ACHTERHOEDEGEVECHT EURO-WENSDENKERS BEGONNEN

Screenshot_19

(Door: trias politica)

De euro werkt groeivertragend en vergroot het risico dat zwakkere eurolanden de sterkere mee de afgrond in sleuren. Het begin van het einde van de eenheidseuro is in zicht, aldus gastauteur Jean Wanningen.

Econoom Harrie Verbon stelde recent in de Volkskrant dat de one-size-fits-all wisselkoers- en rentestructuur van de euro een oplossing van de europroblematiek in de weg staat.”Volgens hem zouden we daarom bijvoorbeeld de eurozone beter in drie muntzones (Noord, Midden en Zuid) op kunnen knippen. En als we de euro toch willen behouden, verwijst Verbon naar ‘The Matheo Solution (TMS)’ van euro-researcher André ten Dam, waarbij nationale valuta als rekeneenheden worden geïntroduceerd parallel aan (de rekeneenheid van) de euro. Politicoloog Meindert Fennema reageerde – als door een wesp gestoken – vervolgens dat Verbon’s stellingen ‘gelul’ zouden zijn. De vraag dringt zich op of de stellingen van Verbon nu inderdaad ‘gelul’ zijn of gewoon voortkomen uit ‘gezond verstand’?

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, Eurofielen. Bookmark de permalink .

4 reacties op ACHTERHOEDEGEVECHT EURO-WENSDENKERS BEGONNEN

 1. Tom Hendrix zegt:

  Helemaal eens met de conclusies in dit goede artikel! Men hoeft geen econoom te zijn, om te snappen dat deze EURO al vanaf het begin ONS naar de kloten zal helpen. Het is de IDIOTIE der RODEN en EUROFIELEN! Iedereen weet toch, dat de sterkere alleen de zwakkere kan helpen, als deze sterkere sterk genoeg blijft! Maar de SCHOFTEN van met name PvdA,VVD,D66 en het CDA, zijn in alles meegegaan wat deze NACHTMERRIE EURO en EUSSR betreft! Ik hoop dat ze nog eens voor een tribunaal komen, voor hun Land-en Volksverraad!

  Like

 2. bigljohn zegt:

  De zoveelste redding voor de Euro, nu niet uit Brussel maar van econoom Harrie Verbon. De Eurozone in drie zones opknippen ! Karel de Grote splitste zijn Rijk ook op onder zijn drie zonen, maar na verloop van tijd bestonden die ook al niet meer ! De enige echte oplossing om uit de sores te geraken is, door de Euro totaal te laten verdwijnen en terug te keren naar de situatie van VOOR de E.U. en de Euro. Vooraanstaande Amerikaanse economen wisten al VOOR de invoering van de E.U. en de Euro te vertellen deze hachelijke onderneming niet te beginnen, daar Europa anders naar de kloten zou gaan. En ze kregen gelijk ! Harrie Verbon zit er dus totaal naast met zijn thematiek.

  Like

 3. Yvonne van Cleef zegt:

  Ik wil uit de EU en van de euro af!

  Like

 4. Ten Dam en Wanningen suggereren dat de functies van elke nationale wisselmunt:
  1. mitigerend ruilmiddel van alle artikelen (goederen) en (immateriele) diensten, (1. Medium-of-exchange (means-of-payment)
  2. Een prijzen van artikelen (en arbeidslonen) waarderingsmiddel (Unit-of-account (currency-unit)
  en
  3. speculatie-object (currency-unit) Store-of-value
  van elkaar te kunnen scheiden.
  En wel 1 van 2.
  The TMS formula however separates the ‘unit-of-account’ (currency-unit) function of a currency such as the Euro
  FROM the ‘means-of-payment’ (including legal tender) function of that currency. Then new ‘National Currency-Units (NCU’s)’ can be introduced alongside the already existing ‘Euro Currency-Unit (ECU)’. In full compliance with the EU-Treaty, the Euro can then remain the sole ‘means-of-payment’ (including legal tender) in all Euro countries .…and the ‘symbol’ of the post-war European unity.

  Middel 1 en 2 zijn hetzelfde want de artikelen in 1 zijn de artikelen (en arbeid) in 2. Het gaat Ten Dam en Wanningen hier dus in wezen om een subjectief onderscheid in zakelijke handelingen en niet om een werkelijk onderscheid. Hooguit is hun subjectieve onderscheid van functie 1 naar functie 3 steeds meer kwalitatief
  Middel 2 en 3 zijn hetzelfde want elke nationale munt is onder het derde punt juist 1 van alle onder 2 bedoelde artikelen (incl. arbeid).
  Er zijn dus slechts 2 functies aan geld: ruilmiddel en object van speculatie.
  Verder houd ik mijn eerste kritiek van ruim een jaar geleden bij eerste presentatie dat hun new ‘National Currency-Units (NCU’s)’ worden bepaald door pseudo marxistische economische centrale polit buro komite’s die de prijzen en lonen op nationaal niveau per land gaan dicteren.
  Immers alle waarden van munten en waarden van artikelen waaronder arbeid, met of zonder Euro, met of zonder eigen nationale munt, met of zonder onderscheidene rente en wisselkoers beleid, zijn in een al of niet losse of vaste verhouding altijd (al) met elkaar verbonden.
  2. Verder zit de TMS onder het filosofische amorele dogma van de wet van vrije vraag en aanbod.
  3. Verder zit TMS onder het morele fenomeen dat alleen innovation de enige bron van welvaart is en daarmee het onderscheid tussen crony statist monopolist capitalists enerzijds versus innovatieve venture capitalists anderzijds.
  Conclusie. Uit de Euromunt met PVV Capital Economics advies

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s