De bedreigde, gevaarlijke Staten van Amerika

(Door: Wolfgang Hübner – Vertaling: E.J. Bron)

Het tumult rondom de juridisch gecamoufleerde politieke vervolging van Donald Trump verbergen de blik op een wereldpolitieke ontwikkeling van het grootste belang, maar ook levensgevaarlijke explosiviteit. Daarbij gaat het om de voortschrijdende ontwapening van de grootste machtsfactor van de VS, namelijk hun dollardominantie in de wereld. Rusland en China, die zich in het vizier van Washington bevinden, hebben daar in de eerste plaats natuurlijk belang bij. Maar nu keren ook economisch belangrijke landen zoals India, Brazilië, Saoedi-Arabië of Zuid-Afrika van de afhankelijkheid van de dollar af, andere landen zullen hen volgen.

Enkele dagen geleden stond in de invloedrijke “Washington Post” het volgende te lezen: “De dollar is Amerika´s supermacht. Hij verleent Washington een onovertroffen economische en politieke macht. De Verenigde Staten kunnen eenzijdig sancties tegen landen opleggen en hen daarmee van grote delen van de wereldeconomie uitsluiten. En als Washington veel geld uitgeeft, kan het er zeker van zijn dat zijn schulden, meestal in de vorm van staatsobligaties, door de rest van de wereld opgekocht worden.”

Niets heeft de “supermacht dollar” zo geschaad als de feitelijke inbeslagneming, men kan het ook roof noemen, van enorme Russische deviezenreserves na het begin van de Oekraïne-oorlog. Dat was vooral voor Peking een shock: in het geval van een escalatie van het Chinees-Amerikaanse conflict zouden Chinese vermogenswaarden in nog heel ander dimensies bedreigd worden. Want in principe zijn de economische betrekkingen van de beide grootmachten er op gebaseerd dat China goederen produceert en naar de VS exporteert, die deze goederen met papier, namelijk staatsobligaties, betalen.

Dat functioneert echter alleen maar zolang het vertrouwen in de Amerikaanse bereidheid bestaat om schulden af te lossen. Met dit vertrouwen is het niet alleen bij de Chinezen en Russen afgelopen. Daarom klaagt de Amerikaanse senator Marco Rubio, een agressieve oorlogshitser uit de gelederen van de Republikeinen, nu: “Zojuist heeft Brazilië, het grootste land van het westelijk halfrond, een handelsakkoord met China gesloten. Vanaf nu zullen zij de handel in hun eigen valuta afwikkelen om de dollar te omzeilen. Ze creëren een secundaire economie in de wereld, die volledig onafhankelijk is van de Verenigde Staten. Over vijf jaar zullen we niet meer over sancties hoeven praten, omdat er zoveel landen zullen zijn die in andere valuta dan de dollar handelen, dat we niet in staat zullen zijn hen te sanctioneren.”

Exact dit perspectief maken de VS met Biden als marionettenpresident van de meest reactionaire elites zo gevaarlijk. Want de ontwikkeling weg van de dollardominantie berooft de onderling al zo verdeelde staten ook van de economische basis van hun militaire dominantie. Daarom is de verleiding in Washington groot om de bedreigde wereldheerschappij zelfs met een grote oorlog te verdedigen.

Duidelijk is: de tijd loopt tegen de VS. Duitsland is met de “stoplicht”-regering en de schijnoppositie van CDU en CSU met het risico van de zelfvernietiging aan de kant van een macht gaan staan, die alleen nog maar met dreigingen en wapengeweld zijn diepe val zal kunnen verhinderen. Geen situatie zou voor de wereld, in het bijzonder echter voor de Duitsers, dramatischer en rampzaliger kunnen zijn.

Bron:
pi-news.net
Door: Wolfgang Hübner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op De bedreigde, gevaarlijke Staten van Amerika

  1. de barbaar zegt:

    Zodra de petrodollar waardeloos geworden is ,een soort van monopolygeld…dan kunnen sommige staten in amerika weleens hun krachten bundelen en zich gaan afzetten tegen de restanten van wat eens de vs was.
    Er heerst onderling veel wantrouwen en afgunst tussen sommige zuidelijke staten en de westkuststaten.
    California is een junkstaat geworden….voor niemand nog interessant.
    Gaan we een burgeroorlog-achtig scenario zien in de vs?

    Geliked door 4 people

    • Johan P zegt:

      Goed mogelijk. Het binnenland is voor een groot deel conservatief, christelijk en blank en krijgt nauwelijks aandacht van de politiek.
      Kijk naar de treinramp een tijdje terug; heel gebied vergiftigd, veel mensen ziek, landbouwgrond besmet. Het komt zelfs nauwelijks in het nieuws, maar dat was dan ook een gebied van blanke Trumpstemmers. Stel dat zo-iets was gebeurd in een gebied met veel zwarten en het zou 24/7 in het nieuws zijn.

      Diverse statem hebben groeiende bewegingen die over afscheiding spreken. Echter, alleen Texas heeft dat destijds bij de aansluiting als een mogelijkheid opengehouden in hun aansluitingsprocedure, de rest van de staten niet en zouden daarmee dus tegen de grondwet ingaan. Hoezeer dat een probleem wordt is moeilijk te zeggen; papier geeft niet veel bescherming tegen een opstand.

      Zelf woon ik al bijna 10 jaar hier in de VS en zie ik het wel die kant opgaan. Het land is zwaar verdeeld. Qua taal, cultuur, godsdienst, ras en een enorm verschil tussen stad en platteland. Vrijwel alle grote steden zijn zwaar links en grote bakken ellende; veel zwarten, veel criminaliteit, veel drugs en veel hoge belastingen om alle woke-onzin te kunnen bekostigen.
      Californie is gewoon geschift; daar ligt nu een plan om IEDERE ZWARTE die enigszins aannemelijk kan maken dat een voorouder in slavernij leefde 5 miljoen dollar zou moeten krijgen als schadevergoeding. Uiteraard zeggen veel zwarten dat dat niet genoeg is en het minstens 7 miljoen moet zijn. Het komt blijkbaar bij niemand op dat dat geld ergens vandaan zou moeten komen en dat werkende blanken die staat in grote getalen zullen verlaten als dat wordt doorgevoerd

      Geliked door 1 persoon

  2. bobzelf zegt:

    PUTIN DID IT ???
    WAT DE KRANEN DICHTDRAAIEN ????

    NEE HOOR UW BEVRIJDERS WAREN IN DE BUURT …

    WAT EEN HEERLIJKE UITSPRAKEN . EN NIET OP TV NATUURLIJK

    DIT KWAM OME BOB NET TEGEN . DUS KIJK EN LUISTER EFFE MEE

    DE 206 X DAT DE USA OP ZIJN FLIKKER KRIJGT. GEINIG HOOR

    OOM VLADY BOB

    Geliked door 1 persoon

  3. Marc zegt:

    En zo is het maar net. Ik ben werkelijk doodsbang voor de westerse elite. En het kan niet anders dan dit voor alle volken en politici buiten het westen geldt: het Westen gedraagt zich op alle fronten volstrekt irrationeel en is daarmee een direct gevaar voor de wereldvrede.

    Like

  4. Dewaere zegt:

    Iedereen die iets van militaire zaken afweet, weet dat iedere oorlog gewonnen óf verloren wordt door de logistiek, de aanvoer van nieuwe voorraden: brandstof, munitie, voedsel, nieuw materieel etc. Zonder dat is iedere veldslag al na een dag afgelopen. Feit is dat al dat geld kost, héél veel geld. Feit is dat Reagan het Oostblok op de kniëen kreeg juíst níet door wapengeweld maar door ervoor te zorgen dat de kosten daarvoor niet meer door het Warschau-pact konden worden opgebracht. Terwijl de VS extra bewapende kon hun economie dat prima dragen, in de Sovjet-Unie bedroegen de kosten echter zo’n 30% van de economie en dat ging mis. Nu Rusland, China en de alsmaar uitbreidende BRIC-coalitie ongeveer hetzelfde scenario tégen de VS lijken te gebruiken zweten ze daar peentjes. Zonder ijzersterke economie géén militaire macht, moest de Sovjet-Unie ondervinden en gaan ook de VS nu ondervinden. Het is een érg gevaarlijk spel dat we nu zien. Maar de ommekeer komt zeker, of op de wijze waarop geleidelijk een grootmacht wordt ontmantelt (voorbeelden: de Europese grootmacht Great-Britain dat nu meer een Little-Britain is) of de manier van Duitsland of het oude Romeinse Keizerrijk en dat is niet te hopen voor ons Europeanen, want wij zitten daar dan alwéér midden in.

    Like

    • Ravian zegt:

      Het is niet enkel een kwestie van geld, ze zijn inmiddels ook de controle over de noordelijke Atlantisch oceaan kwijt, er is dus ook nog een bijkomend fysiek logistiek probleem…

      Like

  5. Skarsgärd zegt:

    Europa is het probleem, zonder Europa zou de tanende supermacht geen grote vrienden meer over hebben en het nu letterlijk tegen bijna de hele wereld moeten opnemen, wat zelfs de ergste megalomanen daar niet aan zouden durven. Wat Europa in zulke afkalving (intern en extern) van de VS nodig heeft zijn STAATSLIEDEN en geen politici. Staatslieden als Helmut Schmidt, Hans-Dietrich Genscher, François Mitterrand, een Georges Pompidou die voortbouwde op de gedachten van de Gaulle dat Europa zich juist níetmoest vastleggen op alléén de VS. Dat soort staatslieden klampten zich niet eenzijdig vast aan maar één partij en konden goede, zakelijke betrekkingen aanknopen met een blok dat totaal anders is. Nu zitten we opgescheept met narcisten als Macron en Rutte en zwakke broeders als de uit een miljardairs-familie komende Rishi Sunak en in Duitsland een grijze ex-burgemeester van Woke-Hamburg…

    Like

Plaats een reactie