Hoe gaat het na Ruslands overwinning in de Slag om Bachmoet/Artyomovsk verder?

Gevechtsscene uit Bachmoet/Artyomovsk van 24 april 2023.

(Door: Andrew Korybko – Vertaling: E.J. Bron)

Zaterdag heeft Rusland de overwinning in Bachmoet/Artyomovsk uitgeroepen. Begin maart voorspelde Zelensky dat zijn tegenstanders in dit geval de rest van de Donbass zouden kunnen innemen en beval zijn strijdkrachten tot het einde te vechten. Washington had in januari al geadviseerd om terug te trekken.

Na 224 dagen strijd verklaarde Rusland afgelopen zaterdag de overwinning in de Slag om Bachmoet. De Oekraïense staatschef Volodymyr Zelensky had begin maart voorspeld dat zijn tegenstanders in dit geval de rest van de Donbass zouden kunnen innemen. Daarom beval hij zijn strijdkrachten om te vechten tot het einde, hoewel de Amerikanen hem al in januari geadviseerd hadden om terug te trekken. In deze bijdrage wordt de huidige stand van zaken beoordeeld om er een beter idee van te krijgen wat er hierna zou kunnen komen:

1. Bachmoet is geen strategische stad op zich

Bachmoet is niets bijzonders wat het van andere steden van gelijke grootte in de Donbass onderscheidt, hoewel de controle over Bachmoet op de een of andere manier de toegang tot de overige strategische posities in de regio kan vergemakkelijken.

2. Zelensky veranderde Bachmoet in nog een Marioepol

In plaats van zijn troepen pragmatisch terug te trekken om mensenlevens te redden en de veel gemakkelijker te verdedigen stellingen elders te versterken, besloot Zelensky om Bachmoet uit puur politieke redenen in nog een Marioepol te veranderen om de moreel van zijn kant te versterken en de anti-Russische informatieoorlog aan te wakkeren.

3. Rusland draaide in deze slag de rollen tegen de Oekraïne om

Toen de Slag om Bachmoet steeds langer ging duren, probeerde Zelensky zijn beslissing om zich niet terug te trekken ermee te rechtvaardigen dat hij de vijandige strijdkrachten wilde uitputten en tijd wilde winnen voor een tegenoffensief van Kiev, maar Rusland draaide de rollen om door ion plaats van zijn eigen strijdkrachten die van Zelensky uit te putten en tijd won voor de voorbereiding van zijn eigen plannen.

4. Het Oekraïense moreel werd enorm beschadigd

Zelensky´s plan om het moreel van zijn troepen in het verloop van de slag te verhogen, bleek een complete losse flodder, nadat de Russische overwinning had getoond dat duizenden Oekraïners letterlijk voor niets waren gestorven, wat tot een vertrouwenscrisis met verstrekkende gevolgen op het conflict zou kunnen leiden als hij deze schade niet spoedig herstelt.

5. De onenigheid tussen het Russische ministerie van Defensie en de Wagner-groep was niet rampzalig

Ondanks de vrees dat de escalerende rivaliteit tussen het ministerie van Defensie en de Wagner-groep zou kunnen zorgen voor het verlies door Rusland van de Slag om Bachmoet, bleek dit uiteindelijk niet rampzalig te zijn en lijkt door president Poetin in alle rust te zijn afgehandeld, zoals zijn dank aan beide afgelopen zondag voor deze overwinning laat zien.

6. Het door de NAVO ondersteunde tegenoffensief van Kiev staat waarschijnlijk op punt van beginnen

Zelensky moet dringend het moreel van zijn troepen herstellen en de westelijke financiers laten zien dat de door de belastingbetalers beschikbare militaire hulp ter hoogte van $ 165 miljard voor iets gebruikt werd, wellicht zelfs voor de poging om in het Russische territorium van voor 2014 binnen te dringen, zodat het door de NAVO ondersteunde tegenoffensief van Kiev waarschijnlijk op punt van beginnen staat.

7. Aan de Oekraïne zouden tot juli veiligheidsgaranties beloofd kunnen worden

Het voorstel van Kissinger voor een NAVO-toetreding van de Oekraïne en het artikel van “Politico”, waarin een bevroren conflict naar Koreaans voorbeeld wordt voorspeld, duidt erop dat de VS, het Verenigd Koninkrijk en/of Polen Kiev op de volgende topontmoeting van het NAVO-blok veiligheidsgaranties zullen geven, net zoals de VS dat vorig jaar mei tegenover Finland en Zweden of na de wapenstilstand tegenover Zuid-Korea gedaan hebben.

