Dit is wat zo’n CORONA-hype doet met je geest

Screenshot_208

(Door: “Weethetwel”)

Wanneer over een paar maanden de CORONA-hype voorbij is, zullen veel mensen zich af gaan vragen hoe het mogelijk was dat zij zich zó mee hebben kunnen laten slepen in de gekte. Het is alsof men ontwaakt uit een boze droom. Maar och, ook als u er zelf aan mee heeft gedaan hoeft u zichzelf niet heel veel te verwijten. De hype speelde zich af buiten uw normale belevingskaders en dan ben je voor je referentie aangewezen op anderen. En als die anderen allemaal moord en brand schreeuwen, moet je al heel stevig in je schoenen staan om niet meegesleept te worden. Gestraft zult u genoeg worden voor deze dwaling, want u wordt getrakteerd op een fikse economische crisis. Het was voor iedereen beter geweest als het niet zover was gekomen. Een les voor de volgende keer, want die gaat zéker komen.

Virussen en griep

Ieder jaar waart er een virus over de wereld dat griep veroorzaakt. Soms is die ernstig, andere keren weer mild. De griep van twee jaar geleden veroorzaakte alleen al in Nederland bijna 10.000 doden. Dit zijn officiële cijfers van de Nederlandse overheid, die dat sinds 2009 statistisch bijhoudt. Artsen en instanties zijn verplicht die gegevens te verstrekken. Naar schatting waren er in dat jaar in heel Europa 160.000 doden. Ter vergelijking: het aantal Corona-doden in de héle wereld, dus inclusief China, is nog steeds geen 5000 en het wil ook maar niet sterk oplopen. De griep is dit jaar dus érg mild. In Nederland een stuk of tien doden.

Het virus dat die griep veroorzaakt, verandert ieder jaar, want anders zou de wereldbevolking genoeg afweer hebben en hetzelfde virus heeft dan geen kans. Als je ingeënt wordt tegen griep is de kans groot dat het niet de goede inenting is, want er komt geheid een ander virus voorbij en dan werkt de antistof niet. Maar dat inenten tegen griep is wel goede business.

Wáár en hoe zo’n virus muteert, is nog steeds niet goed bekend en dat is natuurlijk een ideale voedingsbodem voor horror en science fiction. Stel je voor dat er een héle ernstige mutatie komt die een vreselijke dodelijkheid heeft, dan zou de wereldbevolking zomaar kunnen decimeren. Net zo’n horror als bij pokken en pest. En nóg erger: stel je voor dat kwaadaardige wetenschappers zo’n virus ontwikkelen om bewust dood en verderf te zaaien, gruwelijk. Het is allemaal niet uit te sluiten en daarom moet men altijd alert blijven en naar de feiten kijken. Maar geef de feiten dan wél een kans. Anders kan er  paniek komen om niks. Over de herkomst van het jaarlijkse griepvirus en met name de mutaties is nog steeds niet alles bekend. Het verschijnt érgens op een gegeven moment en daar heeft de wereld het iedere winter mee te doen.

Dit jaar verscheen het virus in Wuhan, China

In december dook in de Chinese havenstad Wuhan een ziekte op die een aantal dodelijke slachtoffers maakte. Het leek om een virusinfectie te gaan. Twee lokale artsen/wetenschappers doken erop om te onderzoeken wat de oorzaak was. Zij zagen hun kans schoon bij de bron te onderzoeken hoe en waar een virus muteert. Nergens ter wereld komen mens en dier zo dicht bij elkaar als in de krochten van zo’n Aziatische havenstad. Dat is op markten en dat is in de kookpot. De twee kwamen inderdaad tot de conclusie dat er sprake was van een gemuteerd virus uit de Corona-serie en noemden het Corona COVID-19, waarbij 19 het ontdekkingsjaar 2019 is. China is een land dat voor de hele wereld mooie producten en medicijnen produceert, maar beslist niet bekend wil staan als land dat ziektes produceert.  Helaas voor deze twee artsen kwamen zij daarom spoedig te overlijden aan hun eigen ontdekte virus…

Het kwaad was echter al geschied, want de hele wereld wist inmiddels dat er in China een virus was ontstaan dat zijn weg over de wereld vond. Daar zaten de Chinese leiders behoorlijk mee in hun maag. Het aantal doden leek mee te vallen en misschien waaide de wind over. Maar inmiddels hadden de internationale en de sociale media zich van het virus meester gemaakt en bliezen de boel behoorlijk op. Zoals dat in China niet helemaal ten onrechte is, werden de officiële cijfers in twijfel getrokken en doken er verhalen op van compleet uitgestorven steden. Half januari werd de enorme mediadruk de machthebbers teveel en namen ze de meest foute maatregel die ze ooit hadden kunnen bedenken: ze grendelden een gebied met 50 miljoen inwoners af. Daarmee wekten zij de indruk dat er inderdaad iets vreselijks aan de hand was. Daarmee kwam het virus buiten de gemiddelde belevingswereld van de toeschouwers terecht. Dit had men nog nooit meegemaakt. Vanaf nu werd het speculeren en gissen wat er ging gebeuren. En wat zou er op ons af komen? Een ideale voedingsbodem voor paniek.

De media bliezen de boel enorm op

Op het moment dat mensen in een volstrekt nieuwe situatie terechtkomen, hebben ze weinig houvast. Ze zijn dan voor informatie aangewezen op derden. Om paniek te voorkomen, is het noodzakelijk om zakelijke en nuttige informatie te verschaffen en die ook als zodanig te presenteren. Dat lijkt een taak voor de leiders van het land en als verlengstuk de media. Het is een feit dat de media volkomen in de paniek- en opjut-modus gingen. De zogenaamde kwaliteitskranten hebben het nu nóg steeds over het zéér dodelijke Corona-virus, terwijl de teller van het aantal doden maar niet op wil lopen. Het tekent de zéér matige kwaliteit van de journalisten, die in ieder geval hebben aangetoond zélf geen nuances aan te kunnen brengen. Ze brachten alleen de boodschap van de angst.

Als verzachtende omstandigheid geldt dat de media al tientallen jaren zelf niet meer denken en klakkeloos opschrijven wat de overheid hen voorkauwt, dus van de overheid is duidelijk geen bruikbare informatie gekomen. Wanneer de overheid op zakelijke wijze de wél bekende feiten had gepresenteerd, was de paniek zéker minder geweest. Want niet iedereen in de wereld was in paniek. Integendeel.  Landen als Zuid-Korea gingen vanaf dag één aan de slag om de feiten op een rij te zetten en kwamen tot de conclusie dat het virus geen bovengemiddeld gevaar kende.

Merkwaardig is dat deze informatie gewoon in de media te vinden is. Logisch zou zijn dit prominent onder de aandacht van de lezers te brengen om ze hiermee een sterk kader te bieden voor de eigen beoordeling. Maar in plaats daarvan werd deze informatie juist door die media hysterisch onderuit gehaald door indianenverhalen dat het virus aan het dóór muteren was en in allerlei extra dodelijke varianten op allerlei plaatsen opdook. Wanneer je op deze kwalijke manier nieuws presenteert, ben je inderdaad geen nieuwsvoorziener maar een ordinaire opjutter en paniekzaaier. Die paniek is er dan ook gekomen. Volkomen ten onrechte.

Paniek is een slechte raadgever

Als er eenmaal paniek is, is de rede zoek. Dan helpen geen argumenten meer en komen de mensen in de overlevingsmodus. Dan willen ze actie om het vege lijf te redden. Dan gaan ze hamsteren. Dan kruipen ze in hun hol. Dan eisen ze maatregelen en nóg meer maatregelen. Helemaal vervelend wordt het natuurlijk als de leiders van het land geen leiders blijken te zijn, maar omhooggevallen beleidsambtenaren. Als er dan geroepen wordt om maatregelen slaat ook bij hen de paniek toe. Ze hebben geen idee wat ze zouden moeten doen en dus doen ze maar wat. “Wat de Chinezen deden kunnen wij ook” , zullen ze gedacht hebben en dus zetten ze de hakbijl in de economie. Volkomen zinloos en met nog niet in te schatten desastreuze gevolgen. Overigens niet voor henzelf, want ze leven van de belasting die ze zélf kunnen verhogen. Nee, de werknemers en de bedrijven die het moeten verdienen, zijn zoals gebruikelijk weer de klos. Die crisis wordt nu het nieuws voor de komende jaren. En de politici en de media zullen berichten dat het een soort natuurverschijnsel is waar zij niets aan konden doen. Ze gaan weer door met het verlagen van de zeespiegel en het regelen van de temperatuur op aarde. Want dáár liggen hun kwaliteiten.

Door:
“Weethetwel”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

66 reacties op Dit is wat zo’n CORONA-hype doet met je geest

 1. Nemesis zegt:

  Dank je @ weethetwel, goed artikel !!! ***** ***** *****

  Like

 2. flo zegt:

  De nuchtere feiten, niets aan toe te voegen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Ben het op zoveel punten niet eens met “Weethetwel”.
  Waar te beginnen ?
  China is een groot en zeer dicht bevolkt land maar desondanks is het zeer gesloten, wij kunnen zeker van afstand niet weten wat zich daar heeft afgespeeld, die paar correspondenten die daar rondlopen kunnen onmogelijk een beeld hebben van heel China.
  We zijn dus afhankelijk van wat de Chinese overheid toestaat dat naar buiten komt, en dat is in een geval zoals dit natuurlijk bitter weinig.
  Er valt dus ook geen oordeel aan op te hangen hoe dodelijk het virus daar was/is.
  Maar de Chinese economie wordt zeer geraakt door het afsluiten van een hele regio met 45 miljoen mensen, niet alleen op korte termijn maar juist ook op lange termijn, het ligt dus voor de hand dat ze dat niet gedaan hebben vanwege druk uit de media.
  Dan het woord ‘griepje’.
  Er bestaat niet zoiets als een griepje, griep is wel degelijk een fors ziektebeeld waar je dagenlang flink beroerd van kunt zijn, de verwarring ontstaat omdat een verkoudheid vaak wordt aangezien voor een griep terwijl het dat niet is.
  Dat een groot aantal virologen groot alarm hebben geslagen lijkt er toch op te duiden dat corona toch wel iets meer is dan een ‘griepje’.
  Een “hype” ?
  Nou ik vrees van niet, in tegendeel zelfs.
  Wat je daar wel of niet voor maatregelen moet of kunt nemen, ik weet het niet, niks doen is het laatste in ieder geval en dat lijkt toch een beetje de strekking van het artikel.
  “Ach het waait wel weer over” lijkt mij niet de best mogelijke remedie, wat er gedaan of juist gelaten moet worden laat ik graag over aan de mensen die verstand van zaken hebben.

  Geliked door 3 people

  • J.J. van den Berg zegt:

   Goed antwoord Tijl.
   Ik ben het met je eens,
   Weethetwel lijkt zeer deskundig. Ik vraag me alleen af op welk gebied? Verder houd ik mij maar in. Als men iets weet dan kan men daar iets mee. Bij onwetenheid weet men niets en kan men ook niets. Misschien alleen maar iets overschrijven.

   Like

  • delamontagne zegt:

   Helemaal met je eens. Wij behoren hier allebei tot de z.g.n Risico-groepen, boven de 70 ! en mankeren allebei iets.
   Wel is in dit dept. nog maar 3 besmette personen, maar aangrenzende zijn er 33.
   Blijven dus zoveel mogelijk thuis.
   En de scholen en restaurants zijn op bevel Macron gesloten.
   Onze Belgische kennissen bellen net op dat ze zijn aangekomen gisteren-avond uit Brussel.
   De wegen waren totaal verlaten, zowat de enige op de weg waren ze.
   Waren op tijd hier voordat ze de grens eventueel sluiten.
   We gaan niet naar hen toe zoals anders wel.

   Geliked door 1 persoon

  • Lucky zegt:

   DOM DOM DOM
   Sommige mensen willen niet snappen dat wanneer de gezondheidszorg overbeslast raakt en er geen ic-bedden meer zijn, en velen zonder zorg zullen sterven. Moeten we in Europa zoals Wuhan worden?
   WE STAAN NOG AAN HET BEGIN!

   https://www.ad.nl/binnenland/40-a-50-nederlandse-coronapatienten-op-intensive-cares-meer-dan-de-helft-is-onder-de-vijftig~a058aad2/

   40 à 50 Nederlandse coronapatiënten op intensive cares: ‘Meer dan de helft is onder de vijftig’
   Vandaag liggen er tussen de veertig en vijftig coronapatiënten in kritieke toestand op de Nederlandse intensive cares. ,,Meer dan de helft van die patiënten is onder de vijftig jaar. Er zitten ook jongeren bij.’’ Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers, in een interview met deze site.

   De hoogleraar intensive care geneeskunde, die zelf leiding geeft aan de IC van het Rotterdamse Erasmus MC, benadrukt dat echt niet alleen ouderen getroffen worden door het coronavirus. ,,Wat vooral in het nieuws is gekomen, is dat ouderen sneller dood gaan. Op de hele bevolking is dat zo’n 2,5 procent, terwijl van de ouderen zo’n 15 procent overlijdt. Maar meer dan de helft van die patiënten is onder de vijftig jaar. Er zitten ook jongeren bij.’’

   Geliked door 2 people

   • Rensk. zegt:

    @ Lucky, je hebt gelijk. Dit is niet zomaar een griepje, omdat er teveel mensen tegelijk ziek worden en dat is het verschil met een gewone griep. Plus dat er geen vaccin beschiknaar is, plus dat we er nog lang niet vanaf zijn, want het kan mocht het uitdoven zomaar weer de kop opsteken in het najaar. En ook dan is er nog geen vaccin beschikbaar. En idd we zijn nog maar in het begin. We zullen het er echter mee moeten doen en proberen zelf zo verstandig mogelijk ermee om te gaan. En vooral rustig blijven. Paniek levert nooit ook maar iets op.Maar de manier waarop Rutte er lachend over deed is weer het andere uiterste. Ik zie graag verantwoordelijk gedrag van politici, maar dat is ver te zoeken bij deze gasten.

    Geliked door 3 people

   • Lucky zegt:

    Lock down, opgesloten in Wuhan

    Like

  • bobzelf zegt:

   hee droeftoeter tyl
   als jij nou die ene nog wel werkende hersencel even gebruikt
   om
   OME BOB EVEN FATSOENLIJK ANTWOORD TE GEVEN
   voor ik echt boos word
   en effe je koffie op kom zuipen

   dus geef even fatsoenlijk antwoord, wat ome Bob allemaal aan onwaarheden schrijft

   klootviool

   tot staks

   ome bob

   Like

  • bobzelf zegt:

   nou inderdaad , vraag het ome bob ALS JE ZINVOLLE DINGEN ZELF NIET WEET
   klootzak
   wat een gelul tyl
   je hebt er echt de ballen verstand niet van ,,
   vervelend om te zeggen natuurlijk ,,
   maar ik durf het bijna ook niet te vragen hoor ,,,
   maar ???
   Ben jij vroeger uit een klimrek geflikkerd ??
   in de speeltuin ??
   met je grote hersenloze kop ?
   op een betontegel ?
   waarna je uit het ziekenhuis bent weg gestuurd
   omdat een hersenschudding totaal onmogelijk was ?
   VANWEGE HET ONBREKEN VAN ZELFS 1 WERKENDE HERSENCEL ??

   VERTEL , OF BOB DOOR KAN VOOR DE KOELKAST ??

   BOBZELLUF

   Like

 4. bezigebij63 zegt:

  Een zéér goed stuk. Precies zoals het is.

  Geliked door 1 persoon

 5. bezigebij63 zegt:

  Je ziet het in de winkels. Lege schappen. De winkeliers, de toeleveranciers en de economie varen er wel bij betreft deze paniekzaaierij. Notabene de detailhandel hebben zelf opgeroepen niet te hamsteren want er wordt normaal aangevuld maar bij het minste of geringste wordt het beest in veel mensen gewekt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Jan zegt:

  [video src="https://i.imgur.com/TGHx0LX.mp4" /]

  Geliked door 1 persoon

  • Piet Snot zegt:

   Nog niet een extra pak melk heb ik aangeschaft.
   Doodziek word ik van dat volk wat enkel nog hersenloos kan reageren als een wild beest.
   En ik had al een hekel aan de meeste met hun egocentrische leventjes, waar ze enkel nog aan zichzelf kunnen denken, waar zo’n 85% van de bevolking uit bestaat. (volgens mij)

   Geliked door 2 people

   • Lucky zegt:

    Inderdaad, primitief gedrag.
    Een slim persoon is al lang voorbereid, niet pas op t laatste moment hysterisch lopen doen.

    Geliked door 1 persoon

 7. andre zegt:

  Ja inderdaad met je geest en dan persen ze er ook altijd poen uit. Hier een RT artikel

  https://www.rt.com/news/483140-euroleaks-varoufakis-troika-recordings/

  Wij hadden toen minster van financien Jeroen Dijsselbloem met zijn dubbele functie wat niet kon maarja in democratisch NL natuurlijk weer wel. Duitsland heeft de fiananz minster Olaf Scholz, Scholz heeft zoals een minister van financien hoort te handelen een programma in elkaar gezet om de bedrijven die schade oplopen te compenseren. Heeft iemand onze minister van financien al gehoord? Is dat niet flapdrol Wopke Hoekstra?

  Geliked door 1 persoon

 8. koosv8 zegt:

  Wat is zekerheid, maar ik ben het zelf volledig met uw uiteenzetting eens. Ze zijn er nog gelukkig, nuchtere verstandige mensen.

  Geliked door 1 persoon

 9. stukatotherescue zegt:
 10. henk verhoef zegt:

  sinds januari in Nederland
  corona– 1000 besmettiungen en 10 doden
  schiet en steek doden– 20
  huiselijkgeweld doden- 50
  overdosis drank en drugs == 50
  besmetting met soa en hiv– 3000

  extra hopeloze schuldgevallen door hamsteren een 200 000 gezinnen( kopen op creditcart vanplee papier)

  Pensioenverlies– iedere gerechtigde- een 500 euro per jaar

  baan verlies dus aan de uitkering– 1 000 000

  IQ verlaging door regeneratie van nieuwkomers – 10 pct

  oh we maken ons alleen druk over corona– maar hoeveel griep doden– geen idee

  wat een ontzettrend dom volk toch

  Geliked door 3 people

 11. Vanmorgen was Ik extreem vroeg wakker en heb me eens bezig gehouden met het lezen van verschillende blogs aangaande het corona virus.Als resultaat kan Ik eigenlijk wel stellen dat als je 50 schrijvers hebt er ook wel net zo veel meningen zijn.
  Maar even de feiten op een rijtje.
  Er zijn op dit moment zo ongeveer een 1.000 bekende besmettingen in Nederland en een stuk of 12 doden.
  Even voorop gesteld dat die 1.000 besmettingen wel een stuk hoger zullen liggen omdat er veel mensen zullen zijn die niet direct naar een ziekenhuis rennen als ze een paar keer moeten hoesten en nuchter tegen het virus aan kijken en ervan uitgaan dat je beter binnen kunt blijven om anderen niet te besmetten.
  Er word volop gespeculeerd over een pandemie, maar wat is in dit geval een pandemie vraag Ik me dan af.1.000 bekende besmettingen is geen pandemie maar een zeer laag gemiddelde van een normale griepgolf.
  Ook na de nodige pinten gisteravond ben Ik nuchter genoeg om te bedenken dat er nog de nodige besmettingen bij gaan komen, maar als je dan bedenkt dat het overlijdenspercentage in Nederland nog onder de 1% ligt vraag Ik mezelf het volgende af.
  Wat is de reden waarom in Italië zo’n grote uitbraak is en het overlijdenspercentage daar rond de 7 tot 7,5% ligt.
  Ik zit te bedenken dat vanuit Brussel daar eens een onderzoek naar gestart zou moeten worden, maar zo ver Ik begrepen heb word daar verder niks mee gedaan, of Ik moet iets gemist hebben.
  En daarbij wie zijn degenen die bezwijken aan het virus.
  Hoofdzakelijk mensen die al luchtwegen problemen hebben wat ook zo is met alle andere griepgolven.
  Dus zo ver Ik het bezie moeten we ons niet gek laten maken door de fllauwe kul die in de media verkocht word om alleen de verkoop wat op te krikken doordat de bevolking angst aan gepraat wordt.
  Mijn oproep is dan ook, blijf een beetje meer binnen als je niet per se het guis uit hoeft en zeker als je al wat longproblemen hebt en beschouwhet hele corona gebeuren als een gewone griep.

  Like

  • Lars024 zegt:

   Zowel in Wuhan als in Noord-Italië is onlangs het 5G netwerk geactiveerd. Ik vermoed dat dat dit wel eens de ‘missing link’ kan zijn.

   En wat Nederland (specifiek: hotspot Brabant) betreft: wie weet waar ‘onze’ overheden (lokaal, landelijk en/of EU) heimelijk al aan het experimenteren zijn met 5G straling, naast de twee vermelde testplaatsen Scheveningen en Den Haag (bij deze laatste op 2 locaties). Connect the dots.

   PS: Velen weten dit niet, maar EU/Brussel kan tegenwoordig ook zaken opleggen DIRECT aan gemeenten in (o.a.) Nederland, ZONDER tussenkomst van Den Haag. Ik kan niet wachten op #NEXIT, koste wat kost! UIT het gedrocht dat EU heet.

   Geliked door 2 people

  • Laura van der Storm zegt:

   Dat is precies wat ik doe. Leef gewoon door met mijn chronische problemen. Gaat helemaal prima. Let extra op. Het zal mijn tijd wel duren. Wat een commotie !!!

   Like

 12. Ton Ruygrok zegt:

  Goed geschreven..!…, Respect.., .. een volk krijgt wat het verdiend …, infantiele lijders en daar moeten we het meedoen en daar gaan we tzt met ten onder.
  Ton Ruygrok.

  Like

 13. Blaffertje zegt:

  Goed stuk. Weethetwel.👍

  Like

 14. Orelius zegt:

  MAAR wat geeft deze overdreven hype wel aan. Dat het opengrenzen beleid van de eu voor meerdere problemen funest is. Veronderstel dat het een nog gevaarlijker virus zou zijn , dan valt dat beter te bestrijden met DICHTE grenzen. Laatstaan voor de migratie crisis .
  DUS GRENZEN DICHT MET CONTROLLES
  EN KIJK EN WEET WAT ER JE LAND BINNEN KOMT . timmermans jij bent het gevaarlijkste virus wat een land kan treffen.
  Hoop dat er snel een oplossing komt om ons land van de eu ziekte te genezen.

  Geliked door 1 persoon

 15. duinsnip zegt:

  Kijk naar de statistieken van het RIVM zelf en zie dat de griepepidemie 2017/2018 veel meer doden telde dan tot nu toe in dit 2019/2020 seizoen. Hier hoor je Rutte niet over. Deze hysterie komt wel goed uit voor hem en de EU want met een economische crash kunnen ze weer meer macht naar zich toetrekken door zich als de “mensenredders” te presenteren. Met eenvoudige maatregelen als wie verkouden wordt meldt zich ziek en ouderen met zwakke gezondheid blijven thuis had je dit hele pandemonium niet hoeven op te tuigen. Nu veroorzaken ze massale economische schade.

  Like

 16. Stef zegt:

  De problemen zoals immigratie,klimaat,economie, oplopende kosten, gebrek aan woningen, gebrek aan verpleegkundigen,gebrek aan docenten etc.etc. Was door de e.u. Niet meer op te lossen. Soms is een oorlog dan een prima oplossing en tegenwoordig is een virus zo ontwikkeld.
  Tijdelijk hoeft de regering zich niet te verantwoorden over de echte problemen.

  Like

  • fleckie zegt:

   voor zogenaamde gebiedsuitbreiding, etc. moest. de clerus het volk dwingen om meer ‘toekomstig’. kanonnenvlees op de wereld te zetten, DESNOODS. werd er een. ‘ZAKBOEK ‘. bijgehouden. of. er wel om een bepaalde tijd daaraan gehoor gegeven was,! … en werd hen ‘gaat en vermenigvuldigt’ desnoods onder ‘ kerkelijke uitstoting’ als dwangmiddelen!! ( excommuniecatie .geheten)……….<~<~<~<~<~<~<

   Like

 17. Marijke zegt:

  Ik weet niet hoor; tot vanmorgen maakte ik me ook niet zo druk. Niets anders dan andere griepen die rondgewaard hebben zoals de Spaanse griep en de Mexicaanse griep e.d. Hoeveel mensen overlijden er jaarlijks aan de griep?! Maar vanmorgen, na het lezen van bericht uit Italië, na het zien van hoe snel het virus om zich heen grijpt en hoe niet alleen ouderen en zwakkeren de dupe zijn, maar ook jonge, gezonde mensen nu in levensgevaar verkeren. Nu denk ik; we moeten het virus een halt toeroepen. Laten we ons gezond verstand gebruiken!

  Like

 18. Tom zegt:

  Ik ben geen viroloog, evenmin de schrijver van dit artikel. Het enige waar wij van uit kunnen gaan zijn de feiten die ons gepresenteerd worden.

  In Italië staat het sterftepercentage momenteel op bijna 7%. Dus 7% van de geregistreerde geïnfecteerden sterft aan het virus. Stel even dat de helft van de besmette personen niet geregistreerd staan dan komt het sterftepercentage uit op 3,5%

  Nederland telt ruim 17 miljoen inwoners. Stel even dat alle mensen besmet raken: 3,5% van 17 miljoen maakt dan 595.000 doden.

  https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/16-jarige-sehraz-met-corona-op-intensive-care-we-gaan-door-een-hel~a0dc5413/

  Het probleem is dat het virus zeer snel om zich heen grijpt. Als we niets doen en blijven afwachten dan ontstaat er een gigantische piek in het aantal besmette personen. Ziekenhuizen kunnen dit niet aan waardoor veel mensen niet geholpen kunnen worden. Als mensen niet geholpen kunnen worden dan overlijden er steeds meer mensen ten gevolge van het virus. Zonder hulp gaan er extra mensen dood!

  Het virus is net begonnen hier in Nederland (en Europa). De ellende moet dus nog komen!

  De beurzen stegen vrijdag historisch hard nadat Trump de noodtoestand uitriep in de VS. Ik vind dat zo raar want je roept de noodtoestand niet voor niks uit… Ook in de VS moet de ellende nog beginnen maar de beurzen reageren alsof het virus al voorbij is. Mensen steken hun kop in het zand!

  In Israël is vanaf dag 1 alles op slot gegaan. Om eerlijk te zijn vertrouw ik meer de Israëlische wetenschappers dan de politici in Europa. In Italië trekken ze nu hun haren uit hun kop omdat ze te laat gereageerd hebben.
  Politici en economen proberen het probleem te bagatelliseren terwijl wetenschappers / virologen constant waarschuwen.

  Naar mijn idee moeten we luisteren naar de experts, de virologen. Als we niks doen en het virus zijn gang laten gaan dan gaat het m.i. verschrikkelijk uit de hand lopen.

  https://www.ad.nl/buitenland/bericht-uit-italie-de-mortuaria-zijn-vol~a364a69b/
  https://www.ad.nl/buitenland/uitgeputte-verpleegster-ontroert-met-aangrijpende-foto-op-instagram-ik-ben-bang~ad36c41e/

  De paniek is dus ontstaan omdat de politici te laks zijn omgegaan met de bestrijding van het virus.

  Geliked door 5 people

  • berg6 zegt:

   Met die laatste zin helemaal eens.
   Jammer dat anderen gaan schrijven over andere zaken en niet het aangesneden onderwerp.

   Like

  • guusvelraeds zegt:

   Nederland telt ruim 17 miljoen inwoners. Stel even dat alle mensen besmet raken: 3,5% van 17 miljoen maakt dan 595.000 doden.

   Die hebben we met immigratie zo weer aangevuld. Laat dat gerust over aan de volgelingen van Brussel. Geen paniek geen paniek.

   Like

  • Lucky zegt:

   Tom, gelukkig zijn er toch nog een aantal mensen met een gezond verstand

   Geliked door 1 persoon

   • alwine kerkhof zegt:

    Een reactie op de Video van Bild, over Wuhan, waar mensen in de nacht vanuit hun flats roepen. Ik zag afgelopen week een video, waar een groepje leiders door een wijk liepen, vol met flats en dat de bewoners massaal, op z’n Chinees dan, fake, fake fake riepen.

    Like

   • Lucky zegt:

    Like

   • Trucker zegt:

    Lucky ik merk op dat jij één van de weinigen op deze blog bent die de gevaren van het virus niet onderschat en post na post bewijst dat je (véél) verstandiger bent al de grootste hoop op deze blog (mezelf inbegrepen).
    Ik heb mijn hek dichtgedaan op slot is de eerste keer sedert ik niet meer van huis ben voor mijn werk (vijf jaar geleden al).
    Postbode kan alles in de bus gooien en heeft hij mij nodig blijft hij alsnog buiten mijn erf.
    Ik doe al jaren (eerder driekwart van mijn leven) boodschappen één keer in de maand, was voor mij heel gemakkelijk en al helemaal door het beroep ik had.
    Dat betekend volle kasten en diepvries vol, heb ook nog kippen lopen dus eieren geen probleem en straks lente de eerste kassalade 🙂
    Tja een mens moet zich kunnen wapenen (in deze figuurlijk) tegen een afzondering voor een bepaalde tijd en ik neem het virus en de gevaren er van héél ernstig, trouwens zoals ik eerder schreef het is nog maar de “proloog” van het uitbreken die we nu zien.
    Kan schrijven ik heb met die of die gesproken (mensen die het kunnen weten) maar dat doe ik niet, ik doe wat ik altijd doe en dat is mezelf beschermen en dat kan ik heel goed tot nader order.
    Lucky doe niet zoals de idioten op deze blog die het weglachen het is ernstiger als ze ooit maar kunnen bevroeden, maar… mij een zorg wat er met dat clubje (kan) gebeuren, Vlaams (onvervalst) spreekwoord ‘dikke bult eigen schuld’ 🙂

    Geliked door 2 people

   • Lucky zegt:

    👍

    Like

 19. Tom zegt:

  Ter aanvulling: dat er in Zuid Korea zo weinig doden zijn komt omdat Zuid Korea ook vanaf dag 1 alles op slot gegooid heeft. Zelfs het cash geld werd gedesinfecteerd en/of vernietigd.

  Door deze draconische maatregelen hebben zij wel het virus in kunnen dammen waardoor hun gezondheidssysteem wel de geïnfecteerde mensen konden behandelen.

  Stel dat je 1.000 bedden ter beschikking hebt in een ziekenhuis en 10.000 mensen raken besmet dan betekent dat je 9.000 mensen niet kunt behandelen. Deze 9.000 mensen hebben dan veel meer kans om te overlijden.

  In Zuid Korea hebben ze de uitbraak dus onder controle en in Italië niet. Als wij in Nederland ook weer onze koppen in het zand steken (wij zijn daar kampioen in) dan kunnen onze ziekenhuizen niet meer voldoende personen behandelen met als gevolg dat er, in verhouding, heel veel mensen zullen sterven. Daarna stort het systeem in…

  Onze overheid moet dus het gehele land in quarantaine houden zodat onze ziekenhuizen en het ziekenhuispersoneel de zieken kunnen blijven behandelen en dan zal het sterftepercentage laag blijven.

  Geliked door 2 people

  • Rensk. zegt:

   Dat is wel zo, echter in Taiwan gaan de kinderen wel naar school en daar schijnen ze het ook onder controle te hebben. Het is wel zo dat er flinke maatregelen zijn genomen. Ik denk dat ze daar beter getraind zijn om te gehoorzamen en te doen wat de meester of juf ze zegt. Gedisciplineerder zijn ze daar. Discipline hier? Is er helemaal niet meer. Gehoorzamen? Was tat?

   Like

 20. Johan zegt:

  “” Over de herkomst van het jaarlijkse griepvirus en met name de mutaties is nog steeds niet alles bekend “”

  Nou, dat is niet helemaal waar. President Trump heeft ons verzekerd, dat het uit Europa komt en daarom heeft hij afgelopen vrijdag alle vliegverkeer van en naar de VS stilgelegd.

  Like

 21. Rensk. zegt:

  Israel is een land dat het heel moeilijk heeft. Slechte buren en gedemoniseerd door arrogante westerse klojo´s
  Dat maakt dat ze veel sneller en adeguaat kunnen reageren op crisis.

  Like

 22. Trucker zegt:

  Wat velen blijkbaar over het hoofd zien is dat het 2020 is en niet –>zoals er hier meer als éne met graagte naar vergelijkt 1918<–
  Wie ook maar iets van verstand heeft weet goed genoeg waar dan de verschillen zijn maar dit is blijkbaar moeilijk uit te leggen aan de hordes op deze blog die alles weglachen.
  Geef eens één goed argument waarom de Chinese overheid "panikeerde" of "hysterisch" werd of erger zoals er hier kwaken "in de broek schijten" en daarom maar noodhospitalen bouwden in no time.

  Geliked door 2 people

  • Piet Snot zegt:

   De griep in 1918 werd verspreid door aliens vanuit de ruimte, omdat het tegelijk startte in de VS en India, op dezelfde dag.
   En aangezien niemand toen in staat was om in 24 uur die afstand af te leggen kunnen ze niet mekaar besmet hebben.
   Echt waar, zelf gezien op tv op het History channel.

   Like

   • Trucker zegt:

    Tja had je altijd hoger ingeschat dan velen op deze blog maar dit bewijst dat ik mij kan vergissen.
    Op onwetendheid of naïviteit kan geen label geplakt worden.
    Enne Snot ik zou toch maar de cijfertjes in de gaten houden en als je naar je supermarktje dendert opletten wat je daar in je klauwen neemt, het virus kan net als elk virus een bepaalde tijd overleven op andere dragers als het zoogdier.
    Hoewel met zo veel stupiditeit maak in een paar lijnen maak ik mij geen zorgen hoe het jou of de velen op deze blog vergaat, waarom zou ik ook (retoriek 🙂 )

    Like

   • Piet Snot zegt:

    Best grappig die serie op history channel , ancient aliens en wat ze allemaal bij mekaar bedenken.
    Bekijk het maar eens. Wordt aan 1 stuk door herhaald.
    Net zo als wat mensen dachten te herkennen als engelen of goden.
    Zijn allemaal mannetjes uit de ruimte geweest, alleen wisten ze dat toen nog niet en hebben ze er maar een naam aan gegeven.
    Alles is afkomstig uit de ruimte en wij komen oorspronkelijk van Mars.
    Vandaar dat we daar weer naar toe willen reizen, een soort van heimwee of zo iets.

    Geliked door 1 persoon

 23. Monalisa zegt:

  De Hond: meerderheid steunt maatregelen
  Dit vindt Nederland van corona-aanpak kabinet

  1 uur geleden in BINNENLAND

  Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (RIVM) staan op het ministerie van Justitie en Veiligheid de pers te woord na crisisoverleg over de verspreiding van het coronavirus.Ⓒ ANP

  AMSTERDAM – Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het kabinet de juiste maatregelen heeft genomen om de corona-uitbraak te beteugelen, al vindt de helft van hen wel dat dat te laat is gebeurd. 23 procent vindt dat er te weinig maatregelen zijn genomen, 7 procent vindt het juist te veel, zo komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond.
  Vooral VVD’ers en D66’ers steunen de opstelling van het kabinet. PVV, Forum voor Democratie en 50PLUS zijn juist kritisch – van hun aanhangers zijn er relatief veel (tussen 37 en 49 procent) die vinden dat er meer moet worden gedaan. Bij het CDA en Partij voor de Dieren zijn naar verhouding veel mensen die vinden dat de genomen maatregelen te veel zijn (12 en 13 procent).
  De helft van de ondervraagden vindt het een slecht idee om de scholen open te houden, een derde vindt het juist prima. Ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn negatiever over het openhouden van de scholen dan ouders met kinderen op de basisschool. Het kabinet bespreekt het al dan niet sluiten van scholen zondag met medisch specialisten, die op sluiting aandringen.
  Veel mensen zeggen de algemene adviezen tegen verspreiding van het coronavirus op te volgen: 84 procent wast de handen beter dan voorheen, 77 procent geeft geen handen meer, 72 procent hoest en niest in de elleboog. Rond een kwart van de ondervraagden geeft aan extra spullen te hebben gekocht voor de persoonlijke hygiëne (zeep, wc-papier) en extra voedsel en middeltjes tegen griep en verkoudheid te hebben ingeslagen. Premier Mark Rutte riep vrijdag op om te stoppen met hamsteren, wat hij „vervelend gedrag” noemde.

  Like

 24. guusvelraeds zegt:

  Ze gaan weer door met het verlagen van de zeespiegel en het regelen van de temperatuur op aarde. Want dáár liggen hun kwaliteiten.

  Hier is alles mee gezegd.

  Mooi artikel!

  Geliked door 2 people

 25. Blaffertje zegt:

  De media praat mensen een ook schuldgevoel aan.

  Nu wil ik dit virus niet bagatelliseren want het zal ongetwijfeld niet fijn zijn, maar in principe kan ieder virus dodelijk zijn.
  Als je weerstand slecht is of je bent op leeftijd kan je van ieder verkoudheid virus een longontsteking krijgen en er dood aan gaan.

  Maar wees eerlijk.
  Als er niet zo’n ophef over gemaakt zou zijn hadden mensen waarschijnlijk gereageerd hebben zoals men op ieder verkoudheid virus reageert.

  Maar door de paniekzaaierij praten ze mensen een schuldgevoel aan.
  Was je normaal met een loopneus of een kuchje gewoon naar je werk of bij je tante of oude buurman op visite gegaan, doe je dat nu niet want hij/zij zou er wel eens dood aan kunnen gaan en dat zou jij dan mogelijk op je geweten kunnen hebben, terwijl in principe iedere verkoudheid dat kan veroorzaken.

  Geliked door 1 persoon

 26. guusvelraeds zegt:

  Probeer weer de echte feiten bij elkaar te rapen en overweeg of toch niet machten achter de coulissen actief zijn de mensheid in een bepaalde door hen gewenste richting te sturen.

  Geliked door 2 people

 27. Republikein zegt:

  Zo, dat ruimt lekker op, wat Vredestein niet lukte gaat nu toch gebeuren, nog even afglijden naar het zuiden, in de tussentijd gaan we weer ganzenborden

  Like

 28. Geronimo zegt:

  Iedereen met nog een greintje gezond verstand is groot genoeg om de eigen conclusies te trekken.

   ‘De vrolijke virologen’ (VRT Het Journaal van 24 februari 2020)

  “Pan”demie, zoals in niet “pan”ikeren…

  ——— tegenover:

  Toch al een stukje minder vrolijk:
  https://doorbraak.be/corona-grote-of-kleine-uitbraak-dat-bepalen-we-zelf/

  Like

 29. willie zegt:

  Dat Corona gedoe komt mn oren uit

  De stervende

  Vaarwel Emile, ik hield van jou.
  Vaarwel Emile, ik hield veel van jou.
  Wij dronken samen dezelfde wijn.
  Wij kenden samen dezelfde vreugd’.
  Wij voelden samen dezelfde pijn.
  Vaarwel Emile, ik ga nu dood.
  ‘T Is hard te sterven als de lente komt,
  Maar ‘k ga in vrede, heb geen nood.
  Vermits jij goed bent en ook trouw,
  Zorg jij voor ’t welzijn van mijn vrouw.
  En dat men lache en dat men danse
  Want ik hou niet van gehuil.
  En dat men lache en dat men danse
  Als ik neerlig in mijn kuil.
  Vaarwel pastoor, ik hield van jou.
  Vaarwel pastoor, ik hield heel veel van jou.
  Wij deelden niet hetzelfde lot,
  We volgden niet dezelfde weg
  Maar zochten naar dezelfde God.
  Vaarwel pastoor, ik ga nu dood.
  ‘T Is hard te sterven als de lente komt
  Maar ga in vrede, heb geen nood.
  Als priester-vriend geloofde ‘k in jou.
  Zorg jij voor ’t zieleheil van mijn vrouw.
  En dat men lache en dat men danse
  Want ik hou niet van gehuil.
  En dat men lache en dat men danse
  Als ik neerlig in mijn kuil.
  Vaarwel Antoon, ‘k hield niet van jou.
  Vaarwel Antoon, ik gaf geen zier om jou.
  Het spijt me dat in nu crepeer
  Terwijl jij flinker bent dan ooit
  En triomfeert zoals weleer.
  Vaarwel Antoon, ik ga nu dood.
  ‘T Is hard te sterven als de lente komt
  Maar ’t ga in vrede heb geen nood.
  Vermits zij mij bedroog met jou,
  Zorg gij nu verder voor mijn vrouw.
  En dat men lache en dat men danse
  Want ik hou niet van gehuil.
  En dat men lache en dat men danse
  Als ik neerlig in mijn kuil.
  Vaarwel mijn vrouw, ik hield van jou.
  Vaarwel mijn vrouw, ik hield heel veel van jou.
  Ik neem de trein voor d’ eeuwigheid.
  ‘K Reis met een trein eerder dan jij,
  Maar elke trein komt op zijn tijd.
  Vaarwel mijn vrouw, ik ga nu dood.
  ‘T Is hard te sterven als de lente komt
  Maar ik sluit mijn ogen nu devoot.
  ‘K Heb ze voor jou vaak dichtgedaan.
  Trek jij je nu mijn zielrust aan.
  En dat men lache en dat men danse
  Want ik hou niet van gehuil.
  En dat men lache en dat men danse
  Als ik neerlig in mijn kuil.

  Geliked door 2 people

 30. Trucker zegt:

  Misschien heel misschien zijn er in China meer doden als wij weten, het zou me verwonderen dat de Chinese overheid ineens open en correcte cijfers geeft over wat dan ook.
  HEB IK NOG NOOIT GEWETEN OVER CHINA !
  De weglachers (nieuw woord 🙂 ) op deze blog en daarbuiten halen dit niet aan, nee het past niet in hun kraam dat de Chinese overheid vervalste cijfers op de proppen komt want dan gaat hun “oh het is allemaal zo erg niet geleuter” niet het gewenste effect hebben.
  En nogmaals de velen die 1918 vergelijken met 2020 hoe kan ik die lieden hij/zij beleefd duiden … ik weet het niet ben niet zo’n letterkundige dus laat het hierbij.

  Geliked door 1 persoon

 31. Geronimo zegt:

  @willie
  Hopelijk is dat maar figuurlijk.😉

  Like

  • willie zegt:

   @Geronimo : tot nu toe wel hoor, houe zo .Maar al dit gezeik begint me echt mn voeten uit te hangen, dus daarom dit liedje(origineel Jacques Brel, ook een cynische Belg )

   Like

 32. Taljaard zegt:

  Hier zij we nog lang niet vanaf.
  En zie het somber in; heel veel doden en een gerede kans dat ik over een paar maanden ook een cijfertje zal zijn in deze statistiek. In een linnen zak door in wit ingepakte, overwerkte GGD-ers in een massagraf gegooid. Nummer duizend en zoveel in mijn gemeente. Rol gaas er overheen tegen de ratten en de kraaien, En na twee dagen met een shovel dicht gemaakt, voordat ze het massagraf verder uitgraven, Want zeven meter verder wordt dan de week erop mijn vrouw er op dezelfde manier in gegooid, als nummer dertienhonderd zoveel.
  Hou verder ernstig rekening met rantsoenering/distributie van voedsel, brandstof, gas, elektriciteit en internet. In ieder geval een totale collaps van de zorg, en mogelijk ook van het hele financieele systeem.

  Kan mij een vrij goed beeld vormen van hoe het merendeel van de autochtone Nederlanders zich gedroegen tijdens de laatste grote crisis; de laatste 2 jaren van de Duitse bezetting.
  Daar verhalen genoeg uit de eerste hand over gehoord, Daar wordt je zeker niet vrolijk van.
  En dat waren een veel beschaafder soort Nederlanders dan de huidige.
  Tel daar dan nog het enorme aantal islamitische en andere barbaren uit de Derde Wereld bij op wat hier vandaag de dag verblijft. En dan heb je wel een idee van hoe het er hier volgens mij binnenkort uit zal zien. Niet alleen hier, maar in heel West Europa.
  De overlevenden zullen de gestorvenen dan nog benijden.

  Hoop van harte ongelijk te hebben.
  Maar zie het zo gebeuren.

  Geliked door 2 people

  • Harry zegt:

   Waar is dat rotsvaste vertrouwen gebleven , Taljaard ?
   Helpt je grote vriend je niet meer ?
   Mag ik hier een warm pleidooi houden voor het atheisme ?
   Dan moet je wel alles zelf regelen en doen , maar je bent wel eigen baas .
   Je mag dan veel en moet weinig , behalve je aan de wet en normen houden .
   En dat geeft een heerlijk vrij gevoel .
   Aanrader !

   Geliked door 1 persoon

   • Lucky zegt:

    Flauw

    Like

   • Taljaard zegt:

    Hetzij wij leven, hetzij wij sterven; wij zijn des Heeren. (Rom.14:8)
    Die in Mij gelooft zal leven, al ware hij ook gestorven. En een iegelijk, die leeft, en in Mij gelooft, zal in der eeuwigheid niet sterven (Joh.11:25-26); ouwe Maserati-piloot.

    Mocht ik dan de komende maanden met de pootjes omhoog gaan, dan ga ik gewoon naar mijn eeuwig huis. Deze zekerheid geeft je toch een innerlijke rust die sommige mensen niet hebben.
    En sterven doen we op den duur allemaal.
    We moeten die doodsrivier dus eens hoe dan ook over.
    Maar ik heb een goede Loods.

    Like

  • guusvelraeds zegt:

   Zolang het aantal doden niet de 6000 doden overstijgt die we jaar na jaar gemiddeld hebben van de gangbare griepen in Nederland (waar overigens geen haan naar kraait) blijf ik rustig om me heen kijken en aanschouw het spel dat zich nu aan ons openbaart. Tegen de tijd dat de lijken op handkarren, bakfietsen en “millieu” vriendelijke electrisch aangedreven pickupjes klimaat neutraal en stikstof neutraal en PSAS neutraal naar de massa graven gereden worden is nog gelegenheid genoeg je druk te gaan maken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s