Boeddhisme versus islam: De weerbare monniken van Myanmar

screenshot_175

De monnik Ashin Wirathu, leider van de boeddhistische “Ma Ba Tha”-beweging in Myanmar.

(Door: Marcello Dallapiccola – Vertaling: E.J. Bron)

Islamisering is niet alleen een thema in het Westen. Ook de mensen in het Verre Oosten moeten zich bezighouden met de toenemende radicalisering en gewelddadige uitbreiding van moslims. In Myanmar, het voormalige Birma, is deze taak na het wegvallen van de militaire regering nu overgenomen door boeddhistische monniken.

contra-magazine

De afgelopen tijd wordt er in de media steeds weer bericht over de Rohingya en hun tragische lot. De Rohingya zijn de enige islamitische etniciteit in het anders boeddhistische stammenmengsel van het huidige Myanmar. Het verhaal van de om religieuze redenen vervolgde minderheid komt de media bijzonder goed uit, want het bedient opnieuw het  versleten sprookje van de zielige, vervolgde moslim.

De Rohingya werden vooral bekend, omdat zij het hoofdzakelijk zijn die over zee naar Australië proberen te komen en daar in de omstreden opvangkampen terechtkomen als ze daarvoor al niet door de Thaise, Maleisische of Indonesische kustwacht werden onderschept. Maar ook in Thailand bestaan grote opvangkampen, waarin massaal Rohingya als vluchtelingen leven.

We stellen vast: opnieuw “vluchten” moslims en zeldzaam genoeg gaan ze niet naar aangrenzende, eveneens islamitische landen, maar naar het christelijke Australië en naar het boeddhistische Thailand. Verder valt op dat moslims er naar neigen om juist grote afstanden te overbruggen om naar rijke landen te vluchten in plaats van in de directe nabijheid in een arm land in veiligheid te zijn.

Hoe het ook zij – de reden om te vluchten zou in dit bijzondere geval werkelijk wel eens voorhanden kunnen zijn. Want in Myanmar hebben na het wegvallen van de militaire regering uitgerekend boeddhistische monniken de taak op zich genomen om hun land vrij te houden van de islam. De spirituele leider van deze “Ma Ba Tha” genoemde beweging “ter bescherming van ras en religie” is de in 1968 geboren monnik Ashin Wirathu (foto).

Wirathu laat een heel duidelijke, onverbiddelijke houding tegenover de islam zien: “Ook al ben je nog zo vol van zachtaardigheid en liefde, dan kun je toch niet naast een hondsdolle hond slapen. Als wij zwak zijn, zal ons lans islamitisch worden.” Veel van zijn preken zouden door hun scherpte het potentieel hebben om complete cohorten goedmenschen te laten flauwvallen.

De boeddhisten hebben van de geschiedenis geleerd, want ook zij werden in de loop van de afgelopen duizend jaar door de woestijnreligie teruggedrongen; maar al te graag wordt vergeten dat Afghanistan ooit een boeddhistisch land was, Pakistan en Bangladesh werden van de Hindoes afgepakt en de islam was ook niet oorspronkelijk gevestigd in Indonesië en Maleisië. In al deze landen maakten de vredelievende en tolerante hindoeïstische en boeddhistische bevolkingen dezelfde fout om zich niet vastberaden te weer te stellen tegen de uitbreiding van de islam. Het treurige hoogtepunt van deze onderwerping was vermoedelijk het opblazen van de Boeddhabeelden van Bamyan in 2001 door zich op de koran beroepende barbaren van de Taliban.

Deze fout willen de boeddhisten blijkbaar niet nog eens maken, zodat zich nu de monniken zelf opwerpen als beschermers van hun geloof. Ashin Wirathu heef tin Myanmar een brede en kleurrijke beweging van alle boeddhistische volksgroepen achter zich verzameld. De brede instemming, die de Ma Ba Tha”-beweging van de monnik krijgt, komt niet in de laatste plaats door het feit dat de Rohingya traditioneel helemaal niet thuishoren in het noordwesten van het land; ze kwamen hier pas in het kader van de Britse bezetting van India langzamerhand vanuit het huidige Bangladesh naartoe – en brachten zodoende de islam mee.

Op de voor moslims al bijna typische manier om zich met opstanden en onlusten tot aan onafhankelijkheidsbewegingen toe impopulair te maken (waarvan men in het Westen gewoon nooit iets meekreeg zolang daar het leger nog heerste), staan de Rohingya nu tegenover een vastberaden meerderheidssamenleving, die bovendien door de monniken absolute spirituele legitimering bezit.

Daarom is het ook geen wonder dat dit succesvolle model zich inmiddels begint uit te breiden: in het buurland Thailand heeft met Phra Apichart Punnajanto al een andere boeddhistische monnik de strijd opgenomen; hij beperkt zich weliswaar tot de sociale media, maar ook hij stuit in een Thailand, wiens zuiden regelmatig door islamitische aanslagen wordt geterroriseerd, op brede instemming voor zijn model van een “weerbaar boeddhisme”.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marcello Dallapiccola

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Azië, Boeddhisten, gezond realisme, Islam, Islamisering, Moslims, Myanmar (Birma). Bookmark de permalink .

33 reacties op Boeddhisme versus islam: De weerbare monniken van Myanmar

 1. Geuz zegt:

  De Katholieken zijn in oorlog met islam, de protestanten waren van circa 1600 tot aan 1918 de bondgenoten van islam.

  EJ Bron maakt met dit artikel de indruk dat hij rooms is, maar misschien is dat niet zo. Misschien is EJ Bron een protestant, die niet begrijpt dat al die moslims geïmporteerd werden door de Katholieken, om wraak te nemen voor de alliantie tussen het Ottomaanse rijk en de Geuzen. De wraak voor Gustavus Adolphus, de wraak voor de Reformatie.

  Wraak, of bevestigen van de status quo, want de protestanten hebben nu geen sterke bondgenoten meer. Russisch Orthodox Christendom, zou bondgenoot zijn, want gebruikt dezelfde Bijbel, maar dat is al gestopt met sancties tegen Rusland. De MH17 Moorden door Timmerfrans en gajes was het excuus.

  RIP Professor Joep Lange
  RIP Professor Willem Witteveen
  RIP al de andere dissidenten die werden vermoord in de MH17, om een bondgenootschap met Russische Orthodoxie te saboteren.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Wat heeft uw comment in vredesnaam te maken met katholieken en protestanten!!?? Het gaat om BOEDDHISTISCHE monniken tegen de islam!!!

   Webmaster

   Like

   • BertG. zegt:

    Niet meer dan 1 van de vele geloof dwalende/ dwalende die jouw site aantrekt om 1 of andere reden.
    Blijkbaar altijd een reden om eens lekker los te gaan op alles waar je de pest aan heb.

    Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Eh…..Heer Geuz:
   ik wil mezelf geen historische expert noemen, maar toch denk ik, juist in die branche als een redelijke autodidact te kunnen gelden.
   Hier echter rijst er bij mij slechts één vraag:
   Waar hééft U het in Godsnaam over?!

   Like

  • Tom zegt:

   Ik begrijp je reactie ook niet zo goed in deze maar het is verder wel interessant wat je schrijft. Voor wat betreft je opmerking over de samenwerking tussen de protestanten (m.n. Luther) en de islam heb je gelijk.
   Wat betreft je opmerking over de wraak actie van de katholieken klinkt ook deels aannemelijk. Persoonlijk heb ik het idee dat de huidige paus één happy godsdienst probeert te creeëren. Het zou mij niets verbazen wanneer uiteindelijk ook het boeddhisme hier onderdeel van uit gaat maken. Op zich sluit het boeddhisme ook al redelijk aan op wat vanuit het Judaïsme wordt verwacht van de niet-Joden. Dan komen we uiteindelijk uit op één wereldgodsdienst onder één geestelijk leider (de antichrist).
   Persoonlijk hou ik het bij Jezus…

   Like

  • ??????????????????????????????????????????????????????????????????????

   Like

  • delamontagne zegt:

   Ik denk eerder dat het Westen in oorlog is met de islam, alhoewel nog niet iedereen dat weet.
   Dus niet alleen de Katholieken [ zijn die er nog ???????? )
   Uw verhaal zal wel gebaseerd zijn op de eeuwen terug gebruikte uitdrukking:”Liever Turks dan Paaps.”

   Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Inderdaad Delamontagne. Heel erg scherp en historisch erg interessant opgemerkt…!

    Ik denk ook dat er sprake moet zijn geweest van een, zij het fragmentarische, historische samenwerking (en nog steeds) tussen de Katholieke kerk het Protestantisme en de islam.
    Allerlei feiten die de laatste jaren onze verbazing, ongeloof en uiterste verwondering hebben opgewekt, gaan daarbij aan mijn geestesoog voorbij.
    Vanwaar o.a. dat hoerige gezwemel van deze Paus met al die tulbanden waarmee (á lá Cohen) vriendelijk en toch oh zo gezellig thee wordt gedronken…!

    Eén geloof voor de hele wereld zou zó goed passen in het plaatje van die vervloekte Globalisten…

    Like

  • scheermes zegt:

   Geuz zegt;Het verhaal wat jij hier afsteekt ,slaat echt nergens op !!Wij zijn( HIER in de EU) als bron lezers om de dwaasheid van de islam aan de kaak te stellen, en die in WOORD en BEELD te brengen zodat de mensen WAKKER geschud worden !!Wie jou brein met dergelijke onzin bestookt heeft ,is voor mij een compleet raadsel!!Ik zou zeggen lees het verhaal nog eens goed ! De mensen daar weten dat de islam alleen maar dood en verderf brengt!!Daarom gaat het!De mensen willen daar GEEN ISLAM!!Op de manier waarop jij hier tussen door fiets ,zou ik zeggen :Leer eerst eens goed fietsen man! Persoonlijk vind ik het geschrevene sterk!! Hieraan zou ons land een voorbeeld kunnen nemen! Dat zou ONS land ISLAM VRIJ maken !!En DAAR gaat het om !Bij ieder mens overigens, die zijn gezonde verstand gebruikt, zal het met bovengenoemd schrijven eens zijn !!

   Like

   • Hakie zegt:

    Jullie zijn net een stelletje schapen. Neus eens meer in jullie geschiedenis boeken en dan lees je wie de grootste MOORDENAARS zijn, al die oorlogen zijn in het verleden zijn begonnen door christendom bijvoorbeeld kruis ridders die miljoenen onschuldige mensen vermoord hebben en Napoleon in Frankrijk, Spanje, Nederland, Portugal, Italie wat zij aan genocide hebben gepleegd in Afrika en in Azie en ga zo maar door. Vergeet niet dat de ISLAM jullie hebben gered van de Spanjaarden. Ga een eens keer naar het festival in dorp klein Turkije in provincie Zeeland. FUCK YOU VERRY MUCH.

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    Wat een genot is dat toch he, die vrijheid van meningsuiting!! Zou die ook zo in Turkije gelden? HAHAHAHA

    FUCK YOU TOO, varken.

    Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    @ E.J. Bron 31 augustus 2017 om 09:58

    Zou “Hakie” een mossel zijn met een besneden snikkel?
    Gezien zijn domheid zou je het haast zeggen.

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    Zeker weten!!! Daarom liet ik hem ook even “spelen”.

    Geliked door 1 persoon

   • Wachteres zegt:

    Gut, hij heeft Hitler vergeten. Of zou die met zijn moordpartijen te populair zijn bij de islam?

    Geliked door 1 persoon

 2. Pietersen zegt:

  Dit item volg ik al enkele jaren.
  De boedhistische monniken worden in de media afgeschilderd als beestmensen die de bevolking opzwepen om moslims om te brengen.
  De monniken strijden echter voor de overleving van hun eigen geloof en voortbestaan van Myanmar (Birma).
  Overal waar de moslim een barst kan slaan in een niet-moslim land zal hij niet nalaten dat te doen.
  Zij zijn de agressieve veroveraars en zij worden aangewakkerd door fanatici om eisen te stellen, en dat terwijl zij geen recht hebben om in Myanmar te zijn.
  Zij zijn daar illegaal en hebben geen rechten, maar willen nu wel rechten krijgen.
  Natuurlijk zit dat de boedhistische bevolking niet lekker want zij kennen het gevaar van de islam.
  (In Nederland mag je dat nog steeds niet zeggen)
  Vanuit Bangladesh(95% islam) zijn deze Rohingyas zich ooit clandestien komen vestigen in Myanmar, Bangladesh neemt ze echter niet meer terug (Waar is je goede moslimvriend als je hem nodig hebt).
  Ondertussen trekken weer honderden moorddadige gewapende moslims uit Bangladesh (Ook uit Indonesie, Maleisie) de grens over met Myanmar om die arme Rohingyas te ondersteunen.
  Maar hun eigenlijke doel is natuurlijk Myanmar te islamiseren.
  Zo rolt de moslims en overal waar hij zich vertoont brengt hij ellende.

  Geliked door 3 people

 3. jantjeuitnl zegt:

  “Hondsdolle hond”, een goede bijnaam voor de islam.

  Geliked door 1 persoon

 4. Richard zegt:

  Mijn oma vertelde mij ooit: “Toen de Nederlanders uit Indonesië weggingen kwamen de moslims. Eerst met een klein winkeltje, een bescheiden gebedsruimte. Toen werd een moslim hoofd van de banjar (wijk), zij vonden hun weg naar de lokale politiek en zo kwam er een moskee. En zo kwam het dat zij niet meer weg te denken waren uit het dagelijks leven. Plotseling waren zij overal”.

