“Ont-dollarisering”: Sneller dan verwacht weg van de Amerikaanse dollar

(Vertaling: E.J. Bron)

Met de politisering ook nog van de eigen munt hebben de VS zichzelf geen plezier gedaan. De zogenaamde “ont-dollarisering” zal de macht van de VS beperken. Het sanctieregime tegen Rusland heeft deze ontwikkeling versneld. De afwending van de Amerikaanse dollar maakt snellere vorderingen dan voorspeld.

Het tijdperk van de globale reservevaluta Amerikaanse dollar loopt ten einde. De politisering van de eigen munt door de Amerikaanse regering heeft er beslissend aan bijgedragen dat de landen van het globale Zuiden op zoek zijn naar een alternatief voor de afhankelijkheid van de Amerikaanse munt. Het omvangrijke westelijke sanctieregime tegen Rusland, dat mede schade berokkent aan de wereldeconomie, heeft dit proces nogmaals versneld.

In een interview met CNN heeft de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, toegegeven dat de sancties inderdaad terugwerkingen op de Amerikaanse dollar als sleutelvaluta zouden kunnen hebben. Ze wees er in dit verband op dat de Amerikaanse regering alleen gezamenlijk en afgesproken met haar partners sancties zouden opleggen en zich daarbij altijd door redelijkheid zou laten leiden. Met “partners” bedoelt Yellen blijkbaar de westelijke satellietstaten van de VS – en hier vooral de landen van de EU.

Van redelijkheid en inzicht kan echter gezien de extreme toename van de sancties geen sprake zijn. Zoals in het blog “GeopoliticalEconomy” wordt bewezen, zijn de VS-sancties van het al aanzienlijke aantal 912 in het jaar 2000 naar ondertussen een ongelooflijke 9421 in het jaar 2021 gestegen. Deze snelle stijging omvat echter nog niet de sancties die na het begin van de speciale militaire operatie tegen Rusland werden opgelegd.

De sancties van de VS en hun satellieten zijn voor het overgrote deel niet door de VN gelegitimeerd. Daarom zijn ze tegen het volkerenrecht. Op deze omstandigheid vestigt ook een resolutie van de VN-mensenrechtenraad van 3 april de aandacht, waarin de onmiddellijke opheffing van alle eenzijdige sancties wordt geëist.

De VS zijn echter alleen maar op grond van hun er bovenuit stekende positie in het financiële systeem van de wereld in staat om zulke sancties op te leggen. Landen, die op de wereldmarkten grondstoffen wilden kopen, moesten daarvoor tot nu toe toegang tot de Amerikaanse dollar hebben. Omdat de VS inmiddels de meerderheid van de landen buiten het “collectieve Westen” sanctioneren en een overdenken van de inzet van deze het volkerenrecht schendende sancties door de VS niet herkenbaar is, bestaat er een vitaal interesse in om de Amerikaanse dollar als reservevaluta af te lossen en daarmee de politieke invloed van de VS in te dammen. De vraag is alleen maar met welke snelheid dit proces wordt voltrokken.

Een actuele bijdrage op het nieuwsblog “ZeroHedge” bewijst nu dat het proces van de “ont-dollarisering” duidelijk sneller plaatsvindt dan tot nu toe aangenomen. “ZeroHedge” verwijst daarbij naar een analyse van Stephen Jen, de president van de investeringsbank Eurizon Capital met zetel in Milaan. In zijn bijdragen waarschuwt hij ervoor dat de Amerikaanse dollar zijn status als reservevaluta duidelijk sneller zou kunnen verliezen dan aangenomen.

Buitengewone maatregelen van de VS en hun bondgenoten tegen Rusland hebben die landen opgeschrikt, die grote reserves aan dollars bezitten.”

In zijn bijdrage voor de “Financial Times” bewijst hij dat de Amerikaanse dollar in het jaar 2022 tienmaal sneller marktaandelen heeft verloren dan in de jaren daarvoor.

De erosie van de dollar als reservevaluta is sinds het begin van de oorlog in de Oekraïne duidelijk versneld.”

De sleutel tot de instorting van de Amerikaanse dollar als internationale valuta zou in de ontwikkeling van verschillende stabiele financiële markten liggen, wordt in het blog geconstateerd.

Inderdaad worden de markten verder “geregionaliseerd”. Steeds meer landen gaan ertoe over in lokale valuta af te rekenen en lossen het probleem van de ankervaluta op door de Amerikaanse dollar te omzeilen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op “Ont-dollarisering”: Sneller dan verwacht weg van de Amerikaanse dollar

  1. waalkade4bd8489a57 zegt:

    Laat de Dollar en Euro maar helemaal instorten.
    Maar ik zal dan nog de CBDC weigeren daar ga ik NOOIT aan beginnen.

    Geliked door 1 persoon

  2. bobzelf zegt:

    JA ….
    RUSLAND UIT ALTIJD MOEILIJKJ..

    SCHAKEN IS OOK SPORT …

    M AAR WEL EEN MOEILIJKE …. WHAHAHAHAHAHAH

    MIJN HEMEL MET HOEVEEL KOPSTUKKEN HEEFT MIJN OOM

    DIT UITGEDACHT ??

    IK GEEF 12 POINTS TO MOSCOU FROM THE ATHENS JURY …

    DER UNTERGANG. MAAR DAN BEETJE ANDERS.

    WO IEST STEINER ?????

    Geliked door 2 people

  3. saddy zegt:

    Inderdaad sneller dan verwacht, hier nog een:

    Gravitas : Bangladesh to trade in rupees with India

    Geliked door 1 persoon

  4. Ravian zegt:

    Wie een kuil graaft voor een ander…

    LOL

    Geliked door 2 people

  5. bobzelf zegt:

    Ravian zegt:
    25 april 2023 om 01:23

    WIE EEN KUIL GRAAFT VOOR EEN ANDER //

    IS MEESTAL EEN ARBEIDER
    EN

    DIE ZWEET ZICH TE BARSTEN

    WHAHHAH LOL

    Like

  6. ronjaspers zegt:

    Daar zullen de rotschilds (nepjoden) niet blij mee zijn,die bezitten ongeveer 85% van alle banken op de wereld.

    Like

Plaats een reactie