Excuses na 60 jaar onafhankelijkheid?

Screenshot_409

(Door: Johan T.)

Het is al lang geleden dat ik jong was en leefde in onze mooie kolonie. Mijn pa als technisch hoofdverantwoordelijke van de levensader van Kongo, de spoorweg van Matadi naar Kinshasa, en ik als humaniora student in het Albert I college te Kinshasa.

Een kleine opfrissing zal deugd doen bij ons allen die nu een respectabele leeftijd hebben bereikt. Ons wordt verweten dat wij gewoon de politiek van Leopold II hebben voortgezet en de Congolezen verder in een repressief en gewelddadig koloniaal systeem hebben geduwd. Niets is minder waar. De enige gewelddaden die ik daar gedurende de tien jaar dat ik er verbleef heb gezien, waren onnoemelijke brutaliteiten van zwarten tegenover zwarten.

We horen uitsluitend vernietigende kritiek. Altijd wordt er halsstarrig geweigerd een positieve kant te zien aan de kolonisatie. Een kort en zeer beperkt overzicht van voor en na:

Onze Kongo:

Scholen: 25.000 duizend opgericht in 50 jaar – hospitalen: 300 moderne hospitalen – 2000 goed uitgeruste medische consultatiebureaus – een degelijk wegennetwerk van 150.000 kilometer – moderne en betrouwbare spoorwegen – moderne schepen, gekanaliseerde waterwegen

Hun Kongo:

Scholen: blijven er nog 50 over? Welke kwaliteit wordt er geboden? – hospitalen: de enkele die nog bestaan, werken in onbeschrijflijk slechte hygiëne – verloederde medische consultatiebureaus, die een beetje opgelapt worden door enkele NGO´s – geen wegenonderhoud, de naam weg onwaardig, zeker tijdens het regenseizoen – vele spoorlijnen zijn gesloten, de operationele zijn levensgevaarlijk – de meeste schepen liggen te roesten en vele rivieren zijn onbevaarbaar geworden

Nochtans hebbende Congolezen al € 65 miljard steun gekregen van de internationale gemeenschap en België. Hun elite heeft schijnbaar de weg gevonden naar de fiscale paradijzen. Ze heeft geen oog voor de diepe ellende waarin ze haar bevolking heeft gestort.

Het is zo eenvoudig om de schuld van die miserabele toestand waarin het land zich bevindt op de Belgen te schuiven. Het moet bovendien waar zijn, want heel de linkse pers geeft die egoïstische elite gedurig gelijk. De Afro Belgen beginnen de media te geloven en de echte Belgen ook.

Het is ongepast beelden te tonen van de hongerende kinderen en vervallen infrastructuur. In onze tijd had niemand honger en was alles netjes geordend.

Waar is het paradijs dat Lumumba hen beloofd heeft toen die plunderende en martelende Belgen buiten gezet waren? We sleepten toch die enorme rijkdom van Kongo weg? Wie durft daar vandaag nog aan twijfelen?

De internationale gemeenschap blijft volledig onverschillig voor de 8 miljoen Congolezen die sindsdien het leven lieten in de voortdurende conflicten in Kongo, waar nog 800.000 vluchtelingen aan toegevoegd mogen worden.

Zou de reden niet zijn dat Afrikanen misbruikt worden om ons aan oikofobie (zelfhaat ) te laten doen in ons landje? We horen en lezen voortdurend: blank is slecht en zwart wordt uitgebuit.

Niemand durft te wijzen naar de rovende Congolese elite wegens incompetentie en misbruik. De vroegere doden van Afrika mogen enkel gebruikt worden om de blanken een schuldgevoel aan te wrijven. De huidige Congolese doden  zijn niet belangrijk en worden dood gezwegen. Wat ze trouwens al zijn.

Wie moet zich hier nu  excuseren?

Post Scriptum: In 1960, even voor de onafhankelijkheid, had Kongo een BNP gelijk aan dat van Canada en was het  internationaal erkend sociaal, economisch en structureel het meest welvarende en modernste land van Afrika.

Door:
Johan T.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in België, Historie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Excuses na 60 jaar onafhankelijkheid?

 1. jack black zegt:

  Met de boeren in Zuidafrika is het niet anders !
  Ik zou zeggen, de blanken verhuizen naar Europa en
  de Afrikanen en Moslems op sodemieteren naar Afrika !

  Geliked door 1 persoon

 2. Harry zegt:

  Prima verhaal , Johan !

  Komt me heel bekend voor , hoewel ik slechts over een periode , periodiek meegewerkt heb aan ontwikkelingswerk .
  Nou was ik uitgeleend door mijn toenmalige werkgever , een grote baggerfirma , aan een stichting die ontwikkelingswerk verrichtte o.a. in Sudan .
  Want de zogenaamde ontwikkelingswerkers waren ongeveer net zo bijdehand als die negers .
  Dus werden er gespecialiseerde lui aangerukt om dingen gedaan te krijgen .
  Maar dan moest je het nog wél zélf doen !

  Sudan was vroeger een Engelse “ kolonie “ , waar ze destijds veel solide gebouwen hebben neergezet , zoals ziekenhuizen en dergelijke .
  Die staan er NU nog , in tegenstelling tot wat die Soedanezen ooit gebouwd hadden .
  Die Engelsen hadden ook een fantastisch irrigatiesysteem gebouwd , razend knap !
  Er kon een enorm gebied goed gereguleerd bevloeid worden , zonder ook maar énige energie toe te voegen .
  Toen de Engelsen verdreven waren donderde alles in elkaar en geen enkele neger is ooit in staat geweest om ook maar iéts te herstellen !
  Alle kanalen stonden gewoon helemaal droog .
  Zelfs dát konden ze niet oplossen .

  Het is hopeloos incapabel , lui en corrupt volk .
  Als je achterom kijkt , denk ik dat je de komende duizend jaar daar ook niks positiefs hoeft te verwachten uit dat continent .
  Maar misschien zitten ze dan inmiddels wel allemaal hier ,
  de omgekeerde kolonisator uit te hangen .

  Als het tij niet snel gekeerd wordt , wordt het met de dag lastiger om het op te lossen .

  Geliked door 4 people

  • delamontagne zegt:

   “…………….Want de zogenaamde ontwikkelingswerkers waren ongeveer net zo bijdehand als die negers …………….”
   Hoop je vindt ’t niet erg maar ik schoot in de lach bij die zin en zag ’t zo voor me.
   Deze dan maar weer………..

   ( ooit eens naast zo’n “ontwikkelings-persoon gezeten in vliegtuig op weg naar NL.
   Kwam ’t wel-en-wee van de hulp ter sprake en de efficiëncy etc .
   : “ach, als we ons deel van de begroting maar hebben opgesoupeerd ! ….” )

   [ p.s. je eerste zin, ik denk je was niet idealistisch genoeg voor ontwikkelingsgedoe, eerder een man uit de praktijk. ]

   Geliked door 2 people

   • guusvelraeds zegt:

    Is het niet een negerin met ontkroest en geblondeerd haar. Veel negerinnen doen aan culturele toe-eigening. Sylvana Simons had ook regelmatig een geblondeerde coupe. Diep in hun hart zijn ze graag blank en blond. Dat is waar hun haat vandaan komt.

    Geliked door 2 people

   • Harry zegt:

    Precies , Delamontagne .

    Had er nooit aan begonnen , maar mijn chef was nogal op me gesteld .
    Er kwam een bezuinigingsronde aan en iedereen die “aan de wal liep “ , of op wachtgeld thuis zat , liep de kans om ontslagen te worden .
    Afijn , mijn chef liet me op kantoor komen en vertelde me bovenstaande .
    Hij zei ; doe jij dit nou alsjeblieft , weet dat je het niet zo leuk vindt , maar dan ben je onder de pannen als er gehakt gaat worden hier , dan ontspring je de dans , want ik wil je niet kwijt .
    Ik was eerste machinist en begon op het laatst ook technische dienstwerk te doen , wat ze dan inspecteur noemden .
    Gewoon uit de praktijk .
    En “ in de bagger “ , moest je altijd wel alles zélf repareren , hoor !

    Dus ik ging en dan doe je ook weer je best , niet ?
    Achteraf allemaal verspilde moeite , maar het betaalde prima !

    Dat “opmaken “ van je budget , dat ken ik inderdaad ook , als je dreigde geld over te houden , bestelde je maar snel een heleboel Landrover onderdelen of spullen voor je machines , want het moest óp !
    Liefst nog een beetje tekort ánders werd je gekort .
    Zó werkt dat in die branche !

    Nee ik ben zeer zeker geen idealist in de zin van buitenlanders helpen .
    Zeker niet als je van tevoren al weet dat ze achter je kont de boel weer verzieken , saboteren of jatten !
    Dat hele Afrika kan me gestolen worden en dan druk ik me nog héél diplomatiek uit !

    En die achterlijkheid halen ze nu hierheen !

    Geliked door 6 people

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    “Dat hele Afrika kan me gestolen worden en dan druk ik me nog héél diplomatiek uit !”

    Het beste dat we kunnen doen is bij Gibraltar die ketting losgooien en de hele zooi laten afdrijven. Richting Zuidpool of zo, lekker fris voor ze. Zweten ze ook niet meer zo bij het werk. 🙂

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Like

 3. Waarom overkomt het mij toch steeds dat ik een artikel lees waar ik me in eerste instantie goed in kan vinden en dan toch als ik er langer over nadenk toch kanttekeningen bij plaats ?
  Dit artikel is overduidelijk geschreven door een Belg en die zullen waarschijnlijk meer meegekregen hebben van de Congolese materie dan wij hier in Nederland, het was uiteindelijk hun kolonie.
  Ik kan mij niet herinneren dat er bij mij op school ooit een les of zelfs maar een deel daarvan was gewijd aan de Congo.
  Ik was zo’n jaar of tien en zat dus op de Lagere School toen Congo zelfstandig werd, zo nu en dan kwamen er op het nieuws beelden van Lumumba en dat zorgde voor het nodige gegniffel, wat een rare naam was dat!
  Niet veel later kwam daar de naam van die andere Congolese grootheid uit die tijd bij Kasavubu en daarna nog de naam van de kolonel Mubuto die een staatsgreep pleegde.
  Maar ondanks de beelden uit Congo werd er op school weinig of geen aandacht aan geschonken.
  De wandaden onder Leopold II bleven voor ons verborgen, pas veel later las ik over het afschuwelijke brute schrikbewind dat daar had plaatsgevonden.
  Het mooiste bij dat al; Leopold II heeft nooit een stap in Congo gezet, de wandaden werden weliswaar onder zijn verantwoordelijkheid en met zijn medeweten gepleegd maar of hij er ook echt opdracht toe gaf?
  Onderbelicht is (in Nederland) ook altijd geweest dat België er weinig mee opschoot dat ze een kolonie hadden, de niet geringe winsten kwamen geheel ten goede van Leopold II persoonlijk en niet aan de schatkist van België.
  Natuurlijk, onder Belgisch bewind zijn daar wegen en spoorwegen aangelegd maar het is onzin te denken dat dit ten behoeve van de bevolking werd gedaan, het rubber en de andere bodemschatten moesten vervoerd worden.
  Zoals ik al zei Belgisch Congo, wij Nederlanders weten er over het algemeen weinig van en het is bij ons onderbelicht maar het is minder mooi dan dat hier wordt geschetst.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Even iets ter zijde !
   Bij dat artikel wat ik had vertaald over die moslim-neger met z’n 46 kinderen…………
   / / /
   Toevallig heeft een van onze kennissen hier haar huis verkocht en dat is aan iemand die in Mayotte, een Frans overzees gebiedsdeel werkt.
   Maar blijkbaar weer terug naar Fr wil, gezien ’t huis !
   De z.g.n. “DOM” gebieden ( is de Fr afkorting niet de NL-se, want is misschien wel echt DOM )
   Die persoon vertelde haar dat mensen uit de omliggende landen dikwijls hun vrouw, als zij moet bevallen, naar Mayotte sturen.
   Frans gebied, de boreling krijgt Franse Nationaliteit en de hele meute kan naar Fr en gaan “potverteren…………..”

   Geliked door 2 people

   • Maar zijn dan de mensen uit de omliggende landen stom of is dat de Franse overheid ??

    Like

   • delamontagne zegt:

    Misschien ik had’t niet goed uitgelegd.
    De Fr regering is DOM,
    De afkorting “DOM” in Frankrijk betekent: Departments des Outremer /= Overzeese gebiedsdelen[ departementen ]
    Iedereen die daar geboren is, is automatisch Fransman/Francaise.
    Het is de “Droit du sol” ( weet niet hoe heet in Nl geboorterecht grond.
    In tegenstelling tot “droit du sang” wat betekent dat de nationaliteit van de ouders bepalend is.
    Is toch ook zo in de NL-overzeese gebiedsdelen, de Antillen.
    Komen ( kwamen vroeger ? ) bijv. uit Haïti naar
    Curaçao en de baby was Nederlander[se]
    Raar system, zo redenerende ben ik Zuid Amerikaan ………………

    Like

  • karton zegt:

   @ Tijl U.
   Dat was allemaal niet zo fraai van die Belgische koning Leopold II. (of III ?)
   De “oranjes” in Nederland hebben hun rijkdommen óók niet met hard werken bijeen gegraaid. De , niet door ons gekozen, “oranjes” hebben ook diverse sluiproutes in “belastingland” gezocht én gevonden om géén belasting te hoeven betalen. Ook het privé-leven van de “oranjes” was niet altijd even netjes, zij hebben dapper meegeholpen aan de bevolkingsuitbreiding van dit landje.(althans de mannelijke “oranjes”)
   Ik ken géén koningshuis, wáár ook ter wereld, dat brandschoon is, dat kán ook niet natuurlijk want de “grondleggers/stichters” van de koningshuizen waren struikrovers, dieven én moordenaars van de ergste soort.
   (Hoewel ik totaal niets met België heb, wil ik dit toch ff kwijt)

   Geliked door 2 people

 4. ieznogoedh zegt:

  onnoemelijke brutaliteiten van zwarten tegenover zwarten.
  Dat was zo duizenden jaren voor de kolonisatie, dat is weer zo geworden na het einde van de kolonisatie en het zal, niet geheel onwaarschijnlijk, nog duizenden jaren zo blijven.
  Maakt niet uit hoeveel miljarden er inpompt, ook niet als het voor de verandering eens wel bij de bevolking terechtkomt, want geld of niet, ze willen allemaal de baas zijn en omdat het aan steekhoudende argumenten ontbreekt, kan de zo gewenste macht alleen door geweld worden afgedwongen.
  Afgezien van degenen wiens voorvaderen het slaventransport niet overleefd hebben, moeten de nazaten van de afro’s dankbaar zijn dat er slavenhandel was, anders hadden ze namelijk nu ook in die ellende die Afrika heet, gewoond, wellicht als machthebber (gewelddadig) of als slachtoffer van de machthebbers met hun gewelddadigheid.
  En de gutmenschen maar zeiken over excuses en reparatie.

  Geliked door 1 persoon

 5. guusvelraeds zegt:

  Ik zat in die tijd nog op de lagere school. De kranten stonden dagelijks vol van de strijd tussen Patrice Lumumba en Kasavubu. Lumumba werd gruwelijk vermoord. Vergis je niet in de desastreuze inmenging en invloed van het internationaal communisme. Als een land sowieso cultuur zwakte heeft om welvaart te genereren en er komt ook nog het streven om de communistische heilstaat te scheppen dan kun je op je vingers aftellen dat een ramp nabij is. Het socialisme heeft mee gezorgd dat Afrika een verloren continent werd naast de culturele problemen die Afrika al had.

  https://www.bing.com/videos/search?q=pratice+lemoemba+movie&ru=%2fsearch%3fpc%3dCOSP%26ptag%3dN7103D042920AE42C24DC82%26form%3dCONBDF%26conlogo%3dCT2174808%26q%3dpratice%2blemoemba%2bmovie&view=detail&mid=897D0435BFC0C797F600897D0435BFC0C797F600&&mmscn=vwrc&FORM=VDRVSR

  Geliked door 1 persoon

 6. Ooit een artikel gelezen waarin getracht werd een oorzaak te vinden voor het feit dat het gemiddelde IQ van Afrikanen zoveel lager is dan op andere continenten.
  In Europa waren de bewoners eeuwen geleden gedwongen om na te denken hoe ze zich zouden beschermen tegen de winterse kou en hoe men etenswaren langere tijd kon bewaren omdat het in de winter niet groeide. Huizen moesten ook bestand zijn tegen de elementen, je wilt niet hebben dat als het weer eens een keertje langere tijd zou regenen dat de boel in elkaar zakte of bij windkracht zeven omviel.
  Ze waren gedwongen het wat massiever te maken.
  Allemaal problemen waar men elders op de wereld tegenaan liep maar niet in Afrika met zijn grote vegetatie. Hadden ze honger dan plukte men wat, wilde men vlees dan was er keus genoeg.
  Waarom aan landbouw of veeteelt doen als het links en rechts voor het grijpen ligt.
  Toen de eerste Europeanen in Afrika kwamen troffen ze mensachtigen aan die niet of nauwelijks ergens toe in staat waren, in Europa waren huizen met meerdere etages, in Afrika kwam men niet verder dan een afdakje van bladeren, Europeanen bevoeren de wereldzeeën, Afrikanen kwamen nog steeds niet verder dan een uitgeholde boomstam.
  Terwijl in Europa gedacht werd hoe men rivieren in goede banen kon leiden en overstromingen kon voorkomen was men in Afrika nog niet verder dan met z’n allen een regendans te doen bij lange droogte.
  Een reservoir aanleggen ? Weet je hoeveel werk dat is ?
  Zo waren er vele voorbeelden en het klonk mij niet vreemd in de oren.

  Like

 7. fleckie zegt:

  En dan te bedenken, wetende dat er ULTIMILJONAIRS/ ULTIMILJARDAIRS. bestaan, waarschijnlijk door ‘achter houding’ van de door. BLANKE. STATEN. afgestane. zogenaamde. ‘HULPGELDEN’, dus m.a.w. de. DOOR. ONS, afgedragen, GEDWONGEN BELASTINGGELDEN! ,
  Op ejbron 3.9.2016, onder de 8 RIJKSTE heersers,van AFRICA( ( de MAROKKAANSE. koning is daar nog niet bij geteld, met KAPITAAL en eigendommen!!!( op 4.4.2020 ‘ koning van Marokko: 12 paleizen, 600 auto’s, en 1 miljoen horloges, een fortuin van EU 5 milard, volgens de Spaanse krant. ‘ EL. ESPANOL’……..<~<~<~<~<~<~< ra,ra, hoe komt hij daar aan.?!

  Geliked door 1 persoon

 8. fleckie zegt:

  Nadat ik de 2 reacties gelezen heb, …….voel ik me ECHT…….helemaal. ‘ gerustgesteld’!

  Like

 9. hectorvo250gmailcom zegt:

  De vergelijking die hier is gemaakt met Zuid-Afrika kan ik volmondig beamen. Alleen zou ik Boeren met hoofdletter schrijven, omdat de blanke inwoners zelf zo trots op die naam zijn. Nu hebben de ‘andersgepigmenteerden’ al 26 jaar de macht in het land en hebben ze dus al gelegenheden te over gehad om te bewijzen dat zij het véél beter kunnen dan de ‘witte’ uitbuiters, maar de republiek staat nu aan de rand van de afgrond. Is dat de schuld van de zwarte machthebbers? Bijlange niet, dat is nog altijd de schuld van het apartheidsregime dat van Zuid-Afrika de meest welvarende natie van heel Afrika heeft gemaakt. Toen in april 1994 de macht werd overgenomen door Nelson Mandela met de steun van de huidige president Ramaphosa, juichte heel de wereld die ‘bevrijding’ van het blanke juk toe en nu wordt er elke week een boer of een lid van zijn gezin gemarteld en vermoord, maar de juichende wereld zegt en schrijft: ‘Wir haben es nicht gewusst’.

  Like

  • karton zegt:

   Lumumba beloofde de Congolezen het “paradijs op aarde”;
   Allah belooft de moordende islamieten een “paradijs in de hemel” (incl. 72 maagden !)
   Van beide beloften is géén moer terecht gekomen !
   Dom volk kun je álles wijsmaken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s