De terugkeer van Syrië in de Arabische Liga

(Vertaling: E.J. Bron)

De terugkeer van Syrië in de Arabische Liga tekende zich al af, nu is ze besloten zaak. Volgens met elkaar overeenstemmende informatie van de woordvoerder van de organisatie en het Irakese ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de ministers van Buitenlandse Zaken tijdens hun bijeenkomst in Caïro op 7 mei voor de “terugkeer van Syrië” gestemd.

Dit mag waarschijnlijk zonder twijfel als duidelijke boodschap aan de VS begrepen worden om hun invloed in de Arabische regio duidelijk te willen indammen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben de terugkeer van Syrië in de organisatie goedgekeurd, zei de woordvoerder van het Irakese ministerie van Buitenlandse Zaken, Ahmes al-Sahhaf, tegenover het persbureau INA.

Hij wordt geciteerd met de woorden: “De bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga heeft de terugkeer van Syrië in de Arabische Liga goedgekeurd.”

De woordvoerder van de secretaris-generaal van de Liga, Gamal Rushdie, bevestigde in een kort statement tegenover RIA Novosti dat de raad van ministers van Buitenlandse Zaken de terugkeer van Syrië in de organisatie besloten zou hebben.

“Ja, dat is zo.”

Vergadering in Caïro laat unanimiteit zien

De buitengewone vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen over Syrië en Soedan vindt op dit moment in Caïro plaats. Voorafgaande aan de ontmoeting had de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi, verklaard dat er al genoeg stemmen voor het herstel van het lidmaatschap van Syrië onder de lidstaten van de organisatie zouden zijn.

Een toenadering tussen Syrië en Saoedi-Arabië tekende zich immers enige tijd geleden al af.

Bij de laatste ministerbijeenkomst van de Arabische Liga op 15 april in Djedda (Saoedi-Arabië) verlangden enkele deelnemers de terugkeer van Syrië in de “Arabische schoot” en wezen op de noodzaak de humanitaire crisis in het land op te lossen. Ze benadrukten dat de Arabische landen een leidende rol bij de oplossing van het Syrië-conflict zouden moeten spelen.

Wat opnieuw als niet mis te verstaan signaal aan de VS beoordeeld moet worden om zich uit de regio “terug te trekken”.

Een onlangs nog plaatsgevonden historisch bezoek van de Iraanse president Ebrahim Raisolsadati aan Damascus kan waarschijnlijk eveneens als duidelijk signaal aan de VS begrepen worden.

Het lidmaatschap van Syrië van de Arabische Liga werd in november 2011 na het uitbreken van het bewapende conflict in het land bevroren.

Veel Arabische landen riepen destijds hun ambassadeurs uit Damascus terug. De Syrische autoriteiten verklaarden daarop dat ze deze beslissing niet zouden accepteren en als onwettig zouden beschouwen. Tegelijkertijd nam de Arabische Liga niet aan de onderhandelingen over een oplossing in Syrië deel, hoewel het als sleutelland in de Arabische wereld geldt.

De Arabische Liga (ook wel “Liga van Arabische staten” genoemd) werd op 22 maart 1945 opgericht en bezit op dit moment 22 leden. Het hoofdkwartier bevindt zich in Caïro. De terugkeer in de Arabische Liga is een lang verwachte diplomatieke doorbraak voor Syrië en de regering van Bashar al-Assad (foto).

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op De terugkeer van Syrië in de Arabische Liga

 1. bobzelf zegt:

  DUS ????

  HEEFT OOM VLADIMIR DAAR OOK UITSTEKEND WERK VERRICHT
  LS VRIEND ZIJNDE ..

  TOEN ISIS MET DE USA UW VRIENDEN .. ZOWAT HET LAND INNMEN

  EN ASSAD EFFE MET OOM VLADIMIR BELDE ..

  ER ZIJN DUS VEEL MENSEN DAAR OOK WAKKER GEWORDEN ..

  DAN WEL NU DE USA EEN TYPHUS SCHOP GEVEN

  HEERLIJK . HEERLIJK

  OME BOBZELLUF

  Geliked door 2 people

 2. bobzelf zegt:

  IK VOND DEZE SPREUK WEL AARDIG WHAHAHAHA

  When I was young,

  I used to be poor.

