Rients Hofstra ontwikkelde het Alternatief Staatsbestel als oplossing voor onze schijndemocratie

(Door: Ido Dijkstra)

Ido Dijkstra interviewt Rients Hofstra voor De Andere Krant (30-04-2022)

“Nederland is een kiezers bedriegende partijdictatuur”, stelt Rients Hofstra (foto). “De burger stemt wel, maar heeft in werkelijkheid niks te zeggen. Dat moet en kán anders.” De auteur uit Almere zet in vijf politieke romans o.a. zijn Alternatief Staatsbestel (AS) uiteen. Een systeem waarin de 150 volksvertegenwoordigers met een uniek privéprogramma de kiezers dienen i.p.v. de politieke partij waarvoor zij uitkomen. Velen erkennen dat de beoogde ‘pluchen revolutie’ van de schrijver in theorie praktisch kan werken, maar vrezen dat doorvoeren ervan een utopie is. Hofstra wordt n.l. door het establishment volledig genegeerd, omdat het AS aan zijn stoelpoten kettingzaagt.

Rients, je beweert dat we geen democratie zijn. We hebben toch stemrecht?

We mogen eens in de vier jaar stemmen op partij-slaafse carrièrepolitici. Deze partijtijgers conformeren zich aan alle partijstandpunten. Totdat partijen regeringsdeelname nastreven. Dan moeten er compromissen worden gesloten. Dat betekent in de praktijk gedane verkiezingsbeloftes breken, oftewel kiezersbedrog! Beloftes inleveren ten behoeve van de macht zonder de kiezers daarover te raadplegen. Democratisch? Tevens sluiten partijen elkaar uit omwille van diezelfde macht. Is dat democratisch? De PVV wordt door alle partijen buitengesloten. De SP en de VVD sluiten elkaar uit. FvD wordt niet serieus genomen en vaak het woord in de Kamer ontnomen. Is dat in het belang van de miljoenen kiezers die hun stem aan deze partijen hebben gegeven? Steeds meer mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd, raken gedesillusioneerd. Gevolg: ze stemmen niet meer. Dit betreft inmiddels miljoenen. Is dat democratie? De grondwet ontstond ooit ondemocratisch. Partijpolitieke benoemingen zijn uiterst ondemocratisch, maar schering en inslag. We leven in een schijndemocratie, een particratie. Dankzij alle compromissen voert de regering regelmatig minderheidstandpunten uit als meerderheidsbesluiten, waarbij o.a. Brussel vaak (mee)beslist.”

Heb je daar voorbeelden van?

Daar zijn er legio van, waaronder de corona-idiotie. Twee jaar lang heeft het kabinet het volk allerlei maatregelen dictatoriaal opgelegd, zonder inspraak, zonder verantwoording af te leggen. Of het referendum betreffende het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne (2016). Voor een referendum wordt een drempel van 300.000 handtekeningen opgeworpen. Driekwart was al bepaald vanuit Brussel. Het totale pakket was voor gewone burgers niet te doorgronden. Veel stemmers dachten: ‘De regering is voor: dan ben ik tegen!’ De regering heeft vervolgens enkele regeltjes veranderd en het zonder nieuw referendum alsnog geaccordeerd. Zonder referendum is het referendum afgeschaft. Democratisch?”

Hoe gaat jouw Alternatief Staatsbestel het anders doen?

“Na invoering van het AS-systeem stem je op een volksvertegenwoordiger met een eigen uniek privéprogramma. Dat kan grotendeels overeenkomen met een partijprogramma, aangevuld met eigen nuances, omdat niet alle kandidaten het met alle partijstandpunten eens kunnen zijn. Partijen zijn grondwettelijk niet nodig, democratisch gezien echter niet te verbieden. AS ontdoet partijen van macht door partijpolitieke benoemingen te beëindigen. Partijen krijgen binnen AS slechts een ondersteunende functie, in plaats van een allesbepalende. Zo komen kiezers via een aantal elkaar beconcurrerende stemwijzers uit bij een programma dat het dichtst bij de eigen wensen ligt. Elke kandidaat die de kiesdrempel haalt, krijgt een zetel in de Tweede Kamer (idem voor gemeenteraad en provinciale staten) met een duidelijk omschreven mandaat voor vier jaar, waar in principe niet van afgeweken wordt (hooguit binnen het voorliggende item, om toch iets binnen te halen. Absoluut niet als ruilobject met een totaal ander beleidsvoorstel). Dure en daardoor oneerlijke campagnes vol loze verkiezingsbeloftes worden overbodig. Niet personen, maar programma’s zijn de inzet van verkiezingen. Coalitie-gekonkel voor vier dichtgetimmerde jaren in achterkamertjes is uit den boze. Per politiek item kan een volksvertegenwoordiger bij een meerderheid of een minderheid horen. Programmadiscipline neemt bij AS de plaats in van de huidige wurgende fractiediscipline. Carrièrepolitici maken plaats voor echte volksvertegenwoordigers. Als een nieuw thema wordt geagendeerd dat niet in de privéprogramma’s is beschreven – bijvoorbeeld de installatie van 5G – volgt er een bindend minireferendum per parlementariër naar de achterban. De voor- en nadelen worden Kamerbreed onderschreven en gaan naar alle achterbannen. Elke achterban kan dan via een DigiD-achtig systeem laten weten wat ze wil. Zo ontstaat automatisch meer burgerbetrokkenheid.”

Waar komen de bewindslieden vandaan?

“Vakinhoudelijke kanjers kunnen zich aanmelden, of worden aangezocht. Uit een lijstje van minimaal vijf personen kiezen de 150 Tweede Kamerleden, vrij van fractiediscipline, steeds de beste. Je krijgt dan partij-onafhankelijke toppers die de (top)ambtenaren op de betreffende departementen vakinhoudelijk de baas zijn. Als een minister niet doet wat de Kamermeerderheid wil, moet hij/zij het beleid aanpassen of opstappen. Het kabinet valt dan dus niet. Per departement komen meerdere staatssecretarissen. Op Onderwijs bijvoorbeeld eentje voor basis-, voortgezet-, universitair- en eentje voor alternatief onderwijs. Eens in de vier jaar op een vaste dag zijn er verkiezingen, omdat kabinetten niet meer vallen. Bewindslieden blijven ver van onzinnige verkiezingsperikelen. Zij zorgen voor broodnodige continuïteit.

De Senaat (Eerste Kamer) mag niet langer een plek voor afgedankte carrièrepolitici zijn. Senatoren moeten op basis van wetskunde en -kennis benoemd worden. De Senaat gaat wetten beoordelen op juistheid, haalbaarheid en of ze niet tegenstrijdig zijn met bestaande wetten, waardoor een Constitutioneel Hof ontstaat en art. 120 kan verdwijnen (het artikel dat rechters verbiedt nieuwe wetten aan de grondwet te toetsen). Tevens kunnen mazen vroegtijdig worden gerepareerd.”

Het klinkt mooi, maar ook wel erg utopisch

Ik krijg deze reactie vaak: zo zou het moeten, maar je redt het niet. Dat klopt als het niet alom wordt opgepakt. Daarom nodig ik iedereen uit te anticiperen en AS overal bekend te maken. Alleen dan kan het slagen. Tot nu toe negeren de mainstream media en alle politieke partijen dit systeem, omdat AS de kettingzaag zet aan de stoelpoten van het politiek establishment. Utopia bestaat niet, maar AS is haalbaar. Churchill zei ooit: ‘Onze democratie is geen goed systeem, maar ik ken geen beter.’ Met AS is dat er wel. Zelfs de trias politica wordt dan eindelijk partij-onafhankelijk in ere hersteld. Volksvertegenwoordigers (de wetgevende macht) zijn vrij van partijdictaten. Bewindslieden (uitvoerende macht) worden partij-onafhankelijk benoemd. En rechters (controlerende macht) moeten partijvrij worden aangesteld. Dus los van elkaar en niet onderhevig aan de grillen van de regenteske partijelites. Waar lobbyisten nu regelmatig slechts één bewindspersoon manipulerend benaderen, moeten ze in ’t AS-systeem 76 Kamerleden bewerken die niet te bewerken zijn, omdat ze een commitment hebben met hun achterban. Ik nodig iedereen uit het huidige systeem eens langs de democratische meetlat te leggen en daarna het AS. Kortom, waarom zouden we tevreden zijn met een zeer mager drietje terwijl een stevige 7 mogelijk is?”

Waar staan we in 2029, als we twee verkiezingen achter de rug hebben?

