Biden is bereid om de Amerikaanse economie schade toe te brengen om China te bestrijden

(Vertaling: E.J. Bron)

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zou de Amerikaanse regering ook de eigen economie schade toebrengen wanneer dit de bescherming van de nationale veiligheid zou dienen. Als voorbeeld noemde ze sancties en exportcontroles van de kant van de VS tegenover China. In haar toespraak beschuldigde ze Peking bovendien van schendingen van de mensenrechten.

De Amerikaanse president Joe Biden zou voor niets terugdeinzen om de VS tegen veiligheidsbedreigingen door China te beschermen – zelfs wanneer daardoor de economie van het land beschadigd zou moeten worden. Dit verklaarde de Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen. “De nationale veiligheid heeft in onze betrekkingen met China het hoogste belang”, zei ze woensdag in een toespraak in Washington. Als voorbeeld noemde ze de belemmering van China tot de toegang tot bepaalde technologieën, en voegde er aan toe:

We zullen bij deze kwesties niet op compromissen ingaan, zelfs wanneer ze ten koste gaan van onze economische belangen.”

Yellen beschuldigde China van “unfaire” economische praktijken. Bovendien zou het land in de afgelopen jaren een “confrontatieve houding” tegenover de VS en hun bondgenoten hebben ingenomen. Washington zou over een “breed instrumentarium” beschikken om met veiligheidsbedreigingen uit China om te gaan, voegde ze er aan toe., Daartoe zouden exportcontroles en sancties tegen ondernemingen behoren, die het Volksbevrijdingsleger (PLA)onder steunen.

Het ministerie van Financiën beschikt over sanctiebevoegdheden om op bedreigingen in verband met de cyberveiligheid en China´s militair-civiele samensmelting te reageren.

We controleren ook buitenlandse investeringen in de VS zorgvuldig op nationale veiligheidsrisico´s en nemen de noodzakelijke maatregelen om zulke risico´s uit de weg te ruimen. Bovendien overwegen we een programma waarmee bepaalde buitenlandse investeringen van de VS, in het bijzonder gevoelige technologieën die aanzienlijke effecten hebben op onze nationale veiligheid, beperkt moeten worden.”

De Biden-regering heeft Chinese ondernemingen er al met eerste maatregelen aan gehinderd om zich te verzekeren van moderne halfgeleider technologieën, bijvoorbeeld door de uitvoerbeperking van installaties die chips fabriceren. Yellen benadrukte in dit verband dat Washington zulke maatregelen niet zou nemen om zichzelf een economisch voordeel te verschaffen of China´s groei en modernisering af te remmen.

Verder bekritiseerde de Amerikaanse minister van Financiën China wegens vermeende schendingen van mensenrechten en een zogenaamde “grenzeloze” ondersteuning van Rusland in de Oekraïne-crisis. Ze waarschuwde voor zwaarwegende consequenties mocht China materiële ondersteuning bieden of Rusland erbij helpen sancties te omzeilen. Ze voegde er aan toe dat de VS hun “middelen” zouden inzetten om schendingen van de mensenrechten te verhinderen.

Net zoals bij de nationale veiligheid zullen we ook bij de bescherming van de mensenrechten niet op compromissen ingaan, verklaarde Yellen. “Op dit grondbeginsel is onze betrokkenheid in de wereld gebaseerd.”

Peking op zijn beurt wees de beschuldigingen van de VS van de hand en riep Washington op “meer inspanningen te ondernemen om zijn eigen mensenrechtenproblemen op te lossen.” Bovendien beschuldigde de Chinese leiding Washington van een “mentaliteit van de Koude Oorlog”, waarin Peking als veiligheidsbedreiging zou worden gedemoniseerd, terwijl Biden´s regering zou proberen de economische vooruitgang van het land in te dammen.

Beperking en onderdrukking zullen Amerika niet weer groot maken, en ze zullen China er ook niet van afhouden zich nationaal te verjongen”, deelde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang tegenover journalisten mee.

Yellen gaf in het begin van de week toe dat Washingtons invloed op het globale financiële systeem, met het doel om andere landen te sanctioneren, de rol van de Amerikaanse dollar als wereldreservevaluta zou kunnen verminderen. Op de vraag naar een inzet van de Amerikaanse dollar “als wapen” zei ze tegenover CNN dat zulke tactieken “de hegemonie van de dollar zouden kunnen ondermijnen”.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Biden is bereid om de Amerikaanse economie schade toe te brengen om China te bestrijden

  1. Harry zegt:

    Sancties invoeren tegen een ander land , terwijl je daar zélf mee achterop bent ?
    Lekker slim !
    Maar in europa zijn ze nét zo gek .
    In ons geval maakt het dus niet uit ofdat je door een dementerende gek of een leugenachtige psychopaat geregeerd wordt .
    Het resultaat is hetzelfde !

    Geliked door 1 persoon

  2. ronjaspers zegt:

    Die onwettige president en corrupte kinderverkrachter biden heeft niks te vertellen.Hij is een “marionetpop” van de deepstate,de eigenaren van amerika.Hij doet gewoon wat hem opgedragen wordt.

    Like

  3. hans zegt:

    Ze hebben helemaal niks te willen, die Amerikanen, sancties en zwaarwegende consequenties, ha ha.! Ze moeten blij zijn als de rest van de wereld hun niet SANCTIONEERT!! Tjonge tjonge wat een kosmische arrogantie! Ze denken echt dat ze nog wat voorstellen. typhus bank en wapenindustrie-khazaren. Als ze schoon schip willen maken moeten ze die eerst eens massaal OPHANGEN!

    Like

  4. Ravian zegt:

    Als Biden werkelijk China tegen had willen houden dan had ie ‘m in Oekraïne in zijn broek moeten houden…
    Nu is het dweilen met de kraan open.

    Like

  5. mooinique zegt:

    Geblaat van een club die niets meer te zeggen heeft. Iedereen beschouwt Biden als een demente”leider”. Maak daar dus maar lijdt van. Hij doet wat hem bevolken wordt. Alles kapot maken. Wat dat betreft is die goed bezig.

    Like

  6. Hovawart zegt:

    Opa Biden zal wel beginnen met het neerhalen van Trumps hekje om daarna te beginnen met de opbouw van z’n Amerikaanse Great Wall Of China…….om de rijke Amerikanen die hij zal kaalplukken tegen te houden.

    Like

  7. Julia zegt:

    Dan maar hopen dat die Amerikanen eindelijk eens een koekje van eigen deeg krijgen. Overal waar die Amerikanen zich inmengen eindigt op chaos o.a. in het Midden Oosten. Dan stelt de demente oude zak Biden zich ook nog beschikbaar voor de nieuwe verkiezingen. Succes VS.

    Like

Plaats een reactie