Kosten voor nieuwe Amerikaanse helikopter exploderen: Het volgende aankoopschandaal van de Bundeswehr?

(Vertaling: E.J. Bron)

De Duitse regering heeft vorig jaar haar € 100 miljard kostende “speciaal vermogen Bundeswehr” besloten. Daarmee dienen decennia lang ontstane gaten bij de uitrusting van de Bundeswehr gevuld te worden. Wanbeleid en verkwisting gaan blijkbaar ook onder de nieuwe minister van Defensie Pistorius (SPD) gewoon door.

Want: na maandenlange onderhandelingen tussen de Bundeswehr en het Amerikaanse leger tekent zich af dat de geplande koop van 60 zware transporthelikopters van het type “Chinook” (foto) in de VS duidelijk duurder wordt dan gepland. De aanschaf zou zou tot € 1 miljard duurder kunnen worden dan tot nu toe verwacht, ondanks besparingen op de vlieguren.

Onlangs drong de Duitse regering er bij de Amerikanen op aan om eindelijk een aanbod voor de miljardendeal te doen. Eigenlijk had dit aanbod er twee maanden geleden al moeten liggen.

Tot 2030 wil de Duitse regering 60 “Chinooks”. Officieel is er vanuit het ministerie van Defensie te horen dat de Amerikanen verklaard zouden hebben vanwege de Oekraïne-oorlog zo overbelast te zijn dat er tot nu toe nog geen aanbod kon worden opgesteld. Maar achter de schermen zijn er sinds maanden steeds meer aanwijzingen dat de techniekwensen van de Duitsers hoogwaardig zouden zijn en de kosten in de hoogte zouden drijven. Inmiddels zijn daarom de kosten naar tot € 12 miljard gestegen – tweemaal zoveel als gepland in de begroting van de Bundeswehr.

Ondertussen heeft de leiding van de Bundeswehr haar eisen behoorlijk naar beneden bijgesteld. In plaats van de geplande 300 vlieguren moeten de machines nu elk ongeveer 200 vlieguren per jaar maken. Daarmee zouden de kosten aanzienlijk verlaagd kunnen worden naar “slechts” € 6,6 tot € 7 miljard – inclusief logistiek. Op dit moment staat echter in de sterren geschreven of de Amerikanen hiermee akkoord gaan. Mogelijkerwijs tekent zich hier al het volgende aankoopschandaal van de Bundeswehr af. Het heeft ook te maken met de vraag waarom het per se Amerikaanse helikopters moeten zijn.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Kosten voor nieuwe Amerikaanse helikopter exploderen: Het volgende aankoopschandaal van de Bundeswehr?

  1. Alphons Mantel zegt:

    Als die helikopters worden benut voor enkele reis naar Verwegistan voor alle Duitse ministers kunnen ze nog rendabel zijn

    Geliked door 1 persoon

  2. waalkade zegt:

    100 miljard maar ach wat maakt het uit want we leven toch in een tijd dat al het geld fake is en je er je kont mee af kunt vegen of de kachel mee aan kunt maken.

    Geliked door 1 persoon

  3. Eppo zegt:

    Ze moeten dat doen , Trump zei het al Europa zit de rekening naar de USA te schuiven .
    En ja produkten worden nu eenmaal duurder .
    Rusland ruimt ook zijn oude voorraadschuur op .
    Ik vond Trump wel eerlijk in zijn interview met CNN dat al die Honderdduizenden doden zinloos is en zijn .

    Geliked door 1 persoon

  4. Oliedom zegt:

    In dat Duitsland zitten tegenwoordig ook een hoop Nullen, net als in Nederland, in die politiek, voorop die groene melkbek juffie grootbek baerbock en habeck.

    Geliked door 1 persoon

  5. Henk der Niederländer zegt:

    Vroegah, toen corruptie van overheidswege aangetoond kon worden ging het nog over 100.000 den en in sommige gevallen over miljoenen.
    Maar tegenwoordig draait men de hand niet meer om als het om miljarden gaat, zie von der Leyen – Bourla

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie