Israël 20 en 21 april 2020: Jom Hasjoa, “Dag van de vernietiging”

De dag waarop Israël 6 miljoen vermoorde Joden herdenkt…

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, Holocaust, Israël, Joden, Jodendom, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

12 reacties op Israël 20 en 21 april 2020: Jom Hasjoa, “Dag van de vernietiging”

 1. Gienekehado zegt:

  Met mijn behoorlijk gebrekkig Hebreeuws maak ik er ‘Yazkoer oid’ van. Iemand???

  Geliked door 1 persoon

  • Gienekehado zegt:

   Ben er al uit, het is (ws) Jitzkoer. Yizkor – The Memorial Prayer

   Like

  • Nemesis zegt:

   Ben Hebreeuws niet machtig, ik heb in stilte er aan gedacht en bij mij brandt er een kaars.

   Geliked door 3 people

  • delamontagne zegt:

   Ik ken geen Hebreeuws ( Ivriet ! ), herken alleen onmiddellijk de taal en misschien enkele woorden.
   Of ’t helemaal juist is weet ik ook niet, maar klinkers schijnen er niet in voor te komen.
   Daarom zijn de woorden kort ? ?

   Like

   • Gienekehado zegt:

    Ik heb ooit een cursus Ivrit gedaan en ken de letters. Kan een klein beetje communiceren. Dit woord kende ik niet. Klinkers worden amper gebruikt. Om het goed te kunnen lezen heb je de hulptekentjes nodig die onder de letters (kunnen) staan. Deze tekentjes bepalen de klinkers. Een (lange of korte) A, E etc etc.

    Geliked door 1 persoon

 2. Astrid zegt:

  Dat we het nooit zullen vergeten.

  Geliked door 1 persoon

  • Jules Vismale zegt:

   Ken je echter dit verhaal ook over het joodse volk dat in de Bijbel constant antisemitische volkeren op hun dak kregen die hen wilden misleiden, knechten of zelfs doden? En het are beter dat heel veel mensen dit verhaal kenden en het gaat ongeveer zo:

   Debora, Barak en Jael – Rechters 4 en 5

   Rechters
   Richter, of rechter Debora was één van de charismatische leiders in het vroege Israël, in de tijd van voor de koningen. Het volk wordt in die periode regelmatig geteisterd door plunderende vijandelijke legers. De verhalen in het bijbelboek ‘Richteren’ gaan telkens over de overwinning door een klein, machteloos groepje van een sterke tegenstander. Dat het niet gaat om heersen, maar om het verjagen van de onderdrukker. En iedere keer opnieuw wordt daarin benadrukt dat niet menselijk geweld, maar interventie van God zelf voor de overwinning zorgt.

   “Goed dat je gekomen bent, Barak”, zegt rechter Debora.
   Samen met Barak zit ze in de schaduw van de grote palmboom in de bergen bij Efraïm. Ze schenkt hem een beker geitenmelk. Ook zichzelf schenkt ze nog eens bij. De oostenwind heeft haar keel droog gemaakt. De hele ochtend heeft ze rechtszitting gehad. Dat doet ze elke vrijdagochtend, hier, onder de boom.
   Mensen die ruzie hebben over een stuk land of een huwelijk, en er zelf niet uitkomen, gaan naar Debora. Zij moet dan een beslissing nemen. Nu is Debora moe. Moe van alle problemen, ruzies, moe van al het praten. Maar naar dit gesprek met Barak heeft ze uitgekeken. Barak is oké. Hij is eerlijk en recht voor zijn raap. Van hem kan je op aan.

   Debora strijkt het kleed waar ze op zitten glad. “Barak, moet je horen, ik heb vanmorgen weer zulke vreselijke verhalen gehoord. Jonge meiden uit ons volk worden geroofd, jongens van nog geen veertien worden vermoord. Het leger van Sisera vernielt onze oogsten en rooft onze mooie spullen. Het wordt steeds erger. Zo gaat het niet langer, Barak. Je moet er wat aan doen.”
   Barak zucht. “Ik zou wel willen, maar wat kan ik? Al twintig jaar verliezen we het van koning Jabin. Wij zijn maar ongewapend voetvolk. Tegenover de ijzeren wagens van generaal Sisera zijn we bij voorbaat kansloos.”
   “Je vergist je. We zijn niet kansloos. Denk eens aan wat je ouders je vertelden over onze geschiedenis.”

   “Hoe bedoel je?” Barak kijkt haar vragend aan.
   “Denk aan de tijd dat onze voorouders slaven waren in Egypte. Als we ooit kansloos waren, was het toen wel. Maar de Eeuwige Heer stuurde Mozes en bevrijdde ons. Ook toen we klem zaten tussen de soldaten en de Rietzee, werden we bevrijd. Veertig jaar heeft Hij ons door de woestijn geleid. Telkens werden we aangevallen door andere stammen, maar de Enige beschermde ons. Met Zijn hulp heeft Jozua ook dit land veroverd.”
   “God is goed voor ons. Maar nu zijn we het land weer kwijt. We zijn terug bij af”, zucht Barak.

   “En hoe komt dat?” Debora klinkt ineens fel. “Omdat we onze geschiedenis zijn vergeten. We zijn zelfs onze Heer vergeten! Niemand denkt nog aan het verbond dat we sloten met de Heer – geprezen zij zijn Naam -. We zouden geen beelden maken en geen andere goden dienen. Maar nu struikel je over de tempels en altaren voor Baäl en Asjera. De mensen maken zich zelfs wijs dat de godin Asjera met onze Heer is getrouwd!
   Daarom is de Eeuwige kwaad. Daarom zuchten we onder het juk van Sisera. Maar niet lang meer, Barak. Onze Heer laat weten dat jij naar de berg Tabor moet gaan. Verzamel een leger van tienduizend man uit de stammen van Naftali en Zebulon. God zelf zal voor de overwinning zorgen.”

   “Weet je het zeker?”, vraagt Barak. Hij vertrouwt het niet helemaal. Zo’n onbenullig leger zonder speren en schilden, tegen de machtige strijdmacht van Sisera?
   “Heel zeker!”, zegt Debora stellig.
   “Ik ga alleen als jij met me meegaat”, zegt Barak.
   “Haha, jij wil weten of ik er zelf in geloof.”, lacht Debora. “Goed, ik ga mee. Maar dan zal de overwinning niet helemaal op jouw naam komen te staan. Een vrouw zal namelijk de geschiedenis ingaan als degene die Sisera overwon.”

   Barak trok inderdaad met een leger van 10.000 man tegen het leger van Jabin en Sisera op en overwonnen het waarna de laatste meteen op de vlucht sloeg en Sisera hoopte dat hij bij Cheber de Keniet veilig zou zijn omdat deze een verbond had met Jabin. De vrouw van Heber, Jaël, kreeg toen sisera op haar dak die, tegen het verbod in, haar tent binnenging in de hoop dat hij zo aan Barak zou ontkomen!
   Maar Sisera wist niet dat Jaël hem net zo verafschuwde en haatte als iedereen en hij, zonder het te beseffen, het hol van de leeuwin inging of van een wilde klipgeit, de benaming van Jaël!

   De zon staat al laag aan de hemel. Bij de bronnen van Achsa is het druk. Alle vrouwen van de omliggende dorpen komen water putten. En dan gaan ze over tot een gesprek hoe het afliep van het leger van Jabin en met de gehate Sisera!
   “Heb je het al gehoord? Sisera is dood.”
   “Wat?”
   ”Ja, echt. Het leger van Barak viel aan vanaf de Tabor. De soldaten van Sisera raakten de kluts kwijt en sloegen op de vlucht en velen van hen werden gedood. Sisera verstopte zich in de tent van Jaël. Je weet wel, Jaël, de vrouw van Cheber de Keniet. Ze heeft hem nog gestroomde melk gegeven en hem onder een deken verstopt.
   Jaël deed alsof hij bij haar veilig was. Maar toen Sisera sliep heeft ze hierna een tentpin dwars door zijn hoofd geslagen. Hij was op slag dood.”
   “Wow! Eindelijk zijn we veilig.”
   “We zijn vrij!
   Loof de Eeuwige!”

   Helaas lijkt de EU-elite ook valse afgoden te aanbidden die niets kunnen en Europa alleen maar in doffe ellende kregen! En als er hier een hoop vrouwen van het kaliber Jaël waren dan was de EU allang ingestort!

   Like

 3. 20 april, Hitlers geboortedag, vieren ze de dag van zijn vernietiging op die dag?

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   Adolf Hitler had op 30 april 1945, 75 jaar geleden, zelfmoord gepleegd om niet in de handen van de, door hem gehate, Russen te vallen!

   Like

 4. Gienekehado zegt:

  Jom haSjoa wordt gehouden op de 27e van de maand Nisan en valt dit jaar op 21 april. De Joodse kalender is een andere dan de onze. Zie Wiki.

  Like

 5. verwardeman zegt:

  Hier zullen de Duitsers mee moeten leven .
  Hoe kun je een volk dat zo’n bijdrage heeft geleverd aan onze wetenschap en cultuur dit aandoen ?
  Was dit alleen vanwege ” afgunst ” op een paar stinkendrijke Joodse bankiers ?
  Een HEEL volk uitroeien voor een handvol van die etterbakken ?
  WAANZIN !
  O , en welke bijdrage hebben de moSSeltjes de afgelopen eeuwen geleverd aan onze cultuur en
  onze wetenschap?
  Weet wie je vrienden zijn , walgelijke PvdA , walgelijke KAAG , walgelijke linkse KUTKERK !

  Like

 6. Jules Vismale zegt:

  Simon Wiesenthal (1908-2005), de nazi-jager, schreef in de jaren ’80 een boek over zichzelf naar aanleiding van zijn jacht op oorlogsmisdadigers over hoe hij precies dacht over de verhouding tussen allerlei bevolkingsgroepen en de joden. Zo werd hij ooit bij een lezing bekritiseerd door een jongeman die toen beweerde dat Wiesenthal een soort James Bond was en hij nazi’s als ontbijt, middageten en avondeten nuttigde! Prompt antwoordde hij daarop dat Wiesenthal zeker GEEN zwijnenvlees lustte, laat staan nazi’s!
  Op het einde van zijn boek had Wiesenthal al verkondigd dat het antisemitisme al eeuwenlang heerst in Europa en in de wereld en vrijwel onuitroeibaar is. Daar kwam nog bij dat veel Europese joden, voor WO II , Adolf Hitler en de nazi’s verre van gevaarlijk vonden, hen soms belachelijk maakten, ze ‘Mein Kampf’ niet of nauwelijks lazen of serieus namen en de joden zelfs dachten dat, als ze geen verzet tegen de nazi’s pleegden, wel een akkoord konden gaan sluiten met Hitler, Himmler, Heydrich, Eichmann e.v.a. nazi’s in de hoop dat die hun moordplannen tegen hen wel zouden opgeven!
  Er waren zelfs een hoop Poolse, Russische, Oekraïense e.a. joden die meenden dat de nazi’s hen zouden verlossen van het antisemitisme en het communisme en ze haalden hen vaak nog binnen als bevrijders!
  En hoe dat is afgelopen weten we thans allemaal omdat Adolf Hitler de joden gewoon zou blijven haten en, gelijk wat dat akelige links met de islam doet, hen gewoon met moord en roof te lijf ging, hoe onschuldig, aardig en lief die joden ook tegen hem wilden overkomen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s