Het Nederlandse referendum

Screenshot_18

(Door: H. Numan)

Omdat we op dit moment constant politieke aardbevingen hebben, is dit er een beetje doorheen geslipt: binnenkort hebben we een echt referendum. In april 2016. Zeer tegen de zin van de regering en het politieke establishment. Wat is er gebeurd? Ons parlement passeerde op 1 juli 2015 de wet op het referendum. Noch de regering noch het parlement (in ieder geval de meesten daarin) zagen iets in een referendum. Dus minimaliseerden ze dat waar mogelijk. Men moet 10.000 handtekeningen verzamelen om een referendum aan te kunnen vragen, en binnen 6 weken nog eens 300.000 meer om het te krijgen. Daarbij is dat referendum adviserend en niet wetgevend. In Zwitserland is een referendum niets bijzonders. Ze hebben daar regelmatig wetgevende referendums, ook over hun grondwet. Je krijgt er veel meer tijd om de noodzakelijke handtekeningen te verzamelen. Maar Zwitserland is dan ook het meest democratische land ter wereld en Nederland alles behalve.

GeenStijl heeft de primeur het eerste officiële echte referendum te voor elkaar te krijgen. Daar schrijft ze een stukje geschiedenis mee. Een hele knappe prestatie om binnen de absurd korte periode van 6 weken ruim 300.000 handtekeningen te verzamelen. Zeer tegen de zin van de regering, het politieke establishment en bijna het gehele parlement (op één fractie na) gaan we stemmen over het associatieverdrag tussen de EU met de bananenrepublieken Oekraïne, Moldavië en Georgië.

Niks aan het handje, dat beweren o.a. VVD-vetvlek van Balen, Brusselse bankloper van Rompuy en niet te vergeten Franske Timmermans, het schandknaapje van Juncker. Het is maar een associatieverdragje. Stelt niks voor. Dat niks voorstellende verdrag is tien keer zo dik als andere associatieverdragen en er staat zwart op wit dat er forse militaire en economische steun gegeven gaat worden. Met ‘forse steun’ moet u toch echt gaan denken aan minimaal tien keer meer dan we al weggegeven hebben aan Griekenland. Aan landen met een aanzienlijk slechtere economische situatie en betalingsmoraal. Waarbij we even voor ’t gemak vergeten dat Rusland vrijwel zeker liever een oorlog provoceert dan dit accepteert.

Houd er ook even rekening mee dat dit referendum enkel adviserend is en niet wetgevend. Dat laat prima zien hoeveel waarde onze regering en parlement aan referendums hecht. Net zo als het eerste referendum, dat over de Europese Grondwet, kan de regering zeggen: dus meer dan 65% van ons volk zien een Europese Grondwet/dat EU-asoverdrag niet zitten? Nou mensen, dat weten we dan ook weer! Erg leuk, maar we gaan even tekenen op de stippellijn.

Deze keer is de situatie toch eventjes anders. Heel erg anders. Op de allereerste plaats strompelt het kabinet Blunder II van fiasco naar fiasco. We hebben een minister van Justitie, zijn staatssecretaris en de staatssecretaris van Financiën al overboord zien vallen. Er staan maar liefst nog eens vier ministers met bibberende knieën te wachten op hun motie van wantrouwen. Twee wisten – tijdelijk – aan de bijl te ontsnappen, de volgende twee gaan de komende weken geknipt en geschoren worden.

Dan is er D66. Van democraten naar dhimmicraten in heel wat minder dan 66 jaar. Waarom werd D66 opgericht? Om meer democratie te krijgen middels een wetgevend referendum en gekozen burgemeesters. Dat gekozen burgemeestersprincipe werd gedumpt toen een D66er benoemd werd tot burgemeester van Nijmegen. Nu we eindelijk een adviserend (niet eens wetgevend!) referendum hebben, zijn ze mordicus tegen. D66 is een van de grotere partijen van ons land. Net als Volkswagen gaan ze ontdekken dat eerlijk weliswaar het langst duurt, maar toch een verstandige investering is.

De VVD heeft die prijs betaald aan de PVV, die uit de VVD is voortgekomen. En nu ruim de helft groter is. De PvdA gaat dat betalen bij de komende verkiezingen. Als ze geluk heeft houdt ze 10 zetels over. Het CDA heeft die prijs betaald sinds ze iedereen die in elke vorm van wat voor goden dan ook gelooft ging ondersteunen. Een god, drie goden, de maangod, Quetzalcoatl; het maakt haar totaal niets uit. Zolang u maar in iets gelooft. Als is het maar in koffie. Nu is D66 dus aan de beurt.

Grappig genoeg laat Groen Gek zien dat ze nog steeds een doodordinaire Marxistische partij is. Haar politbureau heeft bij monde van kameraad Klaver verklaart dat u, het gewone volk, te dom voor woorden bent. Alleen het parlement (lees: alleen Groen Gek) kan over dat asoverdrag stemmen, ook al heeft het er niets over gelezen. Democratie? Nou, enkel en alleen als het een volksdemocratie is. Anders liever niet.

Dat leest u dus goed: Zowel Alexander Pechtold en Jesse Klaver geven allebei toe dat ze dat asoverdrag niet gelezen hebben. Als u dit artikeltje gelezen heeft en mogelijk wat GeenStijl er over bericht, dan bent u beter geïnformeerd dan de meeste leden van de Tweede Slaapkamer…

Veel belangrijker is dat PVV volledig is hersteld van haar gedoogsteun aan het kabinet Blunder I. “De breker betaalt” klopt niet helemaal. Achteraf bleek dat het CDA de breker was, maar de PVV wel wist op te zadelen met de Zwarte Pi.. medewerker. Dat herstel zette zich snel in en is consistent. Ze viel van 23 naar 13 zetels, maar staat nu zeer stabiel (en groeiende) op 33 zetels. Een PVV – VDD – CDA kabinet is nu een realistische mogelijkheid. Dat is de ultieme nachtmerrie voor alles wat links en politiek correct is.

Er is nog een verandering met enorme gevolgen: de koning heeft niet meer het voorrecht om een informateur te benoemen. In het verleden kon koningin Beatrix benoemen wie ze wilde, zonder daar  uitleg over te hoeven geven. Hetgeen ze dan ook nooit deed, en vrijwel altijd eerst de PvdA-optie probeerde. Alleen als dat niet werkte, koos ze voor iets anders. Bovendien had mw. Von Amsberg  een vreselijke hekel aan Pim Fortuyn en Geert Wilders en liet dat zo duidelijk mogelijk blijken.

Hoe Koning Wim er over denkt, weten we niet. Dat doet niet meer ter zake. Als dit kabinet valt, gaat hij die informateur niet benoemen, maar de Kamervoorzitter. Die voorzitter heeft dan een pakket regels en procedures te volgen en is volledig verantwoordelijk voor wie ze benoemt. Dus ‘we gaan even snel een anti-PVV kabinetje ritselen’ is er niet meer bij. In het verleden onder mw. Von Amsberg kon de PVV alleen maar regeringsverantwoordelijkheid verwachten als ze 60 of meer zetels zou behalen – nooit dus. Nu, met 33 zetels, is het een reële mogelijkheid.

En tenslotte is de Europese situatie compleet veranderd. Treinen vol met “vluchtelingen” komen uit Griekenland en rijden afgeladen met bankbiljetten terug. Oh, Griekenland. Daar hoort u niet zo gek veel meer over, hè? Het feit dat Tsipras met een zeer comfortabele meerderheid herkozen is, kwam nauwelijks in de kranten. Tot op heden hebben we 500 miljard gedumpt in die bodemloze put; het einde is nog lang niet in zicht. Tsipras heeft heel duidelijk laten weten dat hij flink meer geld verwacht en heeft tot op heden alle beloftes om terug te betalen gebroken.

Dat onbelangrijke stukje geen-nieuws is nu vervangen door het volgende probleem: de vluchtelingencrisis. Dat is een links eufemisme voor de mohammedaanse kolonisatie van Europa. De slag om Europa is allang begonnen zonder dat iemand het in de gaten heeft. Zoals altijd is Europa diep in slaap, en wil ‘peace in our time’. We hebben een Winston Churchill hier in Nederland, maar die is nog niet gekozen. Hetzelfde geldt voor meer Europese landen, zoals Engeland en Frankrijk. Ook in andere EU-landen groeit de oppositie dagelijks.

Om bij het onderwerp te blijven, GeenPeil wist die 441.666 handtekeningen binnen zes weken voor elkaar te krijgen. Het is vrijwel zeker dat het volk bij monde van dat referendum het EU-asoverdrag gaat afwijzen. Zeer tegen de zin van de regering, en daarmee komt ze in een heel moeilijke positie. De regering heeft al 3 kopstukken verloren, met nog 4 in de wacht. “Dit kabinet moet overleven, want anders krijgen we Wilders!” gaat natuurlijk niet altijd werken.

Tot dit referendum verwachtte ik dat dit kabinet na haar val of ontslag opgevolgd zou worden door een volgende anti-PVV coalitie. Nu ben ik daar niet zo zeker meer van. Het kabinet Wilders 1 is nu niet alleen mogelijk, maar zelfs waarschijnlijk. Vooral omdat de Europese situatie met de dag erger aan het worden is. Wanneer het kabinet Blunder II gaat vallen weet niemand, maar het lijkt me niet waarschijnlijk dat ze het referendum of de eindstreep halen. Daar is de crisis veel te groot voor geworden.

Als ik gelijk heb, dan kunnen we misschien wederom op het allerlaatste nippertje de juiste man op de juiste plaats krijgen. Vergeet niet dat Winston Churchill op 10 mei 1940 gekozen werd, de dag dat Hitler begon met zijn invasie van West Europa.

Opmerkelijk hoe de geschiedenis zich herhaalt.

(Dit artikel is een aangepaste vertaling van mijn Engelstalige artikel op Gates of Vienna.)

Door:
Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Het Nederlandse referendum

 1. Jean zegt:

  Numan, In Nederland houden zetenminste nog een referendum, in Vlaanderen en België is dat zelfs onbestaande, de eikels en trutten denken voor ons althans dat denken ze van zichzelf, hopelijk worden ze hier ook snel op hun plaats gezet door het VB, het Vlaams Belang.
  In de zeverende dag op de BRT zat een rode kakelkip die helemaal het licht uitdeed.
  Vlaanderen wil besparen op de BRT en de meeste Vlamingen willen die klotenzender liefst helemaal sluiten en wat kakelde de rode kip?
  Wat is Vlaanderen zonder ‘Thuis’ en zonder ‘Thange’? zij dacht uiteraard ongelukkig maar de Vlamingen zouden juist heel gelukkig zijn zonder BRT. (Thange is een vuurrode die het rode nieuws aan mekaar lult).
  Ik spreek nooit over VRT want die linkse rode zender is de V onwaardig.
  Ik volg de NL politiek zoals de politiek in eigen land nl. heel aandachtig en ben benieuwd als de PVV er nog enkele zetels bij wint, wat ook gelukkig gaat gebeuren, wat de bende van VLD met pvda dan gaan aanvangen?
  Hopelijk wordt Nederland samen met Vlaanderen heel snel een Onafhankelijke Seculiere Democratische Republiek zodat we samen een stop kunnen leggen aan dat decadent profitariaat en de grenzen sluiten zodat er niets meer binnen kan lopen enkel nog naar buiten.

  Like

 2. M Bos zegt:

  Ik stem PVV waarom zou u zeggen?
  Nou dat is heel simpel ik wil geen EU en geen land vol met islam.
  Dus stem voor je eigen land en niet voor het groot kapitaal!

  Like

 3. Ronald Nuus zegt:

  Het wort tijd voor verandering.we hebben niet voor niets getekend voor een referendum.nu wort het wel heel erg voor leugenaar Rutte laat hem maar snel opdonderen we zijn hem meer dan zat!!!

  Like

 4. bigljohn zegt:

  Het is niet meer en minder dan een – een tweetje -. Het kabinet zal de uitkomst van het referendum totaal gaan negeren. Daarmee bewerkstellende dat de PVV steeds groter en groter zal worden. Dus dan zal de kiezer aan zet zijn. En maar hopen dat die geen rare stuipen gaat uithalen, door zich door de retoriek van de oude politiek en de MSM media te laten omturnen !

  Like

 5. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
  De gebeurtenissen nu zijn de voortekenen van morgen! Steeds meer burgers zijn het meer dan zat! Er zal een mega-zuivering nodig zijn om dit land van de ondergang te redden! En Wilders is de enige bevrijder die we hebben!

  Like

 6. Als dat zou kunnen:de juiste man op de juiste plaats!Hoop doet leven;en ik….mag het hopen!

  Like

 7. koddebeier zegt:

  We hebben 2e slaapkamerleden die nog te dom zijn om hun stukken te lezen, maar voor stemmen als deze stukken in stemming gebracht worden, hoe achterlijk kan je zijn, echter hoe grote imbeciel moet zijn als des ondanks toch op deze lieden stemt.
  Beste landgenoten hoever strekt deze super domheid, gaan jullie dat de komende verkiezingen weer doen ????
  Gooi je land ten grabbel en stam op D66 of Groen slinks.
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 8. koddebeier zegt:

  a m/z e

  Like

 9. Bert Mulder zegt:

  Mooi stukje werk.

  Eigenlijk zou ik wel eens willen weten hoe de de percentages Pro en Contra aangaande de EU er uit zullen zien als het kabinet op stapt, valt of gebombardeerd wordt.

  Want vergeet niet dat, ondanks dat de geschiedenis ala Churchill zich lijkt te gaan herhalen, Angela Merkel alles in het werk stelt om “Das Vierte Reich”, de EU dus, geheel verder op te zetten met alle gevolgen van dien.

  Naleving van het referendum zie ik niet zitten, omdat de Haagse Kliek het ziet als adviserend en zij, zoals alle goede adviezen, plompverloren en ondoordacht naast zich neer zal leggen.

  Like

 10. Bob Fleumer zegt:

  Stem PVV en red Nederland!

  Like

 11. paulzwueste zegt:

  Klein foutje in uw fantastisch en helemaal juist, volkomen realistisch geschreven stuk.
  Ik vernam dat GeenPeil maar liefst VIER honderdduizend en mèèr handtekeningen had verzameld. U noemt “slechts”: 334.666 handtekeningen.

  Like

 12. Jean zegt:

  De burgers moeten druk uitoefenen en vooral eisen dat gebeurd wat de burgers willen want politiekers hebben enkel uit te voeren wat geëist wordt door de burgers, dat noemen we ‘democratie’.

  Like

 13. Pingback: Gevechtsgebied Calden: Geweld en spreekverbod |

 14. Don Tessers zegt:

  En daarna het Justitieapparaat aanpakken, een aantal wetten schrappen die uit het jaar 1800 zijn en nieuwe wetten invoeren die de burger beter beschermen tegen idiote uitspraken, en een wet die advocaten op de zijlijn plaatst die doelbewust partij kiest voor een deliquent/maffia die de rechtsgang verstoord met eigen regels en verschuiven van processen. Het aanpakken van gevestigde instituten die de macht hebben en slachtoffer in de kou laten staan zoals kinderbescherming, verkrachtingenzaken, echtscheidingsprocedures. Het opschonen van het hele politieapparaat, met minder managers en meer uitvoerders.

  Like

 15. Ronald Nuus zegt:

  Als het Kabinet het Referendum naast zich neer legt moet er harde actie van uit de bevolking komen met zijn allen naar Den Haag!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s