De strijd van Berlijn tegen de “klimaatlijmers”: Activisten moeten voor inzet politie en brandweer betalen

(Vertaling: E.J. Bron)

Een nieuwe poging om de “klimaatlijmers” de baas te worden, die sinds maanden Berlijn en andere Duitse steden met hun acties terroriseren. De Berlijnse CDU-fractie wil de klimaatactivisten in het vervolg de inzet van de politie en brandweer vanwege de straatblokkades in tekening brengen en ze zodoende in hun financiële achillespees raken.

Activisten van de “Last Generation” blokkeren inmiddels bijna dagelijks meestal meerdere uren lang verschillende belangrijke verkeerswegen inclusief de stadsautosnelweg A10 in de Duitse hoofdstad Berlijn. Als het aan de CDU-fractie ligt, die in het parlement van Berlijn nu de grootste fractie is, moeten de klimaatlijmers opkomen voor de kosten van duizenden werkuren van de politie en de brandweer.

CDU-fractievoorzitter Dirk Stettner had begin mei al na een aanslag met verfbommen op de Neptunus fontein verklaard dat “monumenten besmeuren en files provoceren illegale acties zijn, die consequent bestraft moeten worden”. Nu doet Stettner er nog een schepje bovenop en kondigde aan de activisten aansprakelijk te willen stellen voor de kosten die ontstaan bij de inzet van de brandweer en de politie evenals de daaruit voortkomende schade zoals wegreparaties.

Daarbij verwees Stettner naar een aanslag met verfbommen van de milieuorganisatie Greenpeace in het jaar 2019 bij de Große Stern. De toenmalige rood-rood-groene senaat had de activisten de reinigingskosten van € 14.000,- in rekening gebracht, die de organisatie daarna betaalde.

De nieuwe burgemeester van Berlijn, Kai Wegner (CDU), had onlangs nog aangekondigd het voor politie en justitie mogelijk te maken mogelijke daders vijf dagen uit voorzorg in hechtenis te nemen om bepaalde delicten te verhinderen. “We zullen als coalitie de juridische voorwaarden voor een tot vijf dagen preventieve hechtenis creëren”, zei Wegner. Het voornemen staat al in het coalitieakkoord van CDU en SPD.

Voor de activisten zou deze aankondiging op een uitermate ongunstig moment komen. In een tweet had de “Last Generation” donderdag een donatieoproep met de kop “We hebben meer geld nodig” gepubliceerd. “Ondanks duizenden kleine giften elke maand raken onze kassen leeg. Want het verzet groeit steeds sneller. En meer verzet betekent ook meer geld”, wordt daarin gezegd. De activisten becijferen hun totale kosten alleen al voor de maand april op € 171.467,-

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op De strijd van Berlijn tegen de “klimaatlijmers”: Activisten moeten voor inzet politie en brandweer betalen

 1. Willem zegt:

  Gewoon laten zitten. Een tijdelijke omweg als dat mogelijk is voor auto’s. Ben benieuwd wat ze na 2 dagen vastgeplakt zitten doen?

  Geliked door 1 persoon

 2. Oliedom zegt:

  Niet wil, maar doen!!
  Pak die idioten hard aan en laat hun bloeden voor die idiote acties, plunder hun portemonnee compleet leeg en bij uitkering? stop ze dan maar voor lange tijd achter slot en grendel, wel op water en brood.

  Geliked door 1 persoon

 3. karton zegt:

  Strijd tegen “klimaatlijmers”?
  Een geldboete of een rekening voor inzet politie/brandweer, daar lacht dat schorem om; het zootje werkt niet, leeft van subsidies en uitkeringen, zal er beslag op moeten worden gelegd, zitten ze zónder inkomen, staan ze binnen een uur aan ’t loket “bijzondere bijstand” enz. enz.
  Het enige dat mogelijk zou kunnen helpen : niet losweken, gewoon vastgelijmd laten zitten, dag en nacht onder bewaking en een bordje erbij : “verboden te voederen”; is die onzin van vastplakken zó voorbij ! Écht waar !
  Oh ja, waar ikzelf heel korte ervaring mee heb, maar wat óók zeldzaam goed helpt : besproeien met gier uit een mestkar, die lucht dragen ze wéken met zich mee.

  Geliked door 4 people

 4. Kees zegt:

  Of gewoon vastgeplakt laten zitten, lijkt me een goede oplossing.

  Geliked door 4 people

 5. antiislamnu zegt:

  Soros zal het wel weer via een van zijn NGO’s financië ren

  Geliked door 1 persoon

 6. Ton Ruygrok zegt:

  Waar ik deze “” strijders”” niet ziet is daar waar momenteel de grootste klimaat/ milieu catastrofe plaatsvindt namelijk aan de fronten in de Ukraïne.
  Ga lekker vastgeplakt zitten tussen de vuurlinies aldaar “”helden””…!
  Ton.

  Geliked door 2 people

 7. Ravian zegt:

  Waarom niet aansprakelijk stellen voor alle aangerichte schade, inclusief de economische?
  En zodra er slachtoffers vallen wegens dood door schuld, wat al een paar keer gebeurt is, voor de rechter slepen en in de bak mikken.

  Geliked door 1 persoon

 8. pcverhoeven479175 zegt:

  Waterkanon erop zodat ze met lijm en al worden weggespoten.

  Like

 9. boorzalf zegt:

  Een paar honden er op los laten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s