We worden voor de gek gehouden: de EU koopt Russische olie voor een hogere prijs, die verkocht wordt door Aziatische landen, die zich niets aantrekken van van het VS-embargo!

(Door: Nicholas Cezar – Vertaling: E.J. Bron)

De VS hebben een embargo tegen Russische olie opgelegd en de Europese Unie heeft dit snel overgenomen. Ondanks het embargo kon Rusland de olie aan Aziatische landen verkopen, die zich niets van de sancties, verboden en dreigingen uit Washington aantrokken. De EU kocht deze olie uiteindelijk voor een hogere prijs.

Wie wordt hier nu eigenlijk voor de gek gehouden, en tegelijk twee keer? Wij Europeanen natuurlijk: een keer door de Russen, die met de uitbuiting van de natuurlijke bronnen waarover zij beschikken nog steeds veel geld verdienen, en een tweede keer door de afgevaardigden van het Europees Parlement, die naar Brussel gestuurd werden om onze belangen te vertegenwoordigen, en die in plaats daarvan de Amerikanen schaamteloos en op extreme wijze in de kaart spelen.

De nieuwste data van de industrie laten zien dat er ondanks de westelijke sancties “nu” meer Russische brandstof op de markt is dan voor de oorlog in de Oekraïne. De olie wordt via Saoedi-Arabië, India, China en een handvol andere handelslanden verscheept, en wel tegen hogere kosten, die uiteraard door ons normale Europeanen betaald worden.

Statistiek: in het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de Russische olie-export over zee 3,5 miljoen barrel per dag, tegenover 3,3 miljoen barrel per dag in februari 2022.

De VS hebben sancties opgelegd, de EU heeft ze met militaire eer gegroet – “Ja, ik begrijp het!”- en Azië maakt winst, doordat het enorme hoeveelheden Russische ruwe olie tegen de laagste prijzen sinds jaren importeert en tegen woekerprijzen aan Europa doorverkoopt, echte ronder een andere naam.

Sinds enige tijd duikt er Indiase olie op de EU-markt op, een echte grap voor de ondernemingen van de sector, die vertrouwd zijn met dit fenomeen. India was altijd al een van de grootste importeurs, wat niet betekent dat het geen ruwe olie te exporteren zou hebben. En toch…

Hakam Valliani, een in Dubai gevestigde oliemagnaat, is ervan overtuigd dat de westelijke sancties in z´n geheel geen noemenswaardige effecten op de brandstofvoorziening van Rusland hadden, omdat er in een mum van tijd nieuwe kopers zijn opgedoken, om het door de EU-markt achtergelaten gat op te vullen. Volgens hem heeft het Witte Huis het embargo opgelegd “om de Europese Unie te dwingen dure Amerikaanse brandstof in plaats van goedkope Russische olie te kopen”.

Weten wij dat niet? Jawel, wij weten het! Is datgene dat Valliani zegt een verrassing? Absoluut niet! We hadden hetzelfde met het gas. Amerikaanse LNG is bijna $ 1000,- per ton duurder dan Russisch gas, maar, zoals de zakenman uit Dubai zegt, “de EU betaalt een buitengewoon hoge prijs voor Amerikaans gas”. Waarom? Omdat Brussel dat zo beslist heeft, wat in de achtertuin van het Witte Huis blijkbaar de begroting van het verenigde Europa heeft omgekiept.

“Wat voor sancties dan ook, de marktdeelnemers zullen altijd een manier vinden om de sancties te omzeilen. We zien hoe de gehele prijs benchmark in Amerika, de dollar, en het SWIFT-systeem in elkaar storten, en in de komende vijf jaar is er een nieuwe benchmark nodig. Rusland accepteert nu bij de handel met energiebronnen een veel verschillende valuta, waaronder de Indiase roepie, de Chinese yuan en andere regionale valuta. Als dit geld de financiële markt overstroomt, zal er chaos komen”, aldus Valliani verder.

Volgens informatie van Reuters heeft Saoedi-Arabië, zonder rekening te houden met de Amerikaanse sancties, meer Russische brandstof geïmporteerd dan ooit. Ook Arabische handelaren hebben gebruikgemaakt van de lage prijzen om hun brandstofvoorraden in het knooppunt Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten aan te vullen.

Dientengevolge spelen de Aziatische landen een steeds belangrijkere rol als leverancier voor industriebrandstoffen voor Europa. Volgens analisten zullen de grote exporteurs aan de Perzische Golf zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de maat aangeven voor de energieprijzen op de Europese markt.

Bron:
uncutnews.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
national.ro
Door: Nicholas Cezar

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op We worden voor de gek gehouden: de EU koopt Russische olie voor een hogere prijs, die verkocht wordt door Aziatische landen, die zich niets aantrekken van van het VS-embargo!

  1. karton zegt:

    We worden niet alleen voor de gek gehouden v.w.b. de Russische olie, we worden al járen lang doorlopend besodemieterd door de lokale-, provinciale- en rijksoverheid op velerlei gebied : toeslagenaffaire , gronings gas, corona vaccinaties enz.

    Geliked door 2 people

  2. Hovawart zegt:

    Russische Olie en Gas, maar vergeet de Russische Steenkolen niet, de meeste energiecentrales worden nog steeds gestookt op ouderwetse steenkool,……
    De energiereuzen nemen de markt over, het Groene Dealtje van Timmermans is niets anders dan kartelvorming……en Europa het bokje.

    Like

  3. Snappie zegt:

    Mannen politiek is een ramp
    Vrouwen politiek is een total disaster
    Het is zo hypocriet van de EU dat amerika hier het voor het zeggen heeft.
    Maar oh nee Rusland of China dat zijn autoritaire regimes, kijk es na jezelf.
    De vs, vn, [who,wef ] die voeren hier het visionaire beleid. Zij de rijksten plukken ons kaal en schrijven de wetten voor die jullie als een fascistisch regime over ons uitvoeren.
    De EU is de wegkwijt en zinkt weg in een groen moeras met wij erbij.
    Dat er opzet in het spel zit is nog het ergste zij liegen niet alleen ons voor maar ook hun eigen geïndoctrineerde reptielenbrein, monkey brains mag ook.
    De young global leaders maken er een puinhoop van, een totalitaire heksenketel. Zij lopen naast hun schoenen en geloven in een waanwereld dat is typisch een sekte met de enige echte waarheid in pacht die tunnelvisie heeft te bieden.
    Maarja ze kunnen zich nog beroepen op de vrijheid van hun godsdienst.

    Like

  4. Ravian zegt:

    Dit was dan ook het zeer gemakkelijk voorspelbare gevolg van dat achterlijke sanctie beleid.
    Enkel volslagen debielen hadden dit niet kunnen voorzien.

    Like

Plaats een reactie