Gehoorzaamheid maakte de Shoah mogelijk

(Door: Elze van Hamelen)

In de documentaire ‘Never again is now global’ delen Holocaust-overlevers hun herinneringen aan de gebeurtenissen uit de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. Ze trekken rechtstreekse parallellen met de huidige tijd: het uitsluiten van een deel van de bevolking, propaganda, censuur, door de staat gecontroleerde wetenschap, de collaboratie van de medische sector en artsen die dit beleid legitimeren. Initiatiefneemster Vera Sharav bespreekt de documentaire met De Andere Krant in een exclusief interview.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Gehoorzaamheid maakte de Shoah mogelijk

  1. droevige mof zegt:

    Als jonge man vroeg ik mijn vader: “Pa, jij was soldaat aan het Oostfront. Heb je gezien wat er met de Joden werd gedaan?” “Ja, we zagen veel en konden ons de rest voorstellen. Speciale SS-commando’s pakten de Joden op. Ze werden weggeleid. Er waren massagraven en we namen aan dat de Joden waren doodgeschoten. Dorpen waar veel Joden woonden werden ook platgebrand. Later, als krijgsgevangenen, hoorden we van andere gevangenen dat de Joden systematisch waren uitgeroeid.” “En waarom deden jullie daar niets aan?” “Dat zou hebben betekend onmiddellijk geëxecuteerd worden. Maar aan een gevechtsfront denk je daar niet aan. Daar denk je alleen van uur tot uur.”
    Deze dialoog was typerend voor die tijd. Het is moeilijk om de systematische massale uitroeiing van de Joden en andere “vijanden van het volk” te vergelijken met de coronaleugen en vaccinatie. Ik was een fel tegenstander van vaccinatie en verloor destijds veel vrienden die mij een asociale lafaard noemden. Maar ik zou geen directe vergelijking trekken met de Holocaust.

    Geliked door 1 persoon

    • Jules Vismale zegt:

      Helaas hebben tijdens WO II in Rusland ook heel wat Russen, Wit-Russen, Oekraïners, Balten, Kozakken, Tartaren etc. de Duitsers meegeholpen om daar vele miljoenen joden af te slachten! Het antisemitisme onder die volkeren was namelijk net zo erg als dat van de nazi’s!

      Geliked door 1 persoon

  2. J.v.d.Heijden zegt:

    Niet alleen gehoorzaamheid maar ook slim uitgedokterde Duitse
    misleiding en propaganda(u gaat naar een werkkamp e.d.)
    maakte de holocaust mogelijk.
    Goebbels zei eerder tegen zijn voormalige secretaresse
    Brunhilde Pomsel*: wenn du einmal angefangen hast zu
    lügen, dann bleib dabei.
    Deze kreet wordt dagelijks niet alleen door Rutte IV
    toegepast. Denk hierbij aan de stikstof- en klimaatwaanzin.
    *Ze overleed in 2017 op 106-jarige leeftijd,
    haar interview staat op de DVD Ein Deutsches Leben.

    Like

Plaats een reactie