“Als deze pluchen revolutie van de grond komt, hebben we in 2029 een beter functionerende democratie, deskundiger en volledig transparant. Als een nieuwe partij (bijv. De 1e Demokritische Volksbeweging) of bestaande partijen als FvD, BBB, SP, en/of De Piraten met AS als speerpunt meerdere Kamerzetels scoren, zullen andere partijen onder druk van hun kiezers moeten volgen. AS geeft (ontevreden) kiezers weer perspectieven. Dan volgt België en daarna …! Ik heb de idealistische hoop dat AS de politiek gaat opschonen. Want zoals het nu gaat, stevenen we af op een onaanvaardbare nieuwe wereldorde. Ik sluit niet uit dat wij dan een onderdeel van het vierde Duitse Rijk worden met Brussel als de nieuwe Groot-Duitse hoofdstad, of nog erger.”

Meer info: alternatiefstaatsbestel.nl , 1dv.nl en rientshofstra.nl/pluchen-revolutie

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Rients Hofstra ontwikkelde het Alternatief Staatsbestel als oplossing voor onze schijndemocratie

  1. bobzelf zegt:

    LEUK HOOR GEWOON LEKKER BEZIG BLIJVEN ..

    BLIJF IN SPROOKJES GELOVEN

    ZODRADAT JE PLAN VOETEN IN DE AARDE KRIJGT

    BEN JIJ DE NIEUWE PIM FORTUYN WAAR DAN HET HELE AZOV BATALJON OP GEZET WORDT

    ZELFS ZELENSKI DOET ALLES OP BEVEL VAN DE LINKSE SS NAZI’S DIE DOOR DE USA MS NIULAND DAAR NEERGEPLEURT ZIJN

    STOP TOCH MET DIE ONZIN HET IS KLAAR

    PROBEER PUTIN WEER ALS VRIEND TE KRIJGEN

    MISSCHIEN KAN DAN WEL WIL ?? HIJ ONS REDDEN

    MACHINE GEWEREN VLAMMENWERPERS EN INDEN HAAG NAAR BINNEN

    NO MERCY

    IN BRUSSEL NAAR BINNEN ZELFDE LAKEN EEN PAK , FINISH DE ASHOLES

    NEEM ONDERWEG TIJL OOK MEE VERGEET A.K.A NUMAN NIET

    DEZE GRAFZERKEN HEBBN HUN ZIEL AAN DE DUIVEL VERKOCHT ..

    JE ZIET TOCH ENKELE WEKEN GELEDEN EEN PAKWEG ZONDER FVD
    TOCH EEN BERG LANDVERRADERS EEN STAANDE OVATIE GEVEN VOOR EEN MASSAMOORDENAAR EN NAZI SS ER MET EEN KEPPELTJE

    160 MILJOEN OPGEHAALD VOOR EEN MASSAMOORDENAAR

    ER ZIJN VANDAAG IN OORLOG KIEV 15 NIIEUWE JAGUARS AFGELEVERD EN 15 NIEUWE BMW ‘S

    WE WORDEN GEWOON MASSAL DOOR EN EU / USA STRONTKAR OVERREDEN

    DUS WAAR HAAL JE DE MENSEN DAN VANDAAN ??
    NOEM ER EENS WAT ?

    BETROUWBAAR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OME BOB YES
    KARTON YES
    RAVIAN YES
    HARRY YES
    DE DAMES HIER

    EN NOG EEN TIENTAL HIER MET WERKENDE HERSENS
    EN
    EEN RUGGENGRAAT
    EN EEN GOEIE MENING

    MEER HEBBEN WE ER NIET NODIG .

    DUS WIE HAD JE OP HET OOG DAN

    ONS RIENTS ZELF ????? JA TUURLIJK

    TOOO LITTLE TOOOOOO LATE FRIENDS

    U VEROTTE HET AL 20 JAAR OP GEERT TE STEMMEN NU MOMENTEEL
    SPREEKT ALLEEN DE FVD DE WAARHEID
    MET DAT ZOOITJE BELHAMELS WERKELIJK GEWELDIG

    IK ZAG ENKELE PVV ers ook staande meeklappen, knap hoor

    dus kom lekker op het strand zitten .

    ZELFS EEN HOOIVORK KOPEN VOOR WEINIG ??

    IS TEVEEL MOEITE .

