Ruk naar rechts in Kroatië: Balkan wordt weer meer een kruitvat

(Vertaling: E.J. Bron)

Kroatië rukt naar rechts – maar waarschijnlijk zal dit niet bijdragen aan de eerder onrustige totale situatie op de Balkan. Na de parlementsverkiezingen is nu de centrumrechtse HDZ de vorming van een nieuwe coalitieregering met de rechtse partij “Domovinski Pokret” (“Vaderlandsbeweging”) overeengekomen.

De woordvoerder van de HDZ, Marko Milić, zei vorige week woensdag dat men “een overeenkomst over de vorming van een nieuwe parlementaire meerderheid en de structuur van een nieuwe regering zou hebben gesloten”. Bij de verkiezingen op 17 april was de “Vaderlandsbeweging” de op twee na grootste partij geworden met 14 zetels.

De HDZ van de huidige minister-president Andrej Plenković was als winnaar uit de parlementsverkiezingen tevoorschijn gekomen. Voor een regeringsmeerderheid waren de 61 door de HDZ gewonnen zetels in het 151 zetels tellende parlement in Zagreb echter niet voldoende. Als mogelijke coalitiepartner werd vanaf het begin de “Vaderlandsbeweging” genoemd, die met 14 zetels de op twee na grootste partij was geworden.

De “Vaderlandsbeweging”, die pas in 2020 door een voormalige HDZ-parlementariër in het leven werd geroepen, eist echter een serie concessies – onder andere dat de partij van de Servische minderheid (SDSS) van een coalitie uitgesloten wordt. Tot nu toe was de SDSS een traditionele bondgenoot van Plenković, die sinds 2016 in functie is. Mocht deze op de onredelijke eis ingaan, dan zal dat de betrekkingen met het buurland Servië nauwelijks verbeteren, dat vanwege aanhoudende nationaliteitenproblemen al voortdurend met Kosovo in de clinch ligt.

De wetgevende vergadering van het nieuwe Kroatische parlement in Zagreb moet uiterlijk op 19 mei plaatsvinden.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Ruk naar rechts in Kroatië: Balkan wordt weer meer een kruitvat

  1. Julia zegt:

    Kan nog wel een oorlog bij kortom zo worden we een Derde Wereldoorlog ingesleurd we zitten op een grote tijdbom die over niet al te lange tijd geheel zal losbarsten die kan niet meer uitblijven.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ravian zegt:

    Als alle nakomelingen van de na ome Vlad zijn grote schoonmaak van een aantal eeuwen geleden in de kieren van de Balkan achtergebleven islamieten eindelijk eens terug de Bosporus over geschopt worden dan gaat een groot deel van al die problemen in de Balkan spontaan opgelost wezen…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie