HA FIJN, HA FIJN EEN EURO EN FLORIJN

Screenshot_90

(Door: trias politica)

Wat velen al vermoedden, werd eergisteren bevestigd: de Nederlandse regering heeft een Plan B achter de hand om de gulden weer in te voeren, mocht het fout lopen met de euro. Is het beter om terug te keren naar de gulden?

Eergisteren gaf Dijsselbloem het dan eindelijk toe: de Nederlandse regering heeft een scenario klaarliggen, met de weinig aan de verbeelding overlatende codenaam ‘Florijn’, mocht het misgaan met de euro. Het is opmerkelijk dat de minister van Financiën zich hier openlijk over uitlaat, want financiële markten weten nu dat ons land (en Duitsland) een noodscenario achter de hand heeft, waarmee vergeleken de ‘bazooka’ van Draghi kinderspel is. Overigens voegde Dijsselbloem er begrijpelijkerwijs onmiddellijk aan toe dat zijn voorkeur uitging naar het behouden van de euro. Hij had in zijn hoedanigheid ook moeilijk wat anders kunnen zeggen. De hamvraag die zich aandient is: is de euro wel houdbaar? En zo niet, wat dan? In deze bijdrage zal ik nader ingaan op deze vragen.

Lees verder>>>
Follow the money

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, Eurofielen, EUSSR, Nederland. Bookmark de permalink .

17 reacties op HA FIJN, HA FIJN EEN EURO EN FLORIJN

 1. bobzelf zegt:

  de vraag is verkeerd , helemaal verkeerd !!!!!!!!!!!!!!!!

  die pleuris Euro, was de grootste miskleun uit de geschiedenis van de laatste 100 jaar !!

  Kan het slijpen van de Guilliotines nu snel beginnen ???

  laat ze maar in rijen klaar gaan staan , te beginnen met :

  Balkenende 62.9 % NEE en gerrit , Ik steel als de raven als laatste , ??? zijnde Z

  of heeft iemand nog een Euro lover met een A ??? in zijn agenda ??

  gr. bob

  Like

 2. leefbarbaar zegt:

  Goed stukje. Wat zijn we belogen inzake de euro: “de euro heeft niet geleid tot prijsstijgingen, maar als we terug gaan kost een brood ineens 5 gulden of meer en dat is minimaal een verhoging van 100%” en “terug naar de gulden is onmogelijk, maar we hebben er wel een draaiboek voor”.
  Dank ook voor uw boek “het Eurobedrog”, dat zet het nog eens fijn op een rijtje neer.
  Al is de euro nog zo snel, de gulden achterhaalt hem wel.

  Like

 3. Cathja zegt:

  Ja, en wat IS Geert Wilders erom bespot, toen hij had laten berekenen of ‘terug naar de gulden’ wellicht het beste voor Nederland zou zijn!
  Geert laat álles uitzoeken wat het beste voor ons land is, en hij heeft al heel veel goede plannen op tafel gelegd. Helaas, niemand wil hem serieus nemen, en ik verwacht dus ook niet dat iemand vroeg of laat tegen hem zal zeggen (als de euro werkelijk gaat klappen): “Geert, je had het bij het rechte eind. We hadden je plan moeten uitvoeren”. Dát gunnen ze hem niet.

  Maar wij PVV-ers vergeten alle goede voorstellen niet, en zullen de politici die er t.z.t. met zijn ideeën vandoor willen gaan, er fijntjes op wijzen dat je niet hoort te pronken met andermans veren! Laten ze allemaal maar lachen om Geert’s voorstellen. Hij krijgt dag na dag meer het gelijk aan zijn kant! Ook in De Telegraaf lees je steeds vaker dat lezers zeggen dat Geert het bij het rechte eind had/heeft. Hij mag op gepaste wijze trots zijn!

  Like

  • bobzelf zegt:

   MAG IK u EFFE OP DE SCHOUDERS NEMEN !!!
   dikke kus , voor uw gave geschreven stuk !

   en natuurlijk is het niet duurder geworden : whahaha ZEGGEN DE MAFKEZEN

   DOE DE NORMALE NEDERLANDSE TEST !!!

   Wat kostte en patat met dubbel mayonaise ??? 1 gulden en 75 cent
   en NU :
   op de markt in Rotterdam euro 3,90 zijnde 8 gulden en 59 cent ,

   VERDER COMMENTAAR DUS OVERBODIG !!!!!!!

   Ik wil nu snel mijn keiharde gulden terug, anders vallen er dooien !! whahahaa

   gr. bob

   Like

   • Cathja zegt:

    @ bobzelf 14:54

    Helemaal met je eens Bob! We zijn gigantisch bedrogen met de euro! Ik reken nog altijd om, dit tot ergernis van verschillende mensen om mij heen. Ik weet wel dat ik er niets mee opschiet, maar het overtuigt me steeds weer in mijn gevoel dat ons levensonderhoud mega-duur is geworden!
    Het spaarpotje wat we hadden is er met de omwisseling ook al niet op vooruit gegaan, en nog steeds teren we langzaam maar zeker in. Vanwege de schamele 1% rente die we op ons spaargeld krijgen loont het sparen niet meer, en er zijn al geluiden te horen dat we moeten gaan BETALEN als we ons geld bij de bank in bewaring geven. Ik meen dat er in Duitsland al zo’n bank is.
    En verder: volgend jaar moeten we een deel van ons vakantiegeld inleveren. Veel mensen hebben dit geld hard nodig om grote(re) rekeningen of de verplichte bijdrage voor de zorgverzekering te kunnen betalen. Velen kunnen niet meer met vakantie daardoor. Overal waar ze geld weg kunnen plukken, plukken ze. Als je denkt: “nu valt er niks meer te jatten”, dan vinden ze tóch weer iets. Je zou uit je vel springen, maar dat hoeft niet meer, want ik heb al bijna geen vel meer!
    Maar erg boos was ik wél toen ik het hoorde! Vooral vanwege de geniepige manier van je geld achterover drukken!

    Sterkte Bob, en dank je voor het compliment!

    Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Ze hadden NOOIT mogen beginnen aan de EU en de Euro. Er waren al in de jaren ’90 van de vorige eeuw, economen die waarschuwden en zeiden: “BEGIN ER NIET AAN”. Maar net als de vorige reactie van @ Bobzelf op 14.54. uur, is het de grootste miskleun van de laatste 100 jaar. En iemand met gewoon boerenverstand heeft deze ellende allang zien aankomen.

  Like

 5. breget zegt:

  Krijg ik dan wel 2.23 NL centen voor één euro .

  Like

  • Republikein zegt:

   2.20371 in Hollandistan!
   Pakkie shag voor fl 4,95 thans fl 20,00, goed voor schatkist!

   Like

   • Harry zegt:

    Is die bovenste kop gefotoshopt , of heeft ze echt zo’n vals bakkes ?
    Lijkt gvd wel van een andere planeet , zuster van ET of zo ?

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Harry, 22.00u.: Nou, gefotoshopt…….Geaccentuéérd, dat wel. Maar dit is gewoon een wat nadrukkelijke vormgeving van dat valse bakkes, ga daar maar vanuit.

    Like

 6. Jaantje zegt:

  Nee de euro is niet houdbaar en naar de gulden terug ontketend revolutie.
  Arbeiders flatjes voor 1600 gulden per maand..
  Gas en licht 440 gulden inde maand…
  Ziekenkosten verzekering 380 per maand.
  Brood van de bakker 10 gulden(met subsidie).

  Like

 7. Jaantje zegt:

  Dan besef je pas wat er werkelijk gebeurd is met de omslag van gulden naar euro toen der tijd.

  Like

 8. Tom Hendrix. zegt:

  @ Cathja: 15.31. uur. Dat ben ik volledig met je eens Cathja. Ook ik reken terug, en dan zie ik hoe WIJ belazerd en besodemieterd zijn geworden. Een klein voorbeel, kocht ik voor de invoering van de euro, 1 kop koffie, dan was ik nooit meer kwijt dan ca. FL. 1,50. Toen kwam de euro, en moest ik voor dezelfde koffie euro 1,50 betalen, dat is omgerekend FL. 3,30. Dus meer dan 100% duurder. En dat geldt dus ook voor de hypotheek, huur, gas, energie, ziektekostenverzekering etc. En dan durven de eurofielen nog te beweren, dat de EUSSR zoveel zegen heeft gebracht. En de massa van de bevolking, trapt daar ook nog in!

  Like

  • peter zegt:

   IK BEN HET HELEMAAL EENS DAT DE EURO NOOIT HAD INGEVOERD MOGEN WORDEN.
   ALLES IS INDERDAAD DUURDER GEWORDEN,MAAR ALS DE GULDEN TERUG KOMT LET MAAR OP WORDEN WE WEER GENAAID

   Like

 9. Jules Vismale zegt:

  In al de jaren dat die teringeuro bestaat kan en wil ik nooit denken laat staan praten in euro’s of het gehate teken ergens op schrijven! De gulden was mij veel liever waard en ik vermoed dat vrijwel alle Europeanen, die de gehate euro hebben, allemaal hun vroegere munt terug willen.
  Niettemin is al een grondlegger van de euro, Wim Duisenberg, gestraft voor de invoering ervan wat hij zo lang trots verkondigde! Hij verdronk in 2005 in zijn zwembad en zal in het hiernamaals wel zichzelf vervloeken dat Duisenberg zoveel ellende veroorzaakte. Wie weet mag hij zelfs een keer als de geest van Jacob Marley al zijn euro-soortgenoten, die zich gedragen als Ebenezer Scrooge uit ‘A Christmas Carol’, gaan bezoeken en hen waarschuwen waar hun gierigheid, zonden en harteloosheid toe leiden. Hij zal dan de drie tijdsgeesten van het verleden, heden en toekomst naar het tuig sturen om hen te kwellen en dan zien zij de geesten voor zich als een rusteloos kind, een weldoorvoede reus en een spook dat meer lijkt op Magere Hein!
  Het is zelfs zo erg geworden dat de politici al een voorbeeld hebben genomen aan de Vrouwe van Stavoren. Deze schatrijke koopmansweduwe begeerde, net als de overige inwoners van Stavoren, volgens een sage alles wat zij mooi vond en verwaarloosde nuttige dingen. Toen zij een kapitein met een schip vo goud erop uit stuurde om het kostbaarste bezit ter wereld te bemachtigen keerde deze alleen terug met een schip vol graan! De Vrouwe en de inwoners van Stavoren vonden graan echter waardeloos en ze lieten het in de Zuiderzee (thans het IJsselmeer) kiepen wat de toorn opwekte van een oude bedelaar daar deze vond dat dit graan best aan arme mensen kon worden gegeven. Hij sprak hierna een vreselijke vloek uit en dat hield in dat het graan de ondergang zou worden van de rijkdommen van Stavoren omdat zij goud, zilver, edelstenen en andere rijkdommen verkozen boven graan waar men brood van bakt om te consumeren. En de vloek geschiedde in de vorm van een graaneiland voor Stavoren waardoor de Vrouwe en de inwoners straatarm werden!
  En voor allen die de gulden graag terug willen waaronder ikzelf: de akelige euro is al geen stuiver of daalder meer waard en gaat beslist, net als de gehate EU, ten onder! En kom anders desnoods allemaal in opstand tegen de fucking EUSSR met de gehate neo-bolsjewisten daarin die ook liever onze rijkdommen verpatsen zoals Jozef Stalin in de periode 1939-1941 deed! Hij verwaarloosde eveneens het Russische volk door miljoenen tonnen graan aan Adolf Hitler te geven en hield hetgeen wat hij ervoor terugkreeg ook liever zelf!

