Italië: Salvini beoordeelt stem van de “Vijfsterrenbeweging” voor von der Leyen als “bedrog van de kiezer”

Screenshot_105

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

Trammelant in de Italiaanse regeringscoalitie: de chef van de Lega, Matteo Salvini (foto), heeft scherpe kritiek op zijn coalitiepartner, de “Vijfsterrenbeweging”. Die zou met haar stemmen in het Europees Parlement een mislukken van Ursula von der Leyen bij de verkiezing tot voorzitter van de Europese Commissie verhinderd hebben. Hij betwijfelt of die veel goeds in de zin zou hebben met Italië.

epoch times

In Italië heeft de verkiezing van Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie een regeringscrisis veroorzaakt, aan het eind waarvan zelfs een breuk van de coalitie tussen de “Vijfsterrenbeweging” (M5S) van minister van Economische Zaken en Sociale Zaken Luigi Di Maio en de Lega van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zou kunnen staan.

Von der Leyen had dinsdag (16-07-2019) met 383 stemmen de vereiste meerderheid ion het Europees Parlement gehaald – slechts 9 stemmen meer dan ze minimaal nodig had. Uit de analyse bleek dat de beslissende stemmen uit de gelederen waren gekomen van partijen, die door het politieke establishment anders graag “populisten” worden genoemd.

Behalve de Poolse regeringspartij PiS en de Hongaarse Fidesz verzekerden ook stemmen uit Italië de langjarige Duitse CDU-minister de meerderheid. Deze stemmen kwamen uit de gelederen van de links-populistische M5S. De parlementariërs van de Lega stemden tegen, hoewel de rechtsgerichte fractie “Identiteit en Democratie” (ID) er de dag daarvoor van had afgezien haar afgevaardigden te verplichten tot een “Nee” tegen von der Leyen.

Behalve de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hadden o.a. ook de voormalige minister-president van Italië, Matteo Renzi, en Silvio Berlusconi de kandidatuur van von der Leyen ondersteund.

“We zouden de geschiedenis veranderd kunnen hebben”

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini liet zich in een bijdrage op Facebook kritisch uit over het stemgedrag van de afgevaardigden van zijn coalitiepartner en verweet hen dat zij “die Italianen bedrogen zouden hebben die verandering wilden”. Dit zou een “zeer ernstige beslissing zijn, afgezien van de vraag van democratie en transparantie”. Ook in interviews met de “Corriere della Sera” en “La Repubblica” benadrukte Salvini zijn onvrede.

Of het stemgedrag van de M5S de stabiliteit van de regering zou bedreigen, liet de minister van Binnenlandse Zaken open. Het zou, aldus schrijft “Il Post”, “een beslissing van de M5S geweest zijn om voor von der Leyen te stemmen of dit niet te doen.” Hij zou alleen hopen dat deze stem geen concessie vooraf voor een toekomstig overlopen van de beweging naar een mogelijke linkse coalitie onder ex-regeringschef Mario Monti zou betekenen:

“Ik weet niet of aan het einde van de dag Ursula von der Leyen er aan zal bijdragen dat Italië groei beleeft. Over enkele maanden zullen diegenen die voor haar gestemd hadden, rekenschap moeten afleggen of zich dat werkelijk geloond heeft – want wij zouden de geschiedenis ook hebben kunnen veranderen.”

De chef van de M5S, Luigi Di Maio, rechtvaardigde in een interview met Rai 1 Uno het stemgedrag van zijn partijcollega´s er mee dat er een akkoord met de Lega geweest zou zijn, volgens welk de Italianen in ruil voor een stem voor von der Leyen een eurocommissaris toegezegd zouden hebben gekregen. De Lega zou haar instemming echter hebben ingetrokken toen bleek dat deze eurocommissaris niet uit haar gelederen zou komen.

Di Maio: “Er was een akkoord, maar de Lega heeft zich teruggetrokken”

“Het risico dat verbonden geweest zou zijn met een Lega-kandidatuur”, verklaarde de voorzitter van de M5S, “zou geweest zijn dat Italië zichzelf daarmee mogelijk geïsoleerd zou hebben en dat wij, als we hulp nodig gehad zouden hebben, net zo alleen gestaan zouden kunnen hebben als Griekenland. En we hebben problemen met Italië´s prestatiebalans”.

De regeringscoalitie zou de Italiaanse eurocommissaris gewild hebben, maar er zouden moeilijkheden zijn gekomen wanneer de Lega eerst tegen de voorzitter gestemd en later echter desondanks een loyale Lega-vertegenwoordiger als vicevoorzitter geëist zou hebben.

Tijdens een EU-ontmoeting in Helsinki zou Salvini, aldus de “Focus”, verklaard hebben “ook op persoonlijk niveau” geen vertrouwen meer in zijn coalitiepartner te hebben. Behalve de persoon von der Leyen vormen ook thema´s als migratie en infrastructuur twistpunten binnen de coalitie. Begin juni had de partijloze minister-president Giuseppe Conti al met zijn aftreden gedreigd als de kemphanen het niet met elkaar eens zouden worden.

Van nieuwe verkiezingen zou volgens de huidige prognoses de Lega profiteren, zij zou van de 17% van de stemmen vorig jaar duidelijk stijgen naar een percentage van naar schatting 38%. Anders dan de “Vijfsterrenbeweging” – net zoals de links-populistische partijen in Griekenland en Spanje lijkt zij over haar zenit heen en zou van de huidige 32,7% terugvallen naar nog maar 17%.

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in belangenverstrengeling, Europees Parlement, Europese Commissie, EUSSR, gezond realisme, Italië, LEGA, Linkse Kerk, Nationalisme, Patriottisme, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

Een reactie op Italië: Salvini beoordeelt stem van de “Vijfsterrenbeweging” voor von der Leyen als “bedrog van de kiezer”

  1. Henk der Niederlánder zegt:

    Tjah.
    Ook links populisten zijn en blijven linksen.
    Dus eigenlijk niet zo verwonderlijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s