Amerikaanse oligarchen transformeren hun sociale media in opiniemonopolies

(Door: Leon de Winter)

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden, die samen het Congres vormen, hebben in het Capitool en zijn bijgebouwen hun voorname vertrekken. De meeste Amerikanen hebben geen hoge dunk van het Congres, dat bij peilingen niet veel populairder is dan een willekeurige groep bandieten. Het gebouwencomplex zelf lijdt niet aan impopulariteit. Het staat symbool voor het Amerikaanse systeem van bestuur van en door het volk.

Naast de treurige gebeurtenissen van vorige week (waarvoor president Trump onmiskenbaar medeverantwoordelijkheid draagt) heeft het Capitool, ondanks zijn sacrale positie, de nodige incidenten gekend van onbeschoft en gewelddadig gedrag. In 1983 werd een zware bomaanslag gepleegd op de vertrekken van Republikeins senatoren. In 2017 werd het kantoor van een Republikeinse senator bezet. Ten tijde van de hoorzittingen over rechter Kavanaugh in 2018 werden ruimtes bezet door honderden anti-Kavanaugh demonstranten. In februari van 2020 werd in de grote zaal van het Capitool door de leider van de Democraten Nancy Pelosi achter de rug van president Trump een kopie van zijn State of the Union speech letterlijk verscheurd – waarmee Pelosi dit statige ritueel in het Capitool ontwijdde.

Nauwelijks protesten

De meeste media in de vrije wereld omschrijven de gebeurtenissen van 6 januari als een opstand of staatsgreep. En omdat Donald Trump toch al de reputatie had van een tweede Adolf Hitler, worden de beschuldigingen gretig geconsumeerd. Het gevolg is dat wanneer de sociale media van de fascist Trump door de Tech-bedrijven worden opgeheven, nauwelijks protesten klinken.

Wat is de positie van die bedrijven onder de Amerikaanse wet?

Facebook en Google zijn zelfstandige bedrijven die onder speciale wetgeving opereren, namelijk Sectie 230 van de Communications Decency Act (CDA) van 1996. De kern van Sectie 230 luidt: „Geen leverancier of gebruiker van een interactieve computerservice zal worden behandeld als de uitgever of spreker van enige informatie geleverd door een andere leverancier van informatie-inhoud.”

Wat houdt deze zin in? Hiermee konden de sociale media functioneren als open arena’s. Zij waren niet verantwoordelijk voor de meningen van hun gebruikers, zij waren dus geen uitgevers die keuzen maakten maar alleen doorgeefluiken, zoals de postdiensten, die ongeacht wat brievenschrijvers met elkaar delen de brieven distribueren.

Ofschoon bedrijven die de sociale media beheersen door Sectie 230 juist afstand moeten houden van de beoordeling van de inhoud die op hun sites wordt geopenbaard, doen zij dat al geruime tijd wel onder het mom van het tegengaan van fakenieuws of geweld. Dit heeft nu een enorme omvang gekregen.

Controle is gezichtsloos

Hun acties veroorzaken een opheffingsgolf van conservatieve sociale media-accounts. Verzet is onmogelijk. Je kunt niemand bellen. De controle is gezichtsloos, anoniem, ongrijpbaar.

Op de vlucht voor beperkingen openden de laatste maanden conservatieve en rechtse gebruikers van sociale media een account op het Parler-platform, de conservatieve tegenhanger van Twitter. Nadat vorige week Apple en Google toegang tot de Parler-app ophieven, heeft Amazon afgelopen zondag de servers afgesloten waarvan Parler gebruik maakte – Amazon is niet alleen een online warenhuis, maar biedt ook serverservices. Ofwel: eerst worden conservatieven uit de sociale media verdreven en daarna wordt hun uitwijkplek technisch vernietigd. Is dit gesynchroniseerd met de nieuwe Democratische machthebbers?

Dit heet, laten we er niet omheen draaien, censuur. Zonder aan iemand verantwoording af te leggen transformeren de Amerikaanse oligarchen hun sociale media in opiniemonopolies.

Progressief Amerika beheerst de media, Hollywood, de universiteiten, de toplagen van de grote bedrijven, en nu ook de sociale media. Donald Trump werd gekozen door de stemlozen van “Middle America”, die de helft van de bevolking vormen, maar dit deel van Amerika heeft nu zijn online stemmen verloren door ingrijpen van de Tech-bedrijven.

Techoligarchen

Wanneer de president van de Verenigde Staten monddood gemaakt kan worden, wanneer hij niet meer met gebruik van de technieken van de eenentwintigste eeuw kan communiceren met zijn aanhangers, dan kunnen de Techoligarchen iedereen zo behandelen, en dat doen ze op dit moment. Het is onbegrijpelijk dat progressieve journalisten en politici dit niet veroordelen.

Vrijheid van meningsuiting, met alles wat daar bij hoort zoals conflicten, gescheld, getier, hysterie, chaos, onzin en vrolijke of serieuze gekte, is – zolang dit alles zonder geweld verloopt – cruciaal voor een vitale samenleving. De Techoligarchen doen daar nu een aanval op. Vroom dromen zij van zogenaamde ’communities’ met diversiteit ten aanzien van ras en gender – maar zij laten weinig diversiteit toe ten aanzien van politieke, morele of wetenschappelijke standpunten als die niet samenvallen met de ’identity’ ideologieën die nu en vogue zijn bij de oligarchen en de Amerikaanse progressieve elites.

Dit blijft niet beperkt tot het internet: andere bedrijven zoals banken en vliegtuigmaatschappijen lijken hun voorbeeld te gaan volgen. Op universiteiten is het al lang zo ver: er zijn nauwelijks conservatieve hoogleraren te vinden. The Wall Street Journal waarschuwde zondag: „De progressieve zuivering begint.” Wat dreigt te ontstaan is een controlestaat naar Chinees model.

De historicus Jacques Presser merkte al in 1947 op: „Het fascisme, als het ooit terugkeert, zal zich ongetwijfeld aandienen in het gewaad van het antifascisme.”

We maken het mee.

Bron:
De Telegraaf (Premium artikel)

Met dank aan “Blaffertje”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Amerikaanse oligarchen transformeren hun sociale media in opiniemonopolies

 1. Bas zegt:

  Kameel harris… hoezo aanzetten tot haat en geweld!!!

  https://pbs.twimg.com/media/Erl9-iiXIAAnTpo?format=jpg&name=900×900

  De laatste kapitalist die we ophangen, is diegene die ons het touw verkocht heeft……

  Geliked door 2 people

 2. Bas zegt:

  Twitter

  Nancy Pelosi
  @SpeakerPelosi
  Our election was hijacked. There is no question. Congress has a duty to #ProtectOurDemocracy & #FollowTheFacts.

  Like

 3. Bas zegt:

  Grootste stemfraude organisatie….

  Ja, Biden heeft ons gewaarschuwd, maar iedereen dacht aan een blunder. Maar terwijl Biden spreekt vanuit de grond van zijn kwetsbare hart, waarschuwde hij ons allemaal. Seniele oprechtheid misschien, maar oprechtheid zeker.

  Geliked door 2 people

  • Harry zegt:

   Dit valt toch niet te rijmen !
   Dat je de boel bedondert op een gruwelijk smerige wijze en dat dan ook nog gewoon gaat zitten vertellen op tv !
   Dan moet je wel heel zeker zijn van je zaak en je onaantastbaar voelen .

   En de hele wereld is er in getrapt , behalve de meeste Trump fans .

   Dat half Amerika op deze seniele doedel zou stemmen , dat is toch ongelofelijk .
   Het kan niet anders of het is bedrog .
   En daardoor zijn wij uiteindelijk ook nog de klos !

   Geliked door 3 people

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Ook hier uit blijkt weer “de staat is je ergste vijand”.

  Geliked door 2 people

 5. Bas zegt:

  Twitter’s top trending tweet on Friday night was “Hang Mike Pence” and yet, Amazon, Apple, and Google didn’t ban the application. We have all come to expect #BigTech to cancel any application that promotes hate like Twitter.

  Twitter’s meest populaire tweet op vrijdagavond was “Hang Mike Pence” en toch hebben Amazon, Apple en Google de applicatie niet verboden. We verwachten allemaal dat #BigTech elke applicatie die haat promoot, zoals Twitter, annuleert.

  Like

 6. bobzelf zegt:

  ZOAL IK AL MENIGE KEREN VERKONDIGDE ::

  WAT EEN KUTLAND ,

  240 OORLOGEN IN NET 200 JAAR
  ALTIJD, HEBBEN DIE “”ANDEREN “” HET GEDAAN …

  EN WAAR OOK TER WERELD , ALTIJD VERDEDIGEN ZE HUN EIGEN GRENZEN

  WHAHAHAHAHA

  NA UITERAARD EERST MILJOENEN INDIANEN TE HEBBEN UITGEMOORD ..

  DE BOM DE BOMMEN MAG EROP , EN HEERLIJK ROLSCHAATSEN OP ZO’N GESMOLTEN GLAZEN BAAN

  OOM WAR ON TERROR

  Like

 7. Bob zegt:

  Leo is een goede analyticus.
  Maar dat Trump mede schuldig is
  voor het binnen dringen in het Capitol
  is onwaar. De deuren van het Capitol
  werden door de bewakers geopend.
  Dat gebeurt allen als er bevel toe werd
  gegeven. De Antifa, BLMen anderen
  hebben de demonstratie geinfiltreerd.
  Dat zijn de stoot troepen(vraag aan
  Scharzenekker) om de revolutie
  op gang te brengen.

  Geliked door 3 people

 8. Bas zegt:

  Democratieles van Putin…

  Putin signed a law that allows blocking Facebook, Twitter and YouTube in case they ban or censor free speech or discriminate people for their ideas. The man called a “dictator” by the Western world is giving democracy lessons to the entire world.

  Poetin heeft een wet ondertekend die het mogelijk maakt Facebook, Twitter en YouTube te blokkeren voor het geval ze de vrijheid van meningsuiting verbieden of censureren of mensen discrimineren vanwege hun ideeën. De man die door de westerse wereld een “dictator” wordt genoemd, geeft democratielessen aan de hele wereld.

  Geliked door 2 people

 9. Jan zegt:

  Sinds censuur van Trump zijn de asociciale media Fakeboek en Twitler meer dan $51 miljard aan markwaarde kwijtgeraakt.
  https://www.thegatewaypundit.com/2021/01/big-tech-clowns-wipe-51-2-billion-combined-market-since-banning-free-speech-president-trump/

  Leuk om te zien hoe bolsjewieken het iedere keer weer klaarspelen zichzelf de nek om te draaien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s