Het verraad van VVD en CDA

Screenshot_156

(Door: Wim van Schaik)

Het was een lange weg voor de SGP. Dertien jaar heeft  Van der Staaij zich ingezet om zijn initiatiefwet erdoor te krijgen. Dinsdag was het zover. Als de Eerste Kamer zou voorstemmen, dan was voortaan in ons land voor het goedkeuren van Europese verdragen de instemming van minstens twee derde deel van ons parlement nodig. Maar helaas, omdat VVD en CDA tegenstemden, kwamen de 38 stemmen, nodig voor een meerderheid, er niet en werd het einde oefening. Jammer voor Van der Staaij. Vlak voor de eindstreep zag hij deze o zo noodzakelijke initiatiefwet sneuvelen. 

In 2006 kwam de LPF onder leiding van Mat Herben, gesteund door Van der Staay, met het initiatiefwetsvoorstel dat moest voorkomen dat te gemakkelijk soevereiniteit zou worden weggegeven. Na de teloorgang van de LPF nam de SGP het voortouw. Het was inmiddels 2015 toen het voorstel met veel moeite door de Tweede Kamer kwam. De VVD stemde toen wel voor. Nu sneuvelt het alsnog. De steun van PVV, PvdD, SP en CU leverde zonder de stemmen van de senatoren van VVD (aanvoerster Anne Marie Jorritsma) en CDA (aanvoerder Eelco Brinkman) onvoldoende stemmen op. Van der Staay wees er nog op dat Bulgarije, Duitsland, Denemarken, Finland, Griekenland, Ierland, Letland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Zweden al een zwaardere procedure voor EU-verdragen kennen. Ook dat hielp niet. De senatoren van VVD en CDA (en natuurlijk – wie had anders verwacht –  ook van D66, PvdA en GroenLinks) wisten het beter.

Deze gang van zaken laat weer eens zien dat procedures vaak zo lang duren, dat het oorspronkelijke idee uiteindelijk de eindstreep niet haalt. De politieke situatie nu bijvoorbeeld is heel anders dan die van dertien jaar geleden. Rutte moet alle zeilen bijzetten om zijn wankelende coalitie overeind te houden. Dan komt het goed uit dat er nog een Eerste Kamer is. Kan hij eens een keer draaien zonder daar direct op aangesproken te worden.  Hangende de procedure komen de kaarten dus vaak heel anders te liggen en kan er veel veranderen. Wat niet zomaar verandert, zijn de ongewenste praktijken. Die blijven altijd gewoon doorgaan. In dit geval ging het wegsluizen van soevereiniteit dus ook door. Jaar in jaar uit.

De SGP kan van deze gang van zaken leren dat de strategie om binnen de bestaande structuren veranderingen te bewerken (wil de SGP ook met de EU) een utopie is. Voor het terecht ijveren door de SGP voor eerlijker behandeling van eenverdieners geldt hetzelfde: voortdurend blijkt ideologisch-politieke onwil. SGP´ers zouden er daarom goed aan doen hun pessimistische mensbeeld ook eens in de politiek te praktiseren en niet alsmaar uit te gaan van de welwillendheid van opportunistische, draaiende en ronduit liegende politici. Wellicht zouden ze dan ook tot de conclusie komen dat je geen omwenteling bereikt als je ‘meest geliefde oppositie’ speelt.

We weten het. Of het nu gaat om het in de kliko gooien van het raadgevend referendum, het weggeven van miljarden aan het bedrijfsleven, het ondertekenen van het wurgverdrag van Marrakesh of een kinderpardon, altijd negeren zowel VVD als CDA het belang van de gewone Nederlander. Alle kritische woorden over de EU ten spijt wanneer er een microfoon in de buurt is. Ook nu weer blijkt dat de verraders van VVD en CDA Nederland gewoon uitverkopen aan de EU.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", belangenverstrengeling, Brussel, CDA, EUSSR, gezond realisme, Hypocrisie, kwaadaardige opzet, landverraad, Nederland, Rotzakken, SGP, soevereiniteit, verloedering, Volksvijandigheid, VVD, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het verraad van VVD en CDA

 1. Tineke zegt:

  Is het eigenlijk alles bij elkaar genomen niet om te huilen………..

  Like

 2. Mark Nowack zegt:

  En het (domme? of ongeïnteresseerde) volk blijft er maar op stemmen. Je krijgt wat je verdient zeggen ze wel eens.

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Dat heb je als je met onbetrouwbare smeerlappen regeert.

  Like

 4. Ruud zegt:

  Ooit komt de afrekening voor deze vorm van landverraad.

  Geliked door 1 persoon

 5. ehaaima@gmail.com zegt:

  Ik lees net op de site van de eerste kamer dat het wetsvoorstel pas op 9 april as. door de kamer gaat, is dat dan naar voren gehaald?

  Like

 6. koddebeier zegt:

  En……….Van der Staaij…..Wakker geworden ????
  Als je je ziel aan de duivel verkoopt,steekt hij toch op een keer een mes in je rug !!

  Geliked door 1 persoon

 7. Men voert gewoon EU-beleid uit en zeggen het ene in eigen land en het conformerende in EU te Brussel. Dit ‘conflict’ cq tegenstrijdige belangen worden, naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer duidelijk.

  Like

 8. Johan de derde zegt:

  De afrekening komt zeker, in de vorm van grote economische crisis en een opstand wat vele doden kan opleveren. En dan zeggen de linkse partijen en de EU regering das habben wir nich gewust.

  Like

 9. Jan zegt:

  Commissiebestuur zou zich onaantastbaar wanen
  SGP ruziet over snoepreisjes

  In de SGP is een rel uitgebroken. De doorgaans zo rustige, orthodox-christelijke partij kampt met beschuldigingen van intimidaties en een onveilige werksfeer binnen een vooraanstaande partijcommissie.

  Bovendien zouden subsidies worden verkwist door reisjes te maken die weinig nut hebben. En de klokkenluider die de problemen aankaartte, wordt er langzaam uitgewerkt. Onder meer de grote afdeling van de SGP Jongeren geeft aan bezorgd te zijn over de partijcommissie die door het hoofdbestuur nu niet tot de orde wordt geroepen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s