Shell draaide klimaatdoelen terug en maakt nu miljarden winst

(Door: Zan Blagojević – Vertaling: E.J. Bron)

Het olieconcern Shell meldt miljardenwinsten, ook omdat men afscheid nam van eerdere ambitieuze klimaatdoelen. Dat bevalt niet iedereen: enkele van de ESG-criteria overtuigde investeerders eisen nu koste wat het kost meer klimaatbescherming.

Onlangs nog meldde het Britse olieconcern Shell een zuivere winst van $ 7,7 miljard voor het eerste kwartaal van het lopende begrotingsjaar – een stijging van 6% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Daarbij komt dat het aandeel van het olieconcern sterk ondergewaardeerd is op de markt, zodat er een door CEO Wael Sawan bekendgemaakt terugkoop programma van aandelen werd aangekondigd: d.m.v. kunstmatige schaarste dienden de aandelenkoersen van Shell te stijgen, wat meestal goed aankomt op de markt en bij de investeerders.

Maar niet bij allemaal: een groep van 27 investeerders, waaronder institutionele beleggers zoals Axa Investment en Amundi, voeren nu de druk op Shell op om meer tegen de klimaatverandering te ondernemen. Zij argumenteren dat het tijd zou zijn om een krachtig signaal af te geven aan de olie- en gasindustrie dat ze zich meer zouden moeten inzetten voor de klimaatbescherming. De aanleiding daarvoor is enerzijds het feit dat juist de handel met fossiele energiedragers, in het bijzonder olie en gas, bijgedragen heeft aan de gestegen kwartaalwinst van Shell.

Anderzijds heeft Shell – tegen de stroom van de groene transformatie en ESG-criteria in het concernlandschap in – zijn klimaatdoelen naar beneden bijgesteld: oorspronkelijk zouden de broeikasgassen tot 2030 met 20% moeten afnemen in vergelijking met 2016. Nu werd een interval tussen 15% en 20% aangegeven. Het doel om tot 2025 45% van de CO2-uitstoot te besparen, werd compleet opgegeven. Netto-nul zou het concern desondanks tot 2050 lukken.

Er is kritiek op CEO Wael Sawan, omdat hij het doel, de olieproductie stapsgewijs te reduceren, ten gunste van de gestegen olieprijs heeft opgegeven. In plaats daarvan wil de bestuursvoorzitter in de toekomst zelfs meer in de olieproductie investeren, ook de exploitatie van gas zou geïntensiveerd moeten worden. Hoewel deze besluiten volgens Shell in overeenstemming zijn met het Akkoord van Parijs, hebben ze desondanks tot bedenkingen met het oog op de milieu-inspanningen van het concern geleid.

De investeerders, die de klimaatresolutie ondersteunen, hebben in totaal een stemaandeel van 2,5%. De kansen zijn dus gering dat de resolutie in de algemene vergadering wordt aangenomen. Desondanks verwacht men dat het thema geobserveerd en intensief bediscussieerd wordt, zowel door andere concerns als door de media en de politiek.

Het tegemoetkomen aan klimaatkwesties geldt bij olieconcerns als taboeonderwerp: cijfers en berichten van de online databank Carbon Majors laten zien dat meer dan 50% van de grote olieconcerns eerder weigeren om meer aan klimaatbescherming te doen. Mochten dus andere Europese olieconcerns, zoals het Franse TotalEnergies of het Italiaanse Eni, de strategiewisseling van de Britse reus volgen, dan zouden ze in ieder geval op de middellange termijn op de radar van de toezichthouders uit Brussel kunnen terechtkomen.

Bron:
apollo-news.net
Door: Zan Blagojević

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Shell draaide klimaatdoelen terug en maakt nu miljarden winst

  1. Julia zegt:

    Goed voor de economie beter dan die doorgeslagen klimaathysterie die meer kapot maakt dan ons lief is.

    Geliked door 2 people

  2. Alice zegt:

    Bea Bilderberg zit nu te gniffelen.

    Geliked door 3 people

  3. Jules van Rooyen zegt:

    Eindelijk heeft Shell begrepen dat zij de Groene Khmer leugens terzijde moet leggen, en geen discussie moet aangaan. Dit is één van de redenen geweest dat het “gouden” Shell aandeel, een tijdje terug tot 10 E teruggezakt is. Nu nog de groene tak vertegenwoordiger in het bestuur van Unilever, neutraliseren.

    Geliked door 2 people

  4. antiislamnu zegt:

    Het klimaat verhaal is een grote onzin bestaat alleen in het zogenaamde Waarden Westen de rest van de wereld moet er niets van hebben.
    Klimaat is de manier om het volk te knechten als nog geen een dictator gelukt is we komen terecht in de grootste openlucht gevangenis ooit gebouwd.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie