De kerken zijn verwoest, de sterken achterover geslagen

Screenshot_134

(Door: “Ignatius” – Vertaling: E.J. Bron)

De Immerather Dom in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen is afgebroken (foto). En dat ook nog onnodig, zonder dat men ook maar in overweging heeft genomen om hem te verplaatsen, zoals dat in buurlanden zoals Polen en Tsjechië gebruikelijk is. Als dienaar van de katholieke kerk in Duitsland en in het kader van mijn werk heb ik vaak het katholieke buitenland in Europa bezocht en gezien dat vooral de Polen, Hongaren en Roemenen sterker aan hun geloof vasthouden dan de Duitsers dat doen, die ondanks de onmetelijke rijkdommen van de kerk in Duitsland geen spirituele waarde meer in de godshuizen willen zien. De abdij Himmerod is opgegeven, de Immerather Dom afgebroken en de gelovigen vluchten in scharen, niet zonder reden, voor de naïeve en goddeloze figuren, die denken voor de katholieken in Duitsland te kunnen spreken.

In Frankrijk worden de kerken met honderden neergehaald, omdat het aan gelovigen ontbreekt, terwijl de ruimtes van de moskeeën tot de nok toe gevuld zijn en men in de huizen van de islam wegens plaatsgebrek noch ademen noch aangenaam staan kan. Zelfs kerken worden, wegens gebrek aan gelovigen en de geloofskracht van de eigen priesters, aan de Mohammedanen overhandigd.

Ik heb heel vaak de kleine gemeentes in de dorpen aan weerszijde van de Rijn bezocht. Geen enkele dorpsgemeente heeft een volle kerk, maar kampt met verlies van leden en het sterven van de ouden, die zich vaak alleen nog met moeite naar de kerst- of Paasdienst begeven. De oecumene verwordt tot bejaardenzorg en begeleiding op het sterfbed van de christenen in West-Europa.

Ondertussen schieten de moskeeën in de Elzas, Lotharingen, in Rheinland-Pfalz en in het Ruhrgebied als paddenstoelen uit de grond en vertelt men ons van helemaal boven, daar waar de markt-schreeuwers van het mediagedoe zitten, dat dit absoluut niets met het opdringen van de islam te maken zou hebben. Hier zou immers helemaal niet gesproken kunnen worden van islamisering of vervanging, omdat men hier en daar nog naar een kleine gemeente kan wijzen die nog bestaat, hoewel dertig jaar geleden het enkele priesters nog lukte om de kerken tot aan de nok toe te vullen.

Europa geeft zichzelf op – maar wij geven Europa niet op:

“In het Westen heeft men Christus verloren en daarom komt het Westen te val. Enkel en alleen daarom!”   (Fjodor Michajlovitsj Dostojevski)

 Bron:
http://younggerman.com
Auteur: “Ignatius”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "omvolking", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", Christendom, cultuurrelativisme, Europa, Islam, Islamisering, katholieke kerk, Religie. Bookmark de permalink .

47 reacties op De kerken zijn verwoest, de sterken achterover geslagen

 1. Patriot 2.0 zegt:

  Oikofobie.

  Like

 2. Patriot 2.0 zegt:

  Als mijn geheugen me niet in de steek laat. Leo Tolstoi, Oorlog en Vrede. Een van de personages zegt: de Engelsen zijn in handel geinteresseerd, niet in (de ziel van ) Europa, daar moeten wij voor zorgen. (vrij geciteerd, begin van het boek). (Het boek speelt in de tijd van Napoleon).

  Like

 3. Patriot 2.0 zegt:

  Waar komt dat geld van die moskee-en ineens vandaan. Laat zich raden. En wij maar collecteren voor onze nieuwe vrienden (+ belasting betalen).

  Liked by 1 persoon

 4. Patriot 2.0 zegt:

  Macron (Fra) gaat echt het Christendom niet redden hoor. Hij verzuipt liever in decadentie.

  Like

 5. Harry zegt:

  Dat de kerken overbodig worden is mijns inziens te danken aan de ontwikkeling van het nuchter verstand , dat vele vroeger gelovigen tot rede heeft gebracht .
  Ik spreek dan ook af en toe mensen “wiens ogen zijn opengegaan” of die het gedoe intern binnen de kerk spoegzat zijn , wegens incest , gekonkel , cover-ups , schijnheiligheid en dergelijke .
  Ik heb geen hekel aan kerken , als bouwwerk , ze waren samen met molens het aanzien van een dorp of stad .

  Waar ik me wél gruwelijk aan erger zijn sommige bezoekers van de kerken .
  De devotie straalt van hun smoelen !
  De afkeer van niet-kerkgangers is onmiskenbaar .
  Maar hoe zit het met hun eigen moraal ?
  Zondags hard gaan zitten zingen voorin de kerk , een handje geld in de kerkenzak donderen en ’s maandags proberen ze je weer te bedonderen bij het leven !
  Als ondernemer herken je zulke ratten wat makkelijker .
  Maar goed er zitten ook wel een aantal normalen tussen , die wel gewoon een praatje met je maken op zondag .

  Wat wél vreselijk is , is dat sommige kerken tot moskee verworden , kennelijk hebben degenen die de kerken aan die koppensnijders verkopen dan ook geen geweten , of benul !
  HOE KOMT IEMAND GODVERDOMME ZO STOM ?
  En dat past dan weer prima bij het beeld dat wij van de vromen hebben .
  Als ze een beetje fatsoen zouden hebben , zouden ze die kerken zelf slopen , maar niet aan die barbaren overdoen !
  Ach , ik zal die refo-breinen wel nooit kunnen begrijpen .

  Vroeger werden mensen – ook de straatarme – tientallen jaren onder druk gezet om maar alles wat ze konden missen – of eigenlijk niet – aan de kerk te geven .
  De roomsen waren in dat opzicht wel de ergste schat ik, met die gigantische bouwwerken met alle luxe , beelden , goud , etc. etc .
  Wat een bespottelijke verkwisting !

  Liked by 4 people

  • BertG. zegt:

   Als crimineel ben je ook het beste af bij de rooms katholieken.
   Je doet een bijdrage in de pot, en alles is je weer vergeven.
   Dat kan je je leven lang volhouden, en je ziet hoe rijk ze er mee geworden zijn.
   De mafia had anders nooit zo groot kunnen worden zonder de kerk.

   Like

  • Rookmelder zegt:

   Aha Harry, je onmiskenbare en welbekende riedeltje, maar je hoeft niet perse ondernemer te zijn om dat te herkennen hoor, zelfstandige denkers herkennen dat ook ! Maar…. als je nou echt consequent bent en je lijn van woorden in daden zou omzetten, zou je ook geen een Euro aan dat soort mensen willen verdienen, maar daar schort het aan en stopt jouw principe ook ! Ondanks dat kan ik me in andere reacties, dan dit onderwerp, van jou wel vinden en soms ook waarderen, maar dat terzijde…….

   Like

   • Harry zegt:

    Nou ik heb een verrassing voor je , Rookmelder .
    Ik heb geen enkele refo-klant bij mijn weten .
    Als ze dat zijn, steken ze dat trouwens niet onder stoelen of banken .
    Je ziet het ook aan hun smoelen !
    En mij kennende zul je wel begrijpen dat die lui mij mijden als de pest .
    Nee die lui gaan naar hun geloofsgenoten met hun klandizie .
    (Hier sla je de plank dus helemaal mis) .
    En daar ben ik dan ook beslist niet rouwig om , want ik lust die lui niet en heb het zonder die lui ook al stervensdruk .
    Heb een orderportefeuille van anderhalf jaar , volgeboekt !
    En ik ben niet noodruftig , ik kan hun klandizie missen als kiespijn .
    Ik ben 68 en werk gewoon dóór voor de lol !

    En wat het herkennen van laaienlichters betreft , als ondernemer hoor je de verhalen wél van de ándere kant , die de klant niet te horen krijgt .
    Ook andere ondernemers vertellen mij wél wat ze tegen een consument niet vertellen .
    Begrijp je wel ?
    Je denkt dat je het weet , maar dat is niet helemaal zó .

    Had trouwens nog een irritante ervaring met een soortgenoot van je .
    Ik heb naast mijn reguliere werk nog een houtwerkplaats .
    Daar ben ik regelmatig s’avonds en in het weekeind werkzaam , soms voor werk , soms hobbymatig .
    Daar hoorde ik heel regelmatig een hinderlijk piep-geluid .
    Ik zoeken , overal kijken , luisteren .
    Afijn allerlei systemen met 12 volt , 18 volt , 220 en 380 ,
    een loods vol machines en apparatuur .
    Die hinderlijke piep bleef maar , van alles geprobeerd , licht uit – het bleef piepen .
    de 380 uit , nóg piepen .
    Alles uit , iedere 45 seconden een piep .
    Gek werd ik er van !
    Soms stopte ik daar met werken vanwege die rot-piep .
    Totdat mijn vriendin (die heeft hele scherpe oren) er achter kwam dat er een rookmelder ergens onder het zaagsel lag , die waarschuwde dat de batterij leeg werd .

    Hinderlijke dingen , rookmelders .

    Like

   • Rookmelder zegt:

    @Harry, dank voor je reactie en ik ga er nu even ervan uit dat je de waarheid spreekt, je heb hier zelf gesproken over die klanten in jouw kantoor, maar goed, als eerste trek ik dan ook stante pede mijn veronderstelling/bewering daarover in ! Ten tweede wil ik graag even drie door jouw genoemde aannames de wereld uithelpen, 1) Doordat ik het hier opneem voor mensen met een andere levensopvatting wordt ik hier door meerderen weggezet als een geloofswaanzinnige, schijnheilige, christen of soortgenoot en kan zeggen dat ik daar bij lange na niet aan voldoe, desalniettemin respecteer ik wel hun standpunt en mening !
    2) In mijn gehele werkzame leven ben ik onder de mensen geweest, waarvan de laatste 15 jaar als account-manager van een groothandel voor het midden en kleinbedrijf, maar had ook grote-re- klanten, dus weet terdege wat er zich in deze maatschappij afspeelt, dit i.i.t. tot wat jij verondersteld ! 3) Ik ben niet kinderachtig en kan een stootje verdragen, rookmelders kunnen hinderlijk zijn, zeker als de batterij leegraakt en je er -te- lang over doet om het gepiep te vinden, onnodig zoals in jouw geval, maar….. zijn 24/7/12 mnd. alert, doen erger voorkomen, houden de schade beperkt en dan heb je er ook geen last van en hoef je er niet naar om te kijken !!

    Like

   • Rookmelder zegt:

    Kleine correctie, onder de mensen en voor diverse bedrijven werkzaam geweest….

    Like

  • boorzalf zegt:

   يقول يسوع: “أنا الطريق، الحقيقة والحياة
   لا أحد يأتي إلى الأب إلا من خلالي

   Like

 6. Hein zegt:

  Het Westen heeft aan Christus niets verloren maar het Westen heeft wel het verstand verloren.

  Like

 7. boorzalf zegt:

  De mensen zien niet dat een vreemde godsdienst hun leven binnen sluipt. Het is als in de achtste eeuw toen de christenen in het oosten toentertijd hetzelfde overkwam. De Byzantijnse geleerde Johannes van Damascus (circa 675-750) vertelde dat ook toen. De Islam werd gezien als een andere manier van God aanbidden en niet als antichristelijk. Nu dat hebben ze geweten, binnen korte tijd was er niets over van de kerk. Ook in onze tijd is een debat over de werkelijke islam niet mogelijk, zonder voor racist en haat-zaaier te worden uitgemaakt.
  Bron: bijbels optiek.

  Like

 8. jantjeuitnl zegt:

  Nooit geweten dat Dostojevski dit al had gedacht. Zonder dit te weten dacht ik hetzelfde.

  Like

 9. Statler & Waldorf zegt:

  ‘Europa geeft zichzelf op – maar wij geven Europa niet op.’

  Europa is een stuk land, een continent.

  Europa geeft zichzelf niet op.
  De bewoners, de Europeanen geven zichzelf op.

  Like

 10. Achteraf bezxien heeft Dostojevski mooi gelijk gekregen. We moesten zonodig naar Nietzsche luisteren. En vooral naar die goddeloze communisten die toen stonden te juichen dat God dood was. Waren we desnoods maar cultuurkatholieken gebleven en een keer in de week naar de kerk gegaan om daarna legaal de kroeg in te kunnen duiken om na afloop moeder de vrouw een beurt te verkopen. Gebraden hanen na de Nachtmis, het had allemaal best gecombineerd kunnen worden met een iets losbandiger leven. En dan die saamhorigheid waarmee we een keer in de maand een pedopater naar keuze met de klomp op z’n bek gingen timmeren. Alleen die inzamelingen voor de Missie had wat minder gekund want je ziet om je heen wat daarvan gekomen is. Maar ja, te laat. Nu is er een andere godsdienst aan de beurt om onze plaats in te nemen. Niet janken, mense, zo werkt het hier eenmaal op deez aard. Als je de dominante cultuur laat barsten krijg je dat vroeg of laat voor je kiezen. Karma is a bitch.

  Like

 11. Qvic zegt:

  Het verschil is dat het christendom een religie is en de islam een ideologie. In de moskee wordt gestreeft naar hun ideale heilstaat, terwijl het christendom streeft naar een ideale staat van het heil. Dit wezenlijke verschil is dat de islam via hun moskeeen onze samenleving willen veranderen in hun ideologie. Daarmee zijn alle moskeeen een groot gevaar voor onze samenleving. De islam is duidelijk geen godsdienst. Daar is Artikel 1 dan ook niet van toepassing. Vrijheid van godsdienst.

  Like

  • Patriot 2.0 zegt:

   Ik ben het met u eens. De Sharia / islam wil een theocratie vestigen , en geen scheiding vaan Kerk en Staat. De islam, en zeker de islam als geheel, kan niet onder de vrijheid van godsdienst worden geplaatst.

   En over de radicale stroming “salafisme” van onze grote vriend Aboutaleb hoeven we het al niet eens te hebben…. We zijn eigenlijk allemaal, ook Christenen, een beetje “salaf” en “jihadist”. Abou, doeiiii.

   Like

 12. theresageissler zegt:

  Kom kom, Zó zwart-wit ligt het ook weer niet:
  Al vertegenwoordig ik, zoals het nu ligt, geen enkele kerk, ik besef daarom juist dónders goed, dat ik nóóit, maar dan ook nóóit zoiets als de ISLAM zal tolereren!
  Mijn agnosticisme vertegenwoordigt mijn rebellie daartegen; steek dat maar in je zak!

  Like

 13. Xander zegt:

  In wezen is het christelijke geloof ook een opgedrongen importgeloof vanuit het midden oosten.
  Ergens blij dat het nog maar een minimale invloed heeft op ons Europese bestaan, maar om het nu te vervangen voor een bewezen nieuwer minderwaardig islam “geloof” is stuitend.
  Je laat je leven toch ook niet sturen door een stel mislukte lieden met een infantiel geloof in een wazig opperwezen, al het geloof is onwenselijk dus verbieden die hap.
  Al het geïmporteerde ongedierte exporteren,

  Liked by 3 people

 14. hendrikush zegt:

  Broeder Ignatius, verlangt gij terug naar de hypocrisie en schijnheiligheid van de clerus en haar prediking? Wees blij dat de beminde gelovigen hun eigen mening vormen.
  Het wachten is op de emancipatie van de mohammedanen. Ooit zullen de volgelingen van de religie van de haat de schellen van de ogen vallen.

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   hendrikush, misschien heeft u gelijk maar die gevallen schellen houdt die mosliom hij mooi voor zichzelf want als zijn geloofsgenoten horen dat hij zich bekeerd heeft tot iets of niets, maken ze hem ter plekke een kopje kleiner. Dat is dus groepsterreur. Die Mohammed wist precies hoe die dat moest inkleden i de koran.

   Like

 15. kampersrene zegt:

  Een kerk afgebroken om plaats te maken voor een moskee

  Like

 16. Cathja zegt:

  Buitengewoon triest! Hoe vaak is een kerk niet het aanzicht, het middelpunt van een dorp? Een plek waar gelovigen even de stilte kunnen opzoeken?
  Natuurlijk heeft de kerkverlating hierin een beslissende rol gespeeld. Kerken moeten onderhouden worden, en als de leden zich losmaken van hun kerkelijke gemeente, dan komt er een moment dat een kerkgebouw niet meer rendabel is.
  Wel erg dat mooie oude gebouwen daardoor onder de sloophamer terecht komen, mits het monumenten zijn!
  Het ergst van alles vind ik dat dit voor de islam het teken is dat het christendom op zijn laatste benen loopt, en dat het slechts een kwestie van tijd is eer zij tot overheersing zullen overgaan.
  Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. En daarvan zullen echt niet alleen de christenen de dupe worden, maar wij allemaal. Religieus of niet.

  Zeer triest allemaal!

  Liked by 3 people

  • BertG. zegt:

   En waarom maken de leden los van de kerk.
   Misschien zijn ze dat islam geslijm wel zat van al die voorgangers.
   En niet omdat ze in eens allemaal ongelovig zijn geworden.

   Maar dat al die gebouwen gesloopt worden, dat blijft zonde.

   Like

   • Cathja zegt:

    @ BertG.

    Ja, het valt de kerken te verwijten als ze niet meer waarschuwen voor de gevaren van de islam. Veel kerkmensen die het met dit beleid niet eens zijn gaan er daarom vanuit dat zij ook wel kunnen geloven zónder lidmaatschap van een kerk.

    Voorgangers die het voorbeeld uitdragen van de ‘barmhartige Samaritaan’ hebben zelf nog nooit begrepen hoe dat verhaal is bedoeld. Het is zéker niet bedoeld om iedereen die ons wil verwoesten uit liefde te helpen.

    Like

   • Patriot 2.0 zegt:

    @Cathja
    Eens waren we zelf ook “vreemdeling”in Egypte (ten tijde van Mozes. Ook deze tekst wordt misbruikt tegen ons eigen volk. Verkeerd begrepen Christendom, noem ik dat. Jezelf om zeep helpen.

    Like

   • BertG. zegt:

    Cathja, mijn opa heeft nooit iets anders beweerd.
    Je heb geen kerk nodig, god is altijd bij je als je dat wilt.
    Achterop je fiets of naast je op de bank, als je er maar in gelooft dat hij er is.
    Een kerk is een soort van club gebouw/ vereniging.
    Maar zegt helemaal niets over hoe je in iets gelooft.

    Like

 17. Elisah zegt:

  Waarom kan zo’n gebouw niet als monument bewaard blijven, of een andere bestemming krijgen?

  Like

  • Elisah zegt:

   Inmiddels duidelijk dat het niet alleen om de kerk gaat, maar hele dorpen die verdwijnen vanwege het winnen van bruinkool. Hiezo schone energie???

   Like

 18. De kerk in onze wijk heeft vorige week ook voor het laatst zijn klokken geluid…………………….we hebben nu alleen nog maar een moskee die vrijdag galmt

  Like

  • Cathja zegt:

   @ jowitteroosblog

   Dat is ook triest! Klokgelui is een vertrouwd geluid in onze dorpen en steden.
   Dat willen we toch niet inruilen voor die herrie vanaf een minaret? Dat is zó on-Nederlands, en het geeft een naar gevoel vind ik.

   Liked by 4 people

 19. sedu zegt:

  ik denk dat over 10 a 15 jaar alle christenen en ongelovigen hier weg moeten vluchtten omdat de islam dan zo machtig geworden is en absoluut geen ander geloof of ras accepteerd. Wij zulle dan dan naar Amerika of Canada moeten vluchtten voor een veilig leven. En de EU wordt een beerput van ellende , diefstal en verkrachtingen en gaat richting 3e wereld land omdat alle kennis en mensen met serieus geld hier vertrekken

  Liked by 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   @ sedu 14 januari 2018 om 11:12

   Wie betaalt onze vlucht dan en wie helpt ons daarbij?
   Wij zijn immers slechts minderwaardige blanken?
   Als we nu mohammedanen met een kleurtje waren…

   Like

 20. Jan zegt:

  De Dom van Immerath werd afgebroken om de bruinkool er onder.

  Die Kirche wurde für den Braunkohletagebau Garzweiler abgerissen, damit Tagebaubetreiber RWE Power die darunter liegende Kohle fördern kann. Ende 2018 soll der Tagebau die ehemalige Ortslage Immerath erreichen. In dem alten Ort leben nach Angaben der Dorfgemeinschaft am neuen Standort noch Menschen auf drei Anwesen. – Quelle: https://www.ksta.de/29457202 ©2018
  …..
  https://www.ksta.de/nrw/abriss-in-erkelenz-abgeschlossen-immerather-dom-liegt-in-schutt-und-asche-29457202

  Voor de vooruitgang gesloopt

  Naast Heveskes, moesten ook de dorpjes Oterdum en Weiwerd wijken voor de havenindustrie. In deze dorpen stonden ook oude kerken, maar deze werden gesloopt. Hier herinneren alleen de kerkhoven aan wat er ooit was.

  De verwachtingen zijn echter nooit ingelost. Het terrein ligt nog steeds braak, wachtend op de industrie die waarschijnlijk niet komen zal.

  https://www.deverhalenvangroningen.nl/uploads/flexblock/81e0acc9-ada1-4a39-8df2-f6c93d03c8ff/2918579919
  Weiwerd
  https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-verdwenen-dorpen-bij-delfzijl

  Like

  • Elisah zegt:

   Dat klopt helemaal, niet alleen de kerk werd gesloopt, het hele gebied is met de grond gelijk gemaakt vanwege de bruinkool. Dat heb ik hier al eerder onder de aandacht gebracht, het was een lege spookstad waar die kerk nog stond.

   Like

   • Jan zegt:

    Heeft veel weg van wat ten noorden van Delfzijl is gebeurd. Daar sloopte men hele dorpen om de haven uit te breiden en toen alles gereed was kwam er geen industrie.
    Heveskes wordt gesloopt, alleen de kerk staat nog

    Voorheen

    Ook weg:

    en Weiwerd

    Like

   • Wachteres zegt:

    Volgens mij was dat de Openbare Lagere School aan de Singel, Jan.

    Ik heb op de Gereformeerde Lagere School aan de Binnensingel gezeten.

    Like

  • Wachteres zegt:

   Het is heel aangrijpend voor mij – en zeker ook voor Henk – om dit te lezen.

   Ik kom uit Delfzijl en Henk uit Appingedam, maar onze voorouders hebben in deze omgeving gewoond. In de kerk van Heveskes, die er nu nog staat tusen de industrie, is mijn Opa gedoopt. Hij kwam uit Oterdummerwarven. Mijn grootouders woonden – toen ik een kind was – in Farmsum. Ik heb daar wel gelogeerd. Later zijn ze naar Delfzijl verhuisd.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Oterdumerwarven

   Tijdens een vakantie zijn we met de auto langs het gebied gegaan, wat een oneindig triest gevoel gaf van zinloze vernietiging van mooie, oude dorpen.

   Helaas dacht het socialistische bestuur van Delfzijl toen ook al alleen maar aan vernieuwing. Delfzijl zou groot worden en alles moest daarvoor wijken.

   Dat viel dat wat tegen.

   Af en toe komen we met de familie nog in een visrestaurant in Termunten, om daar heerlijk te eten. We kwamen daar ook al met mijn vader, toen hij nog leefde.

   Like

   • Jan zegt:

    Ik heb 7 jaar in Delfzijl gewoond, toen was het nog origineel, dus zoals je in de filmpjes ziet


    De school die je in minuut 11 ziet was mijn school.

    Ergens in de jaren 90 ben ik er eens weer geweest en dat was werkelijk een cultuurschok. Alles wat ik kende was weggevaagd, afgebroken. Totaal geen sfeer, vreselijke winkelstraat.

    Overigens ik kom uit het Hoge Land en het Saksisch is dus mijn moedertaal 🙂

    Liked by 1 persoon

   • Jan zegt:

    Ede Staal wist waarover hij moest zingen

    Like

  • Henk.V zegt:

   Mijn voorouders woonden in het gebied dat je beschrijft, Jan. De verrijking die de socialistische bestuurders van Delfzijl destijds voor ogen stond hebben niet het gewenste effect gekregen.
   De zware industrieën die ten oosten van Delfzijl werden neergezet hebben inderdaad het karakter van het ooit zo aantrekkelijke agrarische landschap grondig verpest, de bodem vervuild en de lucht ook zwaar verontreinigd.
   Ik kom vrij vaak in die streek en de aanblik ervan maakt mij niet bepaald vrolijk.
   Het kerkje van Heveskes staat vereenzaamd in de industriële rimboe, gezelschap gehouden door grafzerken en een enkele boerderij die bij mijn weten niet meer in bedrijf is..
   Volgens mij is de tamelijk opvallende kerk van het dorpje Oterdum die voor een klein deel in de zeedijk was ingegraven afgebroken ,waarna het in het Openluchtmuseum van Arnhem een plaats heeft gekregen. De zerken van de begraaf-plaats erbij kregen een plek in de zeedijk, bij het monument dat aan Oterdum herinnert. Van dat prachtige dorpje is echt niets meer over.Ik liep als kind met mijn grootouders in Farmsum daar wel eens
   naar toe, dus ik heb wel degelijk beelden van Oterdum in mijn hoofd.
   Verder rijdend door deze desolate streek, richting Termunten word ik mij altijd bewust van het bestaan van zoiets als een sterke verbondenheid ervaren met de grond van je voorvaderen. Een heel aparte ervaring is dat!
   Je begrijpt natuurlijk dat ik politiek correct en de EU oneindig dankbaar ben dat zij ons land en volk willen bevrijden van hun eeuwenoude wortels..
   De kans dat ik deze verrijkingsstrategie die criminele politici willen doordrukken ten koste van ons (!!!) op een totaal verzet in mij stuiten.
   Ik leg mij daar nooit bij neer.

   Like

 21. Elisah zegt:

  Ik heb de drone-beelden gevonden. Ik ken mensen die er zijn gaan filmen in dat apocalyptische gebied.

  En dan durven ze het over schone energie te hebben….jaja amehoela.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s