EU zet Hezbollah niet op de zwarte lijst

Screenshot_46

De Europese Unie verzuimde Hezbollah als terreurgroep op de lijst te zetten; men vreest dat zo´n stap tot instabiliteit in Libanon zou leiden.

De EU verzuimde het donderdag om Hezbollah op de lijst met terreurgroeperingen te zetten; men vreest dat zo´n stap tot instabiliteit in Libanon en het Nabije Oosten zou leiden, bericht “Al-Arabiya”.

Het aandringen van Groot-Brittannië op een unanieme beslissing om de machtige sjiietengroepering uit Libanon op de zwarte lijst te zetten, was niet voldoende om het blok van 27 landen te overtuigen, zeiden diplomatieke bronnen.

AFP berichtte, dat Oostenrijk en de Tsjechische Republiek de stap afwezen om Hezbollah op de terreurlijst te plaatsen, waarop meerdere groeperingen zoals Hamas en de Colombiaanse FARC-guerrilla´s staan, waarvan de vermogens zijn bevroren.

Bedenkingen betreffende Hezbollah begonnen in Europa sinds de aanslag op Israëlische toeristen in het Bulgaarse Boergas vorig jaar, waarvoor Sofia de groepering verantwoordelijk maakt. In maart veroordeelde een rechtbank in Cyprus een lid van Hezbollah tot vier jaar gevangenisstraf wegens het plannen van aanslagen daar.

De deelname van Hezbollah aan het Syrische conflict zorgde voor de toename van de zorgen van de EU, nadat werd vastgesteld dat tot de sjiitische groepering behorende terroristen aan gevechten tussen de strijdkrachten van president Assad en de oppositie van het land deelnemen.

De EU-deskundigen voor terreurbestrijding spraken weliswaar met elkaar over het thema, maar konden het er niet over eens worden de groepering op de lijst te zetten, nadat enkele landen hier bezwaar tegen maakten. Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben Groot-Brittannië gesteund in haar streven om Hezbollah op de lijst te zetten. Hoewel ze van de meerderheid van de 27 EU-lidstaten rugdekking hadden, is er unanimiteit nodig om het voorstel te steunen.

De landen die het voorstel van Groot-Brittannië afwezen, zeiden dat ze zouden vrezen het politiek kwetsbare Libanon, waar Hezbollah in de regering zit, te destabiliseren.

Avigdor Lieberman (Likud-Yisrael Beytenu) zei vorige week dat de EU irrelevant zou zijn als het om de omgang met het Nabije Oosten gaat, omdat zij het verzuimt Hezbollah als een terreurorganisatie te beschouwen. Lieberman stuurde een bars geformuleerde brief naar Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, waarin hij protesteerde tegen het feit dat er tijdens de gesprekken over Hezbollah vorige week geen vooruitgang werd geboekt.

“De uitsluiting van een organisatie die ophitst tot moord en haat en die actief aan moord en haat deelneemt, van de lijst met terreurorganisaties is ten hemel schreiende huichelarij. Het roept de vraag op wat er behalve de goed bekende feiten nog nodig is dar Hezbollah hierbij hoort”, schreef Lieberman aan Ashton.

Minister-president Benjamin Netanyahu, die Ashton donderdag ontmoette, zei: “Ik hoop dat diegenen in Europa die het afwijzen Hezbollah als een terreurorganisatie te kwalificeren, van mening veranderen en ik hoop dat hierover een Europese consensus zal ontstaan.”

“Ik denk dat het moeilijk te begrijpen is hoe men geen consensus kan hebben betreffende Hezbollah als terreurorganisatie. Als Hezbollah geen terreurorganisatie is, dan weet ik niet wat een terreurorganisatie is”, benadrukte hij.

Screenshot_47

Bron:

https://heplev.wordpress.com/2013/07/04/eu-setzt-hisbollah-nicht-auf-die-schwarze-liste/

Bron oorspronkelijk artikel:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169174

Auteur: Elad Benari

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Hezbollah, Hypocrisie, Israël. Bookmark de permalink .

14 reacties op EU zet Hezbollah niet op de zwarte lijst

  1. Jan zegt:

    Ik zet de Europese Cimmie op de lijst van terroristische organisaties en de EU als non-staat, vergelijkbaar met ‘PaleSStina’

    Like

  2. Jan zegt:

    Cimmie=Commissie
    (er is af en toe iets met m’n toetsenbord)

    Like

  3. Theodoor zegt:

    De democratie is ver te zoeken in Europa. Je wordt doodgegooid met het woordje democratie. Is Nederland een democratisch land als politici onder valse voornemens aan de macht zijn gekomen en daarna een heel ander beleid gaan uitvoeren en geen rekenschap houden met al die kiezers die belazerd zijn door de publieke omroep PvdA 1, 2, en 3.
    Nederland en EU democratisch ? dacht het niet!

    Like

    • Tom Hendrix zegt:

      @Theodoor 10.54. uur. Nederland is ook niet democratisch Theodoor. We leven in een particratie, aangevoerd door de socialisten, en de politiek correcte partijen. Ik hoef ze niet meer te noemen, want dat is al vaak genoeg gebeurt. Het was typisch dat RUTTE en SAMSOM elkaar al feliciteerden uren voor de werkelijke uitslag van de verkiezingen, op 12 september 2012. Het is gewoon zoals de communist LENIN al zei: ” Het maakt niet uit wat de mensen stemmen, ALLEEN wie de STEMMEN TELT”.

      Like

  4. Theresa Geissler zegt:

    Nou, ik zou zeggen: Mààk Libanon dan kwetsbaar. Waar Hezbollah in de regering zit, moet ze er weer uit, zo simpel is het.Anders roei je het kankergezwel nooit uit.Wàt een reden om een terreurorganisatie níet op de Zwarte Lijst te zetten!

    Like

  5. Marc Bouwman zegt:

    Ik blijf het binnen de sinds 1 1/2 jaar ontstane situatie in Syrië het buitengewoon moeilijk te beoordelen welke rol het Westen in het Midden-Oosten zou kunnen spelen, en welke keuzen daarbij gemaakt zouden moeten worden.

    Natuurlijk is Hezbollah een terroristische organisatie, die het als zodanig verdient verboden te worden. Nu de vijandschap tussen soennieten en sjiieten zo megalomaan is geworden twijfel ik over het nut of onnut van vele acties die het Westen zou kunnen ondernemen of nalaten. Het blijft uiteindelijk kiezen tussen twee kwaden: soenniet of sjiiet? Beide groepen hebben anti-joods en anti-westers sentiment hoog in het vaandel.

    Zouden Israël en het Westen zoveel veiliger zijn met een tot nul gereduceerde Hezbollah? Zou dat niet mutatis mutandis leiden tot een nog militanter Hamas?

    Ik hou het erop dat, zoals de strijd tussen de twee moslimgroepen nu verloopt, een van beide partijen uiteindelijk de zijde van Israël en het Westen als noodzakelijk partner in hun strijd zullen incorporeren. De vreemde situatie lijkt zich voor te gaan doen dat sjiieten uiteindelijk een bondgenootschap met Israël zullen willen aangaan. Aanwijzing hiervoor trof ik in het artikel van de Nederlandse (Vlaamse?) jihadist die zich erover opwond dat Hezbollah hun wapens gebruikte in de strijd tegen het Syrische Vrije Leger (soennieten) in plaats van tegen Israël.

    Het zou wel eens zo kunnen lopen dat Israël in sjiitische zijde komt te staan, terwijl het Westen de soennieten van Saoudie-Arabië en het Vrije Syrische Leger steunen.

    Evenzo goed kan het allemaal toch heel anders lopen. Het hangt af welke keuze soennieten of sjiieten in de nu gaande strijd uiteindelijk zullen maken.

    Like

  6. Weer een bewijs dat de EU een pro-terroristen beleid voert!!!!

    Like

  7. Anneke zegt:

    Hier kan de EU binnenkort weleens HEEL VEEL SPIJT van kregen. Nog meer ruimte voor al dat terroristische gespuis. Vrede met je vijand, is GEEN vrede. Wàt is de politiek toch intens HARDLEERS. Kijk naar Israel, laat je gezonde verstand actief worden en je beseft dat met vijanden géén vrede haalbaar is. “Ontwaak en bescherm je eigen burgers tegen al dat radicale ideologische GESPUIS”. Hmmm; dikke pech…dan zullen de EU-parlementariërs de biezen moeten gaan pakken, zij zijn eveneens een dikke vijand geworden van de Europese burgerrij.

    Like

Plaats een reactie