  Like

 10. EURODRAMA
  door Martin Visser Telegraaf 18.12.2014.

  Het is misschien een beetje vroeg voor terugblikken of vooruitblikken. Maar aangezien het mijn laatste column van dit jaar is- wegens feestdagen op de komende twee donderdagen – doe ik het alvast nu. En ik kan eigenlijk niet anders dan opnieuw het eurodrama onder de loep te nemen.

  Steeds vaker kom ik economen tegen uit de academische of bestuurlijke top die in de informele setting zeggen dat wij eigenlijk nooit aan die hele euro had moeten beginnen. Dat gevoel is zo langzamerhand zo wijdverbeid , ook onder de zeer pro Europese economen, het is om er bang van te worden.

  In welk ongeluk zijn wij destijds gestort. Wat is daarvan de schade? En hoe koem wij hieruit ? Diezelfde pro Europeanen leggen zich er meestal bij neer dat dit overambitieuze europroject niet meer is te stuiten is en dat wij er maar het beste van moeten maken.

  Onze munt is niet levensvatbaarder dan voor de crisis

  Het afgelopen jaar was het jaar van het karig herstel. Groeicijfers rond de o cirkelen en een aarzelende opleving van het vertrouwen van de consumenten en bedrijven. Maar ook het jaar van de torenhoog blijvende werkeloosheid, zonder uitzicht op een snelle afname hiervan.
  Volgens lijkt het jaar van de Europese Centrale Bank te worden. Als de voortekenen niet bedriegen gaat ECP – president Mario Draghi de eerste maanden van het mnieuwe jaar de muntunie opnieuw redden. Met de opkoop van staatsleningen zal hij nog een stap verder gaan in het overnemen van de rol van politici.

  Enj die politie laten het gebeuren.Opmerkelijk genoeg is er in Nederland nauwelijks debet over dit volgende ECB-taboe dat geslecht5 gaat worden. DNB president Knot heeft gezegd redelijk sceptisch over dit middel te zijn maar verder doet hij er publiekelijk het zwijgen toe.

  De Tweede kamer lijkt het ook nauwelijks te interesseren.

  Ondertussen neemt de euroscepsis in Europa hand over hand toe. Tijdens het dieptepunt van de crisis kwamen er ondanks het gemor toch steeds pro-Europese regeringen aan de macht.

  Maar nu slaan in Griekenland, Frankrijk, Spanje, Italie, Nederland, Spanje de anti-europapartijen steeds harder op de trom.

  Om het europroject houdbaar te maker zouden de politieke leiders eigenlijk nog een paar ferme stappen moeten zetten in de Europese integratie. Dit plan ligt er al een tijde in Brussel, maar het ligt er te verstoffen. Want niemand durft dit aan zijn kiezers uit te leggen.

  Dit proces stokt halverwege3 en daarmee is de muntunie nauwelijks levensvatbaarder dan voor de crisis .

  Het wachten is tot de eerste anti-europapartij aan de macht komt en de afbraak van het project gaat beginnen. Politici die denken dat de crisis voorbij is , onderschatten dit ressentiment. De euro wordt –
  terecht – gezien als de oorzaak van alle ellende. Vooral in Zuid-Amerkiaduurt de sociale ontwriting te lang.Deze bom kan komend jaar ontploffen en daar helpt geen 4enkel medicijn van Draghi tegen,
  geen 1.000 miljard, geen 2.000 miljard en nu wel ineens 3.000 miljard, wie gelooft dit nog sinds 2008.

  Like

  • bobzelf zegt:

   helemaal gelijk want alleen de schuld van italie gaat al naar de 3000.000 miljoen
   dus
   HET IS ALLANG OVER EN UIT ,
   MAAR MET HET HEEN EN WEER SCHUIVEN VAN, EN HET OPKOPEN VAN
   WORDT ER WEER WAT TIJD GEKOCHT !!!!

   dat ondertussen alle pensioenen naar de kloten worden geholpen daar hoor je niemand over !

   gr. bob

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s