Washington nerveus: China, Japan en Zuid-Korea smeden een alliantie

Screenshot_31

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Fumio Kishida (links), ontmoette voor het eerst sinds drie jaar in Seoel zijn collega´s uit China en Zuid-Korea.

(Vertaling: E.J. Bron)

In Azië komt blijkbaar een verrassend nieuwe as tot stand: China, Japan en Zuid-Korea willen hun ruzies bijleggen en een nieuwe economische as vormen. In Washington heerst onbehagen.

Ondanks conflicten om eilanden en historische gebeurtenissen hebben China, Japan en Zuid-Korea een belangrijke stap gezet tot het herstel van de trilaterale samenwerking. Voor het eerst sinds drie jaar ontmoetten de drie ministers van Buitenlandse Zaken elkaar. Ze kwamen zaterdag in Seoel overeen toe te werken naar een topontmoeting tussen hun staats- en regeringschefs en open te staan voor de verschillende historische opvattingen. Bovendien willen ze zich inzetten voor een vrijhandelsakkoord en nieuwe gesprekken over het omstreden nucleaire programma van Noord-Korea.

Deze stap komt slechts enkele dagen nadat de VS een gevoelige nederlaag moesten incasseren betreffende de geopolitieke hegemonie: talrijke Europese bondgenoten hebben tegen de uitdrukkelijke wil van de Amerikanen in hun medewerking aan een door China geleide Investeringsbank (AIIB) bekendgemaakt. Ook Australië en Zuid-Korea willen zich hierbij aansluiten – het is heel goed denkbaar dat ook Japan een ommezwaai maakt. De trouwste bondgenoot van de Amerikanen had tot nu toe als een van de weinige landen de medewerking aan de AIIB afgewezen. In de VS ontstaat een gevoel van onbehagen, omdat de nieuwe bank een concurrent zou kunnen worden van de door de VS gedomineerde instellingen IMF en Wereldbank. Onlangs adviseerde zelfs het vooraanstaande Council on Foreign Relations de regering in Washington om haar globale blokkadementaliteit op te geven en zich liever aan te sluiten bij nieuwe initiatieven in plaats van deze te bestrijden.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yun Byung Se, en zijn collega´s uit China en Japan, Wang Yi en Fumio Kishida, spraken de hoop uit het “trilaterale samenwerkingsmechanisme” weer op gang te brengen. Dit zou een raamwerk voor de stabiliteit in de regio kunnen worden, stond er in een gemeenschappelijke verklaring. Ook zouden de ministers hun inspanningen voortzetten om een topontmoeting tussen de drie landen zo vroeg mogelijk voort te zetten.

“Voor de drie landen is de gemeenschappelijke historie geen kwestie van het verleden, maar een actueel probleem”, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken na de ontmoeting tegenover journalisten met het oog op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vooral Zuid-Korea en China verwijten de Japanse regering het oorlogsverleden van het land te willen camoufleren.

Daartoe behoort bijvoorbeeld de door het keizerlijke Japanse leger bedreven seksslavernij tijdens de oorlog. Vanuit de zienswijze van Zuid-Korea heeft Japan zich hiermee tot op de dag van vandaag niet adequaat mee beziggehouden. De Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye heeft tot nu toe geweigerd de Japanse regeringschef Shinzo Abe te ontmoeten om bilaterale gesprekken te voeren. Zaterdag ontving ze alle drie ministers van Buitenlandse Zaken.

Bovendien zorgde o.a. de ruzie tussen China en Japan om eilanden in de Oost-Chinese Zee de afgelopen jaren steeds opnieuw voor conflictstof. Ook Zuid-Korea en Japan maken ruzie om een groep rotseilanden in de zee tussen de beide landen. Japan maakt aanspraak op de door Zuid-Korea gecontroleerde eilandengroep, die door de Koreanen Tokdo en door de Japanners Takeshima genoemd wordt.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Azië, China, Japan, VS, Zuid-Korea. Bookmark de permalink .

18 reacties op Washington nerveus: China, Japan en Zuid-Korea smeden een alliantie

 1. Benesha zegt:

  Goed nieuws voor de multipolaire wereld.

  Like

 2. Maria zegt:

  Ja China begint aan zijn plan, had al geschreven dat men doodsbang moet zijn van hen…
  dit is de reden, het gestook van de VS daar en de boycotten wat ze probeerden in dat Azië keert tegen de VS en al de rest Westen!
  Dat zijn Aziaten die klikken aaneen tegen het Westen nu dankzij de VS!
  Wat de VS maar al te goed door heeft is dat Azië niet zonder China kan economisch en ze wensen zeker de VS NIET dat daar de baas komt spelen!
  Dus China speelt nu zijn pokerkaarten uit!

  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P1461

  Dan Japan die weten nu 100% zeker dat Fukushima veroorzaakt is door H.A.A.R.P!
  Dat land was economisch een grootmacht tot die ramp

  http://www.ascensie.nl/LeurenMoret3b.htm

  De wereld is opgesplitst in 3 blokken nu, het Westen, De islam en Rusland BRICS landen met Azië nu…
  En de EU??? tja die verdwijnen in het niets wordt opgeslokt door de islam en niemand dat de landen hier zal komen helpen hoor…
  Is geen leedvermaak is gewoon de realiteit!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ja, dat is nu net het punt: Die realiteit van jou, daar zijn wij inmiddels ook heus allang achter.
   Misschien íets minder onherroepelijk, maar niettemin.
   Hoe dan ook, zout in de wond strooien heeft totaal geen zin: Kom met oplossingen, of als je die niet hebt, probeer dan, de boel iets minder in te peperen.
   Het ís geen leedvermaak, maar het lijkt er wel verdomd veel op.
   En voor het geval je mocht denken, dat ik jou weer moet hebben, in het verleden heb ik al hetzelfde gereageerd op een mede-reageerster (zal geen naam noemen) die het op dezelfde manier bracht. En zodra ze weer mocht beginnen, doe ík dat óók weer.
   Oplossingen óf stimulatie hebben we nodig, geen de-moralisering.

   Like

   • BertG. zegt:

    Theresa, hoe zouden wij anders in hemelsnaam achter de enige en onvervalste waarheid moeten komen als we Maria toch niet hadden.
    Wij zouden geheel in onwetendheid verkeren hier. De grootste onzin zou er uit ons komen. Niets zouden wij meer weten over de wereld in hoe het daarin zich afspeelt.
    Als kinderen zouden wij dwalende zijn.
    Maar zij begreep dat en dacht, laat ik ze nou maar eens de echte waarheid vertellen, anders komen ze er nooit achter.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @BertG., 11.28u.: Bedankt. Kameraad:
    Jij verstaat tenminste de kunst om een mens bijtijds nog eens diep adem te laten halen!
    Het was anders een narrow escape! (Zie mijn reactie aan daiyu-ninja.)
    Pffffff…De mantel der liefde past mij niet al te best, vrees ik.

    Like

  • daiyu-ninja zegt:

   Maria zegt:
   22 maart 2015 om 00:36

   En de EU??? tja die verdwijnen in het niets wordt opgeslokt door de islam en niemand dat de landen hier zal komen helpen hoor………………………………….

   Ik denk ook niet dat er iemand zal zijn die ons komt helpen. Wij worden aan ons lot overgelaten.

   Like

   • Maria zegt:

    inderdaad.. spijtig genoeg is dat zo.
    Ik kan de waarheid niet verbloemen noch ga ik hier leugens schrijven..
    De eigen politiek koningshuizen van landen hier hebben allang hun eigen bevolking opgeofferd en verraden aan de islam.
    Alleen het feit dat ze nu verklaren dat radicaliseren van die moslims ligt aan het feit dat ze geen werk hebben en het de schuld is van burgers hier is zo’n waanzin dat je uitgepraat bent!
    Andere geloven en culturen die geen job hebben die gaan niet uit frustratie Christenen slachten in het MO of hier hun ideologie en godsdienst opdringen, geen 1 ander geloof krijgt wat de islam hier krijgt, moslim jongeren gaan kelen slachten en nog nemen ze het ervoor op!! pfff ben er klaar mee hier…
    Het staat zwart op wit in die koran om alles uit te moorden wat niet knielt voor allah!!!
    Maar wat wil je met een moslim president in de VS…
    Het is HET PLAN van de elite om alles te laten uitmoorden en daar gebruiken ze de islam voor hier…
    Moest lachen dat de VS nu in Jemen gaat onderzoeken of het wel IS was die daar ravage aanrichten …
    Moet ook wreed lachen met sommigen hier, nog steeds vallen ze mij aan en weigeren de realiteit in te zien omdat het van mij komt…
    Het is niet mijn waarheid maar DE waarheid…
    Ze doen niets hier om de islam te stoppen HELEMAAL niets…
    Thanx dat jij het wel inziet…

    xx

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Kijk, die laatste zinnen van je: Daar zít ‘m nu net de kneep:
    “Ze doen niets hier om de islam te stoppen, HELEMAAL niets.”
    De context nagaande mag ik toch concluderen, dat met “ze” degenen worden bedoeld, die zich tegen jou en je arrogante toon te weer stellen omdat ZIJ zich gekapitteld voelen, nietwaar?
    Om nog maar te zwijgen van je aanvankelijke eis, dat degenen die het niet met je eens waren, niet meer op je comments zouden reageren.
    Ergens zou je dat nóg steeds het liefste willen; je hebt intussen alleen gemerkt, dat het geen haalbare kaart is.
    Waar haal jij de ‘wijsheid’ vandaan om te concluderen, dat “ze” niets zouden doen om de islam te stoppen?
    Ik ben al een paar maal 150 km gereisd om de vergaderingen van de Patriotten te bezoeken, ik ga naar de herdenkingen van Theo van Gogh, ik zou, zodra er een Pegida van de grond kwam hier, niet aarzelen om erbij te zijn, Ik was bij de Pro Patria-demo on Den Haag, ik geef hier mijn comments en schrijf mijn artikelen, althans als me een zinnig onderwerp te binnen schiet, ik doe, kortom, wat ik KAN. Ik laat in het midden, wat jij in België doet, maar ga niet suggereren, dat degenen, die toevallig niet voortdurend aan jouw lippen hangen en die weigeren, jouw waarheid op alle punten als “de” waarheid te omhelzen, ‘niets’ zouden doen om de islam te stoppen! Nee, want om dàt te doen, moeten ze met ópen mond naar Maria luisteren en al haar dictaten voor lief nemen, is het niet zo? Maar dàn zou ik je willen vragen: Kom jij ooit wel eens met óplossingen?
    Kijk, concluderen dat onze regeringen ons in de steek laten en dat de islam steeds verder oprukt en dat grootmachten plannen smeden voor monsterverbonden en ga zo maar door, dat heet iedereen hier buiten jou óók wel in de gaten. Op Oost-Europees vlak ken jij dan wat meer details, best, maar helpt die kennis dan om de ramp te keren?
    Wat doe JIJ daar dan mee?
    Antwoord: Niet meer dan ‘die anderen’ want die macht heb je eenvoudig niet, net zo min als ‘die anderen,’
    Dus, samengevat, kom mij niet aan met de bewering, dat zij, die toevallig niet genegen zijn, om voortdurend jouw hoge toon te verdragen, “niets zouden doen om de islam te stoppen,” Als jij je voor diegenen geloofwaardiger wilt maken, kom dan eens met concrete OPLOSSINGEN. (En een beetje minder hoge toon zou ook geen kwaad doen, hoewel intussen die toon al wèl is gezet, natuurlijk.)
    Kortom, Maria, als jij persé de leider wilt zijn, probeer dat dan eens te bereiken door dàden. Mogelijk doe je dat in België, daar wil ik van afweten, maar hier op de site blijft het overwegend bij wóórden, net als wie dan ook hier.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    !8de regel van onderen: heet=heeft.

    Like

 3. Perfide Albion zegt:

  Ik ben altijd pro-Amerikaans geweest. Nu het Amerikaanse volk in staat is geweest om deze islamitische gek tot president te kiezen- en niet één keer- maar zelfs twee keer- ben ik helemaal klaar met de VS. De democratische partij in de VS is de PVDA maar dan drie keer erger.

  Amerika kan de typhus krijgen! Amerika is niet langer mijn vriend. Het is de grootste vijand. Niet langer geschikt om het vrije Westen aan te voeren. Doe mij maar Poetin en Rusland! En iedereen die Amerika een toontje lager doet zingen (op de islamitische “beschaving” na).

  De Amerikanen zouden er goed aan doen om af te rekenen met de demorats..Die NSB-ers van onze tijd.

  Like

 4. daiyu-ninja zegt:

  Wat is er mis met de reactie van Maria?

  Theresa Geissler zegt:
  22 maart 2015 om 10:22

  En voor het geval je mocht denken, dat ik jou weer moet hebben, in het verleden heb ik al hetzelfde gereageerd op een mede-reageerster (zal geen naam noemen) die het op dezelfde manier bracht. En zodra ze weer mocht beginnen, doe ík dat óók weer.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Dit riekt naar ruzie zoeken.
  Als jij mensen gaat aanvallen omdat ze niet reageren of het niet op de manier brengen zoals jij dat wilt, dan ben je niet goed bezig, Theresa.
  Want je kunt mensen niet dicteren hoe ze mogen/moeten reageren.
  Je reactie op Maria slaat echt nergens op.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   @Daiyu-ninja: Ik had een hele uitbarsting op stapel staan, -als reactie op jouw comment- maar die heb ik bijtijds ingetrokken.
   Dankzij het feit, dat ik halverwege even naar boven scrolde en het comment van BertG. in de gaten kreeg. Dat deed me enigszins kalmeren.
   Laat ik hiermee volstaan: De zuivere waarheid bestaat niet. Niemand heeft die in pacht.
   De meeste volwassen mensen realiseren zich dat en halen het niet in hun hóófd om dat ook maar te pretendéren.
   Maar uitzonderingen bevestigen -helaas- de regel.
   Daar zullen we mee moeten leven. Wènnen zal het wel nooit.

   Like

   • Joost Visser zegt:

    Ik snap niet dat je zoals ik ´Maria´ overslaat.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Joost Visser, 14.17u.: Ja, ik las eerder al, dat je dat doet, Joost, en groot gelijk heb je!
    Maar bij mij was er in maanden geleden sprake van een valse start -persoonlijke aanvaring, die, tja, uitmondde in iets héél pijnlijks, zeg maar.
    Daarnaast weiger ik, in te gaan op haar eis, “haar comments niet te lezen of er op te reageren, als je het er niet mee eens bent.”
    Dat laat ik me niet opleggen; daar zit het ‘m eigenlijk in.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s