Het andere inzicht: Chinese krant becommentarieert het bezoek van Von der Leyen en Macron

(Vertaling: E.J. Bron)

Europa moet respect leren” – dat zou boven het commentaar in de Chinese krant “Global Times” hebben kunnen staan, dat zich zich met het bezoek van de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Franse president Emmanuel Macron bezighoudt. De krant ziet beweging in de positie van de EU.

In de Chinese krant “Global Times” verscheen een commentaar over het bezoek van de voorzitster van het Europees Parlement, Ursula von der Leyen, en Frankrijks president Emmanuel Macron.

De toon van het commentaar onderscheidt zich fundamenteel van die van de Duitse berichten over de reis. Daarin wordt steeds weer benadrukt dat Macron en Von der Leyen naar China gereisd zouden zijn om van China´s president Xi Jinping meer druk op Rusland met het oog op het Oekraïne-conflict te verlangen, en dat China een moeilijke partner zou zijn, waarmee men zich in een systeemconflict zou bevinden. Duitse commentatoren denken dat het Westen zich in de positie zou bevinden om China de wet voor te schrijven.

De “Global Times” daarentegen benadrukt dat men bij de gesprekken op veel punten al overeenstemmende standpunten zou hebben. Belangrijk zou voor de EU en vooral Europese media zijn om de dingen gescheiden te bekijken en niet alles wat er te bespreken zou zijn met de Oekraïne-kwestie te verbinden.

Macron zou op de gezamenlijke persconferentie met Xi Jinping van respect gesproken hebben. Dit begrip pakt de krant op en zet uiteen dat juist de landen van het Westen op grond van hun geschiedenis in de omgang met landen, die niet tot het Westen gerekend worden, bijzonder voorzichtig en respectvol zouden moeten zijn.

In het begin van de Oekraïne-crisis zou het Westen zijn fouten herhaald hebben, omdat het dacht dat alle landen van de wereld zijn kijk op het conflict zouden moeten volgen en zijn inschatting erover delen, schrijft de “Global Times”.

Dit standpunt zou inmiddels al verschoven zijn, omdat ook Europa in dit conflict een hoge prijs betaalt, die bovendien elke dag hoger wordt, schrijven de auteurs van de bijdrage.

Daardoor, denkt de krant, werd het mogelijk dat de EU haar starre standpunt opgegeven en tot op zekere hoogte de Chinese zienswijze genaderd zou zijn. Gesprekken zouden ondertussen principieel mogelijk zijn, ook al zou het nog steeds tot misverstanden komen. Desondanks zou vastgesteld kunnen worden dat de EU inmiddels duidelijk opener op het Chinese vredesinitiatief zou reageren dan de VS.

China en de EU zouden het erover eens zijn dat de wereld zich in een fundamentele verandering bevindt. Tegelijkertijd zou het bezoek laten zien dat Europa op China zou zijn aangewezen, net als China ook in een coöperatie geïnteresseerd is. Europa zou echter tot aan het volledig vrijmaken van de kracht van een omvangrijke samenwerking nog veel hindernissen moeten overmeesteren en vooral een eind moeten maken aan externe beïnvloeding. Daarmee zullen in de eerste plaats de VS bedoeld worden.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Het andere inzicht: Chinese krant becommentarieert het bezoek van Von der Leyen en Macron

  1. kruisridder zegt:

    Losweken van de banden tussen de EU van zowel de NAVO als de economische banden tussen de banden met de VS is een eerste vereiste.

    Geliked door 1 persoon

  2. Andre zegt:

    Xi heeft de EU belachelijk gemaakt. Macron had een officiele uitnodiging gekregen en een druk programma bilateraal met veel contracten. Urusla had ook een officele uitnodiging gekregen en kon met een lijndienst komen om een beetje entertaining op zn Chinees te krijgen. Humor op zn Chinees zeg maar.

    Like

    • Henri zegt:

      Ursula is de tassendraagster van Macron, dus een bijrol past haar wel.

      Like

    • droevige mof zegt:

      Macron sprak als een waterval en von der Leyen bracht haar “standpunten” naar voren in de intonatie van een Duitse generaal uit een Amerikaanse oorlogsfilm.
      Een compleet succes, voor Xi.

      Like

      • Andre zegt:

        Ze hadden beiden niets te vertellen. Even tekenen bij het kruisje en wegwezen. Fuhrer Scholz gaat zn Abfahrt krijgen maar Rutte is weer anders want die gaat blijven plakken als een vies uitgetuft kauwgompie…….in het pluche getrapt door Kaag.

        Like

  3. LUCIA zegt:

    Als ik die 2 zie…in komische zin…. dan zie ik een rat die een chi hua hua uitlaat.

    Like

Plaats een reactie