“Tunesische Lente” verandert in een “Joodse Winter”

De Israëlische viceminister-president Silvan Shalom raadt de Tunesische Joden dringend aan het land te verlaten

In december adviseerde de in Tunesië geboren viceminister-president van Israël, Silvan Shalom, de Joden die nog in Tunesië leven te emigreren naar Israël. Deze oproep werd beslist afgewezen door het restant van de Joden in de ooit bloeiende Joodse gemeenschap van Tunesië.

Maar gezien de nieuwe wetgeving die wordt voorgesteld door de door de radicaalislamitische Ennahda-partij geleide regering, zouden Tunesische Joden er nog eens goed over moeten nadenken of hun loyaliteit aan een land dat hen niet wenst wel terecht is.

Het Tunesische parlement werkt eraan om een wet aan te nemen die de import van religieuze boeken, koosjere voeding en zelfs bezoekers uit Israël wil verbieden.

De Joden van Tunesië werken aan een compromis met de regering om te voorkomen dat het parlement over enkele maanden de wet aanneemt.

In een interview met Makor Rishon zei Rav Haim Biton, opperrabbijn van de Joodse gemeenschap in Tunesië: “Nu mogen we van de regering voedingsmiddelen, medicijnen, religieuze en opvoedkundige boeken invoeren uit Israël. Als de wet wordt aangenomen, zal onze situatie compleet veranderen.” Hij ging door met te zeggen dat ze proberen aan de regering uit te leggen, dat wanneer de wet wordt aangenomen binnen enkele maanden hun familieleden uit Israël niet meer op bezoek kunnen komen, dat ze nog maar weinig koosjer voedsel zullen hebben en dat het niet meer mogelijk is om religieus en educatief materiaal binnen te brengen.

Andere gemeenteleden waren minder optimistisch, omdat zij denken dat de regering probeert de Joden van hun cultuur af te snijden. “Achter deze wet om de invoer van koosjere voeding en bezoek uit Israël te verbieden zit hun verlangen om onze connectie met Israël af te snijden”, zeiden zij.

In november nam Tunesië een speciale wet aan die het NGO´s toestaat om alleen nog medicijnen  in te voeren uit landen die diplomatieke contacten onderhouden met Tunesië. Exclusief Israël dus.

Ondanks het feit dat de nieuwe wet nog niet is aangenomen, zijn de verzoeken van de Israëli´s om Tunesië te bezoeken de laatste tijd regelmatig afgewezen, terwijl zij acht maanden geleden het land nog gewoon konden bezoeken.

De Tunesische Joodse gemeenschap is verdeeld over de manier waarop ze tegen dit wetsvoorstel moeten vechten: beheerst en achter de schermen of met openlijke petities. De oppositie tegen het petitievoorstel denkt niet dat de wet zal worden aangenomen nu de interim-regering nog maar twee maanden te gaan heeft. Zij geeft er de voorkeur aan buiten beeld te blijven om conflicten met de nieuwe regering te vermijden.

Men zegt dat er in Tunesië op 23 oktober verkiezingen zullen worden gehouden, mits deze niet weer worden uitgesteld zoals in juli. Als de wet wordt aangenomen, zal dit een duidelijke mislukking zijn van de ontluikende Tunesische democratie en van haar vermogen om de fundamentele rechten van zijn minderheden te garanderen.

Ooit woonden er 110.000 joden in Tunesië. Nu leven er nog maar 2000 in een van de oudste Joodse gemeenschappen in de diaspora. Sommige bronnen zeggen dat deze Joodse gemeenschap werd gesticht in de tijd dat de eerste tempel werd vernietigd.

2500 jaar geleden luisterden de Levieten niet naar de oproep van Ezra om naar Israël terug te keren. Misschien zouden de Tunesische Joden deze keer naar Silvan shalom moeten luisteren.

Bron:

http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/tunisian-spring-is-turning-into-a-jewish-winter/2012/09/01/

Auteur: Stephen Leavitt

Vertaald uit het Engels door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", antisemitisme, Islam, Israël, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Tunesië. Bookmark de permalink .

10 reacties op “Tunesische Lente” verandert in een “Joodse Winter”

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Terug in de tijd…

  Volkomen GESCHIFT..!!!!

  Like

 2. Ik ben bang dat ook hier straks over niet al te veel tijd onder de Joodse gemeenschap gewonden of zelfs doden te betreuren zullen zijn.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  I)k denk dat die 2.000 ook maar beter terug kunnen gaan naar Israël.
  De wereld wordt telkens meer Judenrein.
  Na Noorwegen nu ook Tunesië, hoewel ik het van Noorwegen onbegrijpelijker vind.
  Frits Bolkestein zei het al.
  Kijk maar wat in Nederland gebeurt.

