“Reporters zonder Grenzen”: Verbod van RT en Sputnik zonder “passend rechtskader”

(Door: Pierre Lévy – Vertaling: E.J. Bron)

Op 3 mei werd de “Werelddag van de Persvrijheid” gevierd. De chef-diplomaat van de EU, Josep Borrell, liet zich deze gelegenheid natuurlijk niet ontgaan en veroordeelde in bijna zijn hele verklaring “de Russische krachten, die de journalisten en spelers van de burgersamenleving vasthouden, ontvoeren en in het vizier nemen om de wereld eraan te hinderen de waarheid te horen.”

De Europese Commissie herinnerde eraan dat ze zichzelf niet zou beschouwen als voorvechtster voor de verdediging van de mediavrijheid. Het Franse voorzitterschap van de Europese Raad broedt van haar kant maatregelen uit om de “financiële, juridische en professionele ondersteuning” te bevorderen en de opname van “onafhankelijke journalisten en andere media in ballingschap, vooral uit de Oekraïne, Wit-Rusland en de Russische Federatie, die toevlucht gevonden hebben in de Europese Unie” mogelijk te maken.

Parijs stelt ook mechanismes tot invoering van “criteria en standaards” voor goede journalistiek voor, die het o.a. mogelijk zouden maken reclame naar online-media te leiden die zich houden aan deze criteria.

Kwade stemmen zullen opmerken dat toch de Europese Commissie en de Europese Raad voor de beslissing verantwoordelijk waren om de uitzending van de zenders RT en Sputnik op 2 maart “op te schorten”. Maar daarmee heeft het hier niets te maken: het ging erom een eenzijdige propaganda eraan te hinderen onze samenlevingen diep te destabiliseren…

De Europese Commissie heeft er overigens juist aan herinnerd dat zij tegenover media, die er zin in zouden hebben om van zichzelf handlangers van Moskou te maken, bijzonder alert blijft: daaom werden de “anti-omzeiling” maatregelen ingevoerd.

En in dit kader werd de Italiaanse zender Rete 4 (Mediaset-groep) tot de orde geroepen. Dit mainstream kanaal bezat de brutaliteit om op 1 mei een interview met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov uit te zenden. Dit was vast en zeker een door Moskou met succes uitgebroede samenzwering, want een vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Italiaanse Pina Picierno, eiste dat opgehelderd moet worden wat er gebeurd is”.

De organisatie “Reporters zonder Grenzen” – die zojuist op 3 mei haar jaarrapport over de persvrijheid in de wereld heeft gepubliceerd en niet kleinzerig met Rusland omgaat – keurde de verbanning van RT en Sputnik af en herinnerde er aan dat er “geen passend rechtskader” voor een dergelijk verbod zou zijn.

Noorwegen – dat geen lid is van de EU – vertegenwoordigde de opvatting dat de beide Russische publieke media “geen bedreiging voor de fundamentele belangen van de samenleving vormen.”

Oslo moet zich in acht nemen: met zo´n beelden stormende opmerking zou aan het land een EU-embargo voor zijn koolwaterstofexport opgelegd kunnen worden, dat lijkt op het door Brussel aan Rusland opgelegde embargo.

Dat zou weliswaar de toegang van de EU-landen tot gas en olie (waarvan Noorwegen een zeer grote leverancier is) nog iets gecompliceerder maken. Maar geen probleem: dan is er immers nog het Emiraat Qatar, dat onlangs nog werd bezocht door de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck om te kijken naar nieuwe gascontracten. Eindelijk een leverancier wiens naam wat betreft mensenrechten onberispelijk is en wiens respect voor de persvrijheid boven elke verdenking is verheven!

Bron:
rt.de
Door: Pierre Lévy

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op “Reporters zonder Grenzen”: Verbod van RT en Sputnik zonder “passend rechtskader”

  1. karton zegt:

    Óók al zo’n “licht” in de EUSSR-leiding : Josep Borrel ! Doorlopend onder invloed, zoals één van z’n leermeester Jan-Kloot Juncker. Fraai zooitje , dat boven-ons-gestelde gajes. Liegen en bedriegen is hun lust een hun leven.

    Geliked door 1 persoon

  2. bobzelf zegt:

    SAMSON DE DOMBOOS OVER U WHAHAHAHAHAHAHAHGA

    JA EN NIEMAND HEEFT DIT GAJUS GEKOZEN

    EN JAN LUL, …. U DUS !!!! HOBBELT ER VRIENDELIJK PAS 22 JAAR ACHTERAAN

    U LOOPT HAAST IN UW BLOTE REET WHAHAHAHA

    ZE HEBBEN U JULLIE HELEMAAL KAAL GEPLUKT
    EN ???

    JAN LUL ROEPT NOG DANK U WEL OOK ………. WHAHAHAHAHA

    TERING WAT BENT U DOM

    IK VERGAT GISTEREN TOEN ERERGENS IETS OVER HET E.S.M WERD GEPLAATST WHAHAH

    DAT U DE DOMBOOS OOK WEL NEDERLANDER GEMOEMD … BIJ HET E.S.M. VOOR 800 MILJARD AANSPRAKELIJK BENT

    WIST U NIET HE ??
    NIEMAND VERTELT OOK ?? GOHHH. JE VERWACHT HET NIET TOCH ??

    WAT WEET U WEL TROUWENS ?? DAT U VAN HET GAZZZZ AFMOET .

    GOED ZO . DROEFTOETERS

    OOM BOB GAAT MORGEN EVEN LICAVITOS OP NAAR BOVEN OM EFFE EEN SCHITTEREND ZICHT OVER HEEL ATHENE TE HEBBEN

    U KRUIPT NOG EVEN VERDER TERWIJL U DE TYPHUS WORDT GESLAGEN ??
    \
    MOOI ZO WELTERUSTEN

    Like

  3. saddy zegt:

    Maar Qatar had toch gezegd dat habeck gewoon achter aan moest sluiten?

    Waarom is er nog een “Werelddag van de Persvrijheid” als die persers er zelf voor hebben gekozen reetkever te worden?

    Werelddag voor de likkende reetkevers is veel inclusiever geformuleerd. Kan dan ook mooi op 4 mei.

    Like

Plaats een reactie