Chef van het ANC: Zuid-Afrika zou Poetin ondanks beslissing van het Internationaal Strafhof kunnen uitnodigen

(Vertaling: E.J. Bron)

In Zuid-Afrika kijkt men gelaten naar het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin. In een interview zei de secretaris-generaal van het African National Congress bereid te zijn om Poetin morgen al uit te nodigen. Er zou Poetin geen arrestatie in Zuid-Afrika dreigen.

Fikile Mbalula (foto), de secretaris-generaal van het ANC, zei in een interview met de BBC (vanaf 17:50) bereid te zijn om de Russische president Vladimir Poetin “morgen al” in het land uit te nodigen. De voorzitter van het ANC liet zich tijdens het gesprek uit over de vraag of de autoriteiten bereid zouden zijn om de Russische staatschef te arresteren wanneer hij een officieel bezoek zou brengen aan Zuid-Afrika.

De journalist herinnerde er aan dat Zuid-Afrika lid is van het Internationaal Strafhof, zodat de Zuid-Afrikaanse regering, mocht Poetin zoals gepland in augustus 2023 het land bezoeken, “verplicht is hem te arresteren”. De journalist zei:

Zuid-Afrika is lid van het Internationaal Strafhof. Wanneer Poetin zoals gepland hier in augustus aankomt, is uw regering verplicht hem te arresteren. Bent u als voorzitter van het ANC van mening dat uw regering Vladimir Poetin zou moeten arresteren en ook zal arresteren?”

Daarop verklaarde Mbalula bereid te zijn om Poetin “morgen al” naar Zuid-Afrika uit te nodigen. Hij maakte duidelijk dat de Russische president niet in gevaar zou zijn in Zuid-Afrika. De secretaris-generaal van het ANC zei:

Wij zullen hem verwelkomen. We zullen hem als integraal bestanddeel van de BRICS-landen hier verwelkomen. We weten dat het Internationaal Strafhof ons in dit opzicht beperkt. Poetin is het staatshoofd. Denkt u dat een staatshoofd overal gearresteerd kan worden?”

Mbalula wees ondertussen op de huichelarij van Britse politici en journalisten, die Rusland van misdaden beschuldigen, maar zulke gevallen in eigen land niet onderzoeken. Hij wendde zich tot de journalist:

Hoeveel misdaden heeft uw land in Irak begaan? Hoeveel hebben alle anderen, die nu aan de macht zijn, in Irak en Afghanistan begaan? Hebt u ze gearresteerd? Nee. Weet u, u maakt veel drukte om Poetin in plaats van zich voor de vrede tussen de Oekraïne en Rusland in te zetten. U heeft gefaald bij het bijleggen van de oorlog. Waar zijn de massavernietigingswapens? Tony Blair was naar Irak gereisd en heeft beweerd dat zich daar massavernietigingswapens zouden bevinden. Ziet u iemand in het Verenigd Koninkrijk die zich daar tegen uitspreekt? In Irak en Afghanistan zijn meer dan een miljoen mensen om het leven gekomen en er waren geen massavernietigingswapens.”

Verder verklaarde de secretaris-generaal van het ANC dat hij de redenen voor het conflict tussen Rusland en de Oekraïne zou begrijpen en zo snel mogelijk vrede zou willen, terwijl het Westen alleen de voortzetting van de vijandelijkheden zou ondersteunen. Volgens hem onderneemt het collectieve Westen in werkelijkheid geen inspanningen om een vreedzame oplossing voor het Oekraïne-conflict te bereiken, maar uit alleen maar steeds nieuwe beschuldigingen. Mbalula is van mening dat een gelijksoortige passiviteit ook voor de internationale structuren kenmerkend is.

Daarna stuurde de journalist van de BBC het gesprek in een andere richting door vragen over de ontwikkeling van Afrika en over de binnenlandse situatie in de regio aan te spreken.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Chef van het ANC: Zuid-Afrika zou Poetin ondanks beslissing van het Internationaal Strafhof kunnen uitnodigen

 1. Hovawart zegt:

  Men poogt een ‘Pim Fortuyn’ te flikken met Vlad, uitnodigen voor een praatje en plots drie kogels door z’n hoofd,…….en de daders wederom gevlogen in een oranjekleurig regeringstoestel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Kleine correctie eerdere reactie: Tristate City

  En de soldaten die uit de buik van Europa komen: https://www.vrijspreker.nl/wp/2023/05/afrikaans-kanonnenvoer-krijgt-eu-paspoort/

  Kunnen ook dienen als soldaten tegen Nederlanders zodra er binnenlandse onlusten optreden bij hernieuwde lockdowns/-ins en de kunstmatig gecreëerde voedselschaarste.

  Over voedsel gesproken. Laatst wat stokbroden gehaald bij de Lidl en bemerkte dat de consistentie (korrelig), smaak en geur anders waren, alsof er gekozen is voor een andere samenstelling. Dacht meteen aan insectenmeel.

  Supermarkten zullen toch niet in het geniep, onaangekondigd en zonder vermelding ingrediënten op producten zijn begonnen het eten verder te vergiftigen?

  Geliked door 2 people

 3. bobzelf zegt:

  WE KNOW NOTHING ABOUT THE HORSE ?
  WHICH HORSE ?
  YOU NITWIT ..
  NONO DRAGOFLY ..

  THE INDIANS DID IT ??????????????????????????????

  DE KRUIK GAAT ZOLANG TE WATER TOT HIJ BARST ..

  EN DAT GAAT NIET LANG MEER DUREN ..

  OOM VLADYBOBOBOBOBOB

  Geliked door 2 people

 4. koosv8 zegt:

  Niet naartoe gaan. Laat alle Brics fans maar naar Moskou komen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s