Breivik, de nuttige idioot

Screenshot_16

(Door: Fjordman)

Sommige lezers, zowel van ‘Gates of Vienna’ als van het Deense blog ‘Snaphanen’, beweren dat we Breivik gewoon moeten vergeten en hem negeren. Zij gaan voorbij aan de kern van de zaak. Het gaat minder over de gestoorde terrorist dan dat het gaat over hoe hij is gebruikt door de massamedia en de politieke elites. Zijn gruweldaden zijn op cynische wijze uitgebuit om mensen die kritiek hebben op de islam en op de ongecontroleerde massa-immigratie te treiteren, te intimideren en te stigmatiseren. Breivik kan vanuit zijn gevangeniscel niemand meer kwetsen – afgezien van de tientallen families die hij in juli 2011 al kapot maakte. Maar hij kan door anderen nog steeds als een instrument worden gebruikt.

Het is gemakkelijk en verleidelijk om te zeggen dat Anders Behring Breivik nu in de gevangenis zit en dus ongevaarlijk is. Waarom niet gewoon de sleutel weggooien, hem laten wegrotten en nooit weer over hem spreken? Waarom moet hij die aandacht krijgen waar hij zo wanhopig naar verlangt?

Ik begrijp dergelijke bezwaren. Ik ben minstens zo moe van Breivik als iedereen dat is, hoewel niet altijd om dezelfde redenen. Maar terwijl Breivik zelf  niet interessant of relevant is, zijn de manier waarop men hem gebruikt (of misbruikt) en zijn misdaden dat wel.

Allereerst ben ik een Noor. In Noorwegen zal over deze zaak nog jaren worden gesproken. Ten tweede is Breivik, zelfs internationaal, nog niet volledig vergeten. Hij wordt nog steeds genoemd en gebruikt door mensen met aanmerkelijke macht en invloed. Zo hebben vertegenwoordigers van de Europese Unie Breivik genoemd als een voorbeeld van ‘rechts-extremisme’, waartegen zij meer moeten doen om dat te bestrijden. Zolang de westerse massamedia op een bedrieglijke manier naar hem blijven wijzen als een islamofobe terrorist of een anti-islamist moeten deze valse beweringen worden tegengegaan.

Screenshot_21

Nog kort geleden, in januari 2014 – de maand waarin ik deze woorden schrijf – werd zijn naam binnen een paar dagen genoemd in gebieden die ver bij Noorwegen vandaan liggen, zoals Duitsland en de VS. Helaas voor ons allemaal  is hij niet irrelevant.

Begin 2014 werd beweerd dat Breivik onlangs nog, in aanvulling op zijn eerder manifest, een boek van meer dan 1.000 pagina’s had geschreven. Toch blijft hij in zijn schrijven inconsistent en grotendeels onsamenhangend. Het lijkt meer en meer waarschijnlijk dat Anders Behring Breivik eigenlijk lijdt aan paranoïde schizofrenie, wat de eerste forensische psychiaters al hadden aangegeven. Zoals een aantal waarnemers terecht heeft opgemerkt, komt het schrijven van lange, onsamenhangende dagboeken, die voor anderen niet logisch zijn, relatief vaak voor bij psychiatrische patiënten. Dat geldt ook voor een aantal van degenen die lijden aan paranoïde schizofrenie.

Dit kan merkwaardige aspecten in bepaalde onderdelen van het zogenaamde manifest verklaren. Het is bijvoorbeeld helemaal niet gebruikelijk om in een politieke publicatie, waarvan wordt verondersteld dat die belangrijk is en serieus bedoeld, gedetailleerd wordt geschreven over de vermeende geslachtsziekten van je zuster. Toch deed Breivik precies dat en hij deed veel andere bizarre dingen. Hij heeft ook pagina na pagina gewijd aan het beschrijven van door hem bedachte medailles, schouder epauletten en andere militaire insignes, die de leden van de denkbeeldige tempelier ridders zouden moeten krijgen voor hun massamoorden.

Screenshot_19

Lenin sprak van nuttige idioten. Voor degenen die de kritiek op de islam en op de moslim-immigratie zouden willen beperken was Breivik een nuttige idioot.

