Kernfysicus over het sprookje van de gevaarlijke eindopslag: “Wat we nu aan atoomafval hebben, is voor 95% nog energetisch bruikbaar”

(Vertaling: E.J. Bron)

Er is iets meer dan een jaar voorbij gegaan sinds de laatste Duitse kerncentrales – Isar 2, Emsland en Neckarwestheim 2 – van het net gehaald werden. Desondanks importeert Duitsland nog steeds atoomstroom uit Frankrijk, het Europese land dat in plaats van te stoppen met kernenergie nu van plan is zes nieuwe kerncentrales te bouwen.

Ook Slowakije wil in de komende jaren graag nog een kerncentrale op het net aansluiten. Terwijl men in Duitsland krampachtig vasthoudt aan de stop op kernenergie staan niet alleen EU-landen open voor nieuwe perspectieven, maar ook het Afrikaanse land Rwanda. Daar wordt in de komende vier jaar een nieuw reactortype getest, gepland door de Duitse kernfysicus Götz Ruprecht en zijn onderneming Dual Fluid. “Wij zullen de veiligste en voordeligste energiebron ontwikkelen die er ooit geweest is”, vertelt hij.

Het eerste nieuwe reactorconcept sinds de jaren ´70”

“In Duitsland kleeft men nog aan de droom van een weerafhankelijke energievoorziening”, aldus Ruprecht. Men zou er trots op zijn de veiligste kerncentrales ter wereld uit te schakelen, terwijl politici in Rwanda blij zouden zijn om nieuwe, innovatieve reactoren op te bouwen, vertelt de kernfysicus. Het zou gaan om “het eerste nieuwe reactortype sinds de jaren ´70”.

Ruprecht verklaart: “Door het handig combineren van twee vloeistoffen, eentje die de brandstof beschikbaar stelt in de kern, en eentje die warmte afvoert, staat de technologie een stijging van de efficiëntie met ongeveer een factor 10 toe”. Daardoor zou de behoefte aan structuurmaterialen en dientengevolge ook de kosten van de energiewinning verminderen.

Dat is niet gewoon afval”

De bedenkingen m.b.t. de massa´s radioactief afval weet de kernfysicus te ontkrachten. “Men kan praktisch alle kernen splijten. Wat we nu aan atoomafval hebben, is voor 95% nog energetisch bruikbaar. Dat is geen gewoon afval. Het probleem is alleen dat he tin de huidige reactoren niet gebruikt kan worden.” In de reactor die Ruprecht ontwikkelt, zou het grootste deel van het materiaal gebruikt kunnen worden.

Het einde van het project staat gepland voor 2028. Er dienen vooral “veiligheidseigenschappen gedemonstreerd te worden”, verklaart hij. Kosten: € 80 miljoen. Als het experiment succesvol verloopt, wil Ruprecht de nieuwe reactor graag in serie laten produceren.

Bron:
nius.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kernfysicus over het sprookje van de gevaarlijke eindopslag: “Wat we nu aan atoomafval hebben, is voor 95% nog energetisch bruikbaar”

  1. bobzelf zegt:

     nu van plan is zes nieuwe kerncentrales te bouwen.???????

    ZIJN VAN PLAN ???? EN 2028 ????

    WIE GAAT DAT BETALEN ??

    DE FRANSE ???? ZOETE LIEVE GERRITJE ??

    DAT LAND IS KUIST VERROT …

    EN NEE ER GEEN GEEN AFVAL . 

    NOU DAN ZETTEN DAT ””DUS GEEN AFVAL ”‘ WEL BIJ JOU IN DE TUIN OF OP ZOLDER ??

    GOED PLAN KLOOTZAK ??

    GA GODVERDOMME EENS KIJKEN IN TSERNOBYL !!!

    WAAR ZE NU .EEN DOOR U..DE  EU BETAALDE NIEUWE BETONNEN KAP 

    ER OVER HEEN HEBBEN GEGOOID .WHAHAHAHAHAHAHA

    DOODSTIL IS HET DAN …….GEEN KRANT DIE IETS SCHRIJFT

    LAAT STAAN DE NOS OFZO

    DUS LAAT EVEN HOREN KLOOTZAK OF IN DE TUIN GOED IS ??

    1986 TSERNOBYL  NU DUS 38 JAAR LATER . WORDEN DE KINDEREN NOG STEEDS MET LYMPF KLIER KANKER GEPROBEERD VAN DE DOOD TE REDDEN 

    FUCKING ASHOLE

    OME BOB . DIE TSERNOBYL IN EEN SPECIAAL PAK GEHULD EEN 2 UURTJES GEZIEN HEEFT 

    ONTZETTENDE KLOOTZAK 

    Geliked door 1 persoon

  2. Svalbard zegt:

    Hoewel ik meer voorstander ben van groene energie, dus windturbines en zonnepanelen, zitten er ook nadelen aan. Er is de helft van het etmaal geen daglicht, en dan doen die dingen op je dat niets. Wind is variabel, en deze combinatie maakt het onmogelijk om alle energie op deze manier veilig te stellen. We hebben dus een basislast nodig, die 24 uur beschikbaar moet zijn. Kolencentrales vervuilen erg, vooral veel fijnstof en nog wat kankerverwekkende stoffen. Gasgestookte centrales kunnen relatief snel worden bijgeschakeld of afgeschakeld. Maar gas is duur, want van Rusland willen we geen gas meer. Kerenergie is lange tijd een lastige discussie geweest, maar de nieuwste technieken zijn veiliger en efficiënter geworden. In mijn visie echter zouden Thoriumcentrales een nog beter alternatief zijn en waarschijnlijk nog veel veiliger zijn.

    We zitten met een nog steeds toenemend energieverbruik, en kolen, olie en gas zullen ooit echt op zijn, en dan moeten we echt een andere en ook betrouwbare energievoorziening hebben. Kernfusie blijft ook nu nog steeds een stip op de horizon, net zoals 50 jaar geleden. We horen er af en toe wat van, maar een commercieel rendabele fusiereactor blijft ook nu anno 2024 een stip op de horizon.

    En als we 95% van het huidige kernafval weer kunnen gebruiken, lijkt het toch wel een goed idee om het te gaan verbruiken.

    Like

Plaats een reactie