Zelensky´s toekomstvooruitzichten worden steeds somberder

(Door: Alexander Männer – Vertaling: E.J. Bron)

Het Oekraïense leger bereidt zich in het kader van het zogeheten “voorjaarsoffensief” op een grote aanval tegen de Russische troepen voor, die voor Kiev voor een ommekeer in de oorlog moet zorgen. Het mislukken van dit offensief zou echter fatale gevolgen hebben, ook voor het presidentschap van Volodymyr Zelensky.

Volodymyr Zekensky gold voor veel van zijn landgenoten ooit als een van de grootste toeverlaten van de Oekraïense politiek, die het door de burgeroorlog verscheurde land na de desastreuze ambtsperiode van Petro Porosjenko weer tot rust moest brengen, eindelijk moest verenigen en sowieso alles beter zou doen. Dat was in principe ook het verkiezingsprogramma van de voormalige komiek: de beëindiging van het bloedvergieten in de Donbass, het veiligstellen van de rechten van de Russische bevolking van de Oekraïne evenals de verbetering van de economische situatie in het land.

Zelensky, die in 2019 met 73% van de stemmen tot Oekraïens president werd gekozen, kon echter geen van zijn verkiezingsbeloftes vervullen. In plaats daarvan heeft hij de crisis in de voormalige Sovjetrepubliek zelfs nog verergerd en was er uiteindelijk in hoge mate – bijvoorbeeld door het niet uitvoeren van het Vredesakkoord van Minsk – medeverantwoordelijk voor dat zijn land nu een bloedige oorlog tegen een atoommacht voert. Een oorlog, waarin de Oekraïners massaal sterven, hun land verwoest wordt en waarvan in de eerste plaats de VS en andere NAVO-landen profiteren. Want Washington en zijn aanhang verdienen aan de oorlog – bijvoorbeeld door wapenleveringen of militaire ondersteuning – niet alleen fantastisch mee, maar versterken vooral hun geopolitieke belangen in deze regio, waarin zij de Oekraïense troepen zowel quasi als een privéleger als kanonnenvoer tegen de Russen gebruiken en zo van de Oekraïne-oorlog hun proxy-oorlog tegen Rusland maken.

Politieke druk wegens ontbrekende oorlogssuccessen

Daarbij verwachten de VS, Groot-Brittannië en Co. Van Kiev echte rook strategische oorlogssuccessen, die na meer dan een jaar gevechtshandelingen echter ontbreken. Integendeel, de oorlog ontwikkelt zich definitief niet ten gunste van de Oekraïne, die volgens schattingen al meer dan 150.000 soldaten, evenals duizenden tanks, pantservoertuigen en andere militaire uitrusting heeft verloren.

Dit is wel degelijk de medeschuld van Zelensky, omdat hij bijvoorbeeld vorig jaar geweigerd had om zijn troepen uit de destijds hard bevochten Donbass-steden Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk terug te trekken en daardoor de dood van duizenden Oekraïense soldaten o.a. wegens politieke en propagandistische doelen op de koop toenam. Datzelfde geldt overigens ook voor de al maandenlang bevochten stad Artyomovsk respectievelijk Bachmoet, waar eveneens al duizenden Oekraïense soldaten gesneuveld zijn in plaats van zich op tijd terug te trekken. Ook hier wilde Zelensky aan de westelijke media blijkbaar nog een heldensage leveren.

Zo is een overwinning van de Oekraïne, ongeacht de omvangrijke militair-technische en financiële ondersteuning van het Westen, steeds verder weg, en daartegen kan volgens westelijke toppolitici alleen nog maar een groot offensief van de Oekraïense troepen helpen. Anders wordt het niet alleen voor het Oekraïense leger heel krap, maar ook voor de politieke leiding in Kiev en in het bijzonder voor Zelensky. Deze zou de ondersteuning van het Westen namelijk definitief kunnen kwijtraken en daarmee ook de financiële middelen evenals de politieke veiligheid, die zijn machtsbehoud garanderen.

Het komende offensief zou ook een van de hoofdthema´s tussen Zelensky en de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, geweest kunnen zijn, die afgelopen donderdag Kiev heeft bezocht. Er dient benadrukt te worden dat Stoltenberg geen militair is, maar in de eerste plaats politicus, zodat hij met Zelensky eerder de politieke en niet de militaire aspecten in deze aangelegenheid besproken zou kunnen hebben. Want Zelensky lijkt het offensief zijnerzijds te willen uitstellen, omdat hij wellicht – net als veel andere Oekraïners overigens ook – niet in een succes van de onderneming gelooft en omdat hij vreest bij zijn westelijke “partners” in ongenade te vallen, mocht het offensief daadwerkelijk mislukken.

