Gevolgen van het aardolie-embargo tegen Rusland: Moskou verhoogt dieselexport naar Latijns-Amerika

Een tanker in Rio de Janeiro.

(Vertaling: E.J. Bron)

Als gevolg van het door de EU besloten olie-embargo tegen Rusland leidt het land zijn export steeds meer om naar Latijns-Amerika. In de periode van januari tot april heeft Rusland ongeveer 1,5 miljoen ton diesel naar de regio uitgevoerd. De grootste afnemer is Brazilië.

Nadat het Westen als gevolg van de Oekraïne-oorlog strafmaatregelen tegen aardolie uit Rusland heeft besloten, verhoogt het land zijn export naar Azië en Latijns-Amerika. Zoals het persbureau Reuters onder verwijzing naar een analyse van de aanbieder van economische data, “Refinitiv”, bericht, heeft Rusland alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar ongeveer 1,5 miljoen ton diesel aan landen in Latijns-Amerika geleverd. In het hele jaar 2022 zouden dat maar 211.000 ton zijn geweest.

In het artikel wordt o.a. over Russische dieselleveringen aan Chili bericht. Zo zouden twee tankers in de Baltische haven Primorsk 73.000 ton diesel geladen en koers naar de haven Guaycán in de Chileense stad Coquimbo gezet hebben. Volgens informatie van “Refenitiv” is de grootste afnemer echter Brazilië, dat ongeveer 30% van zijn diesel uit het buitenland zou betrekken.

Reuters concludeert dat Rusland zijn aardolieleveringen over zee niet alleen naar Azië en Afrika, maar ook naar Latijns-Amerika zou omleiden. Zodoende zou het land aandelen op de Latijns-Amerikaanse markt afpakken van de VS, de grootste dieselleverancier van Brazilië. Sinds april publiceert Rusland geen statistieken over zijn olieproductie en olie-export meer.

Sinds december 2022 is in de EU het embargo voor Russische ruwe olie van kracht. Sinds februari 2023 mogen in de EU-landen geen Russische aardolieproducten meet geïmporteerd worden. Er bestaan echter een aantal uitzonderingen: de leveringen via de pijpleiding Droezjba mogen doorgaan. Bulgarije heeft toestemming om aardolie voor een Lukoil-raffinaderij uit Rusland te betrekken, en ook Kroatië mag Russische gasolie blijven kopen. Bovendien hebben de EU, de G7-landen en Australië een prijsplafond van $ 60,- per barrel voor aardolie uit Rusland vastgesteld.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gevolgen van het aardolie-embargo tegen Rusland: Moskou verhoogt dieselexport naar Latijns-Amerika

  1. Hovawart zegt:

    Schaak!

    Like

  2. Ravian zegt:

    Surprise surprise…

    Like

Plaats een reactie