  Geliked door 2 people

  • Dat is waar Richard. Je had daar de Wali ’s dat waren wijze mannen, die alles waarin men geloofde hebben opgeschreven voor de islamitische overheersing. De Wali Sanga, de geheime leer waarin men geloofde voor de islamisering, opdat deze niet verloren zou gaan. Dit is een vrij zeldzaam boek en praktisch niet aan te komen.

   Like

   • Driek zegt:

    Marian van Cranenbroek zegt: De Wali Sanga, de geheime leer waarin men geloofde voor de islamisering, opdat deze niet verloren zou gaan. Dit is een vrij zeldzaam boek en praktisch niet aan te komen.

    Toevallig heb ik dat boek in de kast staan. ‘De Javaanse geheime leer inclusief de formulieren voor de stille kracht. Overzicht van Javaanse geesten, duivels en spoken’.
    Door: H.A. van Hien
    Uitgegeven door: Warung Mambu, Breda.

    U kunt het op internet onder antiquarisch nog wel eens tegenkomen.
    Het is wel een interessant boek.

    Like

   • Richard zegt:

    Ik heb dat boek lang geleden eens in handen gehad.
    Ik hoop toch niet dat onze kinderen in de toekomst in moeilijk verkrijgbare zeldzame boeken over onze cultuur moeten lezen.
    Dat zou toch eeuwig zonde zijn.

    Like

 5. exmarineman zegt:

  Het is toch volkomen logisch dat moslims niet “vluchten” naar islamitische buurlanden. Want het doel van de islam is wereld overheersing en bovendien krijgt men in die islamitische vrienden-/buurlanden geen uitkering en andere gratis dingen want in die niet-islamlanden wonen ongelovigen en die zijn slaven en moeten extra belasting betalenenal hun bezittingen afstaan aan de moslims volgens de koran, dat boek van de wrede……lees oorlog. En gaat het niet goedschiks dan maar kwaadschiks.

  Like

 6. ieznogoedh zegt:

  Daar waar in de begindagen door de Europese veroveraars in wat nu de VS zijn, werd gezegd dat de enige goede indiaan een dode indiaan was, zal ik niet zo ver gaan door te zeggen dat de enige goede mislim, een dode mislim is. Maar zo langzamerhand begint er in mijn gedachten toch een door mij niet gewenste ontwikkeling plaats te vinden. Mijn gedachten zijn gelukkig (nog!) vrij.
  Enfin, inderdaad walst de islam over alles en iedereen heen en altijd daarheen waar een land nog niet volledig gemislimiseerd is. “Onze” elite heeft ze als sinterklaas binnengehaald, ook omdat welke elite dan ook door de bank genomen bepaald niet behept is met enige gevoel voor realiteit, bovenop de volstrekte minachting die ze voelen voor alles en iedereen die geen deel uitmaakt van ‘hun soort mensen’.
  De enige oplossing (en die gaat er niet komen) is alle mislims eruit en de elite of meesturen of ze aan een 14e juli onderwerpen.
  Wat Myanmar betreft zou ik menen dat wat ilegaal is ingestroomd, er illegaal ook weer uitsromen kan. Gewoon de grens overduwen van hun thuisland en daarna die grens goed dichthouden. (Hekwerken en soldaten met goede geweren. als er een aantal vlak over de grens is ‘gestopt’ dan houdt het vanzelf over. Wel even een wetsartikeltje maken dat bij illegale grensoverschrijding met scherp wordt geschoten, dan zijn ze gewaarschuwd en ook even een bordje bij de grens).
  Wat de Thais betreft, een zachtaardig volk en niet makkelijk kwaad te krijgen maar als ze dan uiteindelijk wel kwaad worden, dan gaan de ‘vlammen’ ook huizenhoog. “Hun” mislims kunnen ze de grens met Maleisië overduwen.
  Ik begin zo langzamerhand echt een pesthekel te krijgen aan alles wat mislim is. En nee, dat komt niet door ‘ophitserij’ door Wilders of wie dan ook, maar enkel en alleen door hetgeen je dagelijks, ja zelfs in de lügenpresse tot je kan nemen.
  Kennelijk is dus toch de enige goede mislim een …. mislim.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Ieznogoedh.

   Kom, kom, zeg toch gewoon: “De enige goeie moslim is ’n dooie moslim…!”
   Je kunt het best. Gewoon even oefenen.

   Ik weet zeker dat je gedachten eerst “vrij” zullen zijn als je dit op verjaardagen, feestjes en partijen hardop durft te zeggen.

   Like

 7. koddebeier zegt:

  Respect voor deze monniken ! Heel wat anders dan die verraderlijke paus en die linkse en christelijke gutmenschen !!

  Like

 8. bedonderde burger zegt:

  Wereldwijd is het middeleeuwse koningshuis uit SA bezig een moslim invasie te plannen, organiseren, financieren et cetera, om eindelijk de wereld in bezit te nemen.

  Iedereen in het Westen die blijft stellen dat het om vluchtelingen gaat is ofwel zelf islamiet, of soort nieuwe NSB’er, of dom of totaal gestoord.

  Een schoolvoorbeeld dat de vluchtelingen grotendeels geen vluchtelingen maar kolonisten zijn, is het Palestijnse gezin in Nijmegen dat vanuit Syrië vluchtte terwijl het gezin voordat het in Syrië woonde in SA verbleef.

  Hoezo vluchtelingen?
  Waarom niet teruggegaan naar SA waar het gezin had gewoond?
  Er was toch voor dit islamitisch gezin in SA geen reden om niet naar het honderd procent islamitische SA terug te keren.
  Voor zover mij bekend is er geen oorlog in SA.

  Europeanen worden massaal bedrogen door een leugenpers die nimmer dit soort zaken naar voren brengt, geen kritiek schrijft maar braaf zich laat censureren door politici die niet deugen. Internationale politici die enkel uit eigen belang, kijk naar het binnenharken van miljoenen door de Clintons, de wereld richting ondergang duwen.

  Like

 9. Jade zegt:

  Groot gelijk hebben die monniken…
  Eigenlijk zouden wij hun voorbeeld moeten volgen, want:

  Like

 10. Antivenin zegt:

  “… en over het algemeen lijkt de opmars van de islam over de vlakte, hoewel gestaag, meer door langzame erosie dan door woest geweld te zijn veroorzaakt. Het proces was nog steeds gaande in de jaren zestig van de 19e eeuw, en daardoor was te zien hoe het zich voltrok. De ene keer vestigden zich enkele moslims aan de rand van een Zoroastrisch dorpje, de andere keer bekeerden een of twee Zoroastrische families zich tot de islam. Wanneer de dominante religie eenmaal een bres had geslagen, drukte ze meedogenloos door, als een opkomend tij. Er kwamen meer moslims, en al spoedig werd er een kleine moskee gebouwd, die weer anderen aantrok. Zolang de Zoroasters in de meerderheid bleven was hun leven draaglijk, maar wanneer de moslims eenmaal talrijker waren ontstonden al gauw kleine maar alomtegenwoordige pesterijen. Die waren deels verbaal, met schimpscheuten over het aanbidden van vuur, en opmerkingen over hoe weinig Zoroasters er in de wereld waren, en hoe veel moslims, die daarom wel over de waarheid moesten beschikken; en ook over hoeveel materiële voordelen de islam wel niet bracht. Vaak ging het ook om fysiek geweld; jongens maakten ruzie, en groepen jongeren belaagden en bedreigden individuele Zoroasters. Ze amuseerden zich ook door in de plaatselijke stiltetoren te klimmen en deze te ontwijden, en misschien zelfs in de vuurtempel in te breken om de heilige vlam te vervuilen of te doven. Degenen met criminele neigingen vonden ook dat een religieuze minderheid aanlokkelijke kansen bood voor diefstal, om iets van het land mee te pikken, en soms voor verkrachting en brandstichting. De Zoroasters die deze druk weerstonden, gaven er uiteindelijk vaak de voorkeur aan om hun bezittingen te verkopen en weg te trekken naar een plek waar hun geloofsgenoten nog relatief talrijk waren, en waar ze in vrede konden leven, en op die manier was weer een dorp voor het oude geloof verloren gegaan.”

  Uit: http://antivenin.blogspot.nl/2009/04/pesten-en-treiteren-voor-allah.html

  En als je goed kijkt, zie je hetzelfde gebeuren in ons land. Denk maar eens aan al die mensen die uit de grote steden zijn verhuisd vanwege het onprettige leefklimaat, veroorzaakt door (grotendeels) Marokkaans straattuig. Zulk straattuig heeft al eeuwen de functie om de inheemse ongelovigen weg te pesten. Ze worden er van de geboorte toe opgevoed geen respect voor niet-moslims te hebben. “Falende opvoeding”, laat me niet lachen. En wij maar kosten noch moeite sparen om ze zich thuis te laten voelen in onze maatschappij…

  Moslims immigreren om te islamiseren, al 1400 jaar lang!

  Like

 11. Opzoeknaardewaarhdid zegt:

  Eindelijk een tegengeluid dat de feitelijke achtergrond toont.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s