Machtsconflict met het leger

Dan zou voor hem vervanging gevonden moeten worden. In dit verband dient nogmaals herinnerd te worden aan het oude en nog steeds smeulende conflict tussen de Oekraïense president en het leger van zijn land. Met bovenaan generaal stafchef Valerij Zaloezjnyj, die al lange tijd politieke ambities koestert en volgens “Time Magazin” tot de honderd belangrijkste personen van het jaar 2022 telt, zou tot nu toe meerdere heftige ruzies met de steeds impopulairder wordende Zelensky vanwege militaire mislukkingen hebben gehad. Talrijke waarnemers gaan er nu van uit dat Zelensky bij nog een fiasco van de Oekraïense troepen met een opstand van Zaloezjnyj en de hele generale staf te maken zou kunnen krijgen, in zoverre daar groen licht voor zou geven.

Tot nu toe is de relatie van de VS met de het binnenlands Oekraïens machtsspelletje echter eerder zo gewest dat men de ruzies accepteerde, zolang deze de gezamenlijke strijd tegen Rusland niet schaadden. In deze kwestie werd van de Oekraïners altijd eenheid verlangd, vooral naar buiten toe. Daarom zag Zaloezjnyj zich ook gedwongen om zijn politieke ambities wat te beteugelen en Zelensky niet meer openlijk te bekritiseren. Een mislukt offensief zou echter zoals gezegd het einde van het presidentschap van Zelensky en vermoedelijk de kans voor Zaloezjnyj betekenen, zelfs wanneer hij niet over welke politieke ervaring dan ook beschikt.

Maar deze ervaring heeft hij waarschijnlijk ook niet per se nodig, wanneer je bedenkt hoe de politiek in de Oekraïne sinds de zogenaamde “Euromaidan” van 2014 verliep en waar deze het land tot nu toe heeft gebracht. Want eigenlijk is daar alleen de populariteit van een politicus belangrijk, omdat de politieke processen van dit crisisland sowieso alleen maar door de VS, Groot-Brittannië en de Europese Unie geleid worden. In zoverre zou Zaloezjnyj alleen maar nog een marionet van het buitenland zijn, die de Oekraïners er opnieuw alleen maar van zou hoeven overtuigen dat men alle goed doet en de strijd tegen de “Moskovieten” nog steeds volgens plan verloopt.

Bron:
rt.de
Door: Alexander Männer

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Zelensky´s toekomstvooruitzichten worden steeds somberder

  1. bobzelf zegt:

    GOHHHHH

    KOM IK NET EEN FOTO TEGEN

    VAN TABERNAKEL BENNIEIKBENNOOITKOKGEWEEST

    DUS IK DENK LEUK . KIJK EFFE MEE ..

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=5884878181622534&set=gm.1261695051451293&idorvanity=150113889276087

    Like

  2. bobzelf zegt:

    GELUKKIG VOOR UKRAINE EN ZELENSKI

    IS OOM VLADIMIR EEN PAAR DAGEN NAAR EEN KLAVERJAS CONCOURS

    ERGENS ACHTER IN DE TABERNAKEL VAN BENNIE

    ACHTER EEN GESCHEURD DOEK MET NATTE PLEKKEN

    DIE IS EVEN NIET AANSPREEKBAR

    WHAHAHAHAHAHAHA

    OOM KIEV

    Geliked door 1 persoon

  3. Marijke zegt:

    Nou, vandaag toch weer linkse mutsen gehoord (jawel ook nog familie…) die menen dat Poetin verder oprukt als we hem niet stoppen. Die bang zijn dat Poetin meer landen gaat overvallen als we niet ingrijpen. Ze snappen niet dat dit grote b.s. is en dat Poetin helemaal geen belang heeft in het veroveren van meer landen. Dit is wat ons wijs gemaakt wordt en sommigen trappen erin. Probeer het maar eens uit te leggen…

    Geliked door 3 people

    • Lucie zegt:

      Ja ik heb ook zulke familie, ze zijn totaal gehersenspoeld door de NPO en de kranten, vooral die foute telegraaf.
      Maar ook vrienden van ons geloven de msm. Het is zum kotzen.

      Like

    • Boike zegt:

      @ Marijke 22 april 2023 om 23:55

      Je kunt het de wokes niet uitleggen. Met wokes valt niet te redeneren. Ze zijn gehypnotiseerd.
      Ze weten niet beter meer. Ze kunnen hun gezonde naprakkedenkiezeerverstand niet meer gebruiken.
      Je bent dus aan het praten tegen een betonnen muur.

      Op school werd de techniek van logisch en analytisch denken niet bijgebracht. Ze kunnen het dus niet.
      Halve waarheden werden verkondigd als wetenschap. Daar moesten ze in geloven. Ze kunnen niet anders meer.
      Het is vergelijkbaar met Grefo’s, die geloven in de waarheid en de letter van de bijbel.
      Geloven betekent immers, iets voor waar aannemen, maar het niet zeker weten.

