei. Babakov verklaarde eveneens dat er binnen de BRICS waarschijnlijk een uniforme valuta zou kunnen ontstaan, die niet alleen aan de waarde van goud, maar ook aan “andere productgroepen, zeldzame aarde of aarde” gekoppeld zou zijn.

“New Delhi en Moskou zouden een nieuwe economische associatie met een nieuwe gemeenschappelijke valuta moeten oprichten, die een digitale roebel of de Indiase roepie zou kunnen zijn”, aldus de politicus verder. “Het zou ons doel moeten zijn om nieuwe regels op financieel gebied op te stellen om het gebruik van een gemeenschappelijke valuta mogelijk te maken”, benadrukte hij. “Het speelt geen rol of het om een digitale roebel, een digitale roepie, een digitale yuan of een andere valuta gaat. Maar deze munt moet de wetten van onze desbetreffende naties volgen.” Hij verklaarde dat zowel Rusland als India van het creëren van een gemeenschappelijke valuta voor het betalingsverkeer zouden profiteren, en noemde dit de op dit moment meest gangbare weg.

Al in het jaar 2018 werd over het voorstel van een gemeenschappelijke reservevaluta van de BRICS-landen tijdens de Valdai Discussion Club gediscussieerd, die in navolging van de speciale trekkingsrechten van het IMF een “currency basket” van de BRICS-valuta zou moeten zijn. De naam voor de nieuwe reservevaluta – R5 of R5+ – is gebaseerd op de beginletters van de BRICS-valuta, die allemaal met de letter R beginnen (real, roebel, roepie, renminbi, rand). Dit zou ook een versterking van de desbetreffende nationale valuta met zich meegebracht hebben, die tot nu toe echter met een hoge volatiliteit geconfronteerd werden.

Het plan om deze nieuwe valuta te dekken met goud en grondstoffen, speelt daarbij een sleutelrol. Want de Amerikaanse dollar wordt door niets – behalve het vertrouwen daarvoor goederen en dienstverleningen te krijgen – gedekt. Zodoende zou deze nieuwe BRICS-valuta ook voor veel grondstof exporterend elanden interessant zijn.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Strijd tegen de Amerikaanse dollar: BRICS-landen zullen “grondstofgebonden” valuta presenteren

 1. Hovawart zegt:

  De Bric(k)s is niet enkel een reactie op de macht van de dollar maar ook een antwoord op de corruptie door de euro….de bouwstenen als alternatief om het neofascisme een hak te zetten.

  Geliked door 4 people

 2. antiislamnu zegt:

  Mijn advies koop fysiek goud of bitcoin de dag dat alles instort is niet ver weg bankgarantie tot 100.000€ kunt u vergeten er zit namelijk maar twee en half miljard in dat Banken Fons dus weg centjes op de bank.

  Geliked door 1 persoon

 3. LUCIA zegt:

  Op het gevaar af voor links versleten te worden , ik ben slechts voor rechtvaardigheid, deze actie is een wraak voor het jarenlang, voor een appel en een ei..tegen weggeef prijzenm opkopen van ruwe grondstoffen in ontwikkelingslanden en de daarbij behorende infrastructuur, zoals wegen …energie, werd niet door de bedrijven gefinancierd maar door z,g, ontwikkelingsgelden door of het IMF of door een bijbehorend land met belangen ..lees Amerika , Nederland, Engeland enz zo hebben ze ( de 1e en 2e wereld landen)steeds de arme landen leeg geroofd . Dus net goed ..eindelijk rechtvaardigheid.

  Geliked door 1 persoon

 4. koddebeier zegt:

  Dat wordt “lachen” . De dollar en de euro hebben niet meer waarde dan het papier waarop ze gedrukt zijn ! Dag bankrekeningen , dag pensioenen.
  De VS is nu druk bezig de EU en andere “bevriende” landen leeg te zuigen oa. met hun dure olie en LNG.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s