Geen goed teken voor de Oekraïne: Poetin ziet af van nog een mobilisatiegolf

(Vertaling: E.J. Bron)

De woorden van Poetins woordvoerder Dmitri Peskov (foto) zijn waarschijnlijk ook in Berlijn, Parijs, Londen en in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel aandachtig gevolgd: Moskou ziet af van een tweede mobilisatiegolf – waarschijnlijk is de militaire situatie voor Poetin geen aanleiding om zich zorgen te maken.

Dmitri Peskov, de communicatie chef van de president van de Russische Federatie, geeft geen ruimte voor interpretatiemogelijkheden – Vladimir Poetins woordvoerder antwoordt volgens het persbureau TASS op de vraag of er nog een tweede mobilisatiegolf, dus nog meer rekruteringen voor de oorlog met de Oekraïne, zal komen: “Nee, er is geen tweede mobilisatiegolf. En die zal er ook niet komen.”

Mocht deze uitspraak daadwerkelijk met de waarheid overeenkomen, dan zouden in Kiev en in de de Oekraïne met miljarden en wapensystemen ondersteunende EU-landen de alarmbellen moeten gaan rinkelen: wanneer het inderdaad niet tot nog een al door militaire experts vermoede mobilisatiegolf in de Russische Federatie komt, dan is de militaire situatie voor Moskou in ieder geval stabiel, wellicht zelfs goed.

En anderzijds berekent de uitspraak van de leiding van het Kremlin dat het Russische leger met de al operatieve troepen in de Oost-Oekraïne zich staande kunnen houden tegen de Oekraïense strijdkrachten, niets goeds voor de regering in Kiev: zelfs het sinds dagen aangekondigde Oekraïense tegenoffensief baart de generaals in Moskou waarschijnlijk niet al te veel zorgen.

Met het opdrogen van de bodem dreigt de grootste veldslag in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog

Het Russische leger heeft in de herfst al een omvangrijke mobilisatiegolf uitgevoerd: officieel zouden er 300.000 man onder de wapenen zijn geroepen. Militaire experts vermoeden echter dat het veel meer dan 400.000 soldaten waren. Van deze troepen werden tot nu toe nog niet alle bataljons ingezet – zo werd de belangrijkste strijd in het maandenlange uitputtingsoffensief in Bachmoet gevoerd door de huurlingengroep “Wagner”.

Nu staan veel van deze nieuwe, goed opgeleide en nog niet gedecimeerde eenheden waarschijnlijk klaar voor actuele operaties – vermoedelijk ook om het aangekondigde Oekraïense offensief, waarvoor 200.000 tot 400.000 Oekraïense soldaten werden samengetrokken, te barricaderen en ook tegenaanvallen uit te voeren.

Het afzien van nog een mobilisatiegolf helpt Vladimir Poetin ook in de binnenlandse politiek: zodoende is er geen kritiek mee ruit de bevolking op de rekrutering van nog meer soldaten en de haviken in Moskou zijn waarschijnlijk in de veronderstelling dat Poetin en zijn legerleiding de situatie in het oosten van de Oekraïne onder controle hebben.

In de komende weken, als de bodem opgedroogd is en er weer grote tankmanoeuvres in het terrein aan het front mogelijk zijn, zal blijken of dat daadwerkelijk zo is.

Bron:
exxpress.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Geen goed teken voor de Oekraïne: Poetin ziet af van nog een mobilisatiegolf

  1. Alphons Mantel zegt:

    deze ellende is door de USA veroorzaakt; moord op de Russen in Ukraine vanaf 2014

    Geliked door 1 persoon

  2. Belozersky zegt:

    Volgens het gelekte document uit het Pentagon hebben 200000 Russen het leven verloren. Is bijgesteld naar 17500 door degenen die de documenten in handen kregen. Dit kan natuurlijk niet het juiste getal zijn? Zullen er heel wat meer zijn. Ook aan Oekrainse zijde.

    Like

  3. Ravian zegt:

    Als ervaringen opgedaan in het (2de wereldoorlog) verleden een indicatie zijn dan wachten de Russen het Oekraïense offensief af, en nadat ze dat offensief dan van een bloederige kop voorzien hebben komen ze zelf in actie.

    Als de Oekies slim zijn dan sparen ze hun krachten, en trekken ze zich terug op de Djnepr, in plaats van dat ze hun karige middelen aan een hopeloos offensief weggooien.

    Maar wat dat betreft is Zelensky voor het Oekraïense leger net zo’n groot probleem als Hitler dat voor de Wehrmacht was…

    Like

Plaats een reactie