      Op het NOS journaal worden Leugens en bedrog in hapklare brokken door de strot gedauwd.
      Met uitgekiende teksten en technieken worden de wokes in een angst-modus gebracht. Het wordt hen aangepraat.
      Let maar eens op de kinderachtig simpele maar suggestieve teksten. Korter zinnetjes en kleine woordjes.

      Telkens als de wokes naar het NOS journaal kijken, wordt de hypnose bevestigd.
      Juffrouw onbenul loopt van rechts naar links over het scherm. Soms een muziekje op de achtergrond.
      Dan stelt ze vervolgens een domme, maar wel suggestieve, vraag aan een journalist, die zogenaamd op locatie is.
      Maar in feite staat de lummel in een andere hoek van de studio voor een groen scherm.
      Met techniek wordt een beeld op een achtergrond geprojecteerd. Het is dus pure suggestie.
      En in discussies in praatprogramma’s wordt een en ander nogmaals bevestigd.
      Het venijn gaat schuil in herhaling en de herhaling en de ….. constante herhaling, die de hypnose verdiept.
      Ja, het is een hele gemene truc, om de hypnose te bevestigen en te verdiepen.
      Het is waarlijk duivelsgespuis.

      De hypnose is inmiddels zo sterk en zo diep, dat gezonde argumentatie niet eens meer doordringt.
      Alleen een (figuurlijke) hele zware donderslag bij heldere hemel kan de hypnose nog verbreken.

      Like

    • LUCIA zegt:

      @Marijke ; Klinkt bekend meid tot 10 tellen en effe gaan plassen, je weet niet eens waar je moet beginnen met uitleggen is net zoiets als 1984, het boek kado doen aan iemand die net het alfabet aan het leren is ..alles wat je zegt valt in domweg onvruchtbare aarde en tussen hen en die aarde zit een domheidscondoom dubbeldik en gevoerd… het vervelende is dat je ze daarna niet meer serieus kan nemen

      Like

  4. Andre zegt:

    Pisvlek Zelenskii is een beetje te greedy geweest als revolutionair. Mag ie wel miljardair zijn maar bloedpoen heeft een keerzijde Op het moment vliegt er een Russische 2-96-300 naar shithole Berlijn om alle Russische diplomaten op te halen. De Duitse diplomaten van links meisje Annalena mogen lopend naar huis vanuit Rusland want dat is goed voor het klimaat.

    Geliked door 2 people

  5. Hans M zegt:

    Persoonlijk zie ik het ervan komen dat het Oekraïense volk zich op een gegeven moment tegen Zelensky keert en dat hij met alle (NL) poen naar het buitenland verdwijnt. Dag belastingcenten met dank aan oorlogshitser Rutler. Als laatste redmiddel kunnen we altijd nog ons geheime wapen Sjoerd Sjoerdsma inzetten.

    Geliked door 3 people

  6. Hans M zegt:

    Ik heb een vraag: Ik wilde dit artikel op facebook delen maar is verwijderd. Heeft dit te maken met het feit dat het van RT DE afkomstig is?

    Like

    • E.J. Bron zegt:

      Dat zou zomaar kunnen!

      Webmaster

      Like

    • LUCIA zegt:

      @Hans ; Had nooit gedacht dat het hier zo belachelijk zou worden, je kunt een heleboel websites niet op zonder VPN, dankzij die qut-unie ..ben aan het rondkijken voor een huis elders waar het energieprobleem minder nijpend is en ik wat zelf kan verbouwen, zolang het nog kan tenminste.

      Hoorde laatst van iemand die net op vacantie in Portugal was geweest, dat heel veel 30érs ;Nederlanders,Duitsers en Engelsen, daar op vacantie gaan en niet meer terugkomen..kopen heel goedkoop een stukje grond met zijn allen en leven daar in tenten, in vaak zeer primitieve omstandigheden. Ze kwam met hen in contact op de markt waar ze spullen verkochten.

      Die taal is wel vervelend, ik begrijp Spaans en spreek aardig Italiaans dus zou ik eigenlijk Portugees ook moeten begrijpen maar die gasten spreken net alsof ze een halve bijennest in hun bek hebben, er komt een soort gezoem uit en als ik het probeer, ga ik ervan hoesten en kijken mijn katten me raar aan.

      Was jaren geleden met mijn toenmalige Italiaanse vriend in Brazilië, dat was heel grappig, de Brazilianen verstonden zijn Italiaans niet, het mijne wel maar als zij antwoord gaven, verstond ik hen niet maar mijn vriend verstond hen wel ..gelachen joh dat was driehoeks communicatie.
      Moet eerlijk zeggen dat de manier waarop Brazilianen Portugees spreken veel melodieuzer a la bossanova nova klinkt, dan als de gewone Pportugezen het spreken, ik kan dat bijengezoem maar niet mooi vinden.

      Like

  7. LUCIA zegt:

    Deze Oekraïense darkroom draaikont opsluiten in een groot brok steenkool dat is pas een mooie sombere en groene oplossing

    Like

Plaats een reactie