Tienduizenden aanhangers van Hamas begonnen in Judea en Samaria de Derde Intifada

Screenshot_30

De leiding van de Palestijnse Autoriteit effent de weg voor een Derde Intifada tegen Israël. Inderdaad, De afgelopen dagen is de Derde Intifada begonnen, aangezien de gewelddadige botsingen tussen Palestijnen en Israëlische soldaten in verschillende delen van Judea en Samaria (de zgn. “West Bank”) zijn toegenomen.

Tienduizenden aanhangers van Hamas zijn in Ramallah, Nablus, Hebron en Toelkarem de straat opgegaan om de 25e verjaardag van Hamas te vieren. Het is de eerste massale manifestatie sinds de radicaalislamitische beweging de Palestijnse Autoriteit in het jaar 2007 uit de Gazastrook heeft verjaagd.

Sindsdien was de Palestijnse Autoriteit in Judea en Samaria hard tegen Hamas opgetreden, arresteerde honderden van haar aanhangers en sloot tientallen van haar instellingen.

De afgelopen weken echter heeft de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, blijkbaar besloten om een nieuwe strategie tegenover Hamas te hanteren. Hij beschouwt Hamas nu als een politieke bondgenoot en niet langer als een vijand.

Screenshot_29

De ommezwaai kwam onmiddellijk na het Israëlische militaire offensief tegen Hamas midden november van dit jaar. De toenadering tussen Abbas en Hamas bereikte haar hoogtepunt voor en na de stemming in de Algemene Vergadering van de VN ten gunste van de opwaardering van de Palestijnse status als niet-lid en waarnemerstaat.

Zowel Abbas als de Hamas-leiding zien de beide resultaten, de oorlog in de Gazastrook en de VN-stemming, als “historische verworvenheden” en als militaire en politieke zege over Israël.

Aangemoedigd door deze “zege” sloten Abbas en de Hamas-leider Khaled Mehaal onlangs een geheime overeenkomst over de noodzakelijkheid om een “populaire Intifada” tegen Israël in Judea en Samaria en in de Gazastrook te beginnen, zeiden Palestijnse bronnen in Ramallah.

De beide mannen denken met zo´n Intifada in dit stadium Israël verder te isoleren en de Palestijnen nog meer sympathie in de wereld te bezorgen, aldus de bronnen.

Screenshot_28

Abbas en Meshaal zijn zich ervan bewust dat de Palestijnen op dit moment nog niet klaar zijn voor nog een militaire confrontatie met Israël – noch op de “West Bank” noch in de Gazastrook.

Dat is de reden waarom de beide mannen het erover eens zijn dat op dit moment de beste en enige mogelijkheid een “populaire Intifada” is, waarin Palestijnse jongeren dagelijks de confrontatie aangaan met Israëlische soldaten en “kolonisten”, vooral in Judea en Samaria.

Abbas en Meshaal willen net zo´n soort opstand als de Eerste Intifada in 1987, toen de Palestijnen hoofdzakelijk met stenen en Molotovcocktails op de soldaten en “kolonisten” afgingen en tegelijkertijd afzagen van het plegen van terroristische aanslagen in Israël.

Abbas en Meshaal schijnen het echter niet eens te zijn over het uiteindelijke doel van de “populaire Intifada”.

Terwijl Abbas hoopt dat de dagelijkse botsingen tussen Palestijnse stenengooiers en Israëlische soldaten Israël ertoe zullen dwingen om zich achter de grenzen van 1967 en uit Oost-Jeruzalem terug te trekken, hoopt Meshaal en zijn Hamas-beweging dat de opstand zal leiden tot de “bevrijding van heel Palestina, van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee.”

Abbas en Hamas hebben nu besloten om hun meningsverschillen opzij te zetten en zich te concentreren op de escalerende spanningen, vooral in Judea en Samaria. Vertegenwoordigers van beide partijen werden het er de afgelopen weken over eens om de “verzoening” in stand te houden en een nieuwe strategie tegen Israël overeen te komen.

Het is hun doel Israël te verwikkelen in een confrontatie met Palestijnse burgers – een strategie, die de Israëli´s in de internationale gemeenschap in verlegenheid brengen en hen zodoende zou dwingen te capituleren.

Screenshot_10

Bron:

http://www.israel-nachrichten.com/archive/7867

Auteur: Khaled Abu Toameh

Uit het Duits vertaald door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", "Westbank", antisemitisme, Fatah, Gazastrook, Hamas, islamofascisme, Israël, Joden, Jodenhaat, Moslims, Westen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s