Sjojgoe: Bedreiging door nucleaire missies van de NAVO dwingt Moskou en Minsk tot tegenmaatregelen

(Vertaling: E.J. Bron)

Tegen de achtergrond van de toenemende activiteiten van de gezamenlijke nucleaire missies van de NAVO zien Rusland en Wit-Rusland zich gedwongen om tegenmaatregelen te nemen. Dit verklaarde de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe (foto), donderdag in Minsk.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe is donderdag in Minsk aangekomen, waar hij met zijn collega´s uit lidstaten van het militaire bondgenootschap CSTO (Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid) bijeenkomt. Bij de ontmoeting met zijn Wit-Russische collega Wiktor Chrenin thematiseerde Sjojgoe de stationering van Russische atoomwapens op het territorium van Wit-Rusland. Hierbij verklaarde hij:

Tegen de achtergrond van een uitermate sterke toename van de bedreigingen evenals de activiteiten van gezamenlijke nucleaire missies van de NAVO zijn we gedwongen om tegenmaatregelen op militair-nucleair gebied te nemen. Volgens de beslissing van onze opperbevelhebber werden werkzaamheden ter stationering van niet-strategische atoomwapens van de Russische Federatie op het territorium van de republiek Wit-Rusland georganiseerd.”

Enkele Wit-Russische vliegtuigen zouden voor een mogelijke inzet van atoomwapens zijn aangepast, aldus Sjojgoe. De legers van beide landen voeren, aldus de Russische minister, een gevechtscoördinatie van de formaties en militaire eenheden uit, die deel uitmaken van de regionale strijdmacht. Hierbij maakte hij bekend:

Als deel van het uniforme regionale luchtafweersysteem zijn Russische luchtafweersystemen in de republiek Wit-Rusland in dienst. Er werd een nauwe samenwerking op militair-technisch gebied en de samenwerking van de militair-industriële complexen gevestigd.”

Het ministerie van Defensie in Minsk maakte zijnerzijds bekend dat Sjojgoe en Chrenin documenten ondertekend zouden hebben die de procedure voor de opslag van Russische atoomwapens in een speciaal depot zouden vastleggen. Bovendien zouden ze overleg gevoerd hebben over de militair-politieke situatie, maar ook over kwesties betreffende de militair-technische samenwerking tussen de ministeries van Defensie van de beide landen.

De Russische president Vladimir Poetin had op 25 maart verklaard dat Rusland op verzoek van Wit-Russische zijde zijn tactische atoomwapens in het land zou stationeren, zoals de Verenigde Staten van Amerika dit al lange tijd op het territorium van hun bondgenoten zouden doen. Gepland zou zijn om op 1 juni de bouw van een depot daarvoor in Wit-Rusland af te sluiten. Daarbij benadrukte Poetin dat de stationering van atoomwapens in Wit-Rusland geen transfer van atoomwapens zou zijn (omdat dit een schending van het verdrag tegen de spreiding van kernwapens zou vormen), maar het onderbrengen van Russische wapens op desbetreffend beveiligde steunpunten van Wit-Rusland.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sjojgoe: Bedreiging door nucleaire missies van de NAVO dwingt Moskou en Minsk tot tegenmaatregelen

  1. Andre zegt:

    Dit is zo fout want de hegemon moet weer zn hok in. Zet NATO een leger van 300.000 man ergens aan de grens dan zet de Russische Federatie er 300.000 tegen over. Die hegemonie zal als los zand uit elkaar vallen en dan is het tijd voor Rutte op het schavot. Maar eerst eventjes 1000 eurotjes aftikken aan alle Nederlandse belastingbetalers en kijk m eens kusjes geven met zn minder sterke momenten))))) De gluiperd zo glad als een aal.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s