In november 2013 sprak mijn vermeende biograaf, Simen Sætre, met ‘Sunnmørsposten’, het toonaangevende dagblad in mijn kleine woonplaats. Mijn grootvader, die aan kanker is geopereerd en die dezelfde maand 84 jaar werd, leest deze krant. Daarin verkondigde Sætre dat het een ‘grijs gebied’ is of ik medeverantwoordelijk ben voor 77 moorden. Verder zei hij dat ik er in de Noorse pers veel te makkelijk afkwam. En toch werd ik, slechts een paar maanden eerder, vergeleken met Adolf Hitler!

Sætre beweerde verder dat een van de doelen van Breivik’s terroristische aanslagen was om bepaalde islamkritische schrijvers, waarvan ik de belangrijkste was, te promoten. Hij suggereerde in wezen dat een van de secundaire doelstellingen voor de moord op 77 mensen was, dat ik meer lezers zou krijgen. Dat is een gruwelijke en gluiperige manier om iemand medeverantwoordelijkheid voor massamoord ten laste te leggen. Het enige wat er aan deze theorie mankeert is dat de inzichten van Simen Sætre een feitelijke grondslag missen.

Tijdens het proces werd geconcludeerd dat Breivik  een geestelijk gezonde en redelijk denkende anti-islamist is. Deze bewering is op zijn best zeer dubieus, en misschien zelfs volledig fout. Het is heel goed mogelijk dat de man gewoon krankzinnig is. Voor zover hij blijk gaf van rationeel denkvermogen over wat dan ook, kan het doel zijn geweest om vreedzame mensen op politiek rechts in het algemeen te beschadigen en niet-gewelddadige anti-islamisten in het bijzonder.

Zijn er in de eerste helft van Breivik ’s compendium of manifest nogal wat islamcritici genoemd of geciteerd? “Ja”. De vraag is: “Waarom”?

Screenshot_20

De westerse massamedia hebben bijna overal de uitleg overgenomen dat de mensen die in het manifest werden vermeld op de een of andere manier medeplichtigen van Breivik waren, die hem indirect aanmoedigden tot het plegen van terrorisme. De ernstige fout in deze verklaring is dat niet een van deze niet-criminele schrijvers ooit heeft opgeroepen tot ook maar iets wat in de verste verte op terrorisme lijkt.

Een andere volstrekt aannemelijke verklaring is dat deze schrijvers door Breivik werden genoemd, omdat hij hen wilde beschadigen. Immers, dit was het uiteindelijke resultaat. ABB had in zijn manifest van 2011 al aangegeven dat hij dacht dat de rechtse Vooruitgangspartij na zijn aanvallen zou worden beschadigd. Hij was daar volkomen tevreden mee. Bovendien verklaarde hij tijdens het proces in 2012 herhaaldelijk in duidelijke bewoordingen dat hij een ‘heksenjacht’ tegen niet-gewelddadige anti-islamisten en conservatieven wilde veroorzaken.

Toen het begin 2014 bekend werd dat Breivik uitdrukkelijk verklaarde dat hij anti-islamisten aanhaalde om hen te beschadigen, was deze alternatieve verklaring niet langer alleen een theoretische mogelijkheid: het is nu de meest waarschijnlijke verklaring.

Screenshot_18

Deze verdere ontwikkeling is uiteraard enorm gênant voor grote delen van de westerse massamedia. Allereerst impliceert die dat zij systematisch de wensen van een gestoorde massamoordenaar hebben uitgevoerd. Ten tweede houdt die in dat zij verschillende groepen en individuen verscheidene jaren onterecht hebben besmeurd.

Dientengevolge verdienen veel van deze gedemoniseerde individuen, waaronder ikzelf, een publieke verontschuldiging. In Noorwegen alleen al zijn er tientallen prominenten, journalisten, hoogleraren en politici die er goed aan zouden doen om in het openbaar hun diepe berouw te uiten. Ze hebben allemaal bijgedragen aan een van de ergste gevallen van karaktermoord tegen een niet-criminele persoon in de recente geschiedenis van de natie. Zullen zij zich verontschuldigen? Hebben ze het fatsoen om dat te doen? We kunnen allemaal van tijd tot tijd wel een aangename verrassing gebruiken … Ik reken daar echter niet op. Deze zaak heeft al verscheidene jaren van mijn leven gestolen, ook al waren er misdaden bij betrokken waar ik niets mee te maken had, gepleegd door een man die ik nog nooit heb ontmoet. Na mijn boek ‘Witness to Madness’ dat later in 2014 wordt gepubliceerd, zal ik, de komende tien jaar of zo, zo weinig mogelijk over de zaak zeggen.

Misschien zullen de mensen tien of twintig jaar vanaf nu met andere ogen naar deze gebeurtenissen kijken – niet naar de gruwelijke misdaden van Breivik, maar naar de cynische manier waarop deze politiek werden uitgebuit om anderen aan te vallen, die niets anders gedaan hebben dan de waarheid spreken over wat er gebeurt met het Westen.

Screenshot_17

Bron:
http://gatesofvienna.net
Auteur: Fjordman

Vertaald uit het Engels door:
Wachteres
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Antifascisten", "goedmenschen", "Nuttige idioten", Desinformatie, Islamkritiek, Krankzinnigheid, Linkse Kerk, Marxisme, Noorwegen, Rotzakken, Socialisten, Westen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Breivik, de nuttige idioot

  1. Theresa Geissler zegt:

    Mij hoeft Fjordman niet te overtuigen: Van meet af aan was het voor mij overduidelijk, dat niemand hoeft te proberen, zich te spiegelen aan Breivik omdat dit een onmogelijke zaak is: De conclusie dat hij louter uit was op onherstelbare beschadiging van diverse politici zonder zelf een duidelijke overtuiging aan te hangen -behalve dan dat op den duur alles en iedereen vernietigd dient te worden- heeft mij altijd al meer dan plausibel geleken. Zijn anti-islamisme, dat er om begrijpelijke redenen voor sommigen hier uitsprong, is één element in zijn denken en gaat vergezeld van talloze andere andere elementen die elkaar niet zelden volkomen tegenspreken.
    In zijn -geniale- waanzin is deze man uiteindelijk volkomen anti-alles en voor geen enkele richting hanteerbaar.
    Fjordman heeft volkomen gelijk als hij stelt dat excuses van diegenen die zich door het verschijnsel-Breivik hebben laten verleiden om met de beschuldigende vinger naar anderen te wijzen op hun plaats zijn, maar hij heeft tevens gelijk met daar niet op te rekenen. Eerder zullen zij, die deze fout gemaakt hebben geneigd zijn, alles maar zo snel mogelijk te ‘vergeten.’
    Een reden te meer voor ons om juist níet te vergeten, maar er slechts de juiste conclusies aan te verbinden.

    Like

  2. Pieter Nokkio zegt:

    De westerse media, zowel de gedrukte als de audiovisuele, zijn al decennia lang van bedroevend lage kwaliteit. Ze wauwelen elkaar en de goegemeente na, zijn ‘politiek correct’ en dus al bijna per definitie ‘fout’. Wat in naam kwaliteitskranten (NRC) zijn, blijken (Buitenhof!) ongenuanceerde Wilders-bashers te zijn.
    Wat de zaak Breivik betreft, Fjordman is haarscherp in zijn analyse maar delft helaas het onderspit in de publieke opinie.
    Helemaal eens met wat Theresa Geissler hierover schrijft.

    Like

  3. dgneree zegt:

    Al vanaf het begin heb ik betoogd, dat Breivik erop uit was om de islamcritici te beschadigen.

    Over zijn paranoïde schizofrenie valt nog te zeggen, dat Breivik een speedfreak was. Hij gebruikte regelmatig Ephedra/Ephedrine, een in de natuur voorkomende speed (ook wel ‘violistenspeed’ genoemd).
    Een symptoom van speedgebruik is het geen onderscheid kunnen maken tussen hoofd- en bijzaken, met een fixatie op het uitwerken van die bijzaken. Paranoia is inderdaad een symptoom van langdurig speedgebruik.

    Overigens kreeg ook Hitler van zijn arts amfetamine-injecties. Van hetzelfde laken een pak.

    Like

  4. Wachteres zegt:

    Dank @ D.G. voor je toevoegingen.

    Ik wist niet dat hij dat spul gebruikte, maar verbazen doet het mij niet.

    Dat verklaart veel.

    Like

  5. vanhetgoor zegt:

    Ik wil niet in een keer Anders Breivik afschrijven als een nuttige idioot. Wat hij heeft gedaan is gewoon fout geweest, klaar! Hij heeft zich gedragen als een moslim. Hij is moordend door een vakantiepark gelopen. Alleen in zijn geest was daar een uitleg voor. Terwijl het voor anderen vrijwel niet te begrijpen is. Zelf vind ik het ook moeilijk te begrijpen, het is omgekeerde psychologie, maar dan wel de ergste soort en op de meest wrange manier.

    Wat ik er nog over kwijt wil is het volgende, als iemand een verwarde gedachtengang heeft wil het niet zeggen dat hij per definitie niet deugt om een of twee dingen correct te doorgronden en daarover tot een nuttige conclusie te komen.

    Anders Breivik heeft geprobeerd om de sociaal democraten in zijn land wakker te schudden door hen een islamitische spiegel voor te houden, exact gelijk aan wat het moslim tuig elders op de wereld doet. Persoonlijk ben ik van mening dat hij hiermee een grens is over gegaan die NIET door een beschaafd mens màg worden gepasseerd. Ik denk dat ik hier niet alleen in sta, ik weet dat er niemand te vinden is die het voor de volle 100% met Breivik eens is. Maar zoals gezegd, onsamenhangend schrijven, van de hak op de tak en daarbij ook nog chaotisch denken wil niet zeggen dat hij in een groter geheel niet een bijdrage heeft kunnen leveren. Alleen de toekomst zal het leren waar Anders Breivik heeft gestaan. Ik wil ook de mogelijkheid van een discussie open houden, voor mij is dan een uitgangspunt een erkenning dat Utoya een misdaad is geweest.

    Like

  6. Aegolius cs zegt:

    Vier jaar na Utøya: ‘We moeten nieuwe herinneringen creëren’

    Op het Noorse eiland Utøya komen vandaag meer dan duizend jongeren samen voor het zomerkamp van de Arbeiderspartij dat als thema internationale solidariteit heeft. Het is voor het eerst dat het zomerkamp weer op het eiland wordt georganiseerd sinds 2011. Toen schoot Anders Breivik daar 69 jongeren dood.
    Zo schrijft de NOS.

    Het sociaaldemocratische Nobel uitreikende Noorwegen, biedt kinderen een politiek gesubsidieerd doctrine als weldadige zomerkampervaring aan.
    Wat ging er aan Breiviks moordpartij vooraf?

    Zomerkamp in Noorwegen? Jamahoela! Een Antisemitisch Indoctrinatie Trainings Centrum!
    Noors Jeugdkamp had ten doel een boycot-Israël rally

    Na het lezen van dit krankzinnige manifest, werd het duidelijk waarom Anders Behring Breivik dit jongerencentrum heeft aangevallen. Het was een links indoctrinatie kamp. Eén van de activiteiten op dit kamp was de demonisering van Israël. Toen het schieten begon, dachten sommigen dat het een simulatie was van wat ze hadden geleerd; van wat Israel doet in Gaza (volgens de propaganda).

    http://brabosh.com/2011/08/02/pqpct-czv/

    Wat aan de massacre voorafging: Noorse socialisten roepen op tot Israël boycot

    http://brabosh.com/2011/07/25/pqpct-csd/

    Norway Utoya Youth Camp: Israel Boycott – Palestinian Statehood – Break the Blockade Games: A Different Kind of Hate Brewing in Norway

    The ‘youths’ at the Utoya Island, Norway youth camp were calling for a boycott of Israel, and statehood for Palestinians the day before Andre Behring Breivik came to the island and mercilessly shot and killed 66 on the island. These children were attending a youth camp run by the country’s Labour Party, and were immersed in some fairly heavy duty politics, courtesy of the adults in their lives, no doubt. Nothing like teaching the kids to hate on a beautiful and lushly green island on summer break. Note, they even have signs – Boycott Israel. They demanded a Palestinian State. One of the camp activities the week of the shootings was “Break the Blockade.” See UPDATEs below.

