Als de Russische beer wakker wordt uit zijn winterslaap . . .

(Door: Albrecht Künstle – Vertaling: E.J. Bron)

De “Russische beer” is niet alleen een vlindersoort. Behalve “moedertje Rusland” is deze naam een nationale personificatie van Rusland, die in West-Europa vaak tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt. Meestal was dit een verwijzing naar de geografische grootte van Rusland. Sinds de 20e eeuw werd het symbool ook door de Russen zelf gebruikt, bijvoorbeeld als mascotte voor de Olympische Zomerspelen van 1980 in Moskou. De beer is ook terug te vinden in het logo van de partij “Verenigd Rusland”. En hij was tot voor kort ook populair als circusdier.

De beer is in het wild relatief ongevaarlijk – zolang hij voldoende leefruimte heeft en men niet te dicht bij hem in de buurt komt of zelfs aanvalt. Veel beren zijn ook geduldig en merken pas laat wanneer er iemand bij hen in de buurt komt. En afhankelijk van de windrichting kun je het geluk hebben om heel dicht in zijn buurt te kunnen komen, voordat hij je ruikt en er of vandoor gaat – als hij zat is – of overgaat tot de aanval. Als je pech hebt, valt hij ook aan als hij zat is. Maar eigenlijk wil hij gewoon met rust gelaten worden. De beer is een roofdier, wat hem zo onderscheidt van de mens: roofdieren zijn bijna tam zolang ze zat zijn. Maar roedels mensen worden voor anderen vaak ook dan gevaarlijk, wanneer ze zat zouden moeten zijn.

30 jaar lang heeft de Russische beer zich laten welgevallen dat men zijn leefgebied verkleint. Hij werd nog nooit werkelijk in het nauw gedreven. En toen men als NAVO het leefgebied van de beer tot op gezichtsafstand naderde, bromde de beer weliswaar, maar dat was het eerst dan ook. Eenmaal werd hij echter “Krimmig” en haalde een stuk van de buit terug, dat daarvoor een soortgenoot in een overdaad aan gulheid aan anderen had overgelaten. Op de een of andere manier lijkt de Russische beer zich niet meer goed te voelen. Hoewel de steeds talrijker wordende concurrenten in het westen, zuiden en ook oostelijk (aan de andere kant van de Beringstraat ligt Alaska/VS op nog geen 100 kilometer verwijderd) ondanks hun arsenalen eerder als een kudde van 30 “vredelievende” schapen geldt. Maar een beer heeft een goede neus en de Russische denkt 29 wolven in schaapskleren te ruiken (alleen het Duitse schaap kan geen wolf zijn, want het heeft geen tanden).

Nu begint deze Russische beer plotseling te bijten, nadat de 30 NAVO-schapen dachten dat de Russische beer lang genoeg de tijd had gehad om te wennen aan hun nabijheid. Waarom trekt hij zich dan ook niet in zijn hol terug? Misschien om een berenhol geen uitgang heeft via welke hij kan vluchten? Maar ook al zou die uitgang er zijn, dan zou hij toch niet verhongerd zijn in zijn hol; de rauwe ham respectievelijk de grondstoffen die hij aan ons overliet, hebben we hem zelfs betaald. Wat wil dit beest nog meer? Maar nee, nu maakt de beer er een bende van en haalt het hek van zijn afgesloten gebied neer.

Nu hebben we een dompteur nodig, die de beer weer tot bedaren kan brengen. Als er een berentolk zou bestaan, dan zou die dit moeten vertalen: trek, jij beer, je poten met de scherpe klauwen weer terug, en dan zullen wij 30 schapen er nog eens over nadenken of onze kudde niet groot genoeg is om jou en je mede-beren slapeloze nachten te bereiden. Überhaupt zou tegen de Russische beer gezegd moeten worden dat een goede beer zich aan een winterslaap moet houden als hij niet als probleembeer beschouwd wil worden.

Tot slot nog enkele serieuzere zinnen: het is de Oekraïne net als andere volkeren en landen toegestaan om tot bondgenootschappen te willen behoren. Dat geldt voor economische bondgenootschappen, zoals de EU, maar ook voor militaire bondgenootschappen zoals de NAVO. Maar deze bondgenootschappen moeten eveneens het recht hebben om toetredingswensen vriendelijk af te wijzen, zolang ze gemotiveerd zijn. Zo had en heeft de EU het recht om de eis van de Oekraïne naar wapenleveringen af te wijzen – het kreeg miljarden van ons, waarmee de regering zich ook met wapens indekte.

Net zo moet de NAVO het recht hebben om de Oekraïne als 31e lid af te wijzen. Als d eNAVO dit gedaan zou hebben, dan zou Poetin´s Rusland nauwelijks in de Oekraïne geïntervenieerd hebben. En nu verhindert dat haar regering nog steeds tot de NAVO wil toetreden. Nu is het afgelopen met Zelensky´s droom als NAVO-speler; nu heeft deze acteur waarschijnlijk ook het perspectief verijdeld om ooit bij de EU te horen.

Het Europese economische bondgenootschap zou voor het Oekraïense volk beter geweest zijn dan het lidmaatschap van de trans-Atlantische NAVO. Blijft alleen maar te hopen dat de open oorlog zo snel mogelijk is afgelopen, waarbij geen sprake zal zijn van een winnaar.

Bron:
die-andere-sicht.de
Door: Albrecht Künstle

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Als de Russische beer wakker wordt uit zijn winterslaap . . .

  1. Ravian zegt:

    “Nu is het afgelopen met Zelensky´s droom als NAVO-speler; nu heeft deze acteur waarschijnlijk ook het perspectief verijdeld om ooit bij de EU te horen.”

    Yep, en Zelensky wil niet met Rusland onderhandelen omdat hij in de gaten heeft dat een presidentiële titel geen “get out of jail free card” voor oorlogsmisdadigers is.
    En dus worden nu dan, op zijn Adolf’s, bejaarden en kinderen (en vrijgelaten criminelen) in de strijd geworpen, in een hopeloze poging aan “Der Untergang” te ontsnappen.
    En de NATO ondersteund dan vervolgens, middels wapenzendingen, al dit zowel nodeloze als vruchtloze extra bloed vergieten, in een al even vruchteloze poging hun kredietwaardigheid te behouden.
    Wat een trieste bedoening…

    Like

  2. Ton Ruygrok zegt:

    Helaas onze Geert Wilders heeft het Oekraïne gebeuren ook niet begrepen en veroordeelt Rusland/Putin om het ingrijpen..
    Zò Jammer …
    Ton Ruygrok

    Like

Plaats een reactie