Viktor Orbán: EU moet Iran-politiek dichter bij die van de VS en Israël brengen – Hongaarse troepen blijven in Irak

Screenshot_19

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán heeft Brussel beschuldigd van een onduidelijk standpunt tegenover Iran en ontbrekende solidariteit met de VS en Israël. Ook overwegingen om Hongaarse troepen uit Irak terug te trekken, wees hij af.

epoch times

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) heeft de politiek van de Europese Unie in de Iran-crisis bekritiseerd. Zoals de site “Ynet News.com” bericht, heeft Orbán donderdag 09-01-2020 op een persconferentie verklaard dat de EU “geen duidelijk standpunt zou innemen in de Iran-kwestie”.

Voorafgaande aan de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken, die vrijdag plaatsvond in Brussel, pleitte Orbán ervoor om de positie van de statengemeenschap dichter bij die van de VS te brengen en zodoende meer afstand te nemen van het regime in Teheran.

“Ik zou wensen dat het Europese standpunt, dat onduidelijk is in de Iran-kwestie, sterker op dat van Israël en de VS wordt georiënteerd”, verklaarde de regeringschef in Boedapest.

Brussel wil blijven vasthouden aan atoomdeal

Bij de EU-vergadering vrijdag ging het om de spanningen tussen de VS en het Iraanse regime en mogelijke manieren om deze tegen te gaan. Ondanks de waarschuwingen uit Washington en Jeruzalem evenals aankondigingen uit Teheran dit niet meer in acht te willen nemen, wil de EU nog steeds aan het omstreden atoomakkoord (JCPOA) uit het jaar 2015 vasthouden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, benadrukte, zoals de “Times of Israel” bericht, in een interview met de Franse radiozender RTL dat het akkoord “niet dood” zou zijn en het zou essentieel zijn om het te redden. Anders, aldus Le Drian, zou Iran “binnen een tot twee jaar toegang tot atoomwapens” kunnen krijgen. Le Drian maakte daarbij opnieuw de VS voor de ontwikkeling verantwoordelijk, die zich uit het akkoord hadden teruggetrokken.

De president van de Europese Raad, Charles Michel, verklaarde donderdag dat hij er in een gesprek met de Iraanse president Hassan Rouhani nogmaals op zou hebben aangedrongen zich te houden aan het JCPOA met de wereldmachten. Iran betwist ambities om nucleaire wapens te ontwikkelen, meerdere geheime diensten verklaren echte rover tegenovergestelde informatie te beschikken.

“We blijven in Irak zolang Bagdad zich aan het akkoord houdt”

Niet in de laatste plaats daarom heeft de Amerikaanse president in mei 2018 het vertrek van de VS uit het akkoord verkondigd en onderhandelingen over een nieuw akkoord geëist, dat het Iraanse regime meer op zijn verantwoordelijkheid moet aanspreken. Iran wees dit voorstel af.

Minister-president Orbán verklaarde bovendien dat Hongarije zijn in Irak gestationeerde troepen daar net zo lang zou laten als de regering in Bagdad zich aan het akkoord zou houden, dat beide landen met elkaar waren overeengekomen.

Mocht er een situatie ontstaan die een evacuatie van de Hongaarse troepen noodzakelijk zou maken, dan zou de regering in staat zijn om “onmiddellijk” de noodzakelijke stappen te ondernemen.

Hongarije is sinds 1999 lid van de NAVO. Op dit moment bevinden zich ongeveer 150 Hongaarse soldaten in de Irakese Koerdenregio. Zwaartepunten van de wereldwijde Hongaarse inzetten in het kader van meerdere internationale missies zijn vredebewarende maatregelen en de opbouw van partnerschappen.

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, EUSSR, gezond realisme, Hongarije, Irak, Iran, Israël, NAVO, VS. Bookmark de permalink .

2 reacties op Viktor Orbán: EU moet Iran-politiek dichter bij die van de VS en Israël brengen – Hongaarse troepen blijven in Irak

  1. Kuu zegt:

    De EU heeft NOOIT een duidelijk standpunt, dus, inderdaad meneer Orban, ook nu niet!

    Geliked door 2 people

  2. koddebeier zegt:

    EU = een stel achterbakse smeerlappen !!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s