    http://www.maggiesnotebook.com/2011/07/norway-utoya-youth-camp-israel-boycott-palestinian-statehood-break-the-blockade-games-a-different-kind-of-hate-brewing-in-norway/

    Like

  7. Jules Vismale zegt:

    Dames en heren, lees thans maar eens wat die afschuwelijke Farid Azarkan van DENK probeert om Geert Wilders medeschuldig te laten zijn op de massamoord die Anders Breivik had aangericht! En naar ik hoop zult u dat ten stellige afkeuren! Bekijk dit artikel en beoordeel zelf:

    Video! DENK-fakir Farid Azarkan schuift Geert Wilders massamoord van Breivik in schoenen: “Komt prominent voor!”

    In een commissievergadering van de Tweede Kamer heeft die walgelijke DENK-fractielid Farid Azarkan vanochtend Geert Wilders in verband gebracht met de moordpartij van de Noorse rechts-extremist Anders Breivik, die op het eilandje Utoya tientallen kinderen en jongvolwassenen doodschoot. Volgens Azarkan was Wilders namelijk de inspiratiebron van die brute moordpartij die deze keer niet door islam-terroristen werd werd gepleegd..
    O ja? Heeft Breivik soms daar op Utoya tientallen moslims of allochtonen vermoord en sinds wanneer zou Wilders er een voorstander van zijn om autochtonen te vermoorden? Breivik is namelijk een autochtoonse massamoordenaar die tientallen blanken (!) heeft vermoord en beslist GEEN moslims!

    De aanvallen van DENK op de PVV, die stug wordt weggezet als een soort Nederlandstalige NSDAP, zijn vanochtend (Dat was ook wel te verwachten met die bende huichelaars van DENK) verdergegaan. In een debat over de terrorismedreiging vertelde DENK-parlementariër Farid Azarkan dat hij z’n complimenten geeft aan de AIVD en NCTV voor de bestrijding van islamitisch extremisme.
    Maar kritischer was hij op het feit dat de inlichtingendiensten niets lijken te doen met wat hij ziet als een grote rechts-extremistische dreiging. En had Breivik zich anders soms tot de islam bekeerd?Want diep in hun hart zullen talloze moslimextremisten het vast geweldig hebben gevonden dat hij tientallen “ongelovige” autochtonen had doodgeschoten!

    In dat kader noemde Azarkan ook Geert Wilders die “maar liefst 33 wordt genoemd in het manifest van Anders Breivik,” de moordenaar die tientallen jeugdleden van de Noorse sociaal-democratische partij doodschoot.
    Daar liet Azarkan het verder maar bij, maar de suggestie (en weet die klootzak anders ook nog hoe talloze ISIS-monsters jarenlang zeker honderden onschuldige mensen in het Midden-Oosten bruut hebben afgeslacht?) was gewekt: Geert Wilders was verantwoordelijk voor terrorisme en er zelfs een belangrijke inspiratiebron van.
    Het echte gevaar zijn dus niet de Ali’s en Mohammeds uit de Schilderwijk, maar Geert uit Venlo! Snel, grijp in! En dat laatsten moeten we vooral NOOIT doen daar Wilders nog nooit heeft uitgeroepen dat hij alle moslims in Europa wou deporteren of uitroeien!

    Een slip of the tongue? Uit winstbejag een beetje uit de bocht gevlogen bij de aanval op een collega-Kamerlid? Nee hoor. Azarkan lijkt er juist (onterecht) trots op te zijn en deelde vanmiddag het filmpje van de spreekbeurt triomfantelijk op zijn Facebook-pagina.
    Het zal weer eens niet zo zijn met die mislukte gasten, hè?

    En trouwens hier nog een geweldig bericht om te vermelden dat het ook anders kan: De Franse geheime dienst heeft met hulp van de Amerikanen, Britten, Chinezen en Russen in het diepste geheim een groot aantal IS-moordenaars, die medeschuldig waren aan de aanslag in Parijs in 2015, uit de weg geruimd!
    Al degenen die deze bloeddorstige terroristen hebben geëxecuteerd mogen van mij allemaal een medaille krijgen omdat je met dat gore islam-tuig geen enkel genade of medelijden hoeft te hebben!

    Like

Plaats een reactie