8. Een toenemend aantal partijen dringt aan op een wapenstilstand

China, Saoedi-Arabië, enkele Afrikaanse landen en het Vaticaan dringen allemaal aan op een wapenstilstand, maar de vooruitzichten op een succesvolle bemiddeling – onafhankelijk van het feit wie deze rol op zich neemt – hangen grotendeels van het resultaat van het komende tegenoffensief van Kiev en de volgende NAVO-top af.

9. Zonder een doorbraak zal de aansturing van de waarneming van beslissende betekenis zijn

Wanneer het door de NAVO ondersteunde Kiev of Rusland tot het eind van het jaar geen militaire doorbraak behaalt, lijkt een soort wapenstilstand onvermijdelijk te zijn, zodat de desbetreffende inspanningen om de aansturing van de waarneming van centrale betekenis zijn, omdat zij hun bevolkingen er van moeten overtuigen dat ze ondanks het niet bereiken van hun maximale doelen toch gewonnen hebben.

10. Samenzweringstheorieën floreren aan beide zijden

Of het nu om de “5D-schaak”-samenzweringstheorie gaat, die zegt dat “alles volgens plan verloopt”, of om de samenzweringstheorie van de ondergang van de wereld”, die zegt dat “alle hoop opgegeven moet worden” – de aanhangers van beide zijden zullen vast en zeker vake rop deze valse narratieven stuiten, wanneer de proxy-oorlog tussen de NAVO en Rusland de volgende fase ingaat.

De daarvoor uiteengezette waarnemingen over de stand van zaken in dit conflict duiden er op dat dit zich met het begin van het door de NAVO ondersteunde tegenoffensief van Kiev weldra zal verscherpen, dat er echter aan beide zijden geen doorbraak te verwachten is, tenzij de bevelsketen en/of de logistiek instorten. Beide zou op grond van aanvallen van de tegenstander en/of intriges kunnen gebeuren, maar ze zouden beide niet als vanzelfsprekend moeten worden beschouwd. Onder deze omstandigheden zou een wapenstilstand langs de contactlinie tot het eind van het jaar serieus onderwerp van gesprek kunnen zijn.

Bron:
rt.de
Door: Andrew Korybko

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hoe gaat het na Ruslands overwinning in de Slag om Bachmoet/Artyomovsk verder?

  1. Ravian zegt:

    Wat een lulverhaal…

    Geliked door 3 people

    • Dewaere zegt:

      Wollig taalgebruik noemen ze zoiets, veel woorden maar weinig zeggen. Ik geloof persoonlijk niets van zogenaamde ‘informatie’ als het om oorlogen gaat. Propaganda en desinformatie is dan altijd van béide kanten een onderdeel van de oorlog. Het westen zwetst uit zijn nek en dan vooral de ‘deskundigen’ (ik moet dan altijd denken aan die typetjes van Koot & Bie, zoals die dr. Klavan – Oost-Europa-deskundige…), maar de tegenpartij net zo zeer. Ik kijk naar feiten die niet te ontkennen zijn, zoals nu de val van Bachmoet. Deze oorlog is trouwens eigenlijk maar bijzaak, de échte oorlog is de ‘oorlog’ die we zien in het samengaan van steeds grotere delen van de wereld tégen de hegemonie van de VS en zijn slippendragers. De uitkomst daarvan zal veel meer impact hebben dan dat regionaal oorlogje, het ‘Vietnam’ van Europa.

      Like

  2. bobzelf zegt:

    WHAHAHAHAHAAHA

    KIEKEBOE.

    WAT EEN KUTSTUK

    WACHT HEEL EVEN . TOTDAT

    DE RUSSEN NAAR BINNEN LOPEN ..

    WHAHAHAHAHAHHAA

    WAT EEN GENIAAL LULVERHAAL

    ALSOF KLAASJE NOOIT WEG GEWEEST IS WHAHAHAHA

    DOOEI EN DE BALLEN

    HALLO EDEM

    OOM KOUD HE ???

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie