Waarom Rusland Griekenland in de EU wil houden

Screenshot_2

(Door: Markus Fugmann – Vertaling: E.J. Bron)

“Gisteren had Tsipras immers tegenover het Russische persbureau TASS opnieuw bevestigd dat hij tegen de sancties van het Westen zou zijn. Nu wordt er gespeculeerd of Rusland probeert Griekenland tot een ´Grexit´ aan te moedigen. Vanuit Russische optiek heeft dat vermoedelijk echter weinig nut: als Griekenland namelijk in de EU blijft, kan het zijn veto blijven gebruiken tegen de Rusland-sancties. Daarom is Athene voor Moskou binnen de EU veel belangrijker dan buiten de EU.”

Waarom Rusland Griekenland in de EU wil houden  

Op 8 april zal de Griekse minister-president Tsipras een bezoek brengen aan Moskou en daar Poetin ontmoeten. En terwijl de media zich focussen op deze ontmoeting, is het grotendeels aan de aandacht ontsnapt dat al in het verloop van deze week de Griekse minister van energie, Panagiotis Latazanis, zowel zijn Russische collega Novak als de chef van Gazprom, Miller, heeft ontmoet. Blijkbaar gaat het bij de gesprekken over prijsverlagingen voor Russisch gas, maar de prijzen zullen voor Griekenland vermoedelijk vanaf vandaag sowieso dalen (nieuw kwartaal) – omdat de berekening van ieder nieuw kwartaal opnieuw wordt gedaan en zich daarbij oriënteert op de gemiddelde prijzen in de maanden daarvoor.

Centraal staat ook de integratie van de geplande pijpleiding van Rusland naar Turkije in het netwerk van Griekenland. Griekenland wil graag een belangrijk verdeelstation voor deze Trans Adriatic Pipeline (TAP) en daarmee een centrale factor in de Europese energiepolitiek worden. Tegen deze achtergrond krijgt de uitspraak van Tsipras tegenover het persbureau TASS, volgens welke Griekenland een brug tussen Rusland en Europa zou willen worden, een volledig nieuwe, in het Westen nauwelijks begrepen, dimensie.

Gisteren had Tsipras immers tegenover het Russische persbureau TASS opnieuw bevestigd dat hij tegen de sancties van het Westen zou zijn. Nu wordt er gespeculeerd of Rusland probeert Griekenland tot een ´Grexit´ aan te moedigen. Vanuit Russische optiek heeft dat vermoedelijk echter weinig nut: als Griekenland namelijk in de EU blijft, kan het zijn veto blijven gebruiken tegen de Rusland-sancties. Daarom is Athene voor Moskou binnen de EU veel belangrijker dan buiten de EU.

Kennelijk gaat het bij de ontmoeting tussen Tsipras en Poetin niet om financiële hulp. De officiële koers van Moskou zegt: we helpen als we gevraagd mochten worden. Maar intussen heeft men die uitspraak weer gerelativeerd: men zou rekening moeten houden met alle factoren (de reactie van het Westen?). De staatssecretaris van Financiën heeft verkondigd dat er in de begroting van Moskou geen geld voor Griekenland staat ingepland. Sowieso heeft de Russische regering moeilijkheden om hulp voor Griekenland te rechtvaardigen als zij, zoals op dit moment, niet in staat is de pensioenen adequaat aan te passen aan de inflatie in Rusland.

Daarom is het waarschijnlijk dat Moskou het bij symbolische maatregelen laat om zijn goede wil te tonen. Voor Griekenland zou de opheffing of beperking van de door Moskou tegen de EU uitgevaardigde tegensancties belangrijk zijn voor de levensmiddelenimport – daarvoor bedroeg de levensmiddelenexport van Griekenland naar Rusland per jaar 200 miljoen euro. Rusland heeft dat al aangestipt, maar een speciale behandeling van landen is volgens de WTO (Wereldhandelsorganisatie) eigenlijk verboden. Dit zal Moskou er vermoedelijk echter niet aan hinderen zo´n stap te doen.

Griekenland is een belangrijke stuk in het schaakspel van Rusland met het Westen. En dit stuk wil Moskou in het spel houden – er zouden namelijk nog wel eens interessante zetten kunnen volgen. . .

Bron:
http://michael-mannheimer.net
Auteur: Markus Fugmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Griekenland, Rusland, VS, Westen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Waarom Rusland Griekenland in de EU wil houden

  1. jantjeuitnl zegt:

    Het lijkt me niet dat Griekenland uit de EU wordt gezet, wel uit de Euro.

    Like

  2. luckybee zegt:

    Geen idee! jij wel?

    Like

Plaats een reactie