  But after years of hard work,

  I’m no longer young

  MOOIE EU SPREUK WHAHAHAHAH

  OME BOBOBOBOB

  Geliked door 4 people

 3. antiislamnu zegt:

  Heel goed nieuws dan kunnen de Syrische vluchtelingen weer terug naar hun land om net als de Nederlanders na de tweede wereldoorlog deden de boel weer op te bouwen.

  Geliked door 2 people

 4. bobzelf zegt:

  GOOD MORNING SLAVA RUSSIA
  EN

  THE EMPEROR OF THE WORLD

  Oorlog in Oekraïne
  Live – Oekraïne. Poetin speecht op legerparade in Moskou: ‘Echte oorlog wordt gevoerd tegen ons moederland’
  President Vladimir Poetin spreekt de menigte op het Rode Plein in Moskou toe. Beeld via REUTERS
  President Vladimir Poetin spreekt de menigte op het Rode Plein in Moskou toe.Beeld via REUTERS
  Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

  9 mei 2023

  E-mail
  • Nieuws. Met paniek proberen Russen inwoners van Zaporizja aan te zetten tot ‘evacuatie’, zegt Oekraïne EN GELUL HOPPA

  • Analyse. Terwijl Poetin afwacht, tikt voor Oekraïne de klok:‘Verwachtingen tegenoffensief worden overschat

  Bekijk de speech van Poetin

  09:45
  Poetin haalt in toespraak uit naar Westen: ‘Proberen ons land te vernietigen’
  Tijdens zijn toespraak in Moskou zegt president Vladimir Poetin dat er opnieuw een “echte oorlog tegen ons moederland” wordt gevoerd. Hij zegt dat het Westen zijn land “probeert te vernietigen” en hoe westerse leiders “haat en russofobie zaaien”. Volgens Poetin is het Westen vergeten “wie de nazi’s hebben verslagen” en wie de bevolking van Europa heeft bevrijd.

  “Vandaag bevindt de beschaving zich opnieuw op een beslissend keerpunt”, zei hij voor duizenden soldaten op het Rode Plein. “We hebben internationaal terrorisme teruggeslagen, we zullen de inwoners van de Donbas (het Donetsbekken in het oosten van Oekraïne, red.) beschermen en we zullen onze veiligheid verzekeren.”

  Poetin stelde dat de westerse elite anderen haar wil probeert op te dringen en de gevolgen van het nazisme is vergeten. Rusland wil volgens hem een “vreedzame toekomst”, maar zaait het westen “haat en russofobie”.

  De toekomst van de Russische soevereiniteit hangt volgens de president af van de Russische soldaten in de zogeheten ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne. “Iedereen bidt voor jullie”, zei hij.

  Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Rusland heeft steeds zonder bewijs beweerd dat het land bedreigd werd door het Westen.

  Volgens officiële cijfers marcheren ongeveer 8.000 soldaten over het Rode Plein. Onder hen zijn ook mannen die de voorbije maanden in Oekraïne vochten. Anders dan eerst was aangekondigd, waren ook buitenlandse gasten aanwezig. Zo zitten staatshoofden en regeringsleiders uit Wit-Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgizië, Oezbekistan en Armenië in de tribune.

  AFP – Wit-Russisch president Aleksandr Loekasjenko volgt de militaire parade op het Rode Plein in Moskou.
  09:20
  Legerparade in Moskou gestart onder toeziend oog Poetin
  Op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou is dinsdagochtend de militaire parade gestart waarmee de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in 1945 wordt herdacht. De Russische president Vladimir Poetin woont de parade bij en zal naar verwachting nog een toespraak geven, waarbij hij mogelijk zijn aanvalsoorlog in Oekraïne opnieuw zal proberen te rechtvaardigen.

  via REUTERS – Russisch president Vladimir Poetin in het bijzijn van zijn Kazachse collega Kassym-Jomart Tokayev en de Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev tijdens de militaire parade op de Dag van de Overwinning in Moskou.
  Om klokslag 9 uur Belgische tijd, of 10 uur in Moskou, ging de parade van start. Die vindt jaarlijks plaats naar aanleiding van de Dag van de Overwinning op 9 mei. Rusland herdenkt die dag de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Er waren speculaties dat de parade afgelast zou worden, maar het evenement gaat toch gewoon door. Zoals eerder aangekondigd, zijn de veiligheidsmaatregelen wel verstrengd.

  Poetin kijkt toe vanuit de tribune. Ook staatshoofden en regeringsleiders uit Wit-Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgizië, Oezbekistan en Armenië zijn aanwezig.

  ONDERTUSSEN ?????

  HET GESTOORDE ZOOITJE UIT BRUSSEL , THE NAZI LOVERS
  AP
  08:32
  EU-kopstuk Von der Leyen komt op dag vol symboliek naar Kiev

  Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is dinsdag aangekomen in Kiev voor een overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het bezoek op 9 mei, de dag dat de Europese Unie Europadag viert en Rusland militaire parades houdt, heeft volgens haar symbolische waarde.

  “Oekraïne maakt deel uit van de Europese familie”, onderstreepte Von der Leyen bij aankomst volgens een verslaggever van de European Newsroom, waarin ANP en andere persbureaus samenwerken. “Mijn aanwezigheid in Kyiv vandaag op 9 mei is symbolisch, maar tekent ook een heel praktische werkelijkheid”: de innige samenwerking tussen Brussel en Kiev.

  Zo bespreken ze hoe ze de weg kunnen effenen voor het beginnen van onderhandelingen over de toetreding van Oekraïne tot de EU, aldus Von der Leyen. Oekraïne kreeg afgelopen jaar in ijltempo de status van kandidaat-lidstaat, maar die onderhandelingen zijn een wezenlijke volgende stap naar het lidmaatschap. EU-landen als Nederland hebben hun bedenkingen.

  ANP / EPA
  Oekraïne wil net als de EU op 9 mei voortaan de Dag van Europa vieren en stilstaan bij het begin van de Europese samenwerking. De commissievoorzitter “verwelkomt dat besluit van president Zelensky zeer”. Tot dusver stond 9 mei in Oekraïne, net als in Rusland, nog in het teken van de overwinning op nazi-Duitsland. Daarbij wil Zelensky in het vervolg net als veel westerse landen een dag eerder stilstaan.

  “Het is zo’n passende plek om de Dag van Europa te vieren”, vindt Von der Leyen. “Waar elke dag wordt gestreden voor de waarden die we koesteren.”

  06:53
  Rusland herdenkt overwinning op nazi’s met streng beveiligde 9 mei-viering
  Ook dit jaar paraderen Russische militairen over het Rode Plein in Moskou vanwege de Dag van de Overwinning. Vandaag herdenken de Russen de overwinning op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat gaat gepaard met extra strenge beveiliging. Door recente droneaanvallen in Rusland, ook op het Kremlin, staan de autoriteiten in het land op scherp.

  De jaarlijkse herdenking is een belangrijke feestdag in Rusland en het is voor president Vladimir Poetin een manier om zijn militaire macht te tonen. Poetin gebruikt de dag ook sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 om het Russische patriottisme aan te wakkeren. Hij zal dinsdag een toespraak houden, ondanks de drone-aanval van vorige week die volgens de Russen op de president gericht was. Wie er achter die aanval zat blijft onduidelijk.

  REUTERS
  In zeker zes regio’s is de traditionele 9 mei-parade geschrapt vanwege zorgen over de veiligheid. Andere festiviteiten en herdenkingen zijn versoberd, volgens lokale autoriteiten uit vrees voor aanslagen van pro-Oekraïense groepen.

  In Moskou is het Rode Plein al sinds 27 april afgesloten voor het publiek, ook uit veiligheidsoverwegingen. Bij de repetities voor de parade leek er minder militair personeel en materieel betrokken te zijn dan in eerdere jaren. Een deel van het leger wordt ingezet in Oekraïne, maar de Russen hebben daar tijdens de oorlog ook aanzienlijke verliezen geleden. Volgens Moskou doen er wel troepen die hebben gevochten in Oekraïne mee aan de parade op het Rode Plein.

  REUTERS

  REUTERS
  06:42
  Luchtalarm in Kiev en grote delen van Oekraïne
  In grote delen van Oekraïne klinkt in de nacht van maandag op dinsdag het luchtalarm. In Kiev is ook de luchtverdediging volgens de Oekraïense autoriteiten actief. Volgens The Kyiv Independent klonken er explosies in de hoofdstad. Op ongeverifieerde beelden op sociale media is te zien dat iets uit de lucht wordt geschoten.

  Dinsdag wordt in Rusland de Dag van de Overwinning gevierd. In de aanloop naar deze herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de aanvallen op Oekraïne in de afgelopen weken flink opgevoerd. Maandag werden Oekraïense steden bestookt met drone- en raketaanvallen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ravian zegt:

  Zo, die is recht onder het VS klokkenspel…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s