Olga Romanova in Kopenhagen

De Russische dissidente en journaliste Olga Romanova ontving gisteren de Sappho-prijs in een goed bezochte bijeenkomst van de Free Press Society in het Vartov. Naast Ruslanddeskundigen zoals hoogleraar Bent Jensen en Marie Krarup waren er o.a. drie voormalige en twee huidige parlementsleden aanwezig. Om een indruk te krijgen van de omstandigheden in Poetin´s en Medvjedev´s maffiose, corrupte parodie op een democratie, is het voldoende te luisteren naar de journaliste Anne Liback van “Weekendavisen” in de precieze en indrukwekkende inleiding en motivering van 13 minuten in het Engels. De toespraak van Romanova is in het Russchisch met een Deense tolk en duurt een half uur.

Er zijn nu minder onschuldige gevangenen in Rusland dan ten tijde van de Sovjet-Unie, nu nog maar 500.000 door grillige en willekeurige beschuldigingen. Met de persvrijheid is het net zo ellendig gesteld en met de corruptie is het waarschijnlijk nog erger, wat Rusland op gelijke hoogte plaatst met Oeganda. Veel is nog zoals het was in het Sovjettijdperk, maar vandaag de dag is er een ongecensureerd internet. We nemen het als vanzelfsprekend aan, maar slechts een fractie van de wereldbevolking heeft zoveel geluk als wij hebben. Van de 192 onafhankelijke staten in de wereld zijn er voor ons gevoel slechts 28 democratieën en velen daarvan zijn vrij klein. We zijn een eiland in een historische en geografische zee en we kunnen verdwijnen als twee dauwdruppels in de zon als we de bedreigingen tegen onze rechten en onze prestaties tolereren. Hieronder een citaat uit een vorige bijeenkomst waarin Rusland centraal stond:

“Historici zeggen dat door het communisme ongeveer 95 miljoen mensen zijn vermoord. Meer of minder, dat is niet belangrijk. Maar niemand heeft geteld hoeveel zielen er zijn vermoord, hoeveel geesten er verwrongen geraakt, gecorrumpeerd en vervuild zijn.”

Tekst: Snaphanen.

Opmerking over de video: Na het welkomstwoord door Lars Hedegaard van de Free Press Society volgt de inleiding en motivering voor het verlenen van de Sappho-prijs aan Olga Romanova door Anne Liback. Deze informatieve toespraak van 13 minuten is in het Engels. Daarna volgt de toespraak van Romanova met een Deense vertaling door een tolk. Helaas is er geen Engels transcript van dat gedeelte beschikbaar.

Video:

Artikelen over Romanova in het Engels zijn te vinden in onderstaande links:

Husband of Russian activist jailed for years:

http://www.boston.com/yourtown/cambridge/articles/2012/03/15/husband_of_russian_activist_jailed_for_5_years/

‘Political prisoners’ return to politics:

http://en.rian.ru/analysis/20120209/171229834.html

 The Daily Beast:

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/03/18/opposition-organizer-olga-romanova-on-russia-s-rotten-justice-system.html

Journalist Olga Romanova apprehended (foto’s):

http://visualrian.ru/en/site/feature/124309/

Bron:

http://snaphanen.dk/2012/04/01/olga-romanova-in-copenhagen/

Vertaald uit het Deens door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/ )

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Free speech, Rusland. Bookmark de permalink .

7 reacties op Olga Romanova in Kopenhagen

 1. Wachteres zegt:

  Interessant artikel, Verderso!

  Dezelfde dreiging zie je hier weer opkomen. Het enige verschil is dat onze Europese leiders nog niet in staat zijn om ons, om hen moverende redenen in de gevangenis te smijten.

  Dat komt nog wel, ze trekken steeds meer macht naar zich toe en maken al erg goed duidelijk dat ze niet blij zijn als wij een mening zijn toegedaan die niet strookt met hun opvatting.

  Like

 2. vederso zegt:

  @ Wachteres. Mee eens, ik heb er ook geen goed gevoel over.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Wachteres en Vederso toch heb ik de indruk dat er telkens meer westerlingen zijn die vooral dmv onze internet media beginnen te zien wat links allang probeert: nl. hun niet welgevallige oppositie hun mond te snoeren.
  Die Olga had jaren geleden niet de kans gekregen om haar verhaal zo wijd te verspreiden dat wij erover kunnen vernemen.

  Like

 4. Pingback: Olga Romanova in Copenhagen « Snaphanen

 5. Jan zegt:

  De Kozlov-kwestie gaat terug naar midden 2008, toen Kozlov, makelaar van beroep werd gearresteerd op beschuldiging van fraude (achterhouden van geld) en witwassen van geld dat afkomstig zou zijn uit een leerfabriek die Kozlov samen Vladimir Slusker, ex senator, had. Deze beschuldiging kwam echter nadat Romanova een kritisch artikel had geschreven over zakenvrienden van Slutzker. Slutker dreigde vervolgens met juridische maatregelen en toen Romanova haar beschuldigingen niet introk ging de staat over tot vervolging. Daarop startte Romanova een actie onder de naam ‘Rusland achter de tralies’, om ook anderen te helpen die in dezelfde dubieuze juridische situaties terecht waren terecht gekomen. Uiteindelijk werd haar man vorig jaar september uit een gevangenis in Siberië vrijgelaten.
  Een maand later werd de zaak heropend, nu door een lager gerechtshof (onmogelijk in bijv. de VS, want men is immers vrijgesproken) en Kozlov uiteindelijk veroordeeld tot 5 jaar cel. Romanova gaf hierop haar mening wat naar haar mening in Rusland aan de hand, ofwel wat schort aan de justitie: “”Wat we zien in deze rechtbank van vandaag is niet Kozlov de verdediging: “Het is een door en door verrot systeem dat probeert zich te verdedigen tegen het maatschappelijk middenveld. Zij probeert criminelen te verdedigen en heeft hiervoor knokploegen ter beschikking die in actie komen als criminelen die wensen. De veroordeling van een onschuldige betekent niets anders dan dat de bende verder haar gang kan gaan”.
  Het disfunctioneren van het Russische rechtssysteem bleek toen Romanova van te voren de aanklacht en de veroordeling kreeg overhandigd die zij prompt op Facebook zette. Dat justitie het eens was met de rechtsvervolging spreekt vanzelf.

  Like

 6. vederso zegt:

  De video met de toespraak van Olga Romanova dat nog diezelfde avond door Snaphanen op het internet is gezet, heeft zich in Rusland razendsnel verspreid en honderden reactie aan Romanova opgeleverd; zo vertelde ze in een interview met Lars Hedegaard op Tidsskrifted Sappho. Zie ook het transcript van de speech van Anna Liback in het Engels: “Why are the Russian authorities so worried about Olga Romanova and her undertakings?”

  Like

 7. vederso zegt:

  Voor de volledigheid, hier het transcript.

  http://www.sappho.dk/first-you-take-the-telegraph.htm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s