  Like

 4. Piet Klont zegt:

  Er wordt door velen helaas alleen maar weggekeken van wat er in Nederland gebeurt, Louis.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Algemene vraag: de goeden niet te na gesproken maar hebben jullie nou echt niks in de gaten?
  Leeft iedereen maar een beetje voor de KATZ’NKUT weg of hoe zit dat? Niet in de gaten dat de economie gewoon naar de GODVERDOMME wordt geholpen door een stelletje politieke PRUTSERS???
  http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/12890559/___Ondernemer_draait_zelf_op_voor_hogere_btw___.html
  Sinds wanneer valt DRINKWATER onder de “luxe goederen..???”
  Want daarvan gaat de BTW ook omhoog, evenals van gas en electra…!!!
  En hoe zit dat met schoenmakers als je je schoenen laat herstellen, dwz de DIENSTVERLENENDE
  beroepen..???
  ZUM KOTZEN, het bestuur van dit land en ze stemmen OPNIEUW op de verkeerde “poppetjes”.

  Like

 6. @GD: Ik verbaasde me er ook al over dat gas, water en licht als luxe worden bekeken wanneer het om belastingen gaat. Dit geeft des te duidelijker aan hoe de overheid dit ook bekijkt en op deze manier de BTW daarover netjes binnenhaalt.

  Als je in het verlengde van het geheel zou (mogen) bekijken dan kun je er gewoon vanuit gaan dat alles wat ons het leven gemakkelijker maakt eigenlijk luxe is. Dit geldt ook voor de zorg maar durf zo 1 2 3 niet te zeggen onder welk tarief deze valt of komt te vallen. En wie weet wat er allemaal nog meer onder het hoge tarief valt. Ik zie nog wel gebeuren dat steeds meer producten daar onder komen te vallen.

  Eigenlijk is het bespottelijk dat zoiets als gas, water en licht als luxe wordt gezien. Ik meende dat G,W en L basisbehoeften waren. Stel je voor dat straks het hoge BTW tarief wegens “groot succes” nogmaals verhoogd wordt tot bijvoorbeeld 25% of zelfs hoger. Enkel en alleen om de EUSSR ten dienst te zijn met een schijnbaar ‘bodemloze’ schatkist! Wie kan het dan nog betalen? De elite wel ja maar de hardwerkende burger of degenen die het moeten doen met een AOW dan? Ohja hoe kon ik zo dom zijn? We zijn er immers voor de overheid en de overheid is er niet voor ons. Dat zou toch juist omgekeerd moeten zijn???

  Het is mij inmiddels duidelijk waarom vele nuts zaken plotseling geprivatiseerd moesten worden! Alleen en enkel alleen om BTW binnen te halen dus ik mag er haast gevoegelijk van uitgaan dat zoiets als huurwoningen, zorgverzekering en dergelijke gewoon onder het hoge tarief vallen.

  Het kan na 1 oktober voor velen al uit om voor nagenoeg alle boodschappen en luxe goederen uit te wijken naar België en Duitsland. Het is daar met vele producten al stukken goedkoper en dat verschil zal met de komende tariefsverhoging alleen maar groter worden. Dat is weer niet goed voor de economie en voor de bedrijven die het al zo moeilijk hebben. En dan?

  Binnenkort weer grenscontroles op ‘smokkelwaar’ en de daarbij behorende door de staat opgelegde boetes dan wel heffingen? Ik kijk er niet meer van op ook al zou dit dan weer in strijd zijn met bepaalde EU regeltjes waar ‘de staat zich dan weer niet aan hoeft te houden’!

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  De dochter van Laurens Jan Brinkhorst(die in 2001 duizenden gezonde dieren liet afmaken vanwege een mond- en klauwzeer-uitbraak) wil dat iedere Europeaan gaat leren lezen en schrijven.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12893711/__Europa__100_procent_alfabetisering__.html
  Daar zal ze een zware dobber aan hebben. Al meer dan 40 jaar weigeren hele legers tapijtvreters bv. Nederlands te leren, incl. begrijpend lezen en schrijven. Dat wordt ze verboden door dat 1400 jaar oude, verzonnen antieke VOD van hun. Daarin schijnt te staan dat ze zich niet moeten inlaten met ongelovigen en geen andere taal mogen leren dan het arabisch.
  Wat doe je hier dan nog, vraag ik me dan af… Terug naar de zandbak, ga die maar lekker ontginnen, werk zat lijkt me.
  http://tinyurl.com/cwh2agd

  Like

 8. Koddebeier zegt:

  Weg met het Burka-tuig, ga maar in je eigen zandbak met je burka lopen !!

  Like

 9. Eline zegt:

  @louis-portugal 04.33
  In aansluiting op uw comment : kort geleden een site ontdekt genaamd Boinnk.nl.
  Het antisemitisme kun je er opscheppen en dat alles keurig bedekt onder talloze bijbelfragmenten.
  Kritiek schijn daar niet geduld te worden want dan worden ze onfatsoenlijk.

  Like

 10. E.J. Bron zegt:

  @iggy pop

  ??? Een racistische gynaecoloog! Met dit beduidende verschil, dat bij de Joden het IQ daardoor niet tot onder de 80 punten daalt….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s