Meer dan een derde deel van de wereldbevolking leeft in landen die onder sancties te lijden hebben

(Door: Ben Norton – Vertaling: E.J. Bron)

Het Westen tegen de rest: de wereld wijst sancties af, alleen de VS en Europa ondersteunen ze. De VN-mensenrechtenraad heeft zich met overweldigende meerderheid tegen de sancties uitgesproken. De enige landen die zich uitspraken voor eenzijdige maatregelen waren de VS, het Verenigd Koninkrijk, de EU-lidstaten, Georgië en de Oekraïne.

Sancties staan formeel als eenzijdige dwangmaatregelen bekend en zijn een schending van het volkerenrecht.

Op 3 april stemde de VN-mensenrechtenraad met 33 leden voor en 13 tegen een resolutie, die “alle landen oproept om geen eenzijdige dwangmaatregelen meer te nemen, te handhaven, uit te voeren of na te leven.”

Het document, A/HRC/52/L.18, “eist de afschaffing van zulke maatregelen, omdat ze de charta van de Verenigde Naties en de normen en grondbeginselen voor vreedzame betrekkingen tussen de staten overtreden.”

De resolutie werd door Azerbeidzjan in naam van de beweging van blokvrije landen ingediend. Ze maakt duidelijk dat bij stemmingen in de VN het Westen vaak tegenover de rest van de wereld staat:

In de resolutie wordt gezegd dat ze “de voortgezette eenzijdige toepassing en uitvoering van zulke maatregelen door bepaalde machten al pressiemiddel, inclusief politieke en economische druk, tegen elk land, in het bijzonder tegen de minst ontwikkelde landen en de ontwikkelingslanden, met het doel om deze landen aan de uitoefening van hun recht te hinderen om uit vrije wil over hun eigen politieke, economische en sociale systeem te beslissen, scherp veroordeeld.”

Dat is een duidelijke toespeling op de blokkade van Washington tegen Cuba en Venezuela, die er op gericht zijn de socialistische regeringen van deze landen ten val te brengen, en die duidelijk een schending zijn van het volkerenrecht.

De resolutie voegt er aan toe dat sancties tot “zwaarwegende schendingen van de mensenrechten van de betrokken bevolkingsgroepen” leiden, met “bijzondere gevolgen voor vrouwen, kinderen, inclusief jongeren, oudere mensen en mensen met een handicap.”

In het document worden talrijke eerdere documenten van de Algemene Vergadering van de VN en van de mensenrechtenraad evenals berichten van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten geciteerd, waarin eenzijdige sancties eveneens veroordeeld worden.

Het opleggen van eenzijdige sancties door het Westen is in de afgelopen decennia met sprongen toegenomen.

Volgens een bericht van het Amerikaanse ministerie van Financiën uit het jaar 2021 werden aan het eind van het jaar aan 9.421 partijen sancties opgelegd door de Amerikaanse regering, wat overeenkomt met een adembenemende stijging van 933% sinds het jaar 2000.

Meer dan een derde deel van de wereldbevolking leeft in landen die ponder sancties te lijden hebben.

Bron:
uncutnews.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
geopoliticaleconomy.com
Door: Ben Norton

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Meer dan een derde deel van de wereldbevolking leeft in landen die onder sancties te lijden hebben

  1. koddebeier zegt:

    De VS, het Verenigd Koninkrijk, de EU-lidstaten, Georgië en de Oekraïne, een waardeloos imbecielen zooitje !!
    Die andere landen hun zogenaamde “democratie” willen opleggen !

    Geliked door 1 persoon

  2. Boike zegt:

    Sancties werken niet. Hebben nog nooit gewerkt. Dat weten we toch.
    Het is een instrument, waarmee je altijd in je eigen voeten schiet.
    Maar de Westerse Maffiosi zijn hardleers. Dom hè ???

    Like

Plaats een reactie