Viktor Orbán wijst EU-sancties tegen Polen af

Screenshot_13

Jarosław Kaczyński (links) en Viktor Orbán.

(Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán heeft aangekondigd niet in te stemmen met sancties tegen Polen. “Hongarije zal welke vorm van sancties tegen Polen dan ook nooit ondersteunen”, zei hij tegen een Hongaarse radiozender. Hij riep Brussel ertoe op geen maatregelen te overwegen. “De Europese Unie zou er niet over na moeten denken om sancties aan Polen op te leggen.”

Daarvoor had de EU meerdere wetten van de nieuwe nationaal-conservatieve regering in Warschau heftig bekritiseerd. Daarbij gaat het om een hervorming van het constitutioneel gerechtshof evenals een nauwere binding van de staatstelevisie aan de regering. Eurocommissaris Günther Oettinger (CDU) had daarom geëist een procedure tegen Polen te starten en het land onder “toezicht” te plaatsen.

Informele ontmoeting tussen Orbán en Kaczyński

Daarop had de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Witold Waszczykowski, kritiek op de nieuwe mediawet afgewezen. Onder de vorige liberale regering zou de publiekrechtelijke televisie een linkse koers zijn ingeslagen en een bepaalde politieke ideologie hebben vertegenwoordigd.

“Alsof de wereld zich naar marxistisch voorbeeld automatisch maar in één richting zou moeten bewegen – naar een nieuwe mix van culturen en rassen, een wereld van fietsers en vegetariërs, die alleen nog inzetten op hernieuwbare energiebronnen en tegen iedere vorm van religie strijden. Dat heeft met traditionele Poolse waarden niets meer te maken”, zei de politicus van de nationaal-conservatieve partij PiS. “Wij willen alleen maar onze staat van enkele ziektes genezen, zodat hij weer gezond kan worden.”

Orbán heeft woensdag een informele ontmoeting gehad met de chef van de Poolse regeringspartij PiS, Jarosław Kaczyński. Over de inhoud van het gesprek werd niets bekendgemaakt. Waarnemers vermoeden echter dat beide landen beter willen samenwerken op het gebied van de asielcrisis. Polen Hongarije wijzen de verdeling van meer dan 150.000 “asielzoekers” binnen de EU af.

Bron:
https://jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Hongarije, Polen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Viktor Orbán wijst EU-sancties tegen Polen af

  1. Jean zegt:

    Sancties tegen de EU steunen wij op alle vlakken.
    Sancties tegen een ‘onafhankelijk’ Europees land wijzen wij resoluut af.
    De EU moet weg, leve het vrije onafhankelijke Europa bestaande uit onafhankelijke landen en dat liefst zonder nog een monarchie want die folklore is totaal nutteloos en decadent.

    Like

  2. Ekster zegt:

    Hulde voor deze staatslieden. Oost-Europese politici gebruiken gelukkig hun verstand nog. West-Europese politici daarentegen, lijden allen aan een ongeneeslijke vorm van hersenverweking en zijn niet langer in staat de werkelijkheid te onderscheiden. Zij verkiezen het te leven in sprookjesland i.p.v. in het bedreigde Europa van 2016.

    Like

  3. Theoden zegt:

    Geweldig. Ik wou dat wij in Nederland dit 50 jaar eerder hadden gedaan. Wij hebben onze traditionele waarden verloren en een daarvan was het bewaken van onze grenzen. Na WO2 was nationalisme het taboe, maar nationalisme was niet het probleem in die tijd, maar oorlog.

    Like

  4. D. G. Neree zegt:

    een stapje dichter bij het uiteenvallen van de EU

    Like

  5. Edjan zegt:

    Ik las ergens dat de Eu haar keuteltje alweer ingetrokken heeft: Polen wordt niet bestraft.

    Like

  6. S Breget zegt:

    Het is goed dat we een Viktor Orban in de EU hebben ,hij zou als voorbeeld voor vele bestuurders zijn hij laat zien hoe veel gevaar de EU ons brengt .

    Like

  7. ieznogoedh zegt:

    Jeeee, hebben ze zo hun best gedaan om een vorige Poolse president die ook al veel te anti-links was, via een vliegtuigongeluk op te ruimen, hebben de EUSSR en de VS alweer de wind tegen.

    Like

  8. Ron zegt:

    Ik ben erg blij met de houding van de regeringen van Polen en Hongarije tegen het EU gespuis in Brussel en Berlijn.

    Ik hoop snel mee te maken dat de EU in elkaar stort en de grenzen dicht gaan.

    Like

  9. Guardiacivil zegt:

    Eerst een of meerdere hele grote aanslagen in verschillende Europese landen daarna volgt logischerwijs het ene het ander op en stort de boel in elkaar. Want ze weten van gekkigheid niet te verzinnen in Brussel om zo snel mogelijk nog meer binnen te halen, en oh wat worden ze langzamerhand bang dat controle niet meer te handhaven is, zie Duitsland, soort paniekvoetbal gaat plaatsvinden. Laat maar gebeuren mensen, straks komt onze kans, ben er van overtuigd dat de Europese burger een front maakt en de rapen gaar zijn.

    Like

  10. Jan zegt:

    Hungarian Top Economist: CIVIL WAR IS COMING

    Like

  11. Jan zegt:

    Wie kaatst, kan de bal verwachten, moeten ze hebben gedacht in Warschau. De kersverse nieuwe regering van Polen reageert boos op een brief van Frans Timmermans, en stuurt er nu een terug.

    ‘Uw brief,’ gaat Ziobro verder, ‘is een poging om druk uit te oefenen op het democratisch gekozen Poolse parlement en de regering van de soevereine Republiek Polen’. Timmermans dient zich volgens de Polen terughoudender op te stellen.

    Ziobro suggereert verder dat Timmermans (van PvdA-huize) opereert vanuit ‘een linkse overtuiging’. De minister neemt het de vicevoorzitter vooral kwalijk dat hij het bestaan van de brieven moest vernemen in de media.

    http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Polen-stuurt-Timmermans-venijnige-brief-terug-2744574W/?masterpageid=158493

    Like

  12. Pingback: EU maakt dreiging tegen Polen waar | E.J. Bron

Plaats een reactie