    VERZAMELEN OP MAIDAN?? WHAHAH OOOH NEE MALIEVELD

    STOND IK DAAR MET NOG ?? 85 ANDERE GETROUWEN

    EN TREES MET EEN BROODJE FRICANDEL .

    DUS LAAT MAAR ZITTEN

    MET EEN DIKKE 16 MILJOEN HERSENDODEN OM ONS HEEN ??

    TIEF STRAAL TOCH LEKKER OP .

    GEGROET OMEBOB

    Like

  2. Ravian zegt:

    “Tot nu toe negeren de mainstream media en alle politieke partijen dit systeem,”

    Alsof dat, met democratische middelen, ooit ook maar zou kunnen veranderen.
    De chinezen hebben een gezegde: “Hij die de tijger berijd is bang om af te stappen”.
    Realiteit is dat de berijder nooit vrijwillig af gaat stappen maar dat je hem uit het zadel zult moeten schoppen, waarna de tijger hem dan uiteraard opvreet.
    Het slechtste wat je kunt doen is dus het publiek er van over tuigen dat de berijder bereid gaat zijn om vrijwillig af te stappen als hem dat netjes (democratisch) gevraagd wordt.
    Dat gaat namelijk enkel gebeuren met Sint Juttemis, of als Pasen en Pinksterren op één dag vallen, simpelweg omdat de berijder geen zin heeft om opgevreten te worden.
    Rients zijn “oplossing” staat dus zichzelf in de weg, waardoor hij een onderdeel van het probleem wordt, maar dat is Rients helaas niet aan zijn verstand te peuteren.
    We kunnen het beter eens over een alternatief media bestel hebben, omdat dit buiten de huidige machtshebbers om te realiseren is.
    Zo’n alternatief mediabestel kan namelijk de omstandigheden creëren waarin het publiek de berijder van de tijger schopt, en dan kunnen we het DAARNA over een alternatief staatsbestel gaan hebben.

    Geliked door 1 persoon

  3. Hovawart zegt:

    Het Politieke Bestel in de Pays-Bah is achterhaald, de schijn ophouden maar op sterven na doodziek, terwijl de nalatenschap al is weggegeven’…zie de particratie de instellingen uithollen en de eigenlijke politieke besluitvorming buitmaken voor eigenbelang. De versplintering-cum-polarisering van het partijpolitieke landschap en in het bijzonder de patstelling die daarvan het gevolg is, legt tegelijk de democratische instellingen lam.

    Like

  4. joost zegt:

    ALLEMAAL LEUK EN AARDIG MAAR ER WORDT ONTZETTEND VEEL OP PAPIER GEZET MAAR ECHTE ACTIES BLIJVEN UIT, HIER MAAR OOK IN HET BUITENLAND. WANNEER GEBEURT ER ECHT EENS WAT. NOG EVEN EN HET HOEFT NIET MEER.

    Like

  5. saddy zegt:

    “”stevenen we af op een onaanvaardbare nieuwe wereldorde””

    Volgens mij zijn we daar al.

    Met “”Vakinhoudelijke kanjers”” hoop ik dat Rients voting-software-(terug-)hackers bedoelt.

    Like

  6. Voight-Kampff zegt:

    Rients, kan je even de volgende organisatie-elementen kort invullen ter beeldvorming:
    # Staatsvorm?
    # Bestuursvorm?
    # Bestuursrol?
    # Aantal en specifieke taken nationaal bestuur?
    # Aantal en specifieke taken lokaal bestuur?

    Like

  7. Hovawart zegt:

    Het is toch een gotspe hoe dat in NL gaat, mensen die vaak geen enkel draagvlak in de maatschappij hebben gaan vanuit de 2e kamer als burgermeester of Commissaris vd Koningin verder…….zelfs een oud-PvdA-partijleider die weggestemd werd door eigen partijleden, en later toch een baantje geregeld werd als diminutief slippendraagertje als kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans, die belast is met de uitvoering van het EU-klimaatbeleid……(ook bekend van de HJ Schoo-lezing op 2 september 2014 van Elsevier Weekblad onder de titel “De oostgrens van Europa: met realpolitik idealen verwezenlijken”, ook verschenen in boekvorm, inclusief vertaling in het Engels: “Europe’s Eastern Border: using realpolitik to achieve our ideals”,) maar dat terzijde…….lust er nog iemand worst?

    Like

Plaats een reactie