Europees Parlement: EVP-uittreding van Orbán versterkt de rechtervleugel

(Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Nieuwe machtsverhouding

Viktor Orbán´s regeringspartij Fidesz keert de Europese Volkspartij (EVP/EPP) in het Europees Parlement de rug toe en verandert zodoende de machtsverhouding in het Europees Parlement – ten gunste van de rechts-conservatieve vleugel. De uittreding volgde na een nieuw huishoudelijk reglement van de EVP, dat Orbán (foto) als “op maat gesneden sancties” tegen zijn partij afwees. De initiatiefnemer van de actie was Othmar Karas, een Oostenrijkse EVP-parlementariër en verklaard Orbán-hater.

Orbán: Wij vertegenwoordigen de belangen van Hongarije

In de officiële uittredingsbrief beschuldigt Orbán de fractievoorzitter van de EVP, Manfred Weber, er van dat men met de wijziging democratisch gekozen parlementariërs buiten werking zou willen stellen en tot zwijgen brengen. Deze wijzigingen zouden een vijandige actie tegen Fidesz en haar kiezers zijn… dat zou ondemocratisch, onrechtvaardig en onacceptabel zijn. De afgevaardigden van Fidesz zullen zich sterk blijven maken voor hun kiezers en voor de belangen van Hongarije.

Nieuwe sanctieknuppel: EU-grondwaarden

Het nieuwe huishoudelijk reglement van de EVP voorziet erin dat complete groepen uit de EVP verbannen kunnen worden. Daarvan zouden 12 afgevaardigden van Fidesz de dupe zijn geweest. Het conflict met de EVP smeult al meer dan een jaar. De beschuldiging tegen Orbán respectievelijk Fidesz luidde: schending van de EU-grondwaarden en verbale aanvallen o.a. op de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker en op de fractievoorzitter van de EVP, Manfred Weber. Orbán deed het lidmaatschap van Fidesz in 2019 in de koelkast en verlangde een feitelijke motivering van de beschuldigingen. Als antwoord daarop werd nu het huishoudelijk reglement gewijzigd.

Gespleten ÖVP-delegatie

Bijzonder actief daarbij: Othmar Karas (ÖVP), een openlijke “Orbán-hater”. De voormalige topkandidaat bij de Europese Parlementsverkiezingen was toonaangevend voor de veranderingen verantwoordelijk en wilde de nieuwe mogelijkheid van schorsing onmiddellijk toepassen op de afgevaardigden van Fidesz. Daarmee bevestigt hij Orbán´s beschuldiging dat men alleen maar naar sanctiemogelijkheden tegen zijn partij zou zoeken. 148 van de 180 aanwezige EVP-afgevaardigden stemden voor de nieuwe regeling. Er kwam verzet van de Hongaarse, enkele Sloveense en Roemeense afgevaardigden. Pikant: ook de delegatie van de ÖVP onder leiding van Angelika Winzig ging achter Fidesz staan – met uitzondering van “ophitser” Karas. Hij en de Duitse CDU/CSU-delegatie in het Europees Parlement waren uiteindelijk doorslaggevend voor het aannemen van het gewijzigde huishoudelijk reglement.

Rechts-conservatief kamp is blij

De uittreding van Fidesz zal waarschijnlijk de machtsverhouding in het Europees Parlement in de toekomst ten gunste van het rechts-conservatieve kamp in het Europees Parlement verschuiven. Want Orbán heeft de optie om zich aan te sluiten bij de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (EKR), die gedomineerd wordt door de Poolse partij PiS – zodoende zou ze de op drie na grootste fractie in het Europees Parlement worden. Orbán heeft echter ook goede contacten met de Italiaanse Lega, die in de fractie Identiteit en Democratie verankerd is. Daarin zitten o.a. ook de FPÖ, het Rassemblement National van Marine Le Pen, de AfD, de PVV en het Vlaams Belang.  

Bron:
wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Europees Parlement: EVP-uittreding van Orbán versterkt de rechtervleugel

 1. bobzelf zegt:

  EN ONS THEIRRY ZWIJGT ,EN GAAT HEERLIJK EFFE DE ISLAM OMVORMEN !!
  MET ZIJN EU VRIENDEN ,
  NOU DAT MOOET EEN ALLE JEZUS MAKKIE ZIJN

  JA, HIJ HAD DEKSELSE GOEDE DINGEN GELEZEN IN DE KORAN .

  NA EEN 500 MILJOEN DODEN , ISIS ,, EN 1500 JAAR MOORD EN DOODSLAG

  JA DIE THEIRRY IS ME ER EENTJE HOOR

  IK HOORDE WEL , DAT HIJ MET DE PVV WIL REGEREN ???

  OOM IK WORD ER GEK VAN

  Like

  • Klaas zegt:

   +++
   Babushka, zeker weten zonder KGB of KGB2.0/FSB pensioen/ 3 appartementen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s