Nieuw Afrika: Ook Senegal maakt zich los van de EU

(Vertaling: E.J. Bron)

Met Senegal maakt zich nog een Afrikaans land los van de EU-invloed. De begin april gekozen president Bassirou Diomaye Faye is van plan om de soevereiniteit van het land te vergroten en de invloed van de EU en buitenlandse concerns te reduceren. Op militair gebied werkt het land samen met Rusland.

Na Mali, Burkina Faso en Niger dreigt er voor Frankrijk en de EU nu ook verlies van invloed in Senegal. Daar kwam een nieuwe regering aan de macht, die streeft naar een losmaking van Frankrijk en de EU evenals naar meer soevereiniteit voor het land. De voormalige koloniale macht Frankrijk bezit nog steeds veel invloed, de onafhankelijkheid werd nooit volledig gerealiseerd. Net als in andere West-Afrikaanse landen is Frankrijk echter ondertussen ook in Senegal gehaat.

De nieuwe president Bassirou Diomaye Faye streeft ernaar de Franc CFA af te lossen, die in de voormalige Franse koloniën in West-Afrika gebruikt wordt. Ook in Mali, Burkina Faso en Niger geldt de Franc CFA, ook deze landen willen zich van de munt losmaken. DE Franc CFA was door een vaste wisselkoers aan de Franse Franc en nu net zo vast aan de euro gebonden. Dat maakt een soevereine geldpolitiek onmogelijk.

De nieuwe president van Senegal wil bovendien het partnerschap met de EU “overdenken”. Dat zei hij n.a.v. het bezoek van de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, afgelopen maandag. Daarbij zou het waarschijnlijk vooral om een visserijakkoord gaan. De opbrengst van Senegalese vissers wordt door buitenlandse vissersvloten sterk geschaad. Bovendien wil Faye ook opnieuw onderhandelen over de akkoorden met buitenlandse energieconcerns, die voor de kust van Senegal gas delven. Senegal wil zijn aandeel in de winst verhogen.

Een ander doel is om de onafhankelijkheid van het land te bevorderen. De president wil daarom enorm in de landbouw investeren. Tot nu toe importeert Senegal levensmiddelen. Dat dient te veranderen. Ook op veiligheidsgebied maakt Senegal zich los van Frankrijk en zijn inbinden in de westerse structuren. Vorig jaar al is het land een militaire samenwerking met Rusland aangegaan. Een desbetreffende overeenkomst werd in november ondertekend.

Duidelijk is dat Frankrijk, en daarmee de EU, ook in Senegal aan invloed inboeten. Zodoende continueert zich het verlies van invloed van de EU op het Afrikaanse continent.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie