Nog een keertje over de democratie die in levensnood verkeert

Screenshot_73

(Door: “bozeoudeman”)

De bevoegdheid tot het nemen van beslissingen van gemeentebestuurders houdt op dáár waar door niet enkel fysieke grenzen het terrein van de gemeente eindigt, en waar belangen van derden gaan meespelen op welke wijze dan ook, vaak in de vorm van belangen van omliggende gemeenten. Dit is onder andere om te vermijden dat grote gemeenten kleinere zouden overheersen en dat belangen van die laatste gemeenten onderhavig zouden worden gemaakt aan die van de grotere broer of zus. In die zin is de politieke speelruimte voor gemeenten en ook provincies beperkt.

Hoe is het dan mogelijk dat er vandaag de dag lokale politici zijn die schijnbaar denken dat dit niet voor hen opgaat of dat zij almachtig zijn? Het beste voorbeeld is de D66’er die nota bene ook nog eens locoburgemeester was in Amsterdam. Deze mevrouw sprak al haar voornemen uit om de stad Amsterdam af te scheiden van de rest van Nederland en daar een (haar?) republiek te starten.

Door politiek gesjacher van een premier die wat het ook moge kosten op zijn stoeltje wil blijven zitten, bleef deze bijna staatsgreep te noemen waanzin onbestraft. Nog erger dan dat, de wethouder, die dus eigenlijk keihard stelde dat haar mening belangrijker was dan de mening van het land en zeker de mening van het volk, werd door haar vreemd over democratie denkende partij als beloning naar Den Haag gehaald om nota bene tot minister van Binnenlandse Zaken te worden benoemd.

Hoe gek kun je het maken? Met deze ‘beloning’ voor dictatoriaal gedrag is de geest uit de fles en kan iedere burgemeester en of wethouder uit welke gemeente ook zich plots in nationale en zelfs ook nu via opstokende NGO’s in internationale politiek gaan mengen. Politieke puinhoop gegarandeerd!

De regering blijft zwijgen en roept bijvoorbeeld burgemeester Halsema niet tot de orde als deze een landelijke wet, waarin het dragen in bepaalde omstandigheden van gezicht bedekkende kleding wordt verboden, gewoon heel resoluut afwijst en koeltjes stelt de wet ‘niet te gaan uitvoeren’, omdat zij geen urgentie toekent aan die wet! Dus mevrouw is belangrijker dan het parlement!?

Dit is dus: uw democratie is de mijne niet! Maar wat doet u daar dan als burgemeester binnen dus die democratie die de uwe niet is? We zijn op een gevaarlijk hellend vlak met een machiavellist per definitie als premier, net als in Duitsland waar al decennia lang eenzelfde soort bondskanselier wat met bestuurlijke touwtjes zit te frunniken naar haar believen enkel en alleen.

De opkomst van de EU wordt de ondergang van nationale landen binnen die EU, versneld door ondeskundige managers die wachten op bevelen van vaak onbekende derden, om die dan uit te voeren, zonder te begrijpen dat zij niet een soort administratieve medewerkers, maar dat zij juist de bestuurders zouden moeten zijn. Maar zijn deze types daar ook toe in staat?

Omhooggevallen ambtenaren, medewerkers van personeelszaken, milieuactievoerders, talen-knobbelige diplomaten en ondeskundige machtswellustelingen spelen ons bestuur. Dat onze landen op termijn dus door vijandige meutes worden overgenomen, is hierdoor geen angstig visioen meer maar helaas absolute realiteit als wij niet zelf, net als de Grieken nu, hier een eind aan maken. Maar ja, ik ben geen politicoloog dus zal ik het wel verkeerd begrijpen of zoiets!

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Nog een keertje over de democratie die in levensnood verkeert

 1. Rene zegt:

  Helemaal mee eens,gaaf landje is ook al lang onbestuurbaar.
  De eerste kamer behoorde trouwens aan het volk, wanneer krijgen we die eens terug net als ons referendum!

  Like

 2. Republikein zegt:

  Overal hetzelfde, in de VS werd Biden geconfronteerd door een oorlogsveteraan als dat er bloed aan zijn handen kleeft, gekke Joe draait zich om en gaat heen, op weg naar het volgende verdienmodel, Bernie Sanders is net zo gek.
  Toch hebben ze beiden veel fan’s, debiliteit is van alle tijden, kuch!
  Dat laatste had ik al lang niet meer gezegd, sorry, lucht op😁.

  Like

 3. Hans van Straaten zegt:

  Nee hoor, je ziet het heel helder, je slaat de spijker op z’n kop. Kudo’s

  Like

 4. LUCIA zegt:

  Een heleboel foute zaken beginnen met goede assumpties/aannames Om iets te bereiken, moeten mensen zich organiseren. Om een organisatie te doen handelen /handen en voeten te geven, heeft zij leiders nodig. Dus werpen enkelen zich op als leiders en zo begint voor ons het LIJDEN, want wie stelt zich beschikbaar en waarom, zo sterft de democratie een stille dood beginnend bij het kiezen van de leiders .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s