John Maersheimer: “Het Westen is verantwoordelijk voor deze oorlog” (+ video!)

(Vertaling: E.J. Bron)

John Joseph Maersheimer (foto) is een meervoudig voor uitstekende prestaties in de academische leer onderscheiden Amerikaanse politicoloog aan de Universiteit van Chicago en bestsellerauteur. Zijn zwaartepunt is de analyse van internationale betrekkingen.

Zijn op uitnodiging van professor Max Otte op 12 mei gehouden voordracht over het Oekraïne-conflict is wellicht de meest treffende analyse die men tot nu toe over dit thema heeft gehoord. De thesen van Maersheimer kort samengevat:

 • Het Westen is in principe verantwoordelijk voor deze oorlog.

 • De Russen hebben niet de bedoeling de complete Oekraïne te bezetten, of later ook nog de Baltische landen en Polen aan te vallen. Als bewijs voert Maersheimer o.a. het feit aan dat de Russen maar met 190.000 soldaten de Oekraïne binnengemarcheerd zijn. Ter vergelijking: Hitler viel met 1,5 miljoen soldaten Polen binnen om dat deel van Polen te bezetten dat hij van tevoren met Stalin voor Duitsland had uit onderhandeld. [Opm. van de auteur: in de Ruslandveldtocht in de Tweede Wereldoorlog viel Hitler met drie miljoen soldaten aan. Feit is: met 190.000 soldaten kan men geen land zoals de Oekraïne bezetten, hoogstens Liechtenstein].
 • Het belangrijkste wapen in een uitputtingsoorlog, dat het Oekraïne-conflict nu geworden is, is de artillerie. Hier zijn de Russen superieur met 5:1 respectievelijk 10:1. Bij de hoeveelheid troepen is het zelfde beeld te zien.
 • De Russen zijn net zo gemotiveerd als de Oekraïners, omdat de eersten hun bestaan bedreigd zien, in het bijzonder op grond van plannen van de VS om Rusland na een militaire nederlaag in talrijke kleine staten op te delen en zodoende disfunctioneel te maken.
 • Rusland zal deze oorlog winnen. Het oorlogsdoel is echter biet de verovering van de hele Oekraïne, maar slechts van de overwegend Russischtalige gebieden. Het tweede oorlogsdoel: van de Oekraïne een permanente disfunctionele rompstaat te maken, zodat ze niet in aanmerking komt om te worden opgenomen in de NAVO of de EU.
 • Er zal geen onderhandelingsvrede komen, maar een “frozen conflict”, een bevroren conflict met een min of meer stabiele wapenstilstand. De reden: de Oekraïners zullen zich nooit neerleggen bij het verlies van een deel van hun staatsgebied en de Russen zullen deze gebieden niet meer afstaan. Bovendien zijn de NAVO-landen in de ogen van de Oekraïners als enige in staat om de Oekraïners een veiligheidsgarantie te geven. Poetin zal bovendien het Westen nooit meer vertrouwen, nadat hij nu heeft ervaren dat het Akkoord van Minsk van 2014 er alleen maar toe diende om hem te misleiden en de Oekraïne tijd te geven om te bewapenen.
 • De betrekkingen tussen het Westen en Rusland zullen voorgoed vergiftigd zijn: “The Americans will go to great lengths to cause trouble with the Russians” (De Amerikanen zullen alles in het werk stellen om onrust met de Russen te stoken).

In tegenstelling tot de Europeanen is de prijs die de VS tot nu toe economisch voor deze oorlog moesten betalen duidelijk geringer.

Video:


(Klik rechts onderin de balk voor Engelse ondertiteling)

Bron:
pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op John Maersheimer: “Het Westen is verantwoordelijk voor deze oorlog” (+ video!)

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Ik zat even dat wikipediadingetje te lezen over John Maersheimer.
  Hij hoort dus tot de realistische school!!
  Daar moeten met name de wokies en ander comatueus gespuis nou eenmaal niks van hebben.
  Alleen het woord realisme kan die gekken al ontsteken Whahahahaha.

  Geliked door 1 persoon

  • E.J. Bron zegt:

   Ik heb bij Maersheimer zo mijn twijfels Henk. Lees ook even de uitgebreide Engelstalige versie van Wikipedia:

   https://en.wikipedia.org/wiki/John_Mearsheimer

   Geliked door 1 persoon

   • Henk der Niederländer zegt:

    Ga Ik morgen even lezen Bert.
    Momenteel druk bezig met het wegwerken van een flesje Bulgaarse Rakia met de buren dus niet helemaal helder.
    Whahahaha.

    Geliked door 1 persoon

   • Henk der Niederländer zegt:

    Ow jah even vergeten.
    Hier in het Bulgaarse is het de gewoonte dat je bij een flesje Rakia dus wat salade maakt.
    Misschien voor de Nederlander die nu echt last gaat krijgen van de opwatming van de aarde een goede tip als het echt warm word.
    Men neme een komkommer Twee tomaten een ui en een paprika en hakt dat hele zooitje klein doe er een beetje slaolie op en naar keuze wat Feta kaas of echte Bulgaarse Sirena kaas wel geraspt uiteraard en geniet van een heerlijk koele salade.
    https://bulgarianfood.eu/nl/product/bulgaarse-sirenekaas-schapenmelk/
    Misschien wat moeilijk te vinden in NL maar zoek een Bulgaarse winkel op zou Ik zeggen

    Geliked door 2 people

   • Ravian zegt:

    Je moet sowieso alles wat je op Wikipedia leest met een flinke snuif zout nemen, en vooral alles wat met politiek te maken heeft.
    Wikipedia is geschiedvervalser nummer 1…

    Geliked door 3 people

   • Henk der Niederländer zegt:

    Het was een lapje lezen maar in grote lijnen komt het hierop neer dat ook Maersheimer ervan uitgaat dat de Amerikaanse hegemonie moet blijven voortbestaan om een zogenaamde stabiele wereld te behouden.
    En daar gaat hij de fout in, want zoals wel blijkt zit bijna niemand nog te wachten op een Amerikaanse hegemonie.
    Maar als Amerikaan is hij wel te begrijpen, want je moet niet vergeten dat de gemiddelde Amerikaan ervan uit gaat dat de USA de grootste staat is op deze aardkloot.
    Jaren geleden heb Ik hier op deze site al eens een incident beschreven dat Ik zelf heb gezien en meegemaakt op een basischool ten tijde dat Ik op de Amerikaanse basis in Sembach mee kreeg.
    Kinderen van tussen de 6 en 10 jaar oud stonden daar in de klas voor de Amerikaanse vlag te roepen dat Amerika het grootste en sterkste land op deze aardbol is.
    Ga maar na: indoctrinatie vanaf de prilste jeugd.
    Ook Maersheimer gaat daarvan uit zonder het duidelijk toe te geven, maar wel een misrekening is van jewelste.
    Het is de fout van de meeste Amerikanen om te stellen dat de wereld een Amerikaanse hegemonie nodig heeft zoals wel blijkt uit de politieke verschuivingen van met name China en Rusland en de daaropvolgende oprichting van de Bricks en de de-dollarisering, die op zich weer een groot cinflikt in gaat houden.
    Want met de schuldenberg die de USA heeft zal er iets gaan gebeuren om een totaal failliet van de staat te voorkomen en helaas is een oorlog daar het meest voor de hand liggende scenario voor.
    Zoals de wakkere lezer wel begrepen heeft is het Oekraine conflikt de eerste aanzet en nu China ook heeft laten merken dat ze genoeg hebben van het gezeik uit Amerika word er steeds meer aangestuurd op een groot wereldomvattend conflikt.
    Dat zijn de dingen die Maersheimer niet direct wil benoemen maar onder het oppervlak wel degelijk broeien.
    Grappig is eigenlijk wel dat Maersheimer blijft hameren op realpolitiek maar uitgaat van Amerikaanse realpolitiek terwijl dat in feite al lang achterhaald is.
    Helaas met een volidioot als Biden aan de macht heeft het Pentagon en daarmee het militaire industrieel complex de werkelijke macht in de USA.
    Samengevat ziet het er niet echt goed uit voor de wereldvrede!!!

    Geliked door 3 people

 2. Olie bol zegt:

  Oekraïense generaal hint op ombrengen Poetin: ’Hij is doelwit nummer één.

  Dan hebben we meteen een wereld oorlog no 3

  Geliked door 2 people

 3. koddebeier zegt:

  Zonder de VK en VS zou de wereld een heel stuk vrediger zijn !!

  Geliked door 1 persoon

 4. bobzelf zegt:

  ⚡️ Rusland is nu een fase ingegaan van confrontatie met een agressief blok van de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Noord-Atlantisch bondgenootschap, zo liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov weten.
  Meer verklaringen van Sergej Lavrov tijdens de vergadering van de Raad voor het Buitenlands en Defensiebeleid:
  ◾️ De besluiten van de G7-top in Hiroshima zijn gericht op een dubbele afschrikking van Rusland en China;
  ◾️ Lavrov zei dat er een “breuklijn” is ontstaan tussen het collectieve Westen en de mondiale wereldmeerderheid;
  ◾️ De VS passen “melting pot”-praktijken toe op de EU en andere delen van de wereld;
  ◾️ De ont dollarisering van de wereld is begonnen, zowel in de praktijk als in conceptuele verschijningsvormen.

  OME BOB GROET U

  Geliked door 3 people

 5. Jules Vismale zegt:

  Ik las ooit een vrij oud oorlogsboek in het verleden waarin stond dat de westerse geallieerden en de Russen net zo veel schuld zouden hebben aan WO II als de nazi’s!

  Like

  • bobzelf zegt:

   Jules Vismale zegt:
   25 mei 2023 om 18:33

   VERVELEND HE DAT HET NU 2023 IS .. ??

   WHAHAHAHAHAHAHAH

   IK HEB OOK NOG EEN BOEK OVER “”ATTILA DE HUN “”

   EN OVER “” BONEFACIUS “” IN DOKKUM

   EN WAT BATAVIEREN DIE IN 70 ….na manitou DE RIJN AFZAKTEN IN EEN UITGEHOLDE BOOMSTAM

   VERDER HEB IN OOK NOG WAT FOTO’S VAN EEN BEHAARDE MAN..MET EEN HAMER EN EEN BEITEL IN ZIJN HANDEN

   EN ALS IK GOED KIJK . STAAT HIJ TE LEUNEN TEGEN EEN OUWE HOUTEN PAAL WAAROP EEN BORDJE BUSHALTE 39

   DAMASCUS … JERUZALEM

   HUGGIE OME BOBZELLUF

   Geliked door 2 people

 6. delamontagne zegt:

  De Russen hebben niet de bedoeling de complete Oekraïne te bezetten, of later ook nog de Baltische landen en Polen aan te vallen.
  /////
  Als bewijs voert Maersheimer o.a. het feit aan dat de Russen maar met 190.000 soldaten de Oekraïne binnengemarcheerd zijn.
  / / / /
  Goh, merkwaardig.
  Als ik me goed herinner in de begin tijd van de invasie en de goedige hulp uit NL op gang kwam, hoorde ik toch ECHT één van de notábeelen/ bovengestelden op de…npo.. radio zeggen:”Als wij Ukraïne niet steunen dan staan de Russen voor je ’t weet bij de Scheveningse Pier”…
  (( of ’t Ruttig is geweest zou ik niet meer weten, t’is 1-1/2 jaar geleden en op mijn leeftijd laat het geheuge…#&^…..enfin Rutte zegt uiteraard niet direct dit soort onzin. ))

  Geliked door 1 persoon

 7. hw rademaker zegt:

  de oorlog verliezer is altijd de schuldige MH17 buk raketten
  NO FLY ZONE oekraine is ook in het bezit van buk raketten verouderde type
  als trump aan de macht was gebleven was er geen oorlog met oekraine ontstaan het zoontje van bidden de junk had een duistere rol
  trump was bezig met een onderzoek het geheel met de coup
  waar america bij betrokken was doet meer als vermoeden dat het westen de oorlog ingerold is tactiek en politiek de schuld afschuiven

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s