Na Zelensky´s reis naar het koninkrijk: Russische minister van Binnenlandse Zaken bezoekt Saoedi-Arabië

(Vertaling: E.J. Bron)

Na het symbolische optreden van Zelensky bij de Arabische Liga bezocht de door het Westen gesanctioneerde Russische minister van Binnenlandse Zaken Saoedi-Arabië. Door de politicus te ontvangen, maakte het koninkrijk duidelijk dat het aan zijn koers van uitbalanceren van de betrekkingen tussen West en Oost wil vasthouden.

Een hoge Russische functionaris, tegen wie het Westen vanwege de Oekraïne-oorlog, in strijd met het volkerenrecht, sancties heeft opgelegd, bezocht Saoedi-Arabië en voerde daar gisteren gesprekken met zijn collega.

Het bezoek van de Russische minister van Binnenlandse Zaken, Vladimir Kolokolzev, in Riyad volgde slechts enkele dagen na de toespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bij de topontmoeting van de Arabische Liga, die op 19 mei in de Saoedische havenstad Djedda aan de Rode Zee plaatsvond. De bezoeken onderstrepen hoe het koninkrijk en de Arabische Golfstaten, die traditioneel veiligheidspartners van de VS zijn, hun betrekkingen met Moskou midden in de Oekraïne-oorlog verdiepen.

Volgens het staatspersbureau van Saoedi-Arabië ontmoette Kolokolzev de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken, prins Abdulaziz bin Saud. “Tijdens de ontmoeting spraken ze over manieren ter verbetering van de veiligheidspolitieke samenwerking tussen de ministerie van Binnenlandse Zaken van de beide landen en bediscussieerden een serie thema´s van gezamenlijk belang”, staat er in het bericht.

De 62-jarige Kolokolzev werd door de VS sinds 2018 geconfronteerd met een serie sancties wegens de activiteiten van Rusland in Syrië en de Oekraïne. Volgens informatie van het Amerikaanse ministerie van Financiën hebben ook Australië, Canada, de Europese Unie, Japan, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk Kolokolzev gesanctioneerd. De VS weigerden bovendien hem een visum te geven voor de deelname aan een topontmoeting van de politiechefs van de Verenigde Naties in het jaar 2022, wat door Moskou scherp werd bekritiseerd.

Sinds het begin van de oorlog in de Oekraïne koopt de oliegigant Saoedi-Arabië op grond van de westelijke sancties tegen Moskou Russische diesel met prijskortingen. Tegelijkertijd exporteert het koninkrijk zijn eigen olieproducten aan het buitenland om te profiteren van de wereldwijd stijgende olieprijzen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie