Prijsexplosie treft Europa´s levensmiddelenindustrie – er dreigt een stop op de productie

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

Nadat er bij de wereldwijde graanprijzen sprake was van een lichte ontspanning, hoopte Europa´s levensmiddelindustrie op verlichting aan het prijsfront. Daartoe zal het echter nog steeds niet komen – de volgende schok als gevolg van exploderende energieprijzen staat voor de deur.

De wereldwijde graanprijzen zijn tegenover hun hoogste stand in de tijd direct na het begin van het Russische militaire offensief in de Oekraïne inmiddels hersteld. Zoals “Bloomberg” bericht, zijn de aanschafkosten op dit gebied in juli voor de vierde achtereenvolgende keer gedaald.

Voor de producenten van levensmiddelen en consumenten wordt de situatie er waarschijnlijk desondanks niet beter op: de grondstoffen voor de productie van levensmiddelen, waarvan de prijsstijging verleden jaar al was begonnen, kunnen dan wel voordeliger zijn geworden – deze ontlasting weegt echter niet op tegen de exploderende energieprijzen.

Productiekosten voor ontbijtbroodjes met 50% gestegen

“Bloomberg” verwijst illustratief naar de situatie bij Brioche Pasquier, een in Groot-Brittannië gevestigde grote producent van brood en banket. De productie van de broodjes in de centrale fabriek in de buurt van Londen zou minstens 50% duurder zijn geworden.

Behalve de prijzen voor aardgas, waarmee de ovens verwarmd worden, zouden ook die voor boter, eieren of suiker aanzienlijk hoger zijn geworden – ingrediënten, die voor de productie van brood en banket noodzakelijk zijn. De energiekosten zouden hun maximum ook nog lang niet hebben bereikt. Nu al heerst er met het oog op de komende winterdagen paniek in de levensmiddelenindustrie.

Directeur Ryan Peters spreekt van een “domino-effect” bij de prijsontwikkeling. De producent van brood en gebak zou zijn prijs voor de detailhandel moeten verhogen, die zouden de hogere kosten doorberekenen aan de klanten.

Producenten van levensmiddelen vluchten uit Europa

De Bank of England rekent op een record van 13% inflatie in het lopende jaar. Dientengevolge zou er rekening mee gehouden moeten worden dat een derde deel van de Britse huishoudens meer dan 10% van het eigen inkomen aan energie zou moeten uitgeven. Daar zou nu ook nog het gevaar van een levensmiddelenarmoede bijkomen.

De ontwikkeling van de energieprijzen zal volgens experts nog heftiger effecten op de hoogte van de inflatie hebben dan die van de grondstofprijzen. Producenten van olie uit zonnebloempitten, koolzaad of sojabonen stoppen nu al met hun productie in Europa en het Verenigd Koninkrijk en verplaatsen deze naar regio´s met lagere energieprijzen. De verwerking van oliezaden in de EU en het Verenigd Koninkrijk is in juni met 3,2% gedaald naar de laagste stand sinds minstens 2019, citeert “Bloomberg” de branchedienst Fediol.

Noodplannen voorzien in rantsoeneringen van energiekosten

De eurocommissaris Mededinging en Digitale samenleving, Margrethe Vestager, geeft toe dat de westelijke sancties tegen Rusland een wezenlijke reden voor prijsstijgingen bij energie en andere grondstoffen zijn, die nu de agrarische sector en de levensmiddelenindustrie treffen.

Mocht de aardgasschaarste tot rantsoenringen leiden, dan zouden energie-intensieve levensmiddelenfabrieken in heel Europa hun productie kunnen stoppen. De noodplannen van meerdere EU-landen, waaronder ook Duitsland, voorzien nadrukkelijk in zulke maatregelen ter rantsoenering. Mochten de plannen uitgevoerd worden, dan zou dit tot nog hogere kosten voor levensmiddelen leiden.

De Europese Unie heeft vorige week een hulppakket van € 110 miljoen voor ondernemingen in de agrarische sector besloten die bijzonder sterk te lijden hebben onder de prijsontwikkeling bij energie, kunstmest en grondstoffen. Sommige lidstaten zouden weldra ook zelf wel eens met zulke hulpparketten kunnen komen. Of dit geld meer dan alleen maar een druppel op een gloeiende plaat kan vormen, blijft echter onzeker.

Bron:
epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Prijsexplosie treft Europa´s levensmiddelenindustrie – er dreigt een stop op de productie

  1. scherpschutter1943 zegt:

    zetten we de politici ook op rantsoen? Ik denk het niet kijken nu al rond op de zwarte markt die inmiddels welig tiert. Neem als voorbeeld, de Lock down en de mondkapjesplicht. Feestende politici die zich nergens iets van aantrokken want die maatregelen waren voor het gewone volk en niet voor hen.

    Like

  2. Julia zegt:

    Over niet al te lange tijd is het niet alleen rantsoen op gas en elektra maar krijgen we te maken met een voedselrantsoen. Past allemaal in het WEF plan om de great reset te realiseren en de genocide onder de bevolking niet alleen voort te zetten door experimentele vaccinaties maar daar bovenop een tekort aan als evenals straks een schreeuwend medicijn tekort. Er wacht ons zeer barre tijden mede met dank aan ons zelf omdat wij de smerige machtswellustelingen te lang haar gang hebben laten gaan dus hebben getekend voor eigen ondergang. Dit geldt uiteraard alleen voor het klootjesvolk die ellendige WEF lamzakken zullen wel goed voor zichzelf blijven zorgen. De rijken zullen zegevieren en Henk en Ingrid mogen in de kou zitten en sterven. Daarbij moet er veel ruimte gemaakt worden voor de duizenden jonge profiteurs waar ons land alsmede de gehele EU wordt overspoeld. Dit wanbeleid gaat niet voor niets door daar zit wel terdege wat achter.

    Geliked door 1 persoon

  3. Frits zegt:

    Men wordt simpelweg vermoord door overheid, elite en aanverwant tuig. Op geraffineerde “legale” wijze. Want kostenstijgingen zijn niet bij wet verboden. Zelfmoord/EUthenasie wel. Tenzij het WHO het goed vindt.

    Geliked door 1 persoon

    • LUCIA zegt:

      @ Frits ; laat het aan de commies/nazi’s over om hongersnood als Genocide strategie in te zetten, is zo vaak gebeurt en nog is het “wakker worden ” voor velen een brug te ver…. terwijl het het deel is dat peanuts is, je doet het allemaal iedere ochtend.

      Like

  4. karton zegt:

    De Nederlanders betalen de hoogste prijs voor het gas, in Europa; oorzaak : belastingen.
    Rutte staat erbij te lachen !
    Aan ’t gas met die vent !!

    Geliked door 2 people

  5. fredjohan zegt:

    En wij als volk vinden dit allemaal normaal en aanvaardbaar? Ons “offer” voor dat zielige Oekraïne!

    Like

    • Julia zegt:

      fredjohan Ons volk zal nimmer in opstand komen omdat we te maken hebben met miljoenen onderdanige laffe schaapjes die alleen kunnen klagen, zeiken, zeuren over de meest onbenullige dingen en zich graag met elkaar bemoeien maar alle dictatuur en tirannie van de WEF smeerlappen voor lief nemen. Ze zullen blijven kruipen totdat ze er dood bij neervallen. Reddeloos verloren is dit land mede dank aan de miljoenen onderkruipsels. Medelijden nee.

      Geliked door 1 persoon

  6. saddy zegt:

    Als reactie op fredjohan hierboven en vele anderen die denken dat oekriene ook maar ergens de oorzaak van is:

    Omdenken aub. Het is een middel om versneld een doel te bereiken.

    Zo is b.v. Sjuul ook opeens wakker na 16 jaar rutte:
    Rutte-maatje Sjuul Paradijs woest om hoge gasprijzen: ‘Een D66-plan om groene energie door te drukken’
    “Het zal toch niet dat de hoge gasprijs in Nederland een ideale financiële dwangbuis is om versneld over te stappen naar wind- en zonne-energie?” vraagt Paradijs retorisch. (Uitgebreider op DDS)

    Gas is hier 4 x zo duur als in belgie? Benzineprijs is vaak de hoogste ter wereld?
    Dat is en blijft een keuze. Een keuze om een doel te bereiken.

    Jij brengt geen offer, je